Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





vineri, 2 iulie 2010

De ce a cazut leul asa rapid si de ce urca la fel de rapid de 3 zile?

A cazut pentru ca trebuia sa cada, vezi predictia din 2009! De ce asa rapid? Din cauza "expertilor" mediocri din Romania. De ce ni se prezinta numai oameni mediocri, oare altii nu exista? Or fi existand cu siguranta, dar cine se aseamana se aduna. Conducatorul mediocru, care in momentul de fata este ocupant al tuturor scaunelor care conteaza, se inconjoara prin definitie cu subalterni mediocri, pentru ca primului nu-i place sa fie contrazis. Subalternul mediocru are ciocul mic si spune de obicei ceea ce vrea sa auda seful, asta pentru ca cei doi sunt de obicei la acelasi nivel, adica mediocru. Ce face ca atare expertul mediocru cu salar de 10 000 de euro/luna, in postul sau de habarnist stralucit? Da din gura fara sa stie ce vorbeste asa cum se face de obicei in Republica scufundata Romania. Habarnistul mediocru a auzit de cateva zile de ridicarea TVA. Mediocru "care este" el nu gandeste ele munceste, dar o face din pacate prost de tot. TVA marit inseamna preturi mai mari, adica, automat si inflatie pentru superexpert. Asa a invatat el la fiecare din cele 10 facultati pe care le-a terminat.

Doctoratele luate, pardon cumparate si ele, cu siguranta vreo 10 la numar, ii soptesc  individului acelasi lucru in urechi si, ca atare, omul nostru iese la televiziune, ca sa-si impartaseasca vastele cunostinte cu "prostimea". In fata televizorului sta poporul cu sufletul la gura. "In televizor"stau expertul si liderul programului. Se pariaza tare pe cresteri de pret de 5-10 si chiar 15%, analiza economica incepe sa miroase a licitatie. Inflatie incolo inflatie pe dincolo, asta in timp ce guralivii prezenti in emisiune habar nu au de definitia inflatiei. TVA s-a marit este adevarat, dar, a tiparit BNR in tot acest timp vre-un leu gaurit? Am primit noi vre-un semnal de undeva ca s-ar fi marit masa monetara, adica masa de bani tangibili?

Desigur ca nu, pentru ca daca se marea apareau banii pe care Boc si tara nu-i are. Iata insa ca legi si definitii nu prea conteaza in acesta tara, expertul explica si poporul asculta. Pe cine sa asculte si ei saracii daca nu pe expert? Doara no fi boi sa shityeasca pajina unui mos nyescolit. Host-ul, la acelasi nivel mediocru ca si expertul, pune intrebarile in asa fel incat ele sa poata intepa politic, pentru ca continutul economic nu conteaza de fapt, este oricum sub orice critica. Salariile scad si ar fi scazut si pensiile, din cauza lispei de bani, adica a lipsei de lichiditi=dezinflatie in stadiul in care ne aflam, dar, inflatia este un teremen mult mai bine cunoscut de popor.

Definitia inflatiei se prezinta si ea intotdeauna eronat, ca fiind o crestere a preturilor, dar, la case mari asta nu mai conteaza. Important e ca Vosganian are doua facultati! Cu inflatie poti speria si mai bine, pentru ca dezinflatie sau deflatie nu s-a mai vazut inca in tara asta, nici de catre popor, dar nici de catre experti si, ceea ce romanul nu a vazut nu poate exista pur si simplu.

Nici euro la 7 lei nu a mai vazut poporul, dar suna destul de inspaimantator pentru ai lua mintile. Programul TV continua asadar cu toti habarnistii si inflationisti, in timp ce romanul a iesit de mult pe usa dand buzna la prima casa de schimb. Euro isi continua nestingherit trendul in care se afla, ascendent, dar mai repede acum, din cauza piciorusului ajutator primit in fundulet de la o lume inebunita si inspaimantata de experti mediocrii. Euro ajunge mai apoi la o rezistenta expusa de mine si incepe sa cada, in acelasi moment in care valuta comunitara incepe sa se aprecieze fata de dolar.

De ce ? Numai din simplul motiv ca asa functioneaza piata bazandu-se ca intotdeauna pe legile ei sfinte cererea si oferta. In tot acest timp romanul a cumparat nu numai euro dar si zahar si ulei etc. oferta zilei de la Auchan fiind 3 kg de zahar la 9,80 Ron. Faptul ca un kg de zahar, exact aceiasi marca si pachet, era expus doar la un metru distanta la 3,07 Ron/kg nu a mai contat.

Expertul stie ce vorbeste ca doar de aceea e platit, romanul stie ce sa faca, cunoaste panica si nesiguranta cum isi cunoaste palma.  Politicianul mediocru creaza asadar lumea mediocra in care traiesti, presarata si de  un stres al nesigurantei fara precedent. Nu stiu daca iti dai seama si daca observi ca esti batjocorit si de televiziuni, aproape toate puse in slujba politicianului din clanuri diferite.

Cu aceeiasi invitati mediocri, in programe patetice fara sfarsit, se vorbeste nimic de dimineata pana seara. Stirile sunt si ele de foarte multe ori nedocumentate si nefondate, batjocura la care ai ajuns in acest moment fiind maxima. Pana cand te vei uita nepasator la toate acestea? Poate timpul si poate aceasta depresiune ne va da un raspuns. Intre timp eu voi incerca sa continui sa te informez corect. Dupa ce ai strecurat tot ce ti-am spus si in caz ca vei considera argumentele aduse de mine ca fiind solide si plauzibile, te rog incearca sa transmiti si tu ceea ce ai auzit mai departe, putand astfel ajuta oameni care se uita numai la televizor. Nu incerca sa convingi pe nimeni, precum nu incerc nici eu.

Spune-ti argumentele si lasa-l pe om sa se lamureasca singur. Argumentele solide si corecte sunt mai patrunzatoare si mai provocatoare de respect decat crezi, mai ales la cei care nu sunt smecheri ( cei mai multi cred eu) si mai ales intr-o lume presarata de minciuni.

Pe scurt asadar: Va fi Romania lovita de o inflatie de 10-15% si de o crestere similara a preturilor din magazine? Eu nu cred, in orice caz nu inainte de stergerea datoriilor si sfarsitul depresiunii.

Va ajunge euro la 7 lei asa cum spun expertii? N-o cred nici pe asta, nu in faza in care ne aflam.(vezi mai sus)

Ma voi transforma vreodata in hiperinflationist in ceea ce priveste Romania? Poate, in momentul in care imobiliarele care au cauzat catastrofa in care ne aflam, prin intermediul creditelor dementiale, vor incepe sa se aprecieze din nou. ( la pastele cailor)

Vor lua oare romanii coasa in mana ca sa se indrepte spre cei ce i-au batjocorit de la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial incoace si pana azi? ( nu-ti face iluzii sunt aceasi oameni). Sincer sa fiu nu stiu dar sper din tot sufletul.

In poza alaturata iti mai expun un comerciant cu capul pe umeri. Iti garantez ca vor urma si altii si ca ofertele de genul celora pe care le vezi se vor prelungi la infinit. Ieri am auzit si de METRO. Cei ce vor sa supravietuisca vor trebui sa urmeze piata, pentru ca au si de unde ( tras de piele de pe client ca in Roamnia nu s-a facut nicaieri).  Cei in drum spre faliment schimba preturi cu o zi inainte de ridicarea TVA.

6 comentarii:

Anonim spunea...

Interesant post-ul: pe alocuri aratand trufia omului care a avut dreptate, pe alocuri te erijezi si tu intr-un mic expert, pe alocuri tragi apa dupa doctorate (si ai dreptate, un ex. este dna aia Vass) dar bineinteles experienta ta pe bursa este la mare valoare.

Totusi observ si dependenta jocului, pentru ca asta este pentru tine, chiar daca poate a devenit o sursa de venit.

Apreciez faptul ca vezi cum unii (niste idioti) apasa pe butoane, si observi realist cum altii sunt manevrati. Nu cred ca vezi butoanele care te manevreaza si pe tine: graficele alea.

Nu uita totusi: cursul BNR este o data statistica, pe care o fixeaza ... .

Luna trecuta BNR a pierdut (dupa propriile declaratii... pe care trebuie torusi sa le punem la indoiala) peste 300 milioane de EUR "(Adica vreo 15 milioane pe zi bursiera, suma cu care faci ceva jocuri si ai putea sa faci 2 km de autostrada, dar ce conteaza).

Am o mica estimare asupra tranzactiilor zilnice din piata (majoritatea sa nu uitam In-house) si suma asta de 300 milioane (avand in vedere si deficitul de con curent) inseamna ca BNR si-a bagat codita sa nu urce cursul la mult, mult mai mult. Oricum ce am vazut saptamana asta este doar o mostra.

Nu te hazarda in a-ti crede profetiile, pentru ca nivelul acesta de asteptare este de a prinde de fapt cat mai mult bizoni in cusca.

Tu simti acum ca rebuie sa vinzi niscai EUR si USD pentru ca acest curs se va duce mai jos, ca ai vazut pe grafic. Acesta este si efectul scontat.

Acum vreo 2 luni tot baietii bagau ca leul se va aprecia la sub 4 lei. Stiu niste "bancheri" care si-au schimbat maruntisul imediat si au trecut pe leu. Nu au pierdut decat vreo 4-5ooo.

Daca vor creste spectaculos tranzactiile de vanzare (ceea ce BRD tot trambiteaza si isi doreste, articole in Capital, etc) cursul va salta binisor in sus.

Concluzia: cursul nu e liber cum crezi (cum nu este nici in pietele internationale), butonistii stiu care este averea tuturor si miscarile se fac doar spre exfolierea acesteia.

Este exact jocul de casino, unde "banca" nu face decat sa castige. Temporar ai impresia ca ai castigat dar in final vei pierde.

Incearca sa vezi efectul: cand cineva castiga, altcineva pierde. Nu exista cale de mijloc.

Mai rau e cand nu vrei sa te contrazica nimeni!

Informatii-economice spunea...

@Horea, hai sa nu vorbim si noi in medie. Teoria economica spune ca o taxa (sau cresterea unei taxe) va fi suportata partial de vanzator si partial de cumparator, in functie de elasticitatea cererii. Partea suportata de cumparator duce la cresterea pretului.
La produsele cu elasticitate mare si multi substituenti (haine, mancare etc.) ma astept ca aceasta crestere de preturi sa nu se simta, ea fiind preluata in mare masura de catre producator. Pentru benzina insa vanzatorii isi vor pastra marjele fara sa clipeasca... nimeni nu mai vrea sa treaca la asteptat dupa autobuze dupa ce a experiment aerul conditionat si muzica in blocajele din Bucuresti.
De aceea vom avea ceva inflatie (definita ca si crestere generalizata a preturilor), chiar daca masa monetara (m3) nu va creste, viteza de rotatie a banilor fiind destul de mica in aceasta perioada iar multiplicatorul banilor datorat bancilor comerciale fiind in "Inventar" ca toate magazinele care schimba TVA-ul:).

UJohn spunea...

Problema cu comerciantu' cu capatu' pe umeri e ca il are, conform reclamei, doar in iulie. Oricum, cine ajunge sa creada reclama Emag-ului are probleme mai grave decat TVA-ul....

P.S.>... scuze de off-topic.

Horea spunea...

Anonim, eu scriu si se pare ca tu ai citit, iar pe urma interpreteza fiecare lucrurile cum doreste.

Cred totusi ca ai dreptate in ceea ce priveste interventia BNR, dar asta nu schimba dupa parerea mea nimic,decat pentru moment, butonistii pierd intotdeauna pana la urma batalia cu piata. BNR sau nu cred ca ai observat si caderea celorlalte valute din tabel, BNR nu putea totusi intervenii peste tot, cred ca esti de acord cu aceasta afirmatie.

Apropo butonisti: Vezi ce s-a intamplat in anii 30 atunci cand marile banci s-au erijat in aparatoare ale economiei facand front comun impotriva caderilor bursiere, prin cumparari imense de actiuni.

In postarea ta mai exista o afirmatie corecta in ceea ce ma prveste. Sunt precum spui manevrat exclusiv de grafice. Ar fi bizar si pe undeva un lucru destul tampit sa nu fiu, din moment ce ele sunt sursa mea de analiza.

Graficele pe care le citesc imi spun lucruri deosebit de importante despre viitorul comportamentului uman, un factor care dupa parerea mea este deteminant pentru evolutia economica a unei tari.

UJhon, cred dupa cum spuneam ca asemenea oferte vor fi extinse la infinit de catre oricine care doreste sa vanda.

Razvan, in perspectiva pretul petrolului va trebui sa scada si pretul benzinei va trebui sa scada oricum din lipsa de bani. Asa vad eu lucrurile, vom vedea ce aduce viitorul

gore spunea...

Am remarcat ca traseul leului a fost urmat indeaproape de valutele regionale, zlotul si forintul - si cand a cazut, dar si cand a crescut inapoi. Din doua una, ori cresterea TVAului la noi s-a simtit si in Polonia si Ungaria, ori caderea asta nu a avut nimic de-a face cu TVAul.
Sau, sa fie revenirea asta doar de scurta durata, o etapa in drumul leului spre 4,5?

Horea spunea...

gore, observatia ta este absolut corecta si demonstreaza exact ceea ce spuneam si eu: stiri, interventii si alte baliverne influenteaza piata doar pentru moment.

Este foarte posibil ca BNR sa fi intervenit in piata vanzand euro, inainte ca aprecierea leului sa inceapa fata de absolut toate valutele. Rezultatul: BNR si-a aruncat banii ca de obicei participand la ceva care se intampla oricum. In caz ca cererea si oferta spuneau altceva, BNR obtinea o cadere momentana euro si atat. Dupa ce BNR si-ar fi terminat vanzarile euro, cursul isi relua fagasul asa cun face intotdeauna.

Cine ar putea sa-si inchipuie ca BNR ar putea sa influentelezele toate valutele din regiune sau chiar numai toate valutele fata de leu? Precum spui: Cum putea TVA din Romania sa fi depreciat zlotul sau forintul?

Exista oameni care nu cred nici ceea ce vad cu ochii este de fapt dreptul lor s-o faca. Eu uitandu-ma la graficele care ma "butoneaza" intr-adevar, scriam in articolul "leul sub lupa" urmatoarele:

Acestea fiind spuse ne intoarcem la perechea analizata constatand urmatoarele: Nivelul de 4,30 este un nivel serios de distributie. Observa ca, valuta comunitara a fost respinsa consistent de la acest nivel (sageti rosi) chiar intr-o zi in care bietul Boc a dat cu mucii in fasole. Acest fenomen demonstreaza inca o data rolul secundar al stirilor, precum si rorlul principal al zonelor de cerere si oferta. Sa nu uitam ca, valuta comunitara este intr-o faza de urcare, inceputa la nivelul de 4,05, stirea pensiilor nefacand altceva decat sa-i grabeasca pasii. Graba euro a fost taiata exact la nivelul de distributie marcat de cerculet. De la acest nivel, in plin iures, euro a fost respins si a cazut 3 bani, adica, 50% din intregul drum parcurs de la 4,24 pana la 4,30 . Ultimul nivel va fi oricum testat din nou, probabil chiar saptamana viitoare si, va fi probabil chiar depasit. Depasirea nu pare in acest moment a fi una consistenta, euro trebuind sa mai cada o data dupa parerea mea, inainte de-a o lua spre pretul tinta de 4,50. Hai sa urmarim deocamdata acest scenariu si sa revenim la el din noua atunci cand piata ne-o va cere.

Dupa cate se vede euro era undeva la 4,27 cand scriam ceea ce vezi.

Observa ultima parte cu depasirea nivelului de 4,30, saptamana specificata, si caderea. De unde as fi luat eu toate astea daca nu din analiza graficelor. Tot din grafice am prezis in 2007 depresiunea, atunci cand urechile romanilor erau asurzite de duduituri, precum si adancirea ei in 2010.

Am putut face acest lucru pentru ca graficele afiseaza pentru cel care le intelege starea de spirit a populatiei dintr-o tara sau alta. Aceasta stare de spirit influenteaza la randul ei economia.
Graficele nu gresesc niciodata, analistul da.

Voi reveni cu o analiza a leului!