Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





joi, 13 mai 2010

Caracatita datoriilor europene

Fara prea multe comentarii te invit sa studiezi un grafic expus in New York Times. Acest grafic arata datoriile tarilor europene una fata de alta. Vezi ca datoriile sunt expuse in miliarde de dolari.
Vreau sa precizez doar atat: Cade o tara, vezi cazul Portugaliei de exemplu, Spania inglodata in datorii nu-si va mai primi banii. Dupa ce ai studiat graficul vei intelege efectul domino de care vorbeam. Fiecare tara expusa este legata de alta prin datorii. Asta a fost cresterea economica din Europa din ultimi ani. In aceasta Europa s-au gasit guralivi precum Sarcozy&COMP sa sara la gatul speculatorilor si al agentiilor de rating. Intrebare: Datoriile expuse, au fost ele create de speculatori si agentii de rating? Nicidecum! Ele au fost create de oameni tip Sarkozy Merkel etc. care pentru niste voturi au indatorat si scufundat in glod un continent. Popoarele care le-au inghitit populismul, crezand ca pot trai la infinit din imprumuturi si fara productie sunt desigur la fel de vinovate. Inca o intrebare, asa de om prost: Ce credeti, vor porni creditarile?

Iata cum isi calculeaza FED prognozele economice. Pun pariu ca si dl. Trichet si Isarescu fac la fel. Din aceste formule a rezultat probabil si miopia guvernatorului BNR. Sarbatoarea pare sa fi inceput si la Peking, unde, pretul imobiliarelor a facut un plonjon de 31,4%. Va mai amintiti cum a inceput criza din SUA? Cu imobiliarele. Sa vedem acum momentul in care se vor sparge baloanele din Australia si Canada.

8 comentarii:

Informatii-economice spunea...

In ce moneda sunt datoriile acestor state?

Horea spunea...

De ce? Are vre-o importanta? Fiind vorba de tari din uniune presupun ca au fost facute in euro. Sunt prezentate cu echivalentul lor in dolari de o revista americana, pentru americani.

Informatii-economice spunea...

Importanta are... In conditiile in care datoriile sunt in moneda proprie poti arunca ceva bani in piata... asa cum se si intampla. Nefiind o perioada de crestere, inflatia creata ar putea fi ceva marginal ca in cazul US.
Se cumpara timp si daca e vorba despre conducatori buni sau stransi destul de tare cu usa, ei vor reusi sa restructureze cheltuielile.
Uite-te ce se intampla acum in .ro...
IAr partea cea mai buna: La urmatoarele alegeri, crezi ca oamenii vor mai fi prostiti la fel de usor? Dupa ce ti-a taiat 25% din venit, ai mai fi dispus sa votezi pe cineva pentru o sticla de ulei?

Horea spunea...

Deci daca ai luat imprumut din Botswana in pule nu poti arunca arunca bani in piata in Europa?

M-ai pierdut aici !

Informatii-economice spunea...

ba da dar iti va fi greu sa platesti un imprumut in pule cand tu de fapt nu te joci cu asa ceva...
Daca insa tu decizi cate pule sunt in piata e ceva mai simplu - aplici metoda americana si faci quantitative easing pe care cu un pic de noroc reusesti sa-l si controlezi...

PS: vorbim strict de monede:))

Horea spunea...

Chiar asa? Pai schimbi euro in pule ca mai mult tot nu merita te duci in nisip si incepi sa te joci.

Quantitave easing? ce are Botswana cu prefectura?

M-ai pierdut din nou?

Informatii-economice spunea...

"In practical terms, the central bank purchases financial assets (mostly short-term), including government paper and corporate bonds, from financial institutions (such as banks) using money it has created ex nihilo (out of nothing)"
Europa nu poate crea pule din nimic atunci cand are nevoie! La Euro le vine mai usor;)
O seara placuta. Mai vorbim maine:)

Horea spunea...

Razvan tata nu te lasi, esti romanas de-al nostru! Imi dai un citat dintr-un articol despre fractional lending in limba engleza, care spune foarte corect ca banii sunt tipariti din nimic.

Pai chiar daca romanul nu greseste niciodata, tu ar trebuie sa intelegi ca: banii aceea tipariti electronic sau real, din nimic, pot fi schimbati oricand pe piata valutara, depinzand de nevoile fiecaruia. Ai auzit si tu probabil de piata forex, o piata cu lichiditate enorma, tocmai din aceasta cauza. In loc sa ti mortis de un lucru pe care dupa parerea mea nu l-ai inteles "intelege ceea ce faci", (in acest caz si ceea ce spui), observa citatul meu pus pe site, imperativ dupa parerea mea in orice activitate.