Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





marți, 9 februarie 2010

Iesirea prin intrare.

Iata ca domnul Bernanke nu s-a multumit cu titlul "omul anului", se pare ca va lupta din rasputeri sa poata ajunge boul secolului. Un articol din Washington Post prevesteste o noua primavara cu frunzulite verzi. Spuneam pe acest site ca se pregatesc noi pachete cu bani grei pentru economiile "iesite" din criza. In caz ca dobanzile vor urca FED va incepe din nou cumpararea a asa numitelor MBS-uri (mortgage-backed securities).

Aceeasi manevra va fi facuta si in cazul in care economia ar incepe sa dea semne de slabiciune. Prima varianta cu dobanzi in crestere nu este dupa parerea mea o problema a viitorului apropiat, din moment ce economia se va scalda inca o leaca in deflatie. Varianta a doua este mult mai plauzibila, mosu nu patye insa sa nu intrebe un lucru? Pai dje undje ba slabishiunye economica cacand JIDJIPI o fost anuntat dje 5,7 shi somajul in scadjere? Pai n-o zas totz c-o iesat America shi tata lume djin criza? Pai n-o zas totz si ala barbos ca pana in martyie or fache exit. Mosu o ametzat dje tat. La astyia ieshare insamna intrare, mosu nu mai styie in che limba vorobesc.

Dupa tonye dje banyi daca mai trebe altye tonye, insamna ca primele tonye no prea facut nyimic. Na amu daca primele tonye n-o facut nyimic, atunchi insamna ca tat o fost djejaba. Na amu daca tat o fost djejaba, mai are v-un rost sa fachi djejaba djejaba? Na aichi s-o ncurcat shi mosu dje tat. Traba asta cu djejaba ii prea complicata. Dl. Taricheanu o styie mai binye. Basescu l-o scuipat djejaba un mandat, el tat o vrut sa intre la governare sa mai fie scuipat inca un mandat sau catye or fi, da djejaba. Nu styiu cum o fi dar pe mosu l-o inyervat astyia dje tat. Cacand il vad pe barbos im vinye s-al barberesc pe Boc, ca vorbestye shi ala numa magarii.

Bursa ai vazu-to, va veni probabil si o stire concreta despre Grecia, ceea ce am vazut pana acum a fost gargara. Dupa ce apare stirea, asteapta-te la un nou plonjon bursier. Bar-bossu nu doarme insa tovarasi, vom vedea ce impact vor avea eventualele actiuni pe care le va intreprinde. Il citez iar pe chelu nostru: "iarna nu-i ca vara" tragand imediat si o concluzie: adoua ora nu-i ca prima.

PS
. Na v-o zas mosu ca nyemta nu dorm? Vinye planu amu esact dje acolo dje undje o zas mosu?

PSS. Pentru cei care eventual nu vorbesc engleza: stiri despre Grecia si "salvarea" ei in limba romana. Sa nu cumva ne inecam si noi desi pericolul in aceasta faza nu este eminent. Dobanda bondurilor de datorii din Bulgaria a sarit deja din pat. Oricum planul de "salvare" va veni si va calma piata pentru moment.

8 comentarii:

vala spunea...

sunteam abea in 2010 ... e prematur sa vorbim despte lupta pentru titlul ... de boul secolului ...

iar Grecia va fi ajutata si bursele vor creste ... nu-i frumos ?

Horea spunea...

E bine sa incepi o lupta din timp daca vrei s-o castigi.

In rest e totul este minunat.

kaboom spunea...

Mosule, cu tata reshpectu', n-ai imbatranit dajaba! Numai ca ciie ca dumitali, is ca prorocii din Israel: ei zic, ei aud.
Mem mai dapartye!
PS
Diyndye esti da loc? :)

Horea spunea...

Ma baietye! Baiu hal mare ii ca nyichi mosu nu mai audje. L-o ametat astyia cu barba si i-o umplut urechile dje murdarie. Singura solutie o adjevarata revolutie sau emigrarea in Israel.Acolo dupa catye zachi tu audje lumea, macar prorpia voche.

Gore spunea...

Ma intreb... de fapt intreb, de ce se vorbeste mereu de situatia dezastroasa a Greciei. De ce nimeni nu pomeneste de Italia, care, conform unor date de pe blogurile economice, ar avea datorii mai mari, 103% din PIB (fata de Grecia cu 90% din PIB). De nu se pomeneste de Belgia care nu sta nici ea prea bine cu datorii de 80% din PIB. Grecii nu sunt prea afectati de criza. Nimic din stilul lor de viata nu pare schimbat. Sunt relaxati, barurile si restaurantele sunt pline, bancile dau credite.

Horea spunea...

Ba se vorbeste chiar au un acronim: PIIGS — which stands for Portugal, Italy, Ireland, Greece and Spain.

Nu am fost in ultimul timp in Grecia, le-am vizitat insa aproape toate insulele, precum si capitala in decursul anilor.

Grecii au un stil special este adevarat, au fost falimentari de foarte multe ori, se pare ca au antrenament din timpul pe cand aveau drahma.

Atunci, rezolvau problema prin devaluari acum s-a terminat. Ce vad si citesc in media sunt stiri despre luptele de strada, care par sa fi devenit zilnice.

Personal nu cred ca omul iese cu parul in strada de bine. Oricum treaba cu barurile si creditele bancare nu le pot comenta nefiind in cunostinta de cauza in momentul de fata.

Un lucru pot sa-ti garantez insa! Situatia este precara. Trichet nu si-a intrerupt calatoria in Australia numai asa de joaca, asta chiar daca grecii ar mai umple barurile si restaurantele.

Am auzit ca si in America viata merge mai departe si va merge mai departe ca si in alte tari. Exista oameni care mai au loc de munca, precum si oameni care traiesc in nepasare, facand fiecare ce poate si cat il duce capul.

Gore spunea...

Am fost in Grecia azi vara. Nu ca turist ci cu probleme de serviciu. Adevarat, sunt saraci prin sate care traiesc ca in evul mediu, dar in orase si-n zonele turistice se traieste bine. De dupa-masa pana noaptea tarziu localurile erau pline. Si sunt multe. Persoana la care am stat tocmai obtinuse doua credite (pentru doua firme) de cate 350.000 euro cu dobanda subventionata de stat. Mi-e greu sa cred ca in 6 luni situatia s-a schimbat prea tare.
Dar mai e ceva ce nu pricep. Lista cu datornicii se confunda tot mai mult cu lista G7. Japonia e pe locul 2. Pe locuri fruntase sunt si Singapore, Israel, Italia, Franta, Germania, Canada, SUA. Pai daca astia sunt datornicii, cine sunt creditorii?

Horea spunea...

Prietene!

Pui o intrebare mai mult deact justa la sfarsitul comentariului. Certitudini nu am in ceea ce priveste raspunsul, fapt pentru care va trebui sa-ti raspund cu cravata la gat, folosind ca de obicei logica de pioner. Hai sa le luam pe rand.

"Am fost in Grecia azi vara. Nu ca turist ci cu probleme de serviciu. Adevarat, sunt saraci prin sate care traiesc ca in evul mediu, dar in orase si-n zonele turistice se traieste bine."

Grecii cam traiesc din turism, in plonjon fata de ce a fost, de acolo discrepantele de care vorbesti, intre sate si litoral. Barurile sunt asadar pline de oameni, nu neaparat de greci.

Vara, cand ai facut tu vizita i-a prins exact in sezonul estival. Ar fi asadar interesant de stiut cum arata barurile acum iarna? Trebuie sa-l citez din nou pe chel:Iarna nu-i ca vara.

Creditele nu le pot comenta asa cum as vrea. Nu am cifre, dar totusi! O banca poate sista creditarile de la o zi la alta, banci decreierate am vazut pretutindeni chiar aici la noi, fara sa mai trebuieasca sa ma duc in Grecia.

Am fost spectatorul ultimei "prestatii" al BRD-ului, atunci cand cei din urma au iesit la "pascut" in complexul WEEK-END din Tg-Mures. Cu un lap top in mana, in vara lui 2008, dadeau credite in iarba. I-am spus atunci prieteniei mele: Iata semnalul sfarsitului nebuniei!!

Si acum la ultima parte a
comentariului tau, cea mai importanta: Incep cu un citat din Nixon: "Acum suntem cu totii keynesieni". Adevarat grait-a. Toata lumea si-a construit si "giugiulit" econimiile dupa aceste principii. Impactul real al nebuniei, il vom afla in urmatorii 10 ani cu siguranta.Concluzia este totusi una: Toti sunt indatorati.

Acum la partea cea mai dificila si cea mai interesanta a intrebarii. Cine le da credite? Ca sa nu scriu verzi si uscate asa cum se face in presa autohtona, ar trebui sa am cifre concrete si dovezi, atunci cand fac o afirmatie. Eu am din pacate doar cifre si dovezi partiale, restul afirmatiilor le fac cu cravata la gat. Singapore Israel etc. NU am habar de cate datorii au. Eu m-am concentrat pe tari tip Japonia SUA si tarile europene. In japonia 90% din imprumuturi vin de la populatie. De aici bomba care sta si face tick" in buzunarul japonezului. In SUA cam 50% sunt imprumuturi venite din exterior.

Populatiile au inteligentele pe care le au. Cum pot insa niste investitori versati imprumuta tari falimentare precum SUA si alte tari europene. Raspunsul este incredere. O alta teorie de-a mea este una conspirativa fara dovezi concrete, rezultata doar din logica.

Bancile centrale, singurele care si-au luat dreptul de-a tipari isi cumpara reciproc bondurile emise. Am vazut un grafic cu ocazia unei vanzari de bonduri care m-a pus cu gandul pe fagasul amintit. Teza este foarte posibila si are si o explicatie plauzibila, dupa parerea mea.

Bani se pot tiparii cat o vrea fiecare si se pot cheltui pe asa numitele "salvari"dupa bunul plac, vezi procesele intentate in SUA impotriva lipsei de transparenta a procedurilor FED.

Pionereste: unul spala rufele murdare al celuilalt, prin cumparare de bonduri. Inca o data: afirmatia este un exercitiu de logica facut de mine si deocamdata un lucru nedovedit. Vom vedea asadar ce aduc anii care ne asteapta.