Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





sâmbătă, 30 ianuarie 2010

GDP american de 5,7%

Comentariile "expertilor" nu au intarziat sa apara, domni Tenesee-escu exista si in America. Imi permit sa-i citez pe cativa din acesti extaziati, dupa ce si-au dat si ei cu parerea pe situl de stiri Bloomberg: Observa, este vorba de baieti cu rang si cu salarii grase, are Boc de unde sa invete economie.

“The economy is still healing and improving,” said John Silvia, chief economist at Wells Fargo Securities LLC in Charlotte, North Carolina, who projected a 5.6 percent gain in GDP. “I think this is a sustainable recovery.”

“My expectation for 2010 is that we’re going to see robust unit growth,” [Intel] Chief Financial Officer Stacy Smith said in an interview this month. “The consumer segments of the market will stay pretty strong, and I do believe we’re going to see a resurgence in PC client sales.”

“It’s a good number and it shows the economy is getting better, but the market is trying to decide if it’s going to be sustainable going into the next quarter,” said Phil Flynn, vice president of research at PFGBest in Chicago.

Today’s GDP reported gain “was more than what people were looking for and it should stabilize the market and calm som
e of the stress,” said James Cordier, portfolio manager at OptionSellers.com in Tampa, Florida.

Na ai vazt? O iesat americanyii djin criza! Dupa esact 6 lunyi iesham sha noi, asa o spus sha domnul presedyintye. Scatye jinarsu sa bem un pahar amu, restu lom be in 29 iulie la ieshare.

Am de ieri cravata de pioner pe frunte, mi-o trag acum cu un gest gingas peste ochi si incep sa vad lumini rosii, scaldate toate intr-o nuanta splendida de violet. In centrul luminilor, care se contopesc acum intr-o raza divina, ii vad pe economistii domnului Boc lucrand si calculand de zori PIB-uri romanesti. Pa daca americanyi pot, che noi om fi mai marhe?

O sa scatyem sha noi PIB-ul ashe cum trebe, hartyie sha chernyeala eshtye djestula. Un mienuat de motan ma trezeste din transa, vrea si el sa manance pana mai este. De calculele domnului Boc pare sa-i nu-i pese de loc, concentrat fiind asupra bucatilor de ficat puse in farfurie. Lui nu-i pasa dar mie da, deocamdata sunt eu acela care-i cumpar ficateii, nu el mie. Incep sa-l inteleg si pe domnul Tenesee-escu. Pe hartie totul este posibil.

Ajunge cu sufletismul, simt cum ma napadeste smecheria romanesca. Ridic cu degetul cravata de pioner, numai de pe un ochi, ca sa arat asa cum ma simt, si ma uit in GDp-ul american. Vad ca mai mult de jumatate din cresterea lui, se datoreaza cresterii tranzitorii ale inventariilor. Continui sa fiu smecher si ma intreb: Oare aceasta crestere de inventarii, nu s-ar putea datora si unor cereri tot mai scazute? Arunc un ochi acum pe investitiile rezidentiale, tot pe cel scos de sub cravata, celalalt il tin in rezerva, ele au scazut. De la 18,9 in Q3 la 5,7 in Q4.

Ce fac costurile dedicate consumului? Au scazut si ele de la 2,8 in Q3 la 2 in Q4. Arunc cravata cat colo si imi holb ambii ochii inca odata la ceea ce au scris "expertii". Imi pui in cele din urma caciula de mos in cap si imi zic in soapta: Las draji mosului ca-n februar vinye revizuirea. Daca Boc ish tat revizuiestye bujetul, las sash revizuasca si astyia GD-piul. 5,7 amu, in februar patye 2,2-2,5, asta dupa cele mai mari cheltuieli facutye vr-odata dje un govern in historia omenyirii, asta nu-i rau. Incep sa ma bucur sha io, binyele asta ii in drum spre noi, sosestye pe caile feratye sau auto-banat-urile lui Berceanu in 29 iulie. (Banat in limba maghiara inseamna tristete)

Cateva cuvinte despre bursa, doar cateva, pentru ca graficele graiesc de la sine. Bias negativ saptamanl pe toata linia in toate cele 4 grafice. Ele s-au comportat exact cum m-am asteptat sa se comporte sapatamana trecuta, lovind-se chiar azi de o data de reactie pe care am precizat-o in PS-ul de ieri. "Macelarii" sunt in forma si bursa ar putea sa-si continue caderea prin data amintita, fara nici o pauza. Scenariul cel mai probail este insa altul, Cadere luni la deschidere, revenire pe urma de la nivelul 1069 expus pe grafic. Cei ce urmaresc situl au invatat cu siguranta ca, datele de reactie pot fi atat date de schimbare, dar si de continuare ale trendurilor. In acest moment, pauza trendului descendent pare mai probabila, ziua de luni ne va lumina insa calea mult mai bine.

Ron- dolar, ron-euro nimic nou fata de ce am spus. Euro a avut bias neg-neutru, si-l va mentine si pentru saptamana viitoare. Dolarul a avut bias pozitiv, a si urcat pana la 2,97, dupa mica corectie preconizata in analiza precedenta, dand aici de o rezistenta. Bias-ul ramane pozitiv si pentru saptamana viitoare, ar putea fi inversat insa de o revenire bursiera. Sa vedem asadar ce ne aduce ziua de luni. Grafice nu pun in cazul leului, nu s-a intamplat altceva decat ceea am spus, vezi graficele din saptamana trecuta.

2 comentarii:

AristotelCostel spunea...

Dintr-o tona de rahaturi, sa spicuim:

- we have over the last 18 months added about $500 billion (annually) in transfer payments to the federal budget. This counts in the GDP report as personal consumption expenditures (PCE).

- that $500 billion is an annualized distortion of a whopping 3.57% of the entire economy!

Horea spunea...

Realitatea se prezinta asa cum o descrii si tu mai sus. N-avem consum fabricam. Pe hartie lucrurile trebuie sa arate bine, titlurile de salvatori ai lumii si oameni ai anului trebuie justificate cumva. Bursa a avut urechile astupate continuand cu plonjonul. Vei vedea in curand si "esplicatiili" din presa autohtona, de la politicienii si de la "espertii" nostrii.