Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





miercuri, 5 mai 2010

Depozitele de titei

Sa va tzuce mosu! In stanga aveti un grafic care arata urmatoarele: doua linii galbene simbolizand intervalul normal a cantitatilor de petrol stocate pentru perioada cuprinsa in grafic. Linia maro reprezinta cantitatea stocurilor actuale.





-Cacum is stocurile draji lu mosu raportat la normal? Mai mari mosule!
-Cu shie mere economia noastra draji lu mosu? Cu petrol mosule!
-Pai daca stocurile dje petrol cresc, shie o insemna asta draji lu mosu? Pai ca nu sa consuma petrol ca naintye mosule!
-Pai daca shieva mere cu shieva sha shieva cu care mere nu sa consuma, asta shie insamna draji lu mosu? Pai insamna ca nu mere mosule!
-Pai daca nu mere mosule, astyia dji shie zac ca mere sha dji shie crestye pretul la petrol? Pai ca sa va prostyeasca pe voi draji lu mosu sha ca sa mai poata traje ptyelea care o mai ramas dje pe voi.
-Pai asta pana cacand mosule? Pai pana cacand o sa va suparatz sha atz iesha cu coasa in mana ca sa trajeti voi ptyela dje pe ei.

Uita-te acum la graficul numarul doi, alaturat. Vezi cum datoriile SUA prognozate pentru 2010 se apropie de 100% din produsul intern brut. Uita-te in stanga graficului si vezi ca se apropie de nivelele din timpul celui de-al doilea razboi mondial, in timp de pace. Vezi ce se intampla cu datoriile dupa incheirea razbaoiului: ele scad vertiginos.

Ce va trebui sa se intample volens nolens cu datoriile actuale?

a) vor trebui sa creasca pana la cer?
b) vor fi mancate de "Dumnezeu" hal mare si hal mic?
c) vor fi platite de "Dumnezeu" hal mare si hal mic?
d) vor trebui sa scada indiferent de ce se intampla?

Cum se va face acest lucru acum pe timp de pace in economii care se ineaca?

a)Printr-o rugaciune a "Dumnezeului" mic catre cel mare?
b)Prin inpodobirea "Raiului Goldman S" cu frunzulite verzi in forma de dolari tipariti?
c) Prin barberirea capului domnului Bernanke si vanzarea podoapei capilare la frizeri?
d) Prin aceeasi metoda ca in anii 40 cand finatele aratau cam la fel ca zi, numai ca azi ele arata mult mai rau?

In incheiere sa aruncam un ochi pe vanzarile retail din Romania in martie de la an la an, sageata verde anul trecut, sageata rosie anul acesta. Ce fac vanzarile draji lu mosu intr-o economie bazata exclusiv pe vanzari? Pai scad mosule!

Atunci unde si in ce directie se indreapta economia Romaniei stimulata de programe rabla, ultima casa si dl. Omidarescu? Intrebati-l pe domn specialist Tanasescu si pe FMI!

8 comentarii:

dragon spunea...

Pai lasa ca o sa primim un premiu pentru asta... o majorare de TVA probabil pe la vro 22% si a cotei unice pana la vro 18-19%.. si atunci restul de firme mici si mijlocii care se chinuiau cumva sa mai faca ceva o sa inchida... dar o sa crestem moshule.. o sa crestem .. dar nu PIBul .. ci taxele, somajul, inflatia si toate cele "bune".
"Norocul" meu e ca mi-am facut artroscopie la genunchi din cauza unei accidentari mai vechi .. asa ca vro 5 zile am timp sa ma enervez constant cand vad stirile.

cristian dogaru spunea...

in regula, inteleg ca marile economii supraindatorate iau in calcul o devalorizare a monedelor...spre ce ne indreptam?....aurul la randdul sau e manipulat....aur fizic ar eniste inconveniente....care e zarul de fuga pentru a conserva valoarea economiilor?

Horea spunea...

cristian, cred ca ne indreptam spre realitate si o lume fara fiat money. Intr-o asemenea lume felul de-a evalua valute se va schimba radical.

Flavian spunea...

Mosule, da' care va fi pretul titeiului sau al aurului sau a .. fierului vechi... intr-o lume in care valoarea FIAT money tinde la valoarea kilogramului de hartie igienica reciclabila ?

Cu alte cuvinte, cum se deseneaza un grafic la infinit ? ASA oare ? :)

Horea spunea...

Flavian, conceptul pe care eu il am in momentul de fata nu include inflatia la care faci tu referire. Eu cred intr-o reforma baneasca, care ne poate lasa cu curul gol, o revenire la metoda veche, in care valutele erau legate de aur. In acest context pretul aurului sau fierului prezinta mai putina importanta.

Stingerea imprumuturilor continua pentru ca este o regula dupa excesele avute si asta va mentine tendinta deflationista in economiile lumii dezvoltate, vezi cazul Japoniei. Problema actuala este rezultatul felului in care s-au creat credite fractional lending-ul permis bancilor, precum si a desfintarii asa numitei ferestre de aur. Voi reveni intr-un articol la fractional lending, am evitat subiectul pentru ca este destul intortocheat.

Flavian spunea...

Pacat. Deci in acest moment teoria de care zici se opreste la punctul deflationist al graficului meu. Ceva de genul asta zicea si Costel. Eh, vedem noi la final daca se va reusi pastrarea sistemului financiar in picioare pentru a reusi asa ceva.

Despre RMO aka fractional reserve am scris o gramada. Vezi aici sau aici pentru eventuale surse de inspiratie.

AristotelCostel spunea...

@flavian

Reinflatarea e un tel... de neatins pt. Trinanke... economiile sunt spulberate de jucareala speculativa.

Graficul tau e fix pe dos. Aminteste-ti ca la inceputul lui 2008 ne pastea hiperinflatia :P si am avut deflatie... tot anu'. Azi in mainstream media poti citi despre cresterea ingijoratoare a inflatiei in Grecia, UK&shit.

Ce ti-am zis despre cotatia petrolului? S-a pornit la vale. Cuprul e la vale.

Double-dip in housing? Suna neinteresant, insa de acolo incepe scuturarea serioasa a sistemului bancar.

Flavian spunea...

Costele, eu nu vad inflatia dupa definitia "clasica" ca sa zic asa. In ideea ca se scade dobanda, se porneste imprimarea si se imping mormanele de bani catre creditaci.

Mi-e destul de clar ca asta nu se va intampla. De aceea ma astept la una din doua variante.

Prima ar fi stil romania anilor 90. Baietii faceau greva, guvernul le promitea mariri de salarii, imprima bani si le dadea mariri. Nu era nici neam de creditare, dar leul se inflationa la greu.

A doua si cea mai plauzibila varianta ar fi pierderea brusca a valorii banilor. Panica pe burse si faliment general. Al USA, al UE si al tuturor. Stiu ca asta nu e dpdv "tehnic" inflatie. Dar valoarea FIAT money tot la zero ajunge, ba chiar destul de rapid.

Iar treaba de care zice Horea, cu revenirea la un standard bazat pe aur, mai credeam si eu asta acum vreun an. Ulterior am inceput sa ma indoiesc ca asa ceva mai e posibil la scara larga. E greu sa iei asa o masura cat timp sistemul e in picioare.

Iar dupa ce pica, nu mai poti sa o aplici. Eventual la scara mica, pe plan local, alaturi de alternative precum banii locali sau altele.