Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





luni, 25 ianuarie 2010

Draji lui Mosu

Cacand o bursa tra sa pleche undjeva apa mere, dji-jaba latra a totstyiutorii si esplica verz sha uscatye. Ashe sontamplat sa lunyi, am avut o aprechiere cum o zas mosu, ea o sa deie cu capu in pozna mintyenas hal tarzu col pe mnyiercuri, ar putye sa incheapa sa gafaie chiar azi martz.

"Cifrele din SUA semnaleaza in continuare deflatie desi bondurile par sa aiba alta perceptie. Un lucru este insa clar, nu se fac imprumuturi, bancile nu au capital, treaba asta se va dovedi ulterior si nu in ultimul rand clienti nu mai sunt, potentialii, vechii clienti, s-au apucat de economisit."

Scriam randurile de mai sus in 8 ianurie, vorbind intr-un alt articol de o eventuala manipulare a bondurilor. Am gresit, nici un fel de manipulare ci pur si simplu o perceptie eronata a pietii. Piata are intotdeauna dreptate spun cei ce o cunosc foarte bine. Adevarat, pana atunci cand nu are. Oricum piata care nu e regulata de cineva, se regleaza repede, pentru ca perceptiile eronate si de moment ale investitorilor nu dureaza o vesnicie, precum dureaza perceptiile romanilor.

Astia sunt treji al dracului, ii vorba de multi bani, nu se lasa jupuiti ca romanii. Sa bat din rasputeri sa jupoaie ei cat pot, respectand intocmai legea junglei bursiere. Spuneam ca pentru oameni nu exista realitate doar perceptii, unii nu se trezesc din ele doar in momentul cand au fost loviti in cap. Aprecierea salbatica al burselor, fara nici un temei dupa a mea parere, a nascut perceptia unei redresari economice.

Conform stirilor, toata lumea a iesit din criza, Romania nici n-a fost acolo. Bursa a urcat in cer, au urcat si yieldurile = dobanda bondurilor, semnaland mai mult ca probabil fals, o inflatie. Asta pentru ca sunt multi, chiar foarte multi, o majoritate coplesitoare, care au crezut in redresarea trambitzata. Mosu batran sha prost sha surd no pre auzat, sha dje aia tat alcheva va indruga aichi pe pajina. Iata insa ca dobanda bondurilor cade din nou, o data cu bursa, sa vedem daca nu cumva o fost mai bine sa fi surd. Data inceperii deprecierii dobanzii bondurilor, coincide exact cu data inceperii deprecierii bursiere, fapt care nu poate duce decat la o singura concluzie. Bondurile au perceput redresarea bursiera ca fiind o redresare economica ( vezi graficul).


Barbosul nu doarme insa tovarasi, mai ales in cazul ca va fi reales. Va fi totusi slabit, in caz ca Geithner va fi zburat din postul de secretar de stat, un scenariu foarte probabil. Lipiciul made in Romania pentru scaune de demnitari nu se vinde in SUA. Se vantura revenirea lui Volcker un fost secretar al trezoreriei de pe vremea lui Regan, care a dat atunci in cap inflatiei, acum nu e cazul, deflatia pare sa bantuie.

Oricum daca barbosul ramane, scenariu deocamdata probabil, domnia sa va tiparii si va continua sa umple visteria FED cu murdarii cumparate pe bani foarte multi. Ce conteaza de fapt, atunci cand poate tipari cat vrea? Pai sa vezi ca ba conteaza si ca un asemenea scenariu va intarzia doar putin explozia care trebuia sa vina mai de mult. Orice ar face America acum, nasterea de care vorbeam se va produce, lasand durere dupa ea. Iesirea din datorii va trebui sa devina un musai necesar si nu se va putea face din pacate fara furtuna.

Obama simte ca a calcat pe bec si ca a fost dus cu vorba de clanul Geithner Bernanke. A da cu amandoi, Geithner si Bernanke de pamant, nu da insa bine politic, nascand in acelasi timp o intrebare penibila pentru presedinte. Cat de orb poate fi un politician, in acest caz si destept? Orice ar face Obama pentru a iesi din cacat este bine venit dar tarziu. Stergera tonelor de datorii, va fi un proces anevoios si cu dureri.

Acest proces va trebui sa schimbe si felul de gandire a lumii economice, ai invatat pe proria piele cat de greu se fac schimbarile. Uitat-te la nea Nelu, lupta si acum ca sa mentina democratia originala, dupa 20 de ani de esec. Este icredibil faptul ca un politician, vrea si crede ca se poate imuniza fata de critica, intr-o societate unde cuvantul a fost totusi scos din robie. Inventeaza titluri si povesti care care par sa mai prinda la multi in Romania, mie insa imi dau cosmaruri. Nea Nelu nu e singur, mai sunt botezatori ca el care se cred infailibili si Cristosi de neatins, vezi chiar cazul bancherilor din SUA.

Iata cum, paradoxal, un om care a fost gresit facut comunist, demonstreaza acum o gandire fascista, similara bancherilor din SUA. Iata cum teoria mea, care ii facea pe acesti oameni oportunisti, se adevereste. Oportunistul nu are mama tata copii sau catei, are un singur lucru, propriul interes, care daca este satisfacut, il face pe oportunist sa se simta bine in orice societate. Iata de ce oportunistul este cel mai periculos individ de pe tera. In SUA totusi, voturile nu se iau pe carnat, alegatorul avand un cuvant greu de spus. Alegatorul din SUA se trezeste incet si incepe sa graiasca. Alegatorul roman ar mai striga si azi Iliescu PSD daca ar fi lasat s-o faca.

PS. The Wall Street Journal ridica barda spre gatul lui Bernanke, comentandu-i anomaliile

2 comentarii:

AristotelCostel spunea...

De aproape un an simt de la nivelul ... epidermei mele subtiri ca deflatia nu poate fi evitata atat timp cat creditarea a murit prin acoperirea gradului de indatorare al averigilor.
Totusi, ma intreb intrebator, de unde au aparut avocatii iconomisti ai inflatiei si hiperinflatiei?
Chiar si cei cu foarte multa experienta in "vinde-cumpara" ajunsesera la un moment dat sa priveasca "momentul de cumpana" intre scenariile deflatie-inflatie, luandu-ma peste picior cu "scenariul meu de deflatie in brate".
Mi s-au aruncat in ochi pana si argumente ca guvernele vor da bani din mana in mana sa ajunga pana in fund la taxatoare. Si ce economie ar mai fi asta?

Cred ca ieri am vazut o alta interpretare grotesca a dl-ului Moise Guran/Bizbazar, cum ca Obama e cel care a dat cu bursele de pamant. Pai, ce cautau ele ... dincolo de nori?

Horea spunea...

Mi se pare ca Vala vorbea de "human nature" intr-un comentariu, confunda dupa parerea mea termenul cu "human mood", o sa-i raspund si lui la la un comentariu facut chiar azi.

Economia nu este o masina, ea fiind influentata de starea sufleteasca al fiecaruia dintre noi, fenomen total ignorat de campionii cifrelor.

In ceea ce-l priveste pe Moise Guran el nu gandeste, el munceste si repeta din pacate ceea ce a auzit de la altii.

Ti-e cunoscuta probabil expresia nascuta in democratia originala al lui Ion botezatorul? Noi nu gandim noi muncim.