Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





luni, 4 ianuarie 2010

M3 in Romania


Iata ca mai aflam cate ceva si in Romania si anume ca se monetizeaza de zori, vezi graficul alaturat.
Pentru cei ce nu au inteles aceasta "inginerie financiara", voi incerca sa dau niste explicatii simple, chiar daca realitatea este putin mai complicata de atat.

Inchipuste-ti ca ai un imprumut de 50 000 de euro, fiind in acelasi timp si un individ care-si primeste salariul in euro. O inflatie provocata de o monetizare excesiva duce la ridicarea preturilor dar si a salariilor, din pacate salariile raman intotdeauna in spatele preturilor. Sa presupunem ca ai fost destept la luarea imprumutului semnand contractul la o dobanda fixa de 10 ani. Inflatia iti va ridica automat salariul, din cauza faptului ca preturile se ridica, afirmatia este o lege in lumea sindicala in care traim.

Sa presupunem ca la momentul luarii creditului tu ai avut un salar de 2000 de euro. Acum, cand inflatia creste, pe zi ce trece, salariul tau a urcat la 3000. Inca un pic de inflatie si te poti trezi cu un salar de 4000. Sa ne intoarcem acum o clipa la creditul de 50 000 de euro. El a ramas constant, dobanda ai legat-o, este aceeasi. Iata cum inflatia te ajuta aparent. Iti trebuiau 25 de salarii, inaintea inceperii ciclului inflationist ca sa-ti platesti datoria, acum 13 salarii sunt suficiente.

Pai nu ar trebui acum sa te duci sa-l pupi in cur pe dl. Vladescu salvatorul" tau si al Romaniei? Desigur ca nu, un picior in acelasi loc ar fi mult mai potrivit. Daca ai ramas cu gura cascata poti sa o inchizi din nou, citind mai departe. Ai salar de 4000 de euro dar pretul laptelui si celorlate produse pe care le consumi s-a triplat, banii tai avand valoare din ce in ce mai mica in fiecare zi.
Mai mult decat atat, salariul tau nu este de fapt in euro ci in lei. In cazul statului lucrurile se simplifica putin, el nefiind obligat sa faca cheltuielile zilnice pe care le face cetateanul. Inflatia galopanta dusa la extreme, va baga oricum in faliment atat pe cetatean cat si pe stat. Paradoxal falimentul statului il va durea tot pe cetatean. In Europa in momentul de fata este mai multa deflatie decat inflatie. Sa presupunem totusi ca inflatia va gastiga teren si acolo.

Oricum ar fi, tu roman destept", smecher, a tot stiutor, esti legat in momentul de fata si de un pret de schimb euro-leu, pentru ca majoritatea creditelor din Romania sunt facute in valute straine. Leul mai inflat decat euro se va deprecia, se intampla chiar azi, in timp ce domnul Vladescu incepe sa-ti umble incet dar sigur cu mana in pantaloni. Nu face asta din excitare sexuala, la doamne, domnisoare sau pentru ca ar fi homosexual, la barbati, ci pentru simplu fapt ca vrea sa-ti ia si chilotii. Cu alte cuvinte domnul Vladescu vrea sa dea cu o mana, pentru asa numita pace sociala si sa ia cu doua, mizand pe faptul ca romanul facut destept de catre politicienii de la televizor, poate fi chiar prost, asa cum a zis Brucan raposatul.

Problema este ca, nici un om nu este mai prost, decat il lasa sa fie conducatorii tarii in care s-a nascut. Ai nostrii par sa fie foarte libertini in aceasta sfera. Sa nu uitam si un alt lucru important atunci cand vorbim despre efecte sociale ale unei masuri, sindicatele. Acestea din urma trebuie sa se vada si ele la televizor, prin intermediul liderilor care se zbat mai mult tot la televizor. Iata si materialul pentru talk show-uri care nu se mai sfarsesc, dezbatand aceleasi subiecte la infinit si fara nici un rezultat.

De unde aceste incaierari intre sindicate si politic? Sunt sindicalistii batuti in cap, neintelegand ca tara trece printr-o criza fara precedent? Desigur ca nu! Incaierarile sunt pur si simplu o consecinta fireasca a minciunilor si al clientelismului politic. Spui de prima data, politician oportunist si mincinos fiind, ca vei da in dreapta si in stanga la toata lumea, in caz ca vei fi ales. La profesori, la cei ce se intorc din strainate, la tarani, la caini la porci etc. Ajuns in fotoliu, te trezesti fara bani in visterie si cu o tara in criza. Stiai de fapt acest lucru de la inceput, dar deviza scopul scuza mijloacele nu te-a lasat s-o spui. In loc sa iesi macar acum, in ceasul al 12-lea pe scena" si sa nu mai mintesti, explicand populatiei adevarul, antrenand-o in acelasi timp intr-un act de solidaritate, tu ar trebui sa fii de fapt primul care sa dea exemplu, povestile tale de adormit copii continua. Populatia saraceste in timp ce oamenii din jurul tau prospera.

Iata de unde conflictele: Din minciuni, lipsa de empatie, nepasare totala fata de oamenii la care le-ai cerut votul si dintr-un nepotismo-clientelism in floare. Pana cand? Pana cand oamenii vor simtii ca i-a parasit frica, pentru ca nu mai au ce pierde, au pirdut totul. In acel moment, va fi vai de tine politician si de bretelele de care iti agheti pantalonii Armani, pentru ca vei putea usor sa te trezesti cu ele agatate de gat.

PS. Voi reveni incet si cu graficele, am deocamdata probleme cu cele ale Leului, leveratorul pare sa fi schimbat ceva in platforma.

PSS. Azi se inaugureaza Burj Dubai, cea mai inalta cladire din lume. Simbolizeaza oare aceasta cladire si marimea palmii" pe care o va lua Dubai, mai apoi lumea?

13 comentarii:

vala spunea...

de ce vad toti antiinflationistii lucrurile in alb si negru ? ... si la 10 % e inflatie si la 100 % e inflatie ...

exista la ora actuala un blocaj in economia Romaniei datorat neonorarii de catre diverse institutii de stat a obligatiilor asumate prin contracte ( in special obligatii investitionale, pentru ca de bine de rau salariile se platesc )... sunt de parare ca nu avem la nivel decizional si institutional competenta de a face cu adevarat reforma asa ca eu zic ca singura masura anticriza in Romania e inflatia ... dar cu doua conditii: emisiunea suplimentara de moneda sa mearga in investitii indiferent de ce natura si inflatia sa nu fie galopanta adica sa ramana in jurul a 10 % poate chiar 15 % ...
pretul pe care il vom plati cu totii nu va fi neaparat mai mic decat alta metoda dar va fi suportabil...alternativa este imprumutul extern si despre asta cred ca e un rau mai mare ...

Horea spunea...

Ma bucur ca indraznesti sa spui lucrurilor pe nume si nu te ascunzi dupa perdele.

Eu replica mai buna decat cea din articolele de pe pagina nu pot sa-ti dau din pacate, constat doar ca facem parte din grupari care vad adminstrarea economica total diferit.

Oricum, constati si tu cu siguranta ca ai destui adepti. Mai marii lumii au gestionat aceasta criza exact prin metodele pe care le descri.

Vom vedea rezultatele si vom putea relua discutia in fata faptelor implinite. In caz ca reteta pe care o propovaduiesti, cu inflatie de 10-15% este una buna si viabila(avem sanse bune sa ajungem acolo) economia isi va reveni, in timp ce eu voi ramane cu latratul.

In caz ca acest lucru nu se va intampla, sper ca-ti vei schimba si tu ideile, macar in fata faptelor implinite. In faza in care ne aflam eu vreau sa tai piciorul gangrenos al unui diabetic, in timp ce tu impreuna cu alti adepti ale ideilor pe care le expui, vreti sa-i mai dati perfuzie cu glucoza. De aici, provine probabil si perceptia ta cu albul si negrul. In opinia mea problema primordiala a pacientului de care vorbim nu este gangrena, ci dinpotriva diabetul netratat la timp sau de ce nu tratamentul total gresit.

In pofida celor spuse, iti dau totusi perfecta drepatate in ceea ce priveste afirmatia cu 10 si 100% inflatie. Ca o analogie, zahar de 200 precum si de 300 fac parte din definitia diabetului zaharat, primele nivele te omoara mai lent, cele din urma mai repede.

masterd6ib6 spunea...

Foarte frumos, instructiv, competent si profesionist articolul precum si comentariul, dar eu ... inginer si carne de tun fiscal ... te intreb ... ok o sa fie inflatie mai mult sau mai putin fugareata ... CUM MA APAR ... CE TREBUIE SA FAC ca sa scap cat mai putin jumulit din chestia asta ?

cristian dogaru spunea...

exista un caz in istorie in care extinderea agresiva a masei monetare sa nu se fi sfarsit in lacrimi? asa a cazut imperiul roman, tot miscorand cantitatea de metal din monede, asa a batut pasul pe loc japonia, exportand de aceasta data inflatie lumii....uitam prea des ca orice strategie inflationista presupune jefuirea sistematica a paturii rsponsabile a populatiei, cea care a economisit ceva si nu s-a culcat pe urechea consumului iresponsabil....ce strategii de protectie recomadati d-le mihaltan? clasicul aur+argint sau exista si alterntative?

Anonim spunea...

Inflatia este buna pentru tine capusa a statului, care te numesti om de afaceri, dar ce facem cu cetateanul de rand care estem angajat si incearca din rasputeri sa puna un ban deoparte la banca?

Unde-i gloata mai mare?

Adicatelea reluam ciclul din 90?

Horea spunea...

Intrebare foarte buna si la subiect, raspuns din pacate mult mai complicat.

Argentina a trcut prin inflatie, tara s-a facut tandari, Bolivia la fel etc.In Bolivia, seful bancii centrale,omul care a contribuit la nasterea si perpetuarea inflatiei, si-a cumparat 8 milioane de euro si a scos banii din tara.

La ora actuala ne aflam din pacate intr-o alta ipostaza. Nu prea exista valute sau banci sigure. Asta tocmai din caza ca toate natiunile pamantului se joaca cu focul.

Mi-am pus aceeasi intrebare ca si tine, avand niste bani pentru care am platit multa sudoare, provenita din munca nu din furt. Am facut si niste tranzactii bursiere, punand si in ele sudoarea provenita din acapararea cunostintelor.

Sunt din pacate si in momentul de fata un mare semn de intrebare.Am senzatia ca nu mai prea ai unde sa te ascunzi. Aurul s-a vandut ca painea calda, multe tari si-au umplut banca cu tone.

Cumparaea de aur pentru persoane fizice este posibila si in Romania dar se face mai greu. Norvegia ar fi o alta varianata, este tara care isi inchide bipul pe plus fara datorii, posesoare al unui fond de petrol de 3000 de miliarde de coroane.

Personal tind sa-mi transfer banii in aceasta tara, nu m-am hotarat inca. Oricum, vom vedea schimbari drastice in lume, logica elementara de functionare a pietelor ne spune acest lucru. Schimbarile mari vin intotdeauna cu dureri la fel de mari.

Ceea ce putem spera, este ca lumea care vine sa fie o lume mai buna. Cu ceea ce avem azi nu se mai poate, toate trebuie sa aiba o limita, chiar si porcia din Roamnia.

Raspuns asadar incomplect la intrebarea ta, venita de la un creier incomplect in acest sens.Nu pare sa existe o reteta perfecta. Exista alternative precum metale pretioase si chiar valute precum coroana norvegiana, nimic nu este insa sigur.

Sa asteptam insa si sa vedem daca inflatia va porni-o la vale, exista semnale din partea bondurilor americane, semnale care ar putea fi ca de obicei manipulari. Japonia incearca sa infleze fara succes de 20 de ani si va deveni prin aceasta una din primele tari care va da foarte tare cu capul in zid.

masterd6ib6 spunea...

Interesant si ... precis :-)
De fapt cred ca alt tip de raspuns m-ar fi dezamagit. Stii cum se zice ... numai prostii au certitudini ...
Dar hai sa zicem ca ne mai gandim si venim si cu alte metode/propuneri/idei ... inflatia nu este si o oportunitate ? ... sau mai precis cand si unde este inflatia o oportunitate ?

Horea spunea...

Pentru masterd6ib6!

Iti voi raspunde la intrebare prin raspunsul lui Cristian Dogaru, adaugand nu-ul omis de la inceputul frazei.

"nu exista un caz in istorie in care extinderea agresiva a masei monetare sa nu se fi sfarsit in lacrimi?"

Unele comentarii, printre care si cel al lui Cristian, le-am primit dupa ce am incercat sa raspund intrebarii: "ce este de facut in cazul unei inflatii?". Raspuns mai bun decat cel dat, nu am nici in momentul de fata.

dragon spunea...

@Horea
Contrazice-ma daca gresesc, dar am o anumita suspiciune ca nu numai inflatia ne paste. Dat fiind ca acuma practic aproape toata lumea urmareste politici de tip "bani ieftini", iar aceasta distorsioneaza puternic piata, respectiv are efectul de a creste artificial cererea de bani si practic incurajeaza investitiile speculative.
Deci pe langa inflatie e foarte posibila si explozia a mai multor "bule" speculative mai ales in momentul in care se va incerca stoparea/incetinirea inflatiei prin marirea dobanzii de exemplu.
Legat de aur, am o vaga presimtire ca e vorba de o alta bula care asteapta sa explodeze, impreuna cu multe altele care au crescut puternic dupa injectiile continue de bani.
Legat de investitii nu prea stiu in ce as investi ca sa nu pierd si putinii bani pe care am reusit cumva sa pun deoparte de cand am inceput sa muncesc. Nu pot sa-mi imaginez un scenariu de castig sigur pe termen lung.

Horea spunea...

"@Horea
Contrazice-ma daca gresesc, dar am o anumita suspiciune ca nu numai inflatia ne paste. Dat fiind ca acuma practic aproape toata lumea urmareste politici de tip "bani ieftini", iar aceasta distorsioneaza puternic piata, respectiv are efectul de a creste artificial cererea de bani si practic incurajeaza investitiile speculative."

Statul are nevoie de bani, cei care au fost s-au furat, sa nu-ti faci cumva impresia ca banii tipariti vor avea o alta cale decat cea spre stat. Cat de ieftin? Subiectul poate ramane o discutie deschisa. Tot cea ce s-a facut pana acum, aici, precum si in strainatate a fost facut pentru favorizarea investitiilor speculative. De aici si situatia economica creata.

"Deci pe langa inflatie e foarte posibila si explozia a mai multor "bule" speculative mai ales in momentul in care se va incerca stoparea/incetinirea inflatiei prin marirea dobanzii de exemplu."

Pai tocmai aici e miezul problemei, inflatia nu va fi stopata si o sa dea cu noi de pamant. Cand si daca va fi stopata va fi foarte tarziu, avand rezultatele conturilor si al unei economi devastate.

Pai nu asta va tot spun de aproaspe doi ani incoace, incercand sa va fac sa intelegeti ca 1+1 fac 2 si nu 3 asa cum ne spun guvernatii, hoti de primul rang cum sunt. V-am spus si repetat de multe ori cum ca adevaratul festival va incepe dupa ce i-ati ales.

Legat de aur, greu de spus ceva concret, depinde de rezultatele interventiilor guvernamentale.
Bancile au cumparat in nestire, asta neinsemnand ca au dreptate.Sa nu uitam totusi ca, intr-un mediu inflationist, metalele pretioase au cautare.

dragon spunea...

Daca te uiti bine, nu numai aurul a crescut, de fapt aurul a fost un "underperformer" de alte metale gen plumb si cupru. De aceea am presimtirea ca pe linia metalelor se preconizeaza o bula. Iar daca ai dreptate si astia se apuca prea tarziu sa stopeze inflatia chiar ca o sa dam de pamant cu economiile, dar chiar daca incearca s-o opreasca nu prea vad cum ar putea. Oricum ar fi tot nasol va fi.
Din pacate ori de cate ori incearca statul sa se amestece in piata ca sa-l "regleze", efectele sunt de termen scurt, si pe termen lung intotdeauna cauzeaza mai multe probleme decat rezolva. Din pacate toti keynesianisti inca n-au invatat asta, si noi toti platim pentru lectiile lor.
Sau poate stiu si ei, dar nu le pasa, ca inflatia de fapt nu loveste egal in toti. Cel mai rau loveste in populatie, ei poate sunt destul de sus in lant ca sa profite si sa devina si mai bogati... just a guess...

vala spunea...

@ Horia

multumesc pentru raspuns ...
nu e prima data cand iti citesc blogul deci oarecum stiam ca de fapt mi-ai raspuns la comentariu inainte de a-l posta, dar ...
am o intrebare simpla: de ce fumeaza oamenii ? ... e clar ca e daunator; culmea, scrie si pe pachete ... printr-o directiva UE ; sunt tot mai multe locuri unde fumatul e interzis ... si totusi oamenii fumeaza ? ... why ? ... "de prosti" ai putea spune si mi-ar fi greu sa te contrazic ... totusi nu de asta ... oamenii fumeaza pentru ca le place, vor , ignora viitorul negru pentru un prezent roz .
in caz ca nu vezi legatura, e simpla ... oamenii nu vor renunta niciodata la lucruri care le plac IN PREZENT pentru ca le vor face, eventual rau IN VIITOR ... is just fucking human nature ...
asa e si cu inflatia ... in prezent va face bine si raul viitor va fi ignorat ...

mai trebuie sa spun ca nu consider ca ma situez intr-o anume tabara ci ca pur si simplu consider ca nu te poti impotrivi naturii umane, caci natura umana e cauza crizei ( mai precis lacomia ) si a solutiilor anticriza de pana acum ...

si inca ceva care imi pare rau ca n-o sa-ti placa: pe termen lung toti suntem morti ( keynes, daca nu ma insel )... asta inseamna ca evident ca un zahar de 200 e de preferat unuia de 300 ... pe principiul ca toti murim dar unii mai tarziu ... si mai cred ca diferenta intre o inflatie de 10-15 % ( acum pe criza ) si una de 100 % e mai mare decat diferenta intre zaharul de 200 si cel de 300 ...

cu respect,

Horea spunea...

" ... oamenii fumeaza pentru ca le place, vor , ignora viitorul negru pentru un prezent roz."

Prietene! Oamenii de care vorbesc eu nu fumeaza, ei fac fum, ca mai apoi sa-l sufle pe tine.

"caci natura umana e cauza crizei ( mai precis lacomia ) si a solutiilor anticriza de pana acum ..."

Corect, dar nu este vorba de natura fiecaruia, ci a unei minoritati, cei care fac fumul.

"si inca ceva care imi pare rau ca n-o sa-ti placa: pe termen lung toti suntem morti ( keynes, daca nu ma insel )..."

Adevarat este vorba de Keynes. Om fi toti morti pe termen lung, eu as prefera insa sa nu fiu omarat. In nici un caz nu de fumul" facut de altii, pe care ei refuza de fapt sa-l inspire.

"zahar de 200 e de preferat unuia de 300 ... pe principiul ca toti murim dar unii mai tarziu ...

Daca ar manca ei zahar pana sa le ajunga glicemia la 200 ar fi minunat, realitatea este insa ca, ei baga zaharul exclusiv in tine.

inflatie de 10-15 % ( acum pe criza ) si una de 100 % e mai mare decat diferenta intre zaharul de 200 si cel de 300

Corect! Acelasi lucru il spuneau si cei din Zimbabwe, Argetina, Bolivia etc. Vezi ce s-a intamplat acolo? Economia lui Keynes este una inflationista, inceputa de fapt dupa cel de-al doilea razboi mondial, iata rezultatele.