Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





vineri, 12 februarie 2010

Europa sub lupa


Euro este plin de muschi, de bancile europene nu vorbeste nimeni, deocamdata. Ele sunt in aceeasi situatie ca si bancile americane, dar cui ii pasa.




Randurile de mai sus le puteai citi in 18 0ctombrie 2009. In tara romaneasca se asternea in acea vreme toamna. Pe burse, la valute, primavara isi facea simtita mireasma. Floricele si frunzulite verzi acopereau indicii bursieri precum si valuta euro. Nici un cuvant nu era suflat despre datoriile suverane ale tarilor din uniune. Iata ca au trecut luni de atunci si ceea ce vidje mosu chior sha batran vinye amu ca un bolovan pista Europa "inflorita".

"Ca sa nu vorbim ca expertii", cu gura plina de cacat, am alaturat aici si niste grafice. Primul: costul fortei de munca in plonjon, adica "putintica" deflatie ca rezultat final.





Graficul al doilea reprezinta somajul in forma de racheta adica pe oamenii care nu o sa mai cumpere atatea produse, ceea ce inseamna tot tendinte deflationiste. Al treilea grafic reprezinta inflatia, cifrele oficiale. Graficul pare asadar o poveste daca tii cont de primele doua.





Ca sa nu zici ca nu te indop cu dovezi iti mai afisez niste grafice. Stiu ca esti roman si stiu ca esti flamand. Uitat-te la graficul conturilor curente! Vezi aceeasi tendinta de balansare ca si in Romania.

Balansarea unui cont curent este de bun augur, dar numai atunci cand se produce in urma cresterii exporturilor.
Ca sa te fac sa intelegi: Contul curent ar trebui sa fie zero, atunci cand exporturile egaleaza importurile. Excesele de importuri raportate la exporturi ar trebui sa rezulte asadar intr-un cont curent negativ, cazul Romaniei dar si a tarilor de pe grafic, invers in cazul unui cont curent pozitiv. Acestea fiind spuse hai sa ne uitam la situatia actuala!

Deficitul de cont curent al Romaniei incepe sa scada vertiginos secondat de urale si aplauze. Vezi pe imaginea alaturata aceeasi tendinta de diminuare a deficitului de cont curent si la tarile mentionate in grafic.

Graficul pe care il studiem va naste asadar imediat o interbare: Un de ce, la fel de mare cat capul micului Boc. Raspunsul il vei primi de la toate graficele expuse! Cu somaj in crestere, cheltueli in scadere etc. singura explicatie plauzibila a fenomenului ramane scaderea consumului.








Consumul scazut are drept rezultat importuri scazute, precum si balansarea deficitelor de cont curent pe care le vezi. Din cele afirmate reiese clar ca Europa umbla cu bocancii in deflatie. Intr-un mediu deflationist poate sa mai creasca foarte bine capul domnului Boc dar nicidecum economia.

Adauga acum la cele discutate, ceea ce vezi in ultimele doua grafice. Acestea nu fac altceva decat sa intaresca afirmatiile de pana acum. Imprumuturi bancare in plonjon cu o masa monetara in plonjon, toate acestea in UE! Exporturile Romaniei ca si ale celorlalte tari se vor mari asadar atunci cand vor zbura porcii. Afirmatia este valabila si la proriu si la figurat.


Cand vei vedea asadar ca, porcii din parlamentul si din guvernul de la Bucuresti au inceput sa zboare, exporturile vor creste, tara putand sa intre pe un fagas normal. Inchei asadar prin a prezenta si noul trend al productivitatii in ultimul grafic. A intrat pe un fagas descendent precum a intrat si starea de spirit al oamenilor. Graficele afisate graiesc toate aceeasi limba, cea a deflatiei si a consumului scazut.

Imi iau ramas bun cu chelu nostru pe limba: Sa traiti bine!

4 comentarii:

AristotelCostel spunea...

Ei... nu, păi trebuie să apară imediat un inflaţionist să ne explice că viteza de circulatie a banilor nu contează atunci când... stai pe loc cu buzunarele goale. :)

kaboom spunea...

Oare porcii optimisti, zboara?

Horea spunea...

In Romania toti porcii zboara si inca la inaltimi de neatins.

dragon spunea...

Given enough thrust, pigs do fly... :).. dar la noi nu exista asa ceva :P..