Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





duminică, 9 martie 2008

Euro incotro?

Dolarul american cade ca o piatra sub ochii nepasatori ai domnului Bernanke guveratorul bancii centrale americane.
Omul si-a dat doctoratul,nu l-a cumparat cum se face pe la noi, din recesiuni.
Paradoxal dupa parerea subsemnatului acest domn va intra in istorie tocmai ca fauritor de recesiune.

Politica monetara a domnului Bernanke va agrava criza economica actuala avand drept rezultat o criza economica mondiala de proportii incepand cu anul 2010.
Domnul Bernanke nu vede inflatia,tiparind bani si scazand dobanzi fara sa se mai gandeasca.

Tiparirea banilor precum si scaderea dobanzilor duce la devalorizarea dolarului,care la randul sau sporeste inflatia,care la randul ei creste pretul titeiului si mai apoi al alimentelor,dand nastere unui cerc vicios din care domnul Bernanke va iesi foarte greu.

America se apropie incet dar sigur de stagflatie.Stagflatia este definita ca o stare economica in care inflatia creste in timp ce economia stagneaza sau o "ia la vale".Din pacate nici Europa si nici tarile cu economie emergenta ca cea a Romaniei nu vor scapa de influenta negativa a economiei americane.Ai de grija de economiile tale pentru ca anii care vin nu vor fi usori.

Daca un fost rege al valutelor dolarul american se afla cu un picior in groapa,un monestnitor pe nume euro pare a vrea sa se joace cu coroana din ce in ce mai des.Valuta comunitara a ajuns in zilele trecute la cotatii ne mai intalnite.

Cu politica monetara a domnului Bernanke nici nu e de mirare.Analistii se asteapta in data de 18 martie la o nou scadere a dobanzii de referinta din SUA, in timp ce banca centrala europeana a tinut si tine deocamdata dobanzile neschimbate.Cu toate acestea euro a ajuns la un nivel de unde aprecierea ar trebui sa ia macar o pauza temporara.Rezistenta de la 1,5421 pare sa dea de furca cel putin pentru moment valutei comunitare.

O depreciere euro va fi asadar cel mai probabil scenariu pentru saptamanile urmatoare,pretul tinta fiind aici de 1,5140-1,5170.Observati ca si in acest caz graficele vor fi de acum actualizate saptamanal pentru o monitorizare mai exacta a fluctuatiilor.

Un comentariu:

Unknown spunea...

cine s-ar fi gandit cand s-a lansat euro la aceasta paritate. Dolarul pe vremea aceea era puternic. Daca imi aduc aminte bine euro era sub 0.89 dolari . pe atunci analisti nu-i dadaeu multe sanse .