Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





sâmbătă, 26 iunie 2010

Leu-euro sub lupa

Mai oameni buni! Comentariile pe care le-ati facut au fost intotdeauna publicate pe acest site indiferent de continut. Critica constructiva este singurul motor spre progres al oricarui proiect si este bine venita si aici. Inainte de a critica insa, orice intamplare de fapt, este bine sa cunosti si sa intelegi intregul continut a ceea ce critici. A arunca vorbe doar de dragul unei afirmatii nu ajuta din pacat pe nimeni. I rest fiecare om are dreptul la parerile lui.


Oricum, cu cat parerile unui om sunt mai aprope de realitate, cu atat sansele lui de reusita vor creste in orice domeniu. Hai sa ne uitam acum la graficul euro leu, ca sa putem elucida eventuale neintelegeri care par sa se fi ivit. Cei care citesc situl mai de mult vad pe grafic si isi aduc aminte cu siguranta de cerculetul din stanga, care marcheaza maxima atinsa de euro fata de leu, de o bucata de timp. Spuneam atunci ca daca aceasta rezistenta va reusi sa respinga valuta comunitara, un scenariu pe care il vedeam cel mai probabil, euro se va deprecia pana la 4,05. Graficul pe care il vezi contine aceleasi nivele cu care te-ai obisnuit, fiind insa de data asta unul zilnic. Am inlocuit graficul saptamanal tocmai pentru a putea ilustra mai bine miscarile obiectului studiat. Dupa cate se vede euro s-a depreciat fata de leu exact pana la nivelul indicat de mine inca in 2009.

Dupa depreciere, prevesteam o apreciere pana la 4,50, analiza este pe site si pretul tinta a fost repetat de mai multe ori, ultima data in aprilie 2010. Sa vedem acum ce s-a intamplat? Euro a luat-o la deal si ajuns pana la un interval de oferta ( sageti galbene) expus si el cu foarte mult timp in urma. Nu de mult euro a ajuns in urcarea facuta la nivelul de cca. 4,24 nivel care se afla in imediata vecinatatea limitei superioare a intervalului demarcat cu liniile punctate. Aici au internevenit neintelegerile de care vorbesc, pentru una sau poate chiar pentru mai multe persoane, care, foarte probabil, nu au citit analizele vechi.

Pretul tinta a ramas asadar pentru toti cei care au citit situl cu atentie la 4,50. La 4,24 eu vedeam insa o cadere euro spre 4,14. Greseala neintelegerii este si a mea pentru ca nu am repetat atunci cand vorbeam de aceasta depreciere scenariul enuntat mai de mult. Dupa cate se vede deprecieraea de care vorbeam s-a produs si este marcata intre cele doua sageti mov. Problema este ca ea a fost mult mai infima decat ma asteptam. Nefacand afaceri in ultimul timp in perechea de care vorbim am neglijat analizele (greseala este tot a mea) si iata ca uni au inteles ca ma laud atunci cand le fac si ca le-as intoarce dupa cum imi convine mie. Sper ca aceasta postare sa clarifice neintelegerile!

Mai mult decat atat: In analizele pe care le fac, au fost, sunt si vor fi intotdeauna si erori, pentru ca piata nu asculta de mine. Eu sunt acela care ascult de piata si incerc din rasputeri sa-i talmacesc graiul atat cat pot. Conform statisticilor pe care le am gresesc in cca 10% din cazuri, un palmares de care sunt destul de mandru. Cel care pretinde ca percepe toate miscarile pietii corect trebuie sa fie un mincinos nototriu, pentru ca tot conform statisticilor, de data asta nu conform statisticilor mele, ci a unor statistici internationale, 95% din investitori pierd bani.

Acestea fiind spuse ne intoarcem la perechea analizata constatand urmatoarele: Nivelul de 4,30 este un nivel serios de distributie. Observa ca, valuta comunitara a fost respinsa consistent de la acest nivel (sageti rosi) chiar intr-o zi in care bietul Boc a dat cu mucii in fasole. Acest fenomen demonstreaza inca o data rolul secundar al stirilor, precum si rorlul principal al zonelor de cerere si oferta. Sa nu uitam ca, valuta comunitara este intr-o faza de urcare, inceputa la nivelul de 4,05, stirea pensiilor nefacand altceva decat sa-i grabeasca pasii. Graba euro a fost taiata exact la nivelul de distributie marcat de cerculet. De la acest nivel, in plin iures, euro a fost respins si a cazut 3 bani, adica, 50% din intregul drum parcurs de la 4,24 pana la 4,30 . Ultimul nivel va fi oricum testat din nou, probail chiar saptamana viitoare si, va fi probabil chiar depasit. Depasirea nu pare in acest moment a fi una consistenta, euro trebuind sa mai cada o data dupa parerea mea, inainte de-a o lua spre pretul tinta de 4,50. Hai sa urmarim deocamdata acest scenariu si sa revenim la el din noua atunci cand piata ne-o va cere.

Un comentariu:

kaboom spunea...

Si dupa 4.5, ce va urma? Intreb ca sa se rada putin anonimul care te confunda cu Urania...