Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





vineri, 22 ianuarie 2010

Plonjonul bursier loveste scandura pe care pluteste Bernanke.

La stanga vezi portretul pe care i-l faceam dl-ui Bernake acum doi ani, punandu-l in cartea de istorie ca pe unul din arhitectii crizei.

Timpul a trecut, Bernanke a devenit omul anului 2009 in Time Magazine, autodeclarandu-se in acelasi timp si salvatorul lumii.

O fi gresat magaru asta dje mos or zasie unyi. Lu barbosu ala tat mai binye ii mere, daca ar fi avut pletye putyeai sa zasi ca-i Cristos. Iata insa ca dl. Bernanke este chel ca si presedintele nostru iubit. Cel din urma este chel dar smecher, e romanas de-al nostru si ne-a invatat totusi un lucru foarte important: "iarna nu-i ca vara". Dornyici sa mai invatam, co zas si Boc ca-nvatamantu io ramura importanta a societatii ( dje aia o rupe amu in bucatz) nye cascam urechile sha ochii.

Ce vedem? Ca iarna nu-i ca vara, dreptate avea presedintele, dar mai vedem ca nici americanul nu-i ca romanul. Daca dl Bernanke era roman astia ii faceau transplant de par, numai ca sa arate ca Cristos. Americanii in schimb, se pare ca i-ar smulge si firele ramase in cap. S-au suparat pe el si incep serios sa-i zgaltie scaunul asezat de acum pe o scundura plutitoare. Laureatul premiului Nobel pentru pace il sustine pe dl. Bernanke, sunt doar amandoi de-acum pe aceeasi scandura.

Cu presiuni de la "solul de pace" si printr-un joc intens al trasului de sfori, Bernanke ar putea fi reales in postul pe care il ocupa acum. Un lucru este insa cert, prestatiile si aroganta lui au inceput sa irite poporul. Telefoanele senatorilor au intrat in calduri, frecate de alegatori, ce noroc de parlamentarii si senatorii nostri, ei nu merg nici macar la slujba, daramite langa un telefon la care ar putea suna un alegator.

Oricum americanii suna, tot mai multi, anuntandu-i pe senatori de rebeliunea anti Bernanke. In Romania nu suna nimeni, nici nu au unde sau la cine, senatorii "lucreaza pentru popor si democratie" fiind mereu plecati. Nu m-as mira ca dl Popa viceguvernator al BNR, sa fie propus Papa sau daca-i ortodox Patriarh Preafericit, asta ca o compensatie pentru comentariile nefericite despre leu. Fericirea lui Bernake are oricum o umbra asupra ei, umbra care il va scufunda in cele din urma, asta, chiar in cazul in care va scapa ca printre urechile acului cu ocazia votului din senat. Na no fo mosu chiar asa marha, Bernanke va intra in istorie ca unul din arhitectii principali ai crizei.

Bursa a facut un plonjon, data si pretul de reactie de care vorbeam, au impins-o spre sud. Indici lumii au cazut destul de consistent, in spatele unor explicatii pe care personal am decis sa nu le bag in seama. Cele 4 grafice ca de obicei! Sp 500 aproape de un suport 1080, care ar putea sa-l intoarca deja luni, cu o urcare de cateva zile. Indicele ar trebui sa-si continue mai apoi calatoria catre sud, spre nivele la care voi reveni.

Concluzie:bias negativ, deprecierea va continua cu sau fara o mica corectie. Titeiul cade conform asteptarilor spre suportul expus pe grafic, bias saptamanal neg. The Euro is in trouble in deed, o asigurare in favoarea Greciei, facuta de Germania, ar fi de asteptat de fapt. Greu de conceput ca unul din arhitectii UE sa stea cu mainile in san, atunci cand balonul unional este aproape de plesnire. O asemenea stire ar putea ridica valuta comunitara 100-150 de pipi, de unde macelarii vor sarii din nou pe ea. Bias neg asadar pentru euro.

Chiar daca Germania se va transforma in aparatoarea a Greciei cum va fi cu Spania si Portugalia, la fel de aproape de inec ca si Grecia? Aurul cade asa cum m-am asteptat. Observa exactitaea rezistentei prezise de mine, care i-a respins aprecierea. Primul suport important este pe grafic si va fi probabil atins chiar daca si aurul ar putea sa o ia spre nord vre-o doua zile la inceputul saptamanii viitoare.

Dolarul a luat-o in sus exact de la nivelul expus, am sters cele doua linii scurte de marcaj, am lasat-o doar pe cea lunga cu nivelul expus, ca sa mai curat graficul. Gura de aur al lui Ionut a cam sunat a paguba pentru leu, dolarul pare a vrea sa se aprecieze si mai mult dupa o corectie probabila si scurta. Avem deocamdata o rezistenta la cca 2,97 si un bias saptamanal pozitiv.


Euro s-a intarit si el, fara sa atinga insa suportul expus de mine. Daca suportul nu va fi atins, am fost la cca 3 bani departare de el, euro ar trebui s-o porneasca destul de vehement catre nord. Deocamdata, o incercare a suportului este scenariul cel mai probabil. Bias neutru neg pentru euro saptamana viitoare.

Niciun comentariu: