Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





joi, 28 ianuarie 2010

Stari umane in deflatie!

Trilioane de dolari, yeni, euro si alte forme de hartie igienica, au fost aruncate bancilor lumii. Acestea, conform calculelor facute de oameni chei si cu barba, trebuiau sa repornesca creditarile si sa produca inflatie, seva vietii economiilor keynesiene. Iata totusi cum, calculele facute pe hartie de aceste "genii" economice, se potrivesc ca nuca in prete cu realitatea.

Economia nu este o masina tocmai din cauza ca oamenii nu sunt masini. Starile umane, vin, pleaca, se schimba, conform unor variatii ciclice ale spiritului si nu conform unor formule matematice. Bulele produse de monetizarile keynesienilor au reusit tocmai datorita acestui fapt, ele au fost produse in perioade in care starea de spirit a omului era intr-o faza de incredere, de acceptare.

Poti prosti multi oameni si chiar de mai multe ori, pe toti nu-i poti insa prosti la infinit. Monetizarile actuale, nu au avut efect tocmai datorita celor descrise mai sus, fenomen neinteles inca nici azi de "oamenii anului". Se pregatesc noi monetizari, s-au aprobat deja inca 4 trilioane, precum si fonduri nelimitate pentru Freddie si Fannie. N-au putut ridica bolovanul de o tona cu maiinile, ei vor sa mai faca insa inca o incearcare, ultima dupa parerea mea.

In Romania starea pare a fi aceeasi. Visele dl-ui Vladescu s-ar putea transforma in cosmar, domnia sa putand ramane cu inflatia momentana a preturilor produsa de marirea accizelor.
Este foarte probabil ca si in Romania, trenul inflatiei sa se opreasca in gara deflatiei.

Intreprinderile mici si mijlocii sunt in cacat ca si consumatorul, bancile te cauta si in intestine inainte de a-ti da un eventual inprumut, Europa asteapta incordata tragedia datoriilor suverane. Cine mai are chef acum de credite in aceste conditii? Cate un Ziarist ghidat politic, cate un politician, precum multi asa numiti dezvoltatori imobiliari.

Cei enumerati mai latra din cand in cand, destul de ragusit, bancile mai bat si ele din gura, recorduri noi se anunta insa zilnic la someri si restantieri. Consumul de titei a scazut, pretul pompat artificial nu mai rezista si iata cum banii aruncati cu lopata, nu-si prea pot atinge scopul inflationist. "Semeni vant culegi furtuna", vantul va fi puternic si le va sufla praf in ochi celora ce se erijau in mari vizionari si salvatori ai lumii.

PS. FED a lasat ieri dobanda de refeinta neschimbata, aproape de zero, asa cum era de asteptat. De asteptat este acum si un "chef" bursier pe baza acestor stiri.

3 comentarii:

Nicu spunea...

Un articol deosebit de interesant, in tandem cu Horea, din pacate real

http://www.baniinostri.ro/Piata-de-capital/Profeti-quot-apocaliptici-quot-ai-viitoarei-crize-globale--a1667.html

vala spunea...

aia cu prostitul oamenilor e de la Lincon .. vezi ... tot americanii e ... fruncea !

Horea spunea...

Corect nu e prosti americanii,cei care sunt destepti!