Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





luni, 12 iulie 2010

Cand nu pricepi ceea ce faci

"Intelege ceea ce faci" spune o maxima de-a mea pusa pe site. Suna foarte simplu, dar se pare ca in Romania lucrurile simple nu sunt la moda. Ca cineva sa mai si inteleaga ceea ce face, pare intr-adevar mult prea mult pentru romanul scolit si scaldat in diplome.  Traian Basescu nu are din fericire nici multe hartii si nici multe titluri academice, dar, din pacate, nici prea multa minte. Dupa ce apele deficitului bugetar s-au linistit o leaca, presedintele nu s-ar numi Basescu roamanul, daca nu ar vrea sa le tulbure din nou. Ametit de cifrele FMI, probabil, presedintele nu mai aude si nu mai vede. Ii este greu se pare sa deschida ochii, ca sa vada efectele aproape inexistente ale ridicarilor de TVA.

Presedintele este speriat de faptul ca ridicare TVA va opri economia. Cea care nu numai ca sta pe loc, dar mai da si inapoi. Seful suprem nu poate intelege ca, taxa ridicata a "lovit" de fapt si pentru prima data in aceasta tara, din cauza imprejurarilor dezinflationiste, pe cei care mai au "cate ceva", adica pe comerciantii care nu erau sanatosi fara adaosuri uriase. Iata ca acestia din urma au inceput si vor continua sa se adapteze nevoilor pietei fortati de imprejurari. Presedintele jucator nu doarme insa tovarasi! Fiind in Roamnia el va vrea sa strice si ceea ce a iesit binisor. Hop pe pensionari, care cu preturi in stagnare sau mai tarziu in descrestere, dupa parerea mea, mai puteau sa sufle putintel. Jos cu TVA, sus cu impozitarea pensiilor. Efect? Tocmai ceea ce magarusul Traian nu vrea sa aiba, scaderea consumului. In timp ce comerciantul isi poate permite, OBSERVA!!!,-o reducere a castigului, pensionarul va fi sugrumat de reducerea unui venit deja pe muchie de cutit.

In ceea ce priveste readucerea TVA la nivelele anterioare, manevra nu va influenta cu nimic preturile, comerciantul fudul putand sa-si repuna intr-o prima faza, castigul de 5% la care a renuntat. O alta imbecilitate Romanesca care se discuta din plin, este din nou sprijinul pentru intreprinderi care creaza locuri de munca. Oameni incuitati ai republicii "democratice" fasciste Romania, treziti-va! Locurile de munca se creaza automat la toate intreprinderile care fabrica marfuri vandabile, cautate si de calitate. Cu ajutor de la stat se vor crea locuri de munca temporare, sterese imediat de pe statul de plata odata cu terminarea banilor veniti de la contribuabil.

Cele de sus fiind spuse, nu pot sa nu inchei aceasta postare cu un citat din Jung, expus de fapt si pe blogul scenarii economice, blog aflat sub obladuirea unui "tovaras de suferinte"

"Întotdeauna m-a impresionat faptul că există un număr surprinzător de indivizi care nu îşi folosesc niciodată minţile, dacă pot evita acest lucru, şi un număr similar de indivizi care îşi folosesc minţile, dar într-un fel uimitor de stupid."
Carl Gustav Jung

Ps. Iata ca suntem in data de 12, o zi dupa data de 11, data care a cazut intr-o duminica gasind bursele inchise. Azi indicele Sp ar trebui sa intre in interval si sa se intoarca la vale de la 1082-1080. Valutele din tabelul alaturat si-au inceput deja aprecierea fata de leu vineri, cu 2 zile dupa prognoza mea de miercuri, 2-3 zile fiind un decalaj permis de analiza tehnica. Cand a inceput deprecierea leului din nou? Exact atunci, ca de obicei, cand marii experti ii explicau deprecierea. Observa din nou aprecierea tuturor valutelor din tabel  fata de leu!

5 comentarii:

Gabi spunea...

Horea,
de acord cu toate pana la cea cu pensionarii si o mica nuanta la Dl Basescu. Cred ca domnia sa doreste sa fie un presedinte cantator iar jucatori sa fie cei din jurul lui.
Dar sa revenim la pensionari si efectul reducerilor de pensii(directe sau prin impozitare) asupra consumului.
Prin forta imprejurarilor eu am iesit la pensie la 38 de ani. Aveam de ales intre a fi alergat prin tara prin unitatile militare si a iesi in conditiile ordonantei. Ce crezi ca am ales? Tu ce-ai fi ales? A trecut ceva timp de atunci.
Mi-am facut o afacere si am invatat inca o meserie.
Ceea ce vreau sa spun este ca nu toti pensionarii sunt ca cei prezentati pe la TV.
La ora asta pensia medie depaseste salariul mediu pe care il poate plati un angajator, cu sau fara adaosuri nesimtite. Iar numarul de pensionari depaseste binisor numarul cotizantilor.
Cei ce au pensii mici sunt cei ce au fost preluati din sistemul cooperatist - adica cei ce nu au contribuit cu nimic la sistem -
Eu nu cred ca pe ansamblu consumul direct sau indirect din resurse bugetare (salarii , pensii, sprijinul micilor intreprinzatori...) ajuta cu ceva economia. Si consumul asta trebuie sa fie "sustenabil".
Singura solutie ... pe care binenteles ca n-o s-o alegem, este reducerea draconica a cheltuielilor bugetare si a impozitelor pe munca (CAS, Somaj, Sanatate)

Horea spunea...

Gabi, aici nu m-ai inteles. Nu am incercat sa discut nivelul pensiilor, ci atingerea unui scop fictiv prin prostie, adica exact o masura care nu duce dupa parerea mea nicidecum la telul dorit. Sa sti totusi ca exista pensionari in viata iesiti pe vremea cizmarului.

Cu pensii ca alea poate poti dansa dansul boului dar nimic mai mult. Oamenii aia au cotizat asa cum li s-a cerut atunci, dar au fost pedepsiti prin faptul ca s-au nascut prea devreme. In rest nu am cifre in ceea ce priveste numarul pensionarilor de un fel sau altul si dupa cate vezi obisnuiesc comentez doar lucruri pe care le pot argumenta.

Gabi spunea...

cred ca ai putea deschide un topic aparte cu sistemul de pensii.
Am inteles ce ai vrut sa spui. Jonglarea asta a TVA-ului a fost o gafa si ramane asa in conditiile in care nu aici e durerea cea mai mare.
Oricum prostia asta nu a fost la fel de mare - si nesimtita - pe cat a fost impozitul minim (calculat si acum in 2010 la nivelul CA din 2008) si de asta au cam uitat toti.
Cat priveste vina... ar fi mai multe de spus dar ma limitez la ceea ce mi-a spus un coleg (Dzeu sa-l odihneasca) in dimineata de dupa nunta lui :
"Bai Gabi, tine minte prostia si domnia se plateste"

Akhenaton spunea...

Iti citsc blogul de ceva vreme. Am inteles ca lucrezi cu probabilitati. Ce nu am inteles niciodata (probabil ca e trecut in catrea ta) e cum de trendurile se intorc in week end.

Horea spunea...

Akhenaton, nu neaparat, dar foarte des precum spui. Nu sunt multe de inteles de fapt, ci mai mult de constatat.Oamenii isi schimba dupa cate vezi si tu psihologia la sfarsit de saptamana. In cartea mea descriu desigur calculul zilelor probabile in care s-ar putea schimba un trend. Aceste date cad dupa cate vezi si tu foarte des la inceput de saptamana.