Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





miercuri, 19 mai 2010

Salvarea euro

Uite ce au salvat nemtii si francezii, exact cum va spuneam doar acum vre-o cateva zile. Iata o stire care mi-a fost proiectata de delta trading pe ecran. Nemtii interzic shorturile, pozitiile scurte, in instrumentele afisate. Deschide bine ochii si vezi, ele sunt toate banci sau institutii financiare. Inca o data: oare ce au vrut sa salveze Merkel, dar mai ales Sarkozy amenintatorul?


a) Euro?
b) Pe mine ca sa nu devin neamt sau francez?
c) Chilotii domnului Trichet de la spalat?
d) Bancile imputite de datorii, care s-au jucat si ars in totalitate banii contribuabilului ?

Ps. Masuri fortate, luate intr-o piata libera de catre politicieni incompetenti, nu au fost niciodata si nu sunt nici acum de bun augur. Astepta-te ca piata sa le raspunda cu furtuna.

18 comentarii:

dragon spunea...

Cred ca b).. desi la cum evolueaza lucrurile la noi.. creca astronaut ma fac si emigrez pe Luna.
Interzicerea shorturilor ar trebui sa impinga euro si mai jos de dolar, dar vom trai si vom vedea.

Ca alta idee.. dragul nostru ministru de finante a anuntat ca nu mai dam nici 2% la pensii private ci doar 0.5%.. deci pensia privata e byebye.

Ceea ce ma duce la gandul la un filmulet Crima cu lingura.. Ar cam merita asemenea tratament baietii nostrii de la putere (putere inseamna si aia care zac in opozitie prin parlament).

Informatii-economice spunea...

Lista completa de banci am pus-o azi noapte intr-un link aici.
Din ce am inteles eu e vorba despre Naked Short Selling... despre care chiar nu imi pare rau!
Principalele aparate sunt CDS-urile, urmate de cateva banci care ar putea fi lovite.
Voua vi se pare ca interzicerea Naked Short Selling e negativa?
Poate e o intrebare naiva dar... de ce?

Horea spunea...

Orice interdictie intr-o piata libera este negativa. Pietile se autoregleaza in timp ce politicienii o reguleaza. Pana la urma insa pietile ies intotdeauna castigatoare.

Informatii-economice spunea...

@Horea
Aici nu sunt de acord! Pe o mentalitate de acelasi gen au aparut si monedele fiduciare... piata le va regla...
Naked Short Selling = vanzarea pieii ursului din padure inainte sa il fi vazut macar!
Cred ca sunt cateva institutii financiare care vor avea ceva probleme zilele acestea... dar nu pot spune ca imi pare rau pt ele.
Mi se pare genul de activitate asemanatoare celei care a dus la actuala criza.
PS: o mai buna reglementare a ce ai voie sa faci si ce nu ai voie sa faci mi se pare benefica... Vezi scandalul GS spre exemplu!
Nu cred ca "liberalismul utopic" e cu ceva mai bun decat socialismul!

Flavian spunea...

Atentie la diferenta intre short normal si naked short.

Un articol excelent pe tema asta a fost scris de Matt Taibbi aici: Wall Street's Naked Swindle

Horea spunea...

Flavian, chiar daca naked short se face speculativ fara imprumutul actiunilor interdictia este veninul pietelor. Gandeste-te putin: ai face un naked short la o actiune solida care crezi ca va urca. Nu fi dus in eroare de terminologie. Nu am citit deocamdata articolul pe care l-ai pus in link dar aici este vorba de principiu. Ce pana ieri seara a fost mai putin swindle la un naked short? Pareri si pareri. Eu unul sunt convins ca nimeni nu risca sa se bage acolo unde poate fi ars. Am spus asta de fiecare data cand politicul a declarat razboi asa numitilor speculatori. De ce nu ataca speculatorii koroana norvegian?

Horea spunea...

O vor ataca ci siguranta atunci cand Norvegia va ajunge in situatia greciei

AristotelCostel spunea...

Nu prea vad interdictia... pietei libere. CDS-urile nu cresteau in copaci. :)

Ce e facut de mana omului atinge perfectiunea spre limita superioara a dainuirii... speciei umane.

Americanii ar putea prelua mesajul si, daca tot vine macelul, ar putea continua reglementarea corecta a derivatelor si... integralelor.

Horea spunea...

Costel,"Nu prea vad interdictia... pietei libere. CDS-urile nu cresteau in copaci. :)"

Aici avem pareri diferite ceea ce este sanatos uneori. Oricum, eu nu sunt impotriva reglementarii derivatelor prin intermediul unei legi date la un moment dat. Am facut afaceri cu warrants si fac afaceri cu CFD's la ora actuala.

Din experienta pe care o am, eu nu cred ca aceste instrumente pot influenta un trend mai mult decat pentru moment, desii unii se straduie sa demonstreze contrariul. Interesant este faptul ca ele sunt remarcate atunci cand bursa cade si conform politicului nu ar trebui sa cada. Ai auzit vreun cuvant despre ele atunci cand bursa urca?

Informatii-economice spunea...

@Horea... tu spuneai ca oamenii fac piata: "Iata starea sufleteasca si perceptia mentala schimbata de care vorbeam. Omul influenteaza economia si bursele nu invers!!!!"
Cand apar o multime de shorturi chiar neacoperite, ele misca piata si schimba aceasta perceptie mentala de care spuneai. Corelate cu o serie lunga de vesti proaste despre Euro, apar problemele.
In plus, daca e sa o luam liberal, atunci cand vinzi ceva, vinzi ceva ce ai, nu ceva ce nu ai! Altfel, beneficiile pietei care se autoregleaza dispar pe masura ce dispare riscul celui care speculeaza.

Eu in continuare ma bucur de masura luata! Tu la randul tau ai spus ca nivelul 1.17-1.21 e un nivel minim sustenabil care ar trebui sa intoarca pentru o perioada tendinta.

Sincer... eu m-am saturat miscari bruste ale pietei facute cu ajutorul banilor introdusi in economie ca si ajutor! Nu consider ca aceste miscari ar trebui in vreun fel aparate de cineva!

Flavian spunea...

Horea, articolul respectiv vorbeste de inconsecventa. De faptul ca naked short este permis doar atunci cand convine interesului unora.

Ca de obicei, unii sunt mai egali decat altii. E inutil sa vorbim de oportunitatea unor "reguli" in acest caz. Atentie un pic la adevarata problema inainte sa va incingeti la discutii pe tema doctrinelor.

Materialul respectiv e o bucata excelenta marca Matt Taibbi. Sunt convins ca o sa-ti placa, chiar daca e cam lung.

Horea spunea...

Razvan,"Cand apar o multime de shorturi chiar neacoperite, ele misca piata si schimba aceasta perceptie mentala de care spuneai. Corelate cu o serie lunga de vesti proaste despre Euro, apar problemele.

1)Adica tu crezi ca pozitiile scurte prin derivate misca piata? Citeste istoria lui Nick Leeson cel care a pus de pamant banca Bearing din Anglia crezand ca el poate influenta piata. Aici nici macar nu era vorba de derivate ci de bani reali.

2)Cand apar shorturile Razvan baiatul lui tata? Apar dupa ce sentimentul pozitiv s-a schimbat in negativ. De prima data apar sentimentele celor "mari" care lucreaza cu sute si mi de milioane si care inteleg ca ceva a devenit prea scump pentru ca studiaza si inteleg ceea ce fac, apoi, vine pulimea. Neeson a lucrat cu un fond de miliarde puatnd totusi sa influenteze piata doar pentru moment, in pofida pozitiilor enorm de mari. Dupa ce acesta isi facea afacerile, bursa isi continua drumul bagand-ul pana la urma pe Nick la racoare. Asta dupa ce a desfintat o banca in care daca nu ma insel isi avea si regina Angliei banii.

AristotelCostel spunea...

So what's the market function of shorts and swaps? Basically, metaphorically, theoretically, they have a great and beneficial role to play: like lions and hyenas, they keep the "population" healthy by taking out the sick. Still, for the same reason we don't send hyenas into our shopping malls, hospitals and pensioners homes to target anyone who's limping, distracted or simply old, we should perhaps not let short sellers and hedge funds do whatever they feel like, and wherever they feel like it, to get the most "meat". The notion of the laws of nature may be appealing to those who stand to profit from that appeal, but we ain't been swinging from no trees no more for a fair bit of time.

And that may be all that Merkel has done yesterday: to say that there are places where the short sellers and hedge funds can roam freely, and others where they can't. There comes a time when if you don't invoke such boundaries, predators risk taking over everything. Perhaps that has already happened to a -much- larger degree, globally and in the US, then we would deem desirable if we were truly aware of the extent and consequences.

Do we want the whole world, including our own cities and communities, to be a wild park where hyenas rule, or will we check their numbers and their range so we don't have to live in constant fear and under their thumbs? It's a simple issue really: who's the boss? The party with the most money, or the one with the most votes?


Ilargi

Informatii-economice spunea...

@AC... You made me proud mate:))

Horea spunea...

Costele, daca ceea ce a facut Merkel nu ar avaea adepti miscarea nu putea fi facuta. Mai trebui si oameni care sa dea explicatii de genul celora pe care le-ai expus, metafora cu hienele provoaca probabil si mai multa repulsie. Iata ca piata a cazut in pofida acestor masuri, demonstrand dupa parerea mea ca, masura este o lingurita de apa data unui bolnav de tusa. In SUA s-a facut ceva asemanator cu Fannie Mae. Dupa o revenire temporara actiunea s-a facut praf si pulbere, asta cu toate interdictiile impuse de SEC.

Interesant este faptul ca Merkel a ales ca si Sua de fapt, institutiile financiare care se clatina. Cfd-urile de la Delta trading sunt derivate pe care le folosesti pentru actiunile bancilor specificate in postarea mea. Ele se puteau cumpara pana ieiri, printr-o pozitie lunga sau se puteau vinde printr-o pozitie scurta. Interesant de remarcat este faptul ca doar hienele care vor sa vanda au fost penalizate. Pentru eventualele hiene care vor sa cumpere drumul este larg deschis ca si pana acum. O mostra de echitate romaneasca?

Cand bursa urca acum o luna fara oprire si fara fundamente, doar la ciripitul pasarilor domnului Bernanke oare care hiene erau in actiune?

AristotelCostel spunea...

Sa vanda... ce? :)

Informatii-economice spunea...

@Horea - naked short sellingul mi se pare ceva negativ tocmai din cauza posibilitatii unui leverage prea mare versus normal! Sa inteleg ca au interzis orice fel de pozitie short? Nu cred ca se poate asa ceva.
Cat despre bursa, asa cum ai zis, "ciripitul" d'lui Bernake e cel mai probabil fundamentul...

Vezi ca americanii iar au facut un anunt... somajul a crescut cu 450k (se asteptau sa scada cu 450k), dow a luat-o in jos si de vina este... ghici???
Zona Euro!!!
Mie mi se pare ca deja zona Euro detine suprematia lumii!!! S-a transformat in marele licurici:D:D:D:D

AristotelCostel spunea...

Nenea Denninger are o pledoarie pe subiectul naked short-sales.

Eu n-am comentat efectele masurii, ci aspectul artistic. În ponzăreala asta cel mai greu e să începi să faci curat.