Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





miercuri, 28 aprilie 2010

Randul Spaniei si randul Lui Isarescu

In timp ce Spania a fost degradata de S&P la AA, Isarescu a luat coada briciului in mana marturisind "speculantilor": Dobanzile pot sa creasca! Guvernatorul face aceasta declaratie la nici o luna dupa ce domnia sa lupta cu aceeasi coada de brici pentru o dobanda scazuta si "explozia" exporturilor. Mai fratilor spuneti si voi, ce fel de oameni sunt astia? Observati decaderea zilnica in care ne-am implicat? Nu era mai bine daca guvernatorul tacea acum cca. o luna?

Oare pentru cine mai vorbeste dl. Isarescu in afara de sine insusi si Boc& comp si pe cine mai crede ca va putea convinge fluturand o coada de brici? Singura explicatie plauzibila a reactiei pe care a vut-o azi ar putea fi faptul ca, seful BNR simte streangul in jurul gatului. European convins fiind, el face la fel ca si mai marii uniunii, arata cutia goala de spray mustelor care s-au adunat la rahat. Ca sa fie si mai convingator Omidarescu mai bate si cu coada briciului in cutia goala, sunetul scos il da insa imediat de gol. Nu stiu cand, eu sper sa fie cat mai curand, ori ne vom trezi cu totii si vom face ceva drastic, ori vom lasa lumea asta sa se scufunde ca Titanicul. Atentie! Isbergul de care ne vom lovi este de data asta un munte.

Iata ca a venit si dobanda FED, neschimbata si cu urmatoarele precizari: "Information received since the Federal Open Market Committee met in March suggests that economic activity has continued to strengthen and that the labor market is beginning to improve. Growth in household spending has picked up recently but remains constrained by high unemployment, modest income growth, lower housing wealth, and tight credit."

Scurt: economia creste fara credite si cu someri.

Concluzia, in acelasi limbaj neschimbat:"The Committee will maintain the target range for the federal funds rate at 0 to 1/4 percent and continues to anticipate that economic conditions, including low rates of resource utilization, subdued inflation trends, and stable inflation expectations, are likely to warrant exceptionally low levels of the federal funds rate for an extended period. The Committee will continue to monitor the economic outlook and financial developments and will employ its policy tools as necessary to promote economic recovery and price stability. "

Tot scurt: Nu vom schimba politica monetara o perioda lunga de timp si vom mai veni si cu un "stimul" daca va fi nevoie.

Im rezumat: economia merge de trazneste cu someri si fara credite, in timp ce, noi FED, continuam cu aceeasi politica monetara ca si pana acum, ca sa stimulam economia care merge de trazneste.

Intregul comunicat de presa al FED aici, pentru cei interesati.

13 comentarii:

kaboom spunea...

La o solutie drastica ma gandesc si eu de multa vreme. Doar ca in ultimul timp, am realizat ca nu va fi usor pt nimeni, intr-o asemenea situatie. Cei cu mintea acasa ar patimi (de fapt deja patimesc) impreuna cu si pentru lacomii si hraparetii care au dezvoltat porcaria actuala.
Depre Isarescu...baiat destept, a stiut sa tina distanta fata de scena. Pana acum...

Flavian spunea...

Se scufunda, se scufunda. Ia apa de prea multa vreme ca sa mai putem face vreo reparatie acum...

Orchestra canta, naivii inca mai spera ca totul va fi ok, pesimistii se arunca peste bord.

Optimistii si-au umplut deja barca de salvare cu ce au apucat si se pregatesc sa vasleasca de zor catre insula din zare.

Cu putin noroc, se vor scufunda si capitanii odata cu Titanicul, asta ca sa ne scuteasca de eventuale probleme pe viitor... ;)

kaboom spunea...

Mai tineti minte ce zicea Petre Tutea?
Zicea ca singura noastra sansa de a scapa de comunisti(adica de cei care azi sunt la conducerea tarii cat si in opozitie) consta in incapacitatea lor de a conduce o tara, in incapacitatea lor de a guverna. Iata ca avea dreptate!
Avea dreptate cand spunea ca "astia nici o gara nu-s in stare sa conduca", precum avea dreptate si cand il trimitea la origini pe Iliescu!
Personal imi doresc sa se prabuseasca sandramaua, dar nu stiu ce se va intampla dupa aceea. Acum 20 de ani, leprele s-au repliat exemplar!

Informatii-economice spunea...

Schimbarea conducerii = fericirea nebunilor...
Avand in vedere cat de mult este piata lovita din toate partile, tare am impresia ca schimbarea nu va fi pozitiva.
Mie mi se pare ca ce spun ei: ca vor injecta bani in economie pana cand aceasta va incepe sa se scurga nu mi se pare un pas in directia potrivita!

@Flavian, poate e deja scufundat...
@Kaboom, iti doresti sa se prabuseasca sandrmaua daca asta ar insemna un razboi in zona Europei de Est?

Va astept pe http://infoeconomice.blogspot.com pentru critici constructive aduse la primele postari.

Horea spunea...

info economice, teama de razboi mi-am manifestat-o inca din perioada de inceput a paginii. Este din pacate o concluzie logica a intamplarilor din zilele noastre. Daca Izraelul sau SUA vor da in Iran = al treilea razboi mondial, scenariul devine tot mai probabil. Pentru cel ce vrea sa inteleaga, lucrurile se leaga foarte bine intre ele. Cu sau fara razboi asa cum e acum nu se mai poate. Consecintele vor fi tragice asa cum le-am descris in orice scenariu. Amintitiva o clipa de Plutarh:Inbalanta dintre bogat si sarac este cea mai fatala boala al oricarei societati. Inca o data CEA MAI FATALA. Fatal inseamna fatal si nimic altceva.

Informatii-economice spunea...

@Horea,
Da, stiu ca am mai vorbit despre razboi ca varianta de solutionare a multor probleme, varianta preferata chiar de o parte a mapamondului... vestica...
Ma surprinde sa vad oameni bucurosi ca lucrurile se schimba chiar daca pe parcursul vietii noastre va fi destul de mult rau!
Oare e mai important sa ai dreptate decat sa o ducem bine?
Nu vad oamenii care sa gandeasca constructiv si sa propuna solutii acceptabile pentru mai multe parti!
Unii vorbesc de hiperinflatie altii de deflatie... nici unul dintre cele 2 fenomene nu aduce nimic bun, nici pe termen scurt nici pe termen lung.
Uite ce a facut hiperinflatia dintr-o tara... cel de al doilea filmulet mi se pare chiar mai crunt decat primul.
Deflatia...? cum vor reusi sa-si plateasca datoriile cei care s-au indatorat, "creditacii" asa cum sunt numiti pe multe forumuri, desi principala lor vina a fost ca au avut incredere in oficialitati si "experti", persoane care in continuare fac declaratii ascultate de toata lumea.

Flavian spunea...

Ei, nu e chiar asa tragic.. e doar operatie pe cord deschis. Nu multi suporta sa priveasca asa ceva, dar deja nu mai avem incotro.

La asta au dus excesele. Ne-am infruptat atatia ani fara sa ne pese de sanatatea sistemului. Am luat algocalmine in loc sa tratam problema cu adevarat.

Si acum s-a ajuns la taiat in carne vie. O sa doara, o sa fie trist, dar trebuie facut. Iar cu cat intelegem mai repede asta cu atat ajuta la vindecare... ;)

Anonim spunea...

Ce tot atata tevatura cu Grecia. Simplu, o ajuti. Cum? Cu bani. Iar pentru ca au fost mishei si a nu se repeta, ii pui conditii. Daca nu le respecta "step-by-step" atunci "la revedere din Zona Euro", pe o perioada de timp. Ar fi un exemplu pentru ceilalti care fac parte din comunitate si pentru altii care aspira la intrarea in zona euro.

E ca la pocker. Pai te tot poti imprumuta, dar pana cand?! Daca nici imprumuturile nu te mai aduc macar pe linia de plutire ci te adancesc mai tare, atunci iesi din joc si te pui pe treaba sa faci banii ce i-ai pierdut cand ai fost idiot, si intrare la masa de joc nu mai pupi.

Pana una alta si treaba asta cu UE, e o cacialma. De parca mai marii Europei nu stiau de Grecia, fix pix. Ba stiau si stiu de problemele fiecarei tari in parte, numai ca au nevoie de tine.

Pai tu n-ai ce au ei si ei n-au ce ai tu, si uite asa iti flutura pe la nas fel de fel de lucruri si le accepti.

UE nu e USA. Acolo toti is americani, aici e bors de natii care n-au nimic in comun decat numa sa traiasca mai bine. Daca traiesc bine stau impreuna, daca nu "hai pa".

Pai in State, la tot pasul e steagul Americii, LA TOT PASUL, pe orice cladire, pe oriunde mergi. Oare nu v-ati intrebat de ce? Oare-s atat de prosti? Nuuuuuu... nu nu. Pai manipularea unor natii stranse gramada cum se poate face? Spunandu-i omului, nu conteaza ce dreaq de natie e cand a venit pe pamantul lor, zi de zi ca-i american, si el va crede. Si asa iasa un popor unit si de aceea pot duce razboaie cu soldati de 18 ani care nici nu stiu ce-i viata, dar sunt gata sa moara pentru America.

In fine, oricum metoda s-a invechit si nu mai da asa de bine roade, ca majoritatea celor din Irak sau Afganistan si-au dat seama ca lupta doar pentru ca ai de-acasa sa poata folosi masinutele alea mititele mititice cu motorase micute micute, care consuma putin putin. Stie si americanul de rand ca fara masina o pus-o, iar magarii si carutele parca nu mai sunt la moda. In fine, merge pentru America si se bate oriunde, ca-ntre timp ii da bani buni cu care-si poate cumpara casuta scumpa din carton si rumegus, ce sta bine-n picioare-n zonele fara vant. Pana una alta misheii de la ei au belit si sistemul asta ca no, lacomia e lacomie, iar americanul isi va baga picioarele si-n chestiile astea de cand cu criza care l-o lasat fara casa si fara serviciu.

Cu Europa lucrurile-s altele, aici nu poti manipula mase, dar poti manipula guverne, pentru ca-s corupte si sti ca-n lacomia lor vor abuza de increderea celor ce i-au votat. Pana la urma tot interese sunt si dinainte planificate.

Dar hai sa spunem ca nu-i asa, ca cei mai mari vor sa-i ajute pe cei mai mici, sau sa spunem ca cei destepti si cumpatati vor sa-i ajute pe cei prosti si neastamparati, ok? Buunnn, dar atunci de ce le mai da bani. Prost sa fii sa nu vezi chestia asta.

Pai daca dai bani copilului ce te sapa, inseamna ca stii tu de ce faci lucrul asta. Sau daca nu sti, atunci taci si da-i bani si munceste ca sa-l tii. Daca tot comentezi ia atitudine, nu ridica vocea si-i arata joarda, dupa care-l pupi.

Cu totii vedem ce se intampla dar hai sa gasim solutii, sa dezbatem si chestiuni concrete ce si cum am putea face noi cei obisnuiti, ca sisteme nu poti schimba, la fel nici mentalitati.

Vad pe blogul asta cativa oameni cu pareri, sunt pareri si pareri. Horea da tonul. El e ironicul care le zice pe nume la toate. Pacat, fir-ar a naibii de treaba, ca S-O ADEVERIT TOT CE-O ZIS. Ce am putea face noi, noi astia de pe ci?!!!

Anonim spunea...

Sunt interesat a invata analiza tehnica. Cu ce trebuie sa incep? Cateva indicatii numai, mai mult pentru a evita capcane. Sau ce sa fac si ce sa nu fac. Cu multumiri Horea

AristotelCostel spunea...

@razvan

Exemplu de "hiperinflatie" si "sistem economic":

1. Te cheama Gheorghe, esti putin mai prost decat catelul vagabond care traverseaza pe zebra si te prezinti cu buletinul la ghiseul cu televizoare "colore". Pe baza a nimic, efectiv din cur, lui Gheorghe i s-a dat o suma de bani.

2. Te cheama Veta si speli chiuveta, vorbesti cu angajatorul sa-ti umfle salariul pe cartea de munca vreo 3 luni, iei masluirea si-o bagi la dosaru' bancii care-ti impinge o avere intreaga pe care o lasi plocon unui smecher pentru un "certificatul de proprietate".

Astia sunt "creditacii", niste imbecili care, in sinea lor, au "obtinut" un televizor color, respectiv, cloaca.

Cum vor reusi sa-si plateasca datoriile? Asta sa ne spuna un adept al... solutiilor. :)

Horea spunea...

Ar trebui sa incepi si sa sfarsesti cu cartea mea care cuprinde tot de ceea ce ai nevoie. Din pacate pretul ei va ramane cel pe care il vezi din considerente pe care cei ce au cumparat-o le inteleg probabil.

In rest analiza tehnica gasesti si pe net cata vrei, fa un search pe "goagalblb" si vei reusi. Eu am citit o carte de 300 de doalri considerata biblia analizei tehnice, ca sa saracesc mai apoi cu 150 000 de euro.Un lucru este clar:informatie de valoare nu vei primi nicaieri gratuit. Mai mult decat atat! Ai putea da bani pe lucruri fara nici o valoare in vita practica.

Horea spunea...

Razvan tata, uite ca eu care am fost un om absolut pacifist m-am transformat in unul plin de ura fata de cei ce sfideaza regulile respectului si a bunului simt. Daca as fi pus sau dau in cineva nu cred ca as fi in stare s-o fac decat cu gandul. Tot cu gandul simt cateodata ca as vrea sa sara in aer masina celuia care da peste tine, pe trecere, sa ajunga la faliment cel ce a furat fara rusine etc. Un asemenea scenariu ma ameninta de fapt la fel de mult si pe mine.Un faliment nu tine cont de faptul ca ti-ai facut banii in mod cinstit. Simt insa de multe ori ca nu-mi pasa de ceea ce mi s-ar putea intampla, atata timp cat porcii cad odata cu mine.Paradoxal eu care am urlat cel mai mult am avut si cel mai mult de gastigat de pe urma acestei societati, pentru ca ea este de fapt societatea celor care au.

Cei care ma cunsoc personal se mira ca bat atata din gura, fara sa poata intelege, cetateni romani fiind, ca, pentru mine mai exista si o lume din jur. In rest daca te-ai bagat in cusca cu lei trebuie sa iei in calcul ca ai putea iesi de acolo nu numai cu pantalonii dar si cu curul rupt. Gandeste-te acum ca varianta descrisa est cea mai buna, din moment ce sansa de a nu iesi de loc exista si ea.

Informatii-economice spunea...

Corect Horea... cu totii suntem oameni si de aceea cu totii avem idei crete.
Problema cea mare este aceea ca gandind destructiv ne facem rau si noua si celorlalti.
Personal as fi extrem de incantat daca s-ar gasi o metoda de rezolvare a problemelor economiei mondiale in care toti sa pierdem ceva mai putin... din pacate nu o vad.
Cred ca daca s-ar aloca mai mult timp constructiv si mai putin pentru critica unor oameni care au gresit, am ajunge mai departe.
Stiu ca nu e de acord AC (caruia ii multumesc inca o data pt unul dintre primele commenturi primite:) dar este in sinea oamenilor sa gresasca!
Crezi ca daca maine am spune ca dam averi fabuloase doar cu buletinul vor fi multi care in ingramadeala vor sta destul cat sa se intrebe de ce facem asta si care e smecheria? Tu ai risca sa pierzi oportunitatea doar pt ca nu te-ai miscat repede?
In plus, aminteste-ti ca oamenii care au luat credit nu au gresit. Guvernele au gresit in multe cazuri, au introdus hazard moral in economie si au ajutat pe cine si cand nu trebuia... Dar cele mai mari greseli au fost facute de Banci... intentionat!