Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





vineri, 19 februarie 2010

Bernanke da un pumn pietelor de capital

Dupa inchiderea pietelor ieri, FED a decis ridicarea discount rate-ului american (rata dobanzilor perceputa de la banci) cu 0,25 de puncte. Miscarea facuta de FED a luat prin surprindere pietile de capital, dand astfel un pumn decisiv si in capul euro. Umbra de ieri, care spuneam ca acoperea scenariul meu euro, s-a transformat azi intr-un nor nrgru. Valuta comunitara a fost batucita peste noapte, de o stire la care putini se asteptau. Ridicarea discount raite-ului prevesteste ridicari ale dobanzilor de referinta, asta chiar daca aceste ridicari nu vor veni imediat. S-a desteptat oare barbosul sau nu a mai putut razista presiunilor din jurul sau?

Cu cateva zile inainte de acesta miscare, Hoenig, guvernatorul FED din Kansas a iesit la rampa. Cuvantarea sa a fost prima facuta de un oficial FED, care scotea in evidenta nesustenabilitatea politicii economice practicate pana acum.

"Finally, there are no short-cuts. We currently must adjust from a misallocation of resources. There is no way to avoid some short-term pain in fixing the fundamentals in our economy."

Ca atare, nu exista drumuri ocolitoare. Trebuie neaparat sa reajustam alocarea defectuoasa a resurselor pe care le avem. Durerea, de o durata mai scurta, va fi si ea prezenta in tipul pe care il vom consuma pentru a ne repara economia.

Iata un prim pas facut in acest sens azi noapte. Personal salut discursul lui Hoenig dar de ce nu si miscarea barbosului. Primul pas facut in orice directie este intotdeauna cel mai greu. Miscarea facuta de FED a deschis asadar usa spre iesire din impasul demential al monetizarilor. Vom vedea acum strategiile care urmeaza. Vazandu-l pe barbos in actiunile sale precedente, eu nu cred ca el va umbla la dobanda de referinta, deocamdata. Ca piata sa nu fie speriata prea mult, declaratiile facute dupa miscarea FED au fost amestecate cu "zahar". S-au dat asigurari in sensul ca, FED nu si-a schimbat politica monetara.

Eram in sudul Italiei in Leche in august 2007. Tin minte foarte bine miscarea similara pe care barbosul a facut-o atunci in sens invers. Miscarea a fost urmata de scaderea dobanzii de referinta pana aproape de zero. Coborarile de dobanzi au venit destul de repede atunci, ele favorizand toate institutiile "too big to fail". La anuntul stirii, in 2007, am exclamat: Barbosul a dat un pumn lumii! La intorcerea in tara am publicat mai apoi un articol cu acest subiect, in TW, articolul fiind expus acum si pe aceasta pagina. As fi nedrept daca nu as face o exclamatie si acum, dar in sens invers: S-a aprins un chibrit in tunelul sperantei! Gestionat corect el ar putea aprinde o lumanare.

Voi reveni cu grafice si comentarii ca de obicei sambata sau duminica. Norii negrii care acopereu economia nu s-au disperast, s-au inegrit. Dupa durere, care trebuie sa vina neaparat, ca rezultat a loviturilor de cap date unui perete, poate veni si insanatosirea. Asta in cazul ca tratamentul aplicat va fi unul corect. Prima pastila pare oricum promitatoare.

4 comentarii:

dragon spunea...

Dupa multa vreme prima data face si barbosu ceva bun... sper ca nu e un caz izolat. :P

cristian dogaru spunea...

euro sau dolar,asta-i intrebarea ? citeam ca presiunile pe euro, alarma PIIGS,atc,au venit cam repede dupa stirea cu retragerea chinezilor de pe bondurile USA in decembrie...deci li s-a aratat pisica europenilor sa priceapa chinezii ca tot dolarul e mai sigur....acum,cat de repede vor urma ajustaria le dobanzilor? la cateva luni o crestere, ca in anii 70-880?

Anonim spunea...

ce zici de asta?

http://www.theonion.com/content/news/u_s_economy_grinds_to_halt_as

dan

Horea spunea...

Dragon.

Sper si eu dar nu ma lamentez deocamdata, astept pasul urmator.

Cristian.

Hartii igenice sunt toate, dolarul pare insa mai de calitate.
Dupa parerea mea nu prea ai ce sa alegi atunci cand vrei o valuta de rezerva.

Yenul este pe punctul de-a plesni, euro e scuturat de problemele unionale, dolarul a fost si va ramane alternativa. Semnalele FED ii sufla si ele vant sub aripi. Dupa o corectie, (apreciere) euro va continua sa cada, asta conform opiniilor mele. Problema actuala in SUA nu este inflatia ci deflatia, care deocamdata nu cere ridicari imediate de dobanda.

Exitul inceput este suficient pentru moment dupa a mea parere. Pornesc de la premiza unor noi masuri luate cu cap si nu cu curul ca pana acum. Cutremur economic vom avea oricum, durata poate varia insa in functie de ce se va face.

Dolarul va beneficia probabil ca intotdeauna de aceasta stare, cu beneficiu extins in cazul in care masinile de tiparit vor fi oprite. Semnalul FED de ieri arata din fericire in aceasta directie.
My bet is the dollar!

Anonim.

Zic ceea ce am mai spus.Am trait din iluzii, din bani inexistenti scufundati in datorii pana peste ochi. Imnul cantat de la WW 2 incoace s-a terminat, urmeaza o era noua, cu conceptii noi.

O trecere de la o era la alta nu se face insa fara frictiuni, sa speram ca ele vor fi cat mai mici. In ceea ce-l priveste pe barbos, el este mai constient decat pare.

Are oricum un doctorat, care nu a fost cumparat la vreo piata din Romania. Eu am criticat critic si voi critica prestatii, incercand sa subliniez intotdeauna si pozitivul atunci cand el exista.

Domnul Bernanke a facut foarte mult rau si este deocamdata un exponent convins al keynesianismului.
O doctrina, un crez nu-l face insa pe om neinteligent. Mai mult decat atat, realitatile ii influenteza in primul rand pe oamenii inteligenti.

Avem un exemplu concret chiar in Romania, Ion botezatorul. Inteligent fiind s-a schimbat cat a putut, mergand cu cursul apei. Majoritaea celorlalti membrii ai clanului inoata si azi impotriva cursului. Inoti cat inoti, pe urma te duce puhoiul.