Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





marți, 26 ianuarie 2010

"Too big to fail".

Sunt sigur ca ati auzit sau ati citit despre aceasta afirmatie. Hai sa ne apucam s-o analizam, din nou asa cum obisnuim la nivel de clasa a 5-cea. Constatare: Piratii Geithner, Paulsson si omul anului, salvatorul lumii, au bagat cca 1,3 trilioane de dolari in bancile falimentare numite "too big to fail".

Ni se explica atunci ca masura era o necesitate vitala, conceputa pentru evitarea colapsului lumii financiare, si ca o consecinta a lumii in general. Sa ne punem acum uniforma scolara si cravata de pioner si sa vedem ce s-a intamplat. Too big to fail au luat banii pe nimic de la FED, si au intrat cu ei la valute cu dobanda mai mare, tip dolarul australian. Cary trad-ul a reinviat, precum se spune ca a reinviat si mantuitorul. Ce insemna de fapt cary trade? Inseamna imprumutarea a tone de bani, pe dobanzi zero sau aproape de zero si convertirea lor in valute cu dobanzi mai mari.

De unde bonusurile date de Goldman pentru o "munca asidua"? De aici, munca asidua fiind schimbare banilor din dolari SUA, sau yeni, in dolari australieni de exemplu. O alta parte a banilor au fost bagati de too big to fail la bursa, cu rezultatele pe care cei ce cititi aceasta pagina le cunoasteti. Suma de bani cheltuita s-a inregistrat la GDP, de aici frunzilitele verzi si paharele pline din diferitele parti ale lumii. Pe un grafic publicat de mine, ati putut vedea atunci GDP-ul american oficial, precum si rolul si procentul pe care asa numitul stimul l-a avut in formarea lui.

Spuneam atunci ca GDP-ul real ar fi trebuit sa fie zero, din moment ce "stimulul", imi vine rau cand trebuie sa scriu acest cuvant, a constituit tocmai cca. 3,5% din el, conform estimarilor. Sa vedem ce s-a intamplat de atunci. Mai "nimic"! Ultimul GDP a fost revizuit la 2,2 % frunzulitele verzi constituind acum un GDP de 2,2%-3,5% = minus 1,3%, adica mult mai prost decat estimarile mele de zero. Cam asa-si calculeaza si Boc cresterea economica, facuta de popi, pape si preafericiti. Ca tu nu vei fi fericit iti pot garanta, pentru ca economia nu este o masina care sa mearga dupa cifrele si calculele lui Boc sau Bernanke.

Am vazut imbracati in uniforma de clasa a cincea ce s-a intamplat pana acum. Hai sa nu aruncam cravata de pioner si vadem ce s-ar fi putut intampla fara "stimulul salvator al lumii", iar m-a apucat greata si durerea de stomac. Nu voi complica lucrurile, tocmai pentru a ma putea simti bine in uniforma. Voi descrie strict un scenariu fara stimul, auleo stomacul! Deci fara stimul, au au au, Fanny Fredie, Goldman, Banc of America Citybank etc. nu mai existau. Ar fi chiar dat apocalipsa peste noi fara acesti giganti?

Pai ce spuneam ca au facut aceste banci "salvate", care trebuiau la randul lor sa "salveze" cu banii primiti economia lumii? Aminteste-ti, SUA nu a fost singura tara care a aruncat in banci cu "stimuli"(iu iu iui). Pai au jucat la bursa si-au cumparat valute cu dobanda mai mare si s-au bagat in Dubai la imobiliare etc. Imi pun acum coltul cravatei de pioner in gura si ma intreb? Ce nevoie am avut noi, cetatenii acestei planete de acesti too big to fail? Bursele, valutele cu dobanda mai mare, aventurile imobiliare din Dubai, astea sunt economia lumii? Daca da, vreau sa ma bag si eu in aceasta economie si as mai vrea sa va invit si pe voi.

Nu draji mosului, asta nu-i economia lumii ci a noilor hoti si banditi ascunsi prin banci si in politica. Ca bursa mai cadea o bucata, in caz ca incompetentii ar fi fost decapitati, este adevarat, sansa unei renasteri economice dupa doar cativa ani ar fi fost totusi scenariul cel mai probabil. Criza este rezultatul avaritiei si al incompetentei celora care urlau si explicau necesitatea asa numitei salvari, prostind populatiile ignorante din tarile afectate. Cei cu ochii deschisi, au remarcat imediat manipularile ordinare ale acestor hoti.

Cine ar fi simtit lipsa murdariilor provocate de acesti dinozauri? Mai mult decat atat, competentii ar fi ramas in viata, putand fi astfel motorul unei noi renasteri economice. In momentul de fata am ramas cu muribunzii si cu o depresiune al carei sfarsit este greu de vazut. Competentii, avand marime mult mai mica decat muribunzii, au fost ingropati de vii de "salvatorii lumii". Cum crezi ca va putea arata o planeta plina de muribunzi?

Niciun comentariu: