Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





duminică, 11 mai 2008

Leul isi arata "proteza"si valutei comunitare

L-am laudat de mai multe ori pe dl.Isarescu pentru prestatiile sale!As sublinia de aceea ca sarcasmul din articolul precedent este dedicat in exclusivitate"viselor"d-lui guvernator.Ca si Trichet,Isarescu pare un om responsabil si face de obicei ceea ce trebuie sa faca.BNR nu este insa Romania,banca putand sa influenteze doar in anumita masura factorii economici din aceasta tara.Nici macar politicienii autohtoni care provoaca multor cetateni inclusiv subsemnatului o senzatie de greata,nu pot fi facuti singurii tapi ispasitori.
Traim intr-o lume globala in care BNR si politicienii caltabosari devin un"strop de ploaie".Cele spuse mai sus nu insemna insa ca politica economica din tara nu ar putea fi facuta mai responsabil.Inseamna doar pur si simplu ca Romania este expusa si unor forte care nu pot fi manevrate din interior.
Iata de ce ridicarea actuala a dobanzii,un gest bine gandit si bine venit, nu a putut dispersa norii de ingrijorare din capul investitorului.Este clar ca acestuia din urma nu-i prea plac nici politica economica a Romaniei,bazata pe consum mare productie mica si un deficit de cont de" invidiat",dar nici "furtunile"actuale de pe pietele internationale de capital.Bani sunt destui in lume,dar ei raman deocamdata in buzunare.
In ceea ce priveste evolutia leului fata de euro vestile nu sunt prea stralucite.S-ar putea sa fim fortati si in acest caz sa aceptam un suport=3,56 situat cu 4 bani peste pretul tinta prezis de mai multe luni,ca fiind un suport de durata.Scenariul in cazul euro nu pare la fel de clar ca in cazul dolarului!Avem oricum o rezistenta importanta la cca 3,69 care va fi probabil incercata saptamana viitoare.
Evolutia de viitor al perechii analizate,va depinde destul de mult de efectul pe care rezistenta amintita o va avea asupra pretului.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Fundamental: (1) Mi-am pus totusi problema de ce decoreleaza BNR evolutia dobanzii la leu fata de evolutia dobanzii in zona euro. In conditiile in care Trichet spune si reinnoieste statementul cu "downside risks to growth", nu da nici cel mai mic semn pentru o posibila crestere a dobanzii de politica monetara, in conditiile in care n-am mai vazut o cifra economica buna din Germania de mai bine de o luna de zile - pentru ce vine BNR sa creasca dobanda?! Un posibil raspuns: pentru ca preturile sa nu explodeze in an electoral, desi e o explicatie destul de simplista. Dar, asa cum ne spunea Isarescu in urma cu cateva luni, dobanda de politica monetara la leu trebuie sa ajunga in urmatorii ani egala cu cea din zona Euro! Deci reduceri in viitorul mai mult sau mai putin apropiat par a fi garantate, probabil undeva in septembrie cand ne vom trezi cu o crestere economica puternic afectata. (2) Pe de alta parte BNR este panicata de creditele in valuta; in iarna un oficial BNR punea chiar problema limitarii creditarii la moneda in care fiecare ia salariul! Aceste declaratii facute pe un fond de usoara panica ma duc cu gandul la faptul ca BNR nu poate face nimic pentru a stopa deprecierea leului. Cu toate cresterile de dobanda din ultimele luni, leul nu reuseste sa se aprecieze in fata Euro, deci in momentul in care dobanda o sa inceapa sa scada - la ce ne putem astepta?!

Tehnic: teorema Elliot Wave spune ca pretul unui activ creste in 5 valuri si corecteaza in 3; nu tranzactionez ron, dar vad 5 valuri din 6 iulie 2007 pana la 1 februarie 2008 cu divergenta la valul 5 si o corectie a-b-c in 3 valuri dupa care trendul ascendent pare sa continue. Pretul nu a reusit sa corecteze foarte mult, probabil pana la 20-EMA, deci dupa parerea mea eur are sanse mari sa se aprecieze.

Horea spunea...

O mica paranteza:Trichet ar fi ridicat si el dobanzile daca nu era de Bernanke!Eu vad din pacate un ciclu inflationist in lume,care de abia a inceput.Problema e ca se intrevede inflatie in economii care schiopata.Multe tari vor fi lovite astfel de stagflatie.Semeni vant culegi furtuna!!

In ceea ce priveste euro miscarea din 5 valuri de care vorbesti,inceputa in 2007 are dupa parerea mea valul trei poate prea scurt pentru a fi un impuls clasic.Ar putea fi insa foarte usor valul a din inca un abc de data asta in sus.Daca te uiti la graficul lunar avem un impuls cu durata de 5 ani care ar mai permite putina acumulare.Eu fac AT in felul meu si conform unor teorii proprii,Elliot dand dupa parerea mea prea multe semnale gresite datorita alternativelor.

Exista situatii in care descoperi valuri clasice,in astfel de cazuri Elliot functionand perfect.La valute si mai ales pe termen scurt functioneaza doar uneori destul de rar si mai ales la perechile"Majors".Important este sa ai o strategie indiferent de forma de analiza folosita.
Sunt insa de acord ca graficele actuale nu arata prea roze pentru leu.Vom trai si vom vedea ascultand ca totdeauna glasul pietii