Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





sâmbătă, 22 mai 2010

Aur si SP500

Dupa cate poti vedea aurul a inceput sa cada inainte de a atinge intervalul de rezistenta expus de mine in postarea precedenta. Maxima de la care a inceput sa cada se afla insa foarte aproape de acest interval si coincide foarte bine cu o linie expusa pe grafice mai vechi, numite clanul celor 4 (vezi postarile in cauza). In momentul de fata eu cred ca aurul va mai avea o incercare in care se va zbate sa atinga intervalul expus intre cele doua linii. Oricum, repet ceea ce am mai spus: ma astept la o depreciere destul de consistenta a metalului galben. Observa! Spun asta atunci cand toata lumea recomanda cumparare de aur, mai ales adeptii hiperinflatiei. Deocamdata eu vad deflatie, lucru care nu ar exclude prin definitie o apreciere a aurului. Deprecierea pe care o preconizez rezulta totusi din studiul ciclurilor, care, ar trebui sa aiba o influenta predominanta in acest caz.
 Vineri 21 mai ii raspundeam lui Flavian la un comentariu:
Flavian, dupa linia a doua care ar trebuisa fie atinsa azi, daca va fi atinsa sau cel tarziu luni, bursa ar trebui sa-si revina. Dupa aia om mai mere la valie

Iata si revenirea indicelui Sp 500 de care vorbeam. Intr-o prima faza, inceputa exact in data de 21, data de reactie anuntata de mine la inceputul saptamanii trecute, ea ar trebui sa poata duce pretul pana la intervalul expus 1108-1115 in maximum doua zile. Voi reveni cu actualizari atunci si daca nivelul enuntat va fi atins, desi probabilitatea miscarilor de pret vor fi expuse chiar azi in randurile care urmeaza: Dupa o cadere, din zona intervalului marcat, care nu ar trebui sa depaseasca minima atinsa vineri, am putea asista la o revenire destul de consistenta a indicelui SP 500.

Maine, daca o sa apuc voi expune situatia valutelor.

15 comentarii:

Gabi spunea...

Intrebare.
Care este aprecierea dvs fata de aur pe termen lung? (1-2 ani)
Sau mai bine zis. Eu nu-mi inchipui ca sistemul economic in care functionam poate eluda la nesfarsit legile fizicii si matematicii.
Si cum nu vad nici o incercare de ajustare a sistemului, ci doar manipulari (adica un soi de "popa prostu"), cred (recunosc nu sunt specialist in asta) ca pana la urma sistemele fiat money vor colapsa.
Asa cum spunea cineva cred ca cea mai importanta rezerva atunci va fi "ceea ce ai acumulat intre urechi".
Totusi daca cineva vrea sa se protejeze, o minima rezerva in aceasta situatie, poate opta pentru aur (metal nu hartie) ?

Horea spunea...

Gabi,inflatia produsa pana acum a fost de fapt o inflatie a creditelor si nu a banilor reali. Termenul "tiparire de bani" pe care l-am folosit si eu de multe ori este de fapt inadecvat si in primul rand o metafora.

Nebunia creditelor va trebui asadar sa sfarseasca intr-o deflatie consistenta cu un nivel mult mai accentuat decat cel de acum. Cei care au urmarit pietele de capital au observat la un moment dat, atunci cand lichiditatea era in toi, participarea tuturor pitelor, concomitent, la euforie.

Soarta acestor piete ar trebui asadar sa fie aceeasi si intr-un mediu in care ele se depreciaza, aurul netrebuind sa se abata de la aceasta regula. Intr-un mediu deflationist vinzi tot ce ai ca sa poti scoate bani lichizi, vinzi inclusiv aur. Cashul devine "regele" cum s-ar spune. In perspectiva de timp mentionata de tine eu nu cred ca aurul va face mare lucru de la nivelele la care a ajuns, desi sunt convins de faptul ca sistemul fiat money isi va vedea inmormantarea.

Subiectul este interesant si nu poate fi prezentat pe scurt din pacate, dar eu ma voi stradui sa-l cuprind intr-un articol. Am reusit sa scriu o carte scurta care cuprinde totul necesar despre analiza tehnica. Sa vedem daca voi reusi sa fac acelasi lucru privind subiectul fractional banking si deflatie.

In alta ordine de idei: observi probabil ca eu tutuiesc pe toata lumea un obicei luat din nord. Acolo, batrinii, tinerii, printii si cersetorii, primii ministrii sunt cu totii tu. Forma aceasta de a te adresa omului mi se pare mult mai amiabila, patand sa dea si un sentiment de apropiere fata de individul din fata ta. Apropierea nu insemana insa in nord lipsa de respect. Oamenii care se tutuiesc acolo au de zece ori mai mult respect unii fata de altii decat cei care isi dau cu dumneavoastra aici. Eu repet inca o data, acum ca ne-am si inmultit pe acest blog: Nu tutiesc oamenii asa cum face Gigi Becali sau medici si sefii din Roamnia, unilateral! Atata timp cat ne putem respecta vreau sa ma tutuiti si voi,toti, asa cum o fac eu indiferent de ce varsta aveti. Consider tutuirea unilaterala o manifestare de superioritate a aceluia care o practica si o detest.

Informatii-economice spunea...

@Gabi, foarte multe persoane considera emisiunea de bani ca un atribut al bancilor centrale (asa cum ar suna ceva mai normal). Totusi, Banca Centrala nu face decat un pas: controleaza "baterea de moneda" fizica si cateva parghii prin care moneda este multiplicata de catre bancile comerciale (ma refer aici in principal la RMO si dobanda de politica monetara dar mai pot fi si alte regulamente de creditare precum cei din aug 2008 de la noi).
Atata timp cat bancile comerciale nu mai multiplica banii cu aceeasi viteza ca in trecut din cauza lipsei cererii, chiar daca M1 creste, se poate ca M3 si M4 sa scada...
Mai mult, masa monetara e doar o bucatica din echilibrul pietei, acesta depinzand f mult pe parte de oferta si de viteza de rotatie a banilor.

@Horea, poate ca sintagma "dragii mosului" ti-a crat o imagine ceva mai in varsta decat in poza din profil:))))))) Multumim insa pentru analize.

Horea spunea...

Razvan tata, din spusele altora reise ca arat mai tanar decat sunt. Asta nu ineamna insa ca nu as putea sa ma tutui chiar si cu copii.

Flavian spunea...

Momentan suntem in grafic. Iar principiul prin deflatie catre hiperinflatie ramane valabil.

Avand insa in vedere ca nimeni nu poate prezice exact momentul in care sistemul fiat money isi va vedea inmormantarea, recomand oamenilor sa fie prevazatori.

Si mai bine sa isi treaca banii in bunuri tangibile cu cateva luni mai devreme decat cu o zi prea tarziu.

Gabi spunea...

Multumesc pentru amabilitate
Daca pot face un rezumat din ceea ce am inteles.
E criza mare de cash si totul se va vinde pentru obtinerea lui (deflatie).
Hiperinflatia e "blocata" de banci care nu au cui da noi credite(M2 , M3).
Totusi , in intervalul precizat de mine 1-2 ani nu apreciezi ca sistemul fiat money va colapsa.
Aurul urmeaza sa fie speculat in continuare pe burse si e bine sa stai deoparte - inca.
Acum o apreciere personala:
sistemul este foarte instabil si un fluturas in China poate determina un cutremur in partea cealalta a globului. (fluturas = vulcan, violente, crize alimentare ....)
Tot sistemul este mentinut intr-un echilibru instabil de cei ce controleaza (mai mult sau mai putin corect) bursele mondiale.
As face o comparatie cu un domeniu la care ma pricep mai bine aviatia.
Orice avion are definite doua plafoane maxime de zbor:
dinamic - la care ajunge combinand puterea motorului si o evolutie ce ii fructifica energia cinetica. Dar zborul la plafonul asta e instabil. De fapt pentru a mentine acest plafon avionul e "condamnat" sa nu evolueze. Orice modificare a regimului presupune coborarea - picajul
static - la care avionul poate ajunge urcand continuu , si la care mai are o rezerva de putere de 0,5% . Aici isi poate mentine evolutia nelmitat.
Cum nu cred ca cineva in lumea asta poate controla toti factorii "atmosferici" intreb :
ce se intampla in cazul in care sistemul intra in "panica"? Eu cred ca asta se poate intampla de acum in orice moment.
In aviatie exista o singura optiune : picajul controlat pana la o altitudine unde rezerva de putere iti permite sa mentii zborul orizontal. Daca nu faci asta, intri in "limita de viteza" si de aici in vrie - nu toate avioanele si nici toti pilotii pot iesi din vrie. Ma indoi ca pilotii nostri stiu altceva decat sa se joace cu stewardesele.
Sper ca nu am fost prea tehnic si m-am facut inteles.

Horea spunea...

Gabi, prima parte privind deflatia: perceptia ta despre ce vroiam sa spun a fost corecta.

In ceea ce priveste sistemul fiat money eu cred ca el va mai putea persista o perioada, mai precis in tot timpul fenomenului de stergere datoriilor. Cantitaea creditelor fiind una neatinsa inca in istorie ar putea face ca acest proces sa dureze mai multi ani.

La un moment dat se va recunoaste existenta unei depresiuni, precum si esecul total al fabricatiei creditarilor dementiale, pe la sfarsitul dezastrului ca de obicei.

Va trebui sa apara atunci, o noua ordine economica care va implica foarte probabil si o schimbare a sistemului valutar.

In tot acest timp ar putea insa izbucni un razboi care ar putea avea implicatii mai mult decat nepredictibile. Indiferent de ceea ce se intampla aurul va ramane un metal pretios. Problema este ca pretul lui va trebui sa fie intotdeauna raportat la ceva.

Sa nu uitam totusi ca, politicul de pretutindeni poate deveni un factor distructiv in orice domeniu. Oricum finalul si deznodamantul acestei catastrofe ma depaseste. Se stie bine ca exista o mare de opinii despre acest subiect.

In clipa de fata am impresia ca cei mai multi nu inteleg nici macar mecanismele momentane ale fenomenelor, ma refer aici si la marii economisti, care continua sa exprime viziuni de neinteles pentru mine.

La avioane nu ma pricep deloc dar comparatia pe care o faci pare plauzibila. Panica va apare cu siguranta si in cazul economiei numai ca acest avion va fi din pacate fara pilot. Cred ca vor cadea banci, companii de asigurari etc. avand drept rezultat oameni lasati in bejenie. Poate aparitia unor noi date, ne vor putea ajuta sa intelegem finalul mai bine.

Flavian spunea...

Frumoasa comparatie Gabi, am facut cativa ani de pilotaj si imi aduc aminte de senzatia pe care o ai la o vrie, chiar si controlata. E dementiala.

Multa lume nu stie insa ca sistemul a intrat in vrie intr-o zi din toamna lui 2008 cand am fost la cateva ore de Game Over. L-au redresat atunci insa ai dreptate cand spui ca se poate repeta in orice moment.

Horea, am tot vrut sa te intreb ceva despre teoria ta conform careia in 2010 se cumuleaza o serie de cicluri bursiere si bursele vor inregistra niste minime istorice. Ce va urma dupa conform teoriei respective ? O crestere ? Cand ar trebui sa urmeze urmatorul maxim din ciclurile descrise de tine ?

Horea spunea...

Flavian, am expus si intervalul de timp precum si cel de pret cu maximele posibile pentru aceast redreresare. Am precizat doua intervale de pret ca fiind foarte importante: Cel de la care a inceput aceasta cadere si unul la un interval de pret ceva mai ridicat dar in aceeasi fereastra de timp Am numit atunci acest nivel nivel cheie ( vezi postarea respectiva). Vorbeam asadar de cicluri care isi ating maturitatea, de aici si predictiile mele de deprecieri consistente ala burselor. In faza in care ne aflam aceasta depreciere isi arata doar coltii, drumul in jos fiind lung si presarat de reveniri temporare. O data vom da de un fund dupa o perioada de panica ca in anii 30. Aceasta panica in care oamenii isi vor vinde si chilotii, va semnala sfarsitul depresiunii. Observa! Sunt probabil singurul de pe paginile romanesti, care am folosit cuvantul depresiune si care am prevazut un deznodamant mai catastrofal decat cel din anii 30. Ramane de vazut daca am avut sau nu dreptate? Nu uita ca am prezis debutul crizei in 2007. Am prezis revenirea din 2009 precum si plonjonul actual din 2010. Consumarea si formarea varfurilor unor cicluri lungi dureaza. Primul varf a fost asadar in 2007 aceasta de acum la un nivel mai scazut in 2010

Flavian spunea...

Horea, nu mai stiu la care postare faci referinta. Eventual da un link sa ne mai improspatam memoria. Ma interesa ce va urma dupa tine momentului in care oamenii isi vor vinde si chilotii. Face poc sistemul atunci sau reusim sa reinflationam si sa reincepem "cresterea" ?

Cuvantul depresiune a mai fost folosit de Florin caruia ii recomandamn acum un an sa-si schimbe titlul in "A Doua Mare Depresie economica 2007-2012". Sau chiar 2007-2010. Ca dupa aia n-o sa mai fie vorba de probleme economice.

Horea spunea...

Fac referire la postarea din 27 aprilie numita "iata fereastra".Dupa argumnetele tale va trebui sa-mi schimb si afirmatia..sunt ca atare printre putinii care au vorbit de depresiune.

Hiperinflatia de care vorbesti s-ar putea intampla teoretic, prin tiparire reala de bani dupa ce vom da cu capul de fund. Scenariul hiperinflationist sau inflationist nu este insa obligatoriu. Deocamdata avem o inflatie de credite si nu de bani reali care vor trebui sa dispara. Observa! In timp ce banii reali pot dispare doar prin distrugere fizica, creditele pot dispare prin falimente, ele nefiind de fapt bani reali.Pentru cei ce doresc totusi sa scape de faliment si sa-si replatesca creditele banii reali devin o marfa mult ravnita. De aici aparitia lipsei de lichiditati raportata la marfurile existente, precum si deflatia care dupa umila mea parere se afla intr-un stadiu foarte incipient.

Flavian spunea...

Am gasit postarea respectiva si fereastra de care spuneai acolo. Nu am gasit insa raspunsul la intrebarea mea.

Care este minimul prognozat si ce se va intampla cu bursele DUPA atingerea lui ?

Poate un astfel de grafic sa prevada un moment de colaps total al sistemului FIAT money ?

Sau analiza este valabila doar atata timp cat jocul continua ?

Horea spunea...

Analiza ciclica este valabila mereu dar nu poate spune nimic despre sistemul fiat money. Ciclurile sunt de fapt cicluri care arata variatiile spiritului si a preceptiilor umane. Aceste variatii implica schimbari, schimbari care se vor reflecta si in economie.Faptul ca prezic caderea sistemui fiat este o concluzie pe care o trag personal din cunostintele pe care le am in momentul de fata. Dupa atingerea abisului bursele isi vor reveni desigur consistent dar fara frenezia din ultimii ani. Personal ma astept la nivele in jur de 340 in cazul Sp 500 vezi sa nu cazi de pe scaun. In momentul in care panica se va produce la alte nivele, mai inalte poate, imi voi schimba si eu desigur opinia.

Flavian spunea...

Sunt obisnuit cu astfel de cifre. Si la DOW sau BVB estimam valori undeva pe la jumatate din minimele anului trecut cei care mai discutam despre asa ceva. Asta daca nu face poc sistemul inainte.

In rest, tot pe bunul simt si analize cumulate cu corelari din alte domenii socio-tehnico-spirituale imi bazez si eu opiniile apropo de economie si FIAT money. Multumesc pentru lamuriri.

AristotelCostel spunea...

Un articol marca Denninger despre ciclurile Kondratiev, hiperinflatie, aur si... deflatie.