Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





duminică, 5 aprilie 2009

Comentarii

Anonim spunea...

in aprilie vestile privind reluarea creditarii si optimismul bursier vor stagna, urmand ca de prin iunie sa asisatm la o deterioarare semnificativa a monedelor si bursei. acum vad o 9 ocazie pt cine are cap, sa-si faca exit-ul. ce va fi dupa, ramane de vazut. eu anticipez o schimbare a sistemului monetar discretionar sau a celui bancar fractionar intr-o alta marota, ca si compromis.

Iata o parere interesanta,din pacate nesemnata!Comentati oameni buni,puneti intrebari angajati-va putin,saitul putand deveni astfel mai vioi!Incercati sa va debarasati de prostul obicei romanesc care il pune pe un om in postura de spectator!Implicati-va putin mai ales atunci cand e vorba de un subiect de interes comun.Ce altceva ar putea fi de interes comun daca nu evolutia tarii in care traiti?60% din romani nu au votat,rezultatul fiind ca am ramas cu aceeasi oameni la conducerea tarii ,performantele economice fiind si ele ca atare!Atunci cand vrei sa schimbi ceva,sa reusesti o performanta,trebuie sa te implici.Pasivitaea nu a dus pe nimeni niciodata la vre-un rezultat!!!!!!Credeti cumva ca un imprumut FMI rezolva treburile unei tari menajate defectuos?Crdeti cumva ca bolboroselile unui premier care nici nu inghite atunci cand scuipa broaste" vor duce la un trai mai bun???

7 comentarii:

krabu spunea...

Pai economia este ca starea vremii. Azi ploua, maine ninge poimaine este soare. Totusi nu nige vara in Romania si nici nu faci plaja in ianuarie la Mamaia. Asa cum starea vremi cunoaste schimbare dupa anotimp la fel si modul de comportament in economie in functie de diversi parametrii.

Personal cred ca starea bursei ar fi trebuit sa lase firmele neatinse. Ci doar sa saraceasca pe investitorii speculatori. Adica eu pot sa fac furculite si cu actiuni de 100 usd si cu actiuni de 1 usd si sa le vand la acelasi pret, fara sa pierd piata, muncitori etc. Dar problema apare de la specula. Adica lacomie. Care tinad seama ca este Postul Pastelui trebuie sa spunem ca e un drac. Si te scapi de el prin post. Deci acum vom posti atat timp cat va trece acest anotimp.

Pe scurt am intrat in iarna in slapi si in bermude. O sa ne punem cojoacele tabacite din comunism si trecem si peste asta.

Dar ce facem dupa ce trece???? reluam spirala????

Anonim spunea...

Numai Bunul Dumnezeu stie ce va urma. Nu sunt analist economic si nu am cunostiinte economice, decat un grad minimal, dar se poate observa cu ochiul liber ca urmeaza o aterizare brusca si fara precedent a economiei nationale. Poate doar acest lucru sa fie un semnal de alarma adresat sistemului nostru politic care gafeaza fara pic de rusine si fata de care mi-as exprima acordul daca ar genera o lege pe langa multe altele, in a-si acorda un spor, pe langa atatea altele, si acela de handicap. Tin sa multumesc pe aceasta cale detinatorului acestui blog, unicul de acest gen care mi-a fost dat sa-l citesc. Romanii sunt ca oile, merg in turma si rabda indiferent cum e iarba. Mai conteaza? Atat timp cat cioban e chiar lupul?

dragon spunea...

Vezi Krabu, aici gresesti. Companiile care sunt listate la bursa au nevoie de un pret cat mai mare al actiunilor ca sa se autofinanteze. De exemplu tu daca vrei sa faci furculite si ai nevoie de inca 10000 de eur, poti sa vinzi din actiunile pe care inca le detii. Daca valoarea unei actiuni este de 1 eur atunci trebuie sa vinzi 10000 de bucati, dar daca valoarea e 100 atunci trebuie sa vinzi doar 100. Deci nu-i vorba numai de specula.

Legat de economia nationala, daca se poate numi asa. Nu stiu cat de buna era ideea de a lua imprumut pentru din cate inteleg eu sa sustinem cursul valutar. Stiu ca stabilitatea este un incentiv bun pentru investitori, dar care investitori ca nimeni nu vine aici. Au problemele lor acasa toti,

In general in perioada de criza guvernul trebuie sa investeasca in infrastructura, nu sa faca tot felul de balarii. Daca am trai intr-o tara cu sute de mii de kilometrii de autostrazi si trenuri care merg cu 400 la ora, as intelege ca nu mai au mult de investit in infrastructura si ca trebuie sa stimulam consumul, dar din moment ce traim in tara in care traim, cumva nu deblocarea creditarii pentru populatie este cea mai buna idee.

As mai avea multe de comentat, urmaresc cu mare interes de vrun an blogul lui Horea, dar mai mult ca "spectator" cum zice el, deoarece mai am mult de invatat. Am invatat si inteles multe dar tot mai sunt multe...

krabul spunea...

Sunt de acord cu ce zici, dar daca ajungi sa`ti scoti toate actiunile ca sa te autofinantezi deja esti la gara. Numai esti stapanul afacerii. Eu zic de o firma functionala in regim stabil de piata. Tu iti vezi de treaba si produci furculita indiferent de actiune. Deci nu vorbesc de investitie.

Si sunt cazuri de firme care s`au aventurat si au tot reinvestit pana au ramas cu praf in buzunare. In loc de furculite au produs pachete de actiuni cu valoare toxica.

dragon spunea...

Ca sa nu pierzi controlul exista actiunile de buyback. Exista si acelea :).

Pe de alta parte da, exista si cazurile de care vorbesti. Dar de exemplu in state sunt multe firme care nu dau dividente deloc, reinvestesc tot profitul (gen Apple) si totusi merg foarte bine.

In .ro inca e destul de imatura piata din acest punct de vedere deoarece aici majoritatea mizeaza inca pe dividente.

krabu spunea...

pe scurt, un exemplu la ce ma refeream este urmatorul:
ai un apartament cu 2 camere. l`ai luat in 1990-97 cu 10.000 USD. Afli dintr`o data prin 2007 ca aparatementul tau valoreaza 100.000 Euro. MAMA! un profit de + un zero la suma pe care o credeai ca o poti poseda.

Si de aici doua actiuni:
1. Nu faci nimic si iti vezi de treaba.
2. Incepi sa traiesti pe un stil de viata de 100.000 Euro (si nu unul de 10.000). Credite, plasme, masini, femei jocuri etc

Vine criza

1. Apartamentul valoreaza iar 10.000 si tu nu patesti nimic. Tot acolo stai, nu te da nimeni afara din casa, iti vezi de viata ta.
2. Vin executori si te dau afara din casa.

La acest lucru ma referea ca o firma nu ar trebui sa fie afectata de bursa. DACA ... isi vede de treaba tot timpul si nu incearca sa o faca pe multinationala

dragon spunea...

K:) de acord cu asta.