Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





duminică, 10 februarie 2008

Inflatia

Domnul Isarescu pare in momentul de fata a fi printre putinii oameni"sus pusi",care inteleg problemele economice ale Romaniei.
Romanii consuma mai mult decat produc deficitul bugetar parand sa creasca direct proportional cu numarul de politicieni populisti.

Nenorocirea pensionarilor a devenit deodata tema zilei inainte de alegeri,de parca mocirla economica in care se scaldau pana acum ar fi fost produsa de o"ploaie"cazuta ieri.
Ce a facut PSD-eul in atitia ani de guvernare cu acesti oamenii care-si duc traiul de pe zi pe alta?

Osciorul aruncat de guvern sub presiunea psd a fost deja mancat de inflatie,aducandu-i pe pensionari inapoi la punctul de plecare.
Problemele politicienilor preocupati in primul rand de propria lor soarta nu sunt numai pensionarii,ei avand acum de a face cu nemultumiri venite si din partea altor paturi sociale.
In timp ce ridicarea pensiilor nu are efecte direct inflationiste pensionarii nefiind producatori,ridicarea salariilor are.

Un muncitor cu salariu sporit scumpeste pretul de cost al unui produs fabricat,sporind in acest fel rata inflatiei.Iata spirala bolnava la prima vedere benefica,care ciupeste binisor din nivelul de trai deja precar al romanului.
Cetateanul de rand neinformat si necunoscator al mecanismelor economice savureaza populismul masurilor guvernamentale,bucurandu-se pentru osciorul primit.

Bucuria osciorului va fi insa de scurta durata pentru ca romanul consuma mai multe oascioare decat produce.
Ecuatia ar fi simpla de inteles pentru orice om,daca ea ar fi explicata pe indelete.
O crestere de salar poate fi numita sanatoasa,atunci cand este rezultatul cresterii productivitatii muncii si al calitatii produselor.
Daca consumi mai mult decat produci nu poti face acest lucru decat prin inprumut.

Un imprumut este si va ramane totdeauna un inprumut care prin definitie trebuie restituit.
O crestere a inflatiei cauzata printre altele si de elementele insirate mai sus,duce automat la o politica monetara cu dobanzi mai mari care la randul ei va duce la scumpirea imprumutului.
Iata cum omul bucuros de marirea salariului isi pierde puterea de cumparare avand de fapt bani mai putini la indemana.

Nimanui nu se pare ca ii pasa de romani si Romania!
Bancile straine si autohtone crescute ca ciupercile dupa ploaie il jupoaie pe cetatean,fara ca el sa-si dea macar seama.
Lumea bancara a inteles apetitul bolnav de cumparare a romanului si nu ezita sa exploateze aceasta situatie la maximum.
Creditele acordate de banci straine romanilor sunt mult mai scumpe decat creditele din tara de bastina a"bancii mama".

Romanul neinitiat si ademenit de banci nesatule,consuma in prostie fara nici un gand la consecintele pe care un consum nesabuit le poate avea.
Manevra de ridicare a dobanzii facuta de banca nationala va trezi insa in perspectiva si pe"omul de rand",obligandu-l sa-si tempereze pofta imensa pentru credite.

Manevra bancii centrale a fost dupa parerea mea necesara dar insuficienta,afirmatia fiind intarita de oscilatia leului post interventie.Dupa o apreciere de scurta durata pe care o preziceam in articolele precedente leul a inceput sa o ia din nou la vale.

In momentul de fata graficele imi spun ca aceasta noua depreciere a leului ar putea fi temporara,moneda nationala putand pe urma sa ajunga la pretul tinta de 3,51-53.
Problema leului va putea incepe insa din nou dupa o asemenea corectie,fenomen la care voi reveni in articolele urmatoare

Niciun comentariu: