Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





luni, 5 iulie 2010

Filozofia pietei

In opinia mea piata are o filozofie foarte simpla, care a fost complicata in exces de "experti", de foarte multe ori pentru obtinerea de castiguri personale. Sa luam inca o data exemplul simplu al vuvuzelelor. Inainte de inceperea campionatului mondial de fotbal, aceste mici trompete nu aveau cautare si ca atare ele nu se vindeau. Cineva, o minte geniala de fapt, s-a gandit probabil ca un zumzet de albine creat de niste trompetute ar putea da o trasatura caracteristica campionatului mondial de fotbal din 2010. Zis si facut omul nostru a inceput sa fabrice vuvuzele.

Protestele impotriva zgomotului facut de aceste trompete au aparut insa imediat dupa inceperea campionatului mondial. Rezultatul: piata si perceptia sau starea de spirit a majoritatii au invins protestele, facand din vuvuzele un simbol contopit cu acest campionat mondial si, asta nu oricand, ci in timp de criza. Exemplul vuvuzelelor intareste dupa parerea mea valabilitatea conceptiei pe care am expus-o de N ori pe aceasta pagina. Psihologia umana sta la baza oricarei piete si, ca atare, la bazele economiei unei tari. Nevoia si peceptia oamenilor in legatura cu un produs anume vor determina soarta acestuia in piata. Daca afirmatia mea legata de un produs este valabila si, ar trebui sa fie, pentru ca este demonstrata negru pe alb, de ce nu ar fi valabila o alta afirmatie, cu concept mult mai larg si anume: Nevoia si perceptia oamenilor despre toate produsele vor determina soarta acestora in piata, si, ca atare, soarta economiei unei tari si de ce  nu a intregii lumi.

Produsul potrivit la locul si in momentu potrivit va fi intotdeauna un succes, in timp ce, produsul "stimulat" in mometul si in locul nepotrivit va fi intoteauna o deceptie. Iata de ce vuvuzelele precum si vanzarea lor, vor muri dupa aceste campionate mondiale si asta chiar in cazul in care guvernele ar decide sa le stimuleze vanzarile, prin bani alocati din bani publici. Observa un lucru interesant, repetat si el de multe ori pe acest blog. Banci centrale si guverne pot acoperi din banii publici eventualele pierderi rezultate din vanzarea unui produs si pot incerca tot din bani publici si o "stimulare" a productiei. Succesul oricarui produs este insa determinat pana la urma de perceptia si starea psihologica a cumparatorului si nicidecum de guvernele si chiar de firmele care ar incerca sa le vanda.

De aici rezulta o alta afirmatie valabila, enuntata de mine tot pe acest site. Exista firme prospere si in depresiune oricat de lunga ar fi aceasta din urma si oricat de adanca. Intr-o depresiune oamenii au bani tot mai putini, dar asta nu insemana ca ei nu vor cheltui de loc. In functie de stare psihologica si perceptiile de la un moment dat, omul va cheltui achizitionand produse pe care le vede necesare in acel moment, uneori chiar produse banale la o prima vedere. Firma care a inteles mecanismul enuntat de mine se va axa pe productia unor produse cautate, putand astfel sa prospere si in vremuri grele. In caz ca argumentele aduse de mine sunt viabile, ar trebui sa fie pentru ca sunt demonstrate de realitate, de ce mai avem nevoie de banci centrale si de guverne? Pai de banci centrale nu avem nici o nevoie si sunt aproape convins ca existenta lor va fi pusa subsemnul intrebarii in decursul acestei depresiuni.

De guverne avem nevoie ca sa faca legi sociale si nicidecum legi economice. Pe cele din urma stie sa le faca cel mai bine piata. Guvernele nu ar avea altceva de facut in opinia mea decat sa-si gestioneze responsabil veniturile si sa vegheze cu strictete respectarea legilor sociale. Guvernele actuale mai ales cel din Roamnia au facut chiar invers! Au calcat in picioare pana si legile sociale existente, incercand sa-si bage nasul acolo unde nu le fierbe oala, in legile pietei. In inchiere vreau sa subliniez ca pana si acest site nenorocit este supus legilor pietei. Ne-am inmultit consistent in ultimul timp tot din cauza psihologiei umane,  care,  striga in aceste momente in Roamnia dupa informatii alternative celor oficiale. O data cu moartea depresiunii va muri mai mult ca probabil si acest site, in orice caz in forma pe care o are. Chiar gratuit fiind, ca sa supravietuiasca, el va trebui sa fie adaptat la cerintele de moment ale oamenilor care vor vrea eventual sa-l citeasca.

Ps. Vad ca ma contrazice si Isarescu cu inflatia, fapt care ma bucura in cele din urma, asta pentru ca omul n-a nimerit-o niciodata! Am ramas probabil printre foarte putinii oameni care se asteapta la dezinflatie in Romania. Leul fata de dolar si euro se invarte in jurul nivelelor expuse de mine. Dolarul deasupra lui euro dedesubt. Maine, cel tarziu poimaine ar trebui sa vedem revenirea de care vorbeam. V-as fi pus si grafice pentru a ilustra mai clar nivelele dar un defect pe situl de unde le-am luat ma impiedeca. Voi reveni cand totul va fi ok. Am semnalat problema sitului si mi s-a raspuns dupa cca. 30 de minute. Ai inteles desigur ca situl nu e romanesc.

Pss. Vad ca Isarescu se contrazice ca de obicei si pe sine avand incredere in Leu. Un leu tare, mana in mana  cu o inflatie de 8% este probabil o afirmatie viabila la facultatea pe care a facut-o guvernatorul.

21 de comentarii:

RaduG spunea...

Asa este. Sunt foarte putini cei care vorbesc de scenariul deflationist in Romania. Si mai mereu ni se arata marota cu inflatia.
AristotelCostel mai zicea cate ceva, dar in ultima vreme tine pentru el.
(Respect din CUG, Costele)

Totusi, intr-un limbaj simplu, ce inseamna acest scenariu deflationist pentru noi? Sa stai cu fundul pe un munte de cash? Diversificat pe monezi si gata de emigrat din tara? Sau sa facem un pariu pe puternicul Ron?

Horea spunea...

RaduG, in Romania eu am vorbit deocamdata de dezinflatie adica o stagnare o incetinire a ratei de inflatie. Intr-o faza mai avansata a depresiunii deflatia va apare probabil si in tara noastra.

Florin spunea...

Sunt relativ nou pe blogul tau si novice in probleme macroeconomice, dar ma straduiesc sa recuperez. Am remarcat ca ai o mica obsesie pe subiectul "BNR(statul in general) nu poate influenta piata". Daca se poate, as vrea sa dezvolti mai mult subiectul sau sa ma corectezi daca gresesc: cursul este dat de cere vs oferta. BNR, prin politicile de vanzare/cumparare nu face parte din cere/oferta ca orice alt agent economic? Nu discut costurile de functionare si cine le suporta. Inteleg ca la nivel mondial, FED-ul nu are suficienti dolari pentru a conta in "piata dolarului", dar la noi piata este mult mai mica si BNR-ul are capacitatea sa tina cursul intr-un interval. Cat de mare trebuie sa fie volumul dintr-o piata ca banca centrala sa nu conteze in operatiile de vanzare/cumparare?

Horea spunea...

Florin, piata valutara este cea mai lichida piata din lume. In 2007 aprilie cifra rulajului zilnic a fost de cca 3,2 trilioane de dolari, azi cu siguranta mult mai mare.

Rulajul include desigur toate valutele dar totusi. Gandeste! Ce poate face orice banca intr-un asemenea mediu? Poate influenta piata pentru moment prin a mari cererea pentru o anumita valuta la un moment dat.

Obsesii eu nu am de nici un fel si pentru nimic. Incerc doar sa explic un lucru de care sunt convins si care dupa cate vezi si tu se percepe greu.Menirea sitului este educatia si cand vezi ca oamenii nu observa ceva foarte clar, incerci sa explici din nou si sa repeti subiectul.

Perceptiile vin de la ce ai auzit pana acum, asa ca lucrurile noi par de obicei stranii si provoaca reticente. Imi este imposibil sa dezbat si sa ma afund in explicatii intr-o postare ca asta. Am dat exemple grafice cu evenimente ca de ex TVA. Pentru cine vrea sa vada graficele au grait.

Traiesti intr-o lume unde ti se administreaza tinte de inflatie tinte de curs etc. Nu e normal atunci sa auzi si versiunea mea? Isarescu este guvernator eu sunt un medic cu hoby-ul economie. El are aparent toate parghiile economice in mana in timp ce eu nu am nici una. De cand am blogul asta toate prognozele lui Isarescu au dat gres,tinta de inflatie, prestie economica, curs valutar etc. in timp ce prognozele mele s-au adeverit in cea mai mare parte.

Tu daca ai avea un blog pe care ai vrea sa informezi corect cititorul ce ai face? Cum se poate ca un om care iti spune ca are parghiile in mana da gres mereu, in timp ce un amator nimereste.

Singura expliactie logica si paluzibila este faptul ca cel ce iti spune ca are parghiile in mana nu le are, precum nu le are nici FED sau alta banca nationala. In caz ca bancile numite ar fi putut influenta piata lumea nu ar mai fi in depresiune. Eu citesc in grafice psihologia umana la care pot sa spun ca ma pricep, in timp ce Isarescu si ceilalti se afunda in cifre pe care eu nu am pretins niciodata ca le inteleg. Deocamdata psihologia umana mi-a dat mie castig de cauza. De ce? Pentru ca omul nu este o masina si nu se comporta conform unor cifre ci mai degraba conform starilor de spirit schimbatoare pe care le are fiecare.

Anonim spunea...

@ Horea - eu nu sunt nou si incerc sa iau partile interesante ale analizelor tale pentru a-mi deschide ochii la aspecte pe care nu stapanesc!

Acum voi incerca si eu sa pun cateva intrebari pentru a te ajuta si pe tine sa iti formezi o imagine:

Cand a inceput criza propriu-zisa? In vara lui 2008. Care este factorul care a declansat-o? Nu spune criza sub-prime, te rog! Coincidenta este faptul ca atunci s-a inregistrat si Peak Oil (adica momentul productiei maxime de petrol), ceea ce a insemnat contrar oricarei teorii economice si pretul maxim al petrolului!

Productia maxima inseamna ca dincolo de ea nimic nu se mai poate dezvolta!

Ca atare: deoarece totul pe glob inseamna petrol (de la haine, la mancarica inclusiv cea din piata adusa cu camioanele care consuma motorina) "niste prieteni" (salvatorii ... rad de mor) au hotarat ca acest consum (care este oricum scapat de sub control de ani buni) trebuie sa scada, dar nu oricum ci drastic.

Astfel, parghia, sistemul monetar dependent de Fed, BCE nu a mai "imprumutat/alimentat" in continuare sistemul de consum (bunuri si servicii), deflatia a intrat in forta (cu scaderea masiva a masei monetare).

Atacati au fost mai ales cei din patura de mijloc. Somajul a urcat la cote nemaivazute si urca in continuare.

Rezultatul consum mai mic. Faptul ca si Romania a intrat sub guvernanta FMI, se vede cu ochiul liber: banii se dau pentru sustinerea cursului valutar, nu pentru infiintarea de locuri de munca, UE a sistat fondurile europene (se ascund sub masca birocratiei), lumea e tot mai saraca. Multumita BNR (tradatorii) care nu a inteles ca atunci cand ai de dat EUR trebuie sa ii faci sa intre usor in tara si sa iasa greu (curs valutar liber si mare), avantaje pentru exportatori si piedici pentru importatori.

Un curs de 10 lei ar face deodata competitiva toata Romania, nu s-ar mai pune problema productivitatii muncii. Salariile ar ramane pe loc o vreme si productia industriala ar urca rapid.

Revenind la Peak Oil, tot ce se intampla acum este programat, cine nu intelege nu are viziunea a ceea ce va urma!
Voi credeti ca lucrurile se vor sfarsi aici? Nicidecum! Pe moment vor mai avea loc reveniri (sunt tari care au raportat diverse) dar numai pe moment! FMI strange surubul si nimanui nu i se face reesalonarea imprumuturilor (solutie normala) ci i se mai dau unele in anumite conditii (in general reducerea cheltuielilor salariale (In spania la 5% reducere au iesit in strada, la noi e vreme de concedii).

Informatii-economice spunea...

Horea, aici nu sunt de acord cu tine... BNR are multe prin care ii poate influenta pe jucatorii din piata: RMO la lei si valuta, dobanda de politica monetara la lei, interventiile prin banci supuse in piata... pana la presiui pentru concedierea unor persoane - vezi cazul lui Isar.
Cu alte cuvinte BNR poate intra la un moment dat si lovi in toti cei care stau cu privirea sus... Poate arunca un miliard de eur intr-o luna ca sa sustina cursul... Poate face calculele economice sa valoreze cat negru sub unghii!
Dar nu poate face asta la nesfarsit! La un moment dat piata devine mai puternica decat interventiile BNR... si atunci BNR se supune.
Vezi oct-noiembrie 2008 cand "Speculatorii" au pariat pe ce s-a intamplat in Ianuarie 2009!... si "si-au luat-o" desi aveau perfecta dreptate! In Ianuarie 2009 benere a zis ca devalorizarea e ceva normal! Au reusit insa sa tina cursul sus timp de 2 luni, cu pretul unor lovituri foarte dure la nivelul economiei reale!

Horea spunea...

Anonim, hai sa le luam pe rand!

Cand a inceput criza propriu-zisa? In vara lui 2008. Care este factorul care a declansat-o? Nu spune criza sub-prime, te rog! Coincidenta este faptul ca atunci s-a inregistrat si Peak Oil (adica momentul productiei maxime de petrol), ceea ce a insemnat contrar oricarei teorii economice si pretul maxim al petrolului!

Peak oil este intr-adevar un subiect dezbatut dar neclarificat deocamdata si ca intotdeauna afirmatiile se contrazic. Este normal pe undeva pentru ca afirmatia este una indrazneata. Peak oil poate fi raportat dupa parerea mea la doi factori: 1-excluderea categorica a gasirii de noi resurse si 2 la consum. Chiar si fara gasirea a noi resurse, lucru putin probabil, un consum mondial redus la jumatate de exemplu ar putea face peak oil sa mai astepte. Tu spui pe urma ca asta a fost si telul si ca totul a fost organizat, mirosind a conspiratie.

Organizat de cine? De cei care au vrut sa relanseze economia in acelasi mod Keynesian, pompand 1,8 triliaone de dolari in forma de obligatiuni in piata, "stimul" care a reusit prin intermediul speculatorilor sa ridice din nou barilul la aproape 100 de dolari?

Lumea e murdara anonim dar pe mine conspiratiile de genul celor descrise nu ma impresioneaza. Voi ramane asadar la creditele suprime care au dezvaluit banci insolvente, cele care au dat faliment si,toate cele "salvate", care dupa parerea mea sunt si azi insolvente. Intreaba-te! Ce au bancile insolvente cu petrolul?

Astfel, parghia, sistemul monetar dependent de Fed, BCE nu a mai "imprumutat/alimentat" in continuare sistemul de consum (bunuri si servicii), deflatia a intrat in forta (cu scaderea masiva a masei monetare).

O afirmatie bizara dupa parerea mea!
Vezi alimentarea a 1,8 trilioane USD facuta de FED si inca un trilion de euro de la BCE. Cata alimentatie mai vrei? Sper sa nu gandesti ca Krugman. Faptul ca alimentatia s-a facut, la timp nepotrivit, intr-o zona fara nici un "peste", penrtu ca piata i-a alungat de acolo, nu insemna ca nu s-a alimentat in exces. Fara alimentatie am fi avut o recesiune de cativa ani, cu alimentatia pe care tu nu o vezi am ajuns la fund.

"Rezultatul consum mai mic. Faptul ca si Romania a intrat sub guvernanta FMI, se vede cu ochiul liber: banii se dau pentru sustinerea cursului valutar, nu pentru infiintarea de locuri de munca, UE a sistat fondurile europene (se ascund sub masca birocratiei), lumea e tot mai saraca. Multumita BNR (tradatorii) care nu a inteles ca atunci cand ai de dat EUR trebuie sa ii faci sa intre usor in tara si sa iasa greu (curs valutar liber si mare), avantaje pentru exportatori si piedici pentru importatori."

Fondurile europene se ascund in pixul celora care n-au fost in stare sa faca proiecte si nicidecum in birocratia UE.Consumul mai mic este pe de alta parte bine venit pentru ca o economie bazata pe consum este una moarta ca cea pe care o avem.Cu guvernata FMI sunt de acord, dar nu cu afirmatia ca FMI dirijeaza imprumuturile. Ei dau bani ca sa te subjuge si sa ia dobanda, tu decizi cum ii folosesti.
BNR nu stabileste dupa parerea mea cursul valutar, piata da.

Un curs de 10 lei ar face deodata competitiva toata Romania, nu s-ar mai pune problema productivitatii muncii. Salariile ar ramane pe loc o vreme si productia industriala ar urca rapid.

Corect numai ca piata nu pare sa vrea curs de 10 lei, intimp ce piata de desfacere pentru productia care ar veni in urma cursului enuntat nu prea exista lumea este in depresiune. Dacia a exportat minunat si la curs de 4 lei euro pentru ca asa a spus piata. Eu nu prea vad alte industrii in Romania de agricultura sa nu vorbim.

Ultima parte cu "revenind la peak oil" nu prea o ineleg. Personal eu nu vad nici o revenire pana la sfarsitul depresiunii.

Horea spunea...

Razvan, si eu pot face din maini, dar iti garantez ca nu voi zbura. Efectul a ceea ce faci conteaza si nu ceea ce faci sau ce ai putea face. In rest e bine ca oamenii pot citi pareri diferite, ca ale tale si de ce nu si ca ale lui anonim.

kaboom spunea...

Horea, referitor la afirmatiile anonimului....cred ca face o greseala fundamentala. Supraapreciaza inteligenta unor oameni...oameni pe care ii crede in stare de aceste conspiratii. Eu cred ca daca e sa vorbim de trigger-ul crizei, putem sa facem linistiti referire la lacomie si prostie. Despre ultima, a zis cineva ca e infinita....

Florin spunea...

Florin
Horea, hai sa le luam pe rand![Later edit: se pare ca e o problema cu lungimea textului, asa ca am inlocuit o parte din citat cu [...]]

"Florin, piata valutara este cea mai lichida piata din lume. [...] Poate influenta piata pentru moment prin a mari cererea pentru o anumita valuta la un moment dat. "

As face o analogie: un ocean[piata valutara mondiala] nu poate fi controlat prea usor. Dar un rau[cursul ron/eur] poate fi indiguit si reguralizat[cu costuri acceptabile] iar inundatiile se raresc(din pacate, nu e cazul). Afirmi ca piata poate fi infuentata "pentru moment". Aici apar nelamuririle: acel moment este o zi, un an, un deceniu?. Sunt constient ca nu poti sa oferi un raspuns de genul 25,4 zile. Nici nu ma intereseaza un raspuns de genul acesta. Mult mai importante mi se par justificarile din spatele lui.



"Obsesii eu nu am de nici un fel si pentru nimic.[...] Menirea sitului este educatia si cand vezi ca oamenii nu observa ceva foarte clar, incerci sa explici din nou si sa repeti subiectul. "

Cuvantul "obsesie" nu a fost cel mai inspirat. Descrierea ta e mult mai exacta. Folosesti foarte mult indemnul "Gandeste!" si faci foarte bine. Doar ca nu toti gandim la fel si astfel se ajunge la concluzii diferite desi privim "aceleasi" date. Tocmai de aceea insist pe aspectele care conduc la concluzii diferite. Cand devin prea agasant, e suficient un semn si ma opresc.


"Perceptiile vin de la ce ai auzit pana acum, asa ca lucrurile noi par de obicei stranii si provoaca reticente.[...] De cand am blogul asta toate prognozele lui Isarescu au dat gres,tinta de inflatie, prestie economica, curs valutar etc. in timp ce prognozele mele s-au adeverit in cea mai mare parte. "

Cand m-am descris ca novice in macroeconomie, nu m-am gandit chiar la acest nivel. Nu fac parte dintre cei care au pariat pe leu deoarece un anume domn cu o functie importanta a indicat la televizor. La fel, nici pe tine nu te cred din cauza ca te cheama Horea. Lucrurile sunt mai complexe si stii asta. Nimeni[cat se poate discuta acest nimeni] nu te crede daca nu ai credibilitate si argumente cu care sa iti sustii parerea.


"Ultima parte"
Da-mi voie sa nu fiu de acord cu concluziile tale. Tu, aici pe blog, esti sincer si total dezinteresat. Analizezi fenomenele si prezinti concluziile tale. Ca sunt bune sau rele, corecte sau incorecte, timpul o va demonstra. Nu pot sa spun acelasi lucru si despre BNR/Isarescu/Guvern/Presedinte. O vorba din popor spune sa faci ce zice popa, nu ce face popa. Eu nu cred ca ceea ce ni se prezinta ca tinte, prognoze, prestatii sunt "reale" si sincere, sau ca parghiile existente sunt folosite corect, pentru binele tuturor.
Nu cred nici ca graficele reflecta "psihologia umana". De ce le interpretezi tu corect? Pentru ca le interpretezi prin prizma unor "modele matematice"[statistica, repetabilitate...]. Nu am argumentele foarte bine conturate in acest moment, dar sunt foarte sigur ca un grafic ecomomic are de-a face mai mult cu matematica decat cu psihologia.

Horea spunea...

Florin, daca te uiti bine m-am specificat: cateva zile 2-3 nicidecum 25,5 sau orice alta cifra. Deocamdata se pare ca reactia cursului de schimb la marirea TVA a fost cea prezisa de mine si nu cea prezisa de directorii de la televiziune. Vom vedea cu totii desigur ce aduce viitorul.

Atata timp cat o discutie e dusa cu respect nu poate fi agasanta, chiar daca parerile sunt diferite.

Corect, nu trebuie crezut nimeni pentru o afirmatie sau alta, trebuie dupa parerea mea evaluate intotdeauna rezultatele spuselor.

Sigur ca esti liber sa nu fi de acord cu mine, multitudinea ideilor este permisa si chiar benefica uneori. Ca o paranteza totusi: Cred ca esti de acord cand spun ca oamenii misca piata?

Daca esti de acord, atunci vei fi de acord si cu afirmatia care spune ca: oamenii o misca conform unor modele care se nasc din gandirea pe care o au in acel moment. Gandirea oricarui om la un moment dat rezulta din starea psihologica in care se afla, vrea sa cumpere sa vanda sau sa astepte. Ce face BNR si presedentia nu voi mai comenta, pentru ca am facut-o de multe ori.

Horea spunea...

kaboom, corect ceea ce spui, lacomie din partea celora care au fabricat instrumente financiare cu valoare zero si prostie infinita din partea celora care le-au cumparat.

Horea spunea...

Florin, se pare ca raspunsul meu a disparut, hai sa mai incercam odata!

Am precizat momentanul daca te uiti bine la 2-3 zile si nicidecum 25,5 sau orice altceva.

Perceptiile oamenilor sunt diferite, rezultand in interpretari diferite ale acelorasi realitati. Pana la urma realitatea il loveste destul de dur pe cel care a interpretat-o gresit. Atata timp cat un dialog este facut cu bun simt si respect el nu poate fi agasant chiar in cazul in care parerile sunt diferite.

Este absolut normal sa poti avea dubii fata de spusele oamenilor, rezultatele spuselor nu pot fi insa negate.

Esti liber sa fi de acord sau sa nu fi de acord cu ceea ce vrei si sa si crezi ceea ce doresti.

Ca sa nu te las totusi fara argumente te intreb: Esti de acord ca oamenii sunt aceia care misca pietele intr-o directie sau alta. Trebuie sa fi de acord din moment ce alti participanti in piata nu exista.

In caz ca am cazut de acord asupra afirmatiei de mai sus restul se cristalizeaza.

Omul gandeste dupa cate sti si actioneaza pornind de la o mentalitate pe care o are la un moment dat. Aceasta mentalitate se naste la randul ei dintr-o stare de spirit al aceluiasi moment. Cand este vorba de bursa, mentalitatea si perceptiile rezultate dintr-o stare de spirit anume il fac pe om sa cumpere sa vanda sau sa astepte.
Eu am descris aceste lucruri in cartea mea destul de explicit. Oamenii care stiu ce fac lasa urme la nivele matematice probabile dezvaluindu-si starea de spirit, negativa sau pozitiva fata de o actiune, valuta etc.

Florin spunea...

Horea, se pare ca sunt oarece probleme cu comentariile. Sunt vizibile ambele comentarii. Acum sa le comentam.

Eu vad comparatia ta cu directorii de televiziune ca pe o comparatie intre mere si pere, chiar daca faceti referire la acelasi fenomen. Ei vor rating, manipulare, tu vrei altceva. D.p.m.d.v. acest subiect este inchis, cel putin pana la o eventuala schimbare negativa de atitudine din partea ta, caci de la ei nu am sperante de mai bine.

Sunt de acord ca oamenii misca piata. Doar ca notiunea de oameni nu este atat de abstracta pentru mine. Cand zici oameni eu vad creditaci care sunt obligati sa realizeze schimburi, agenti economici care au de asigurat un cashflow, speculatori, banci centrale, guverne etc. Fiecare categorie contribuie cu partea ei. Poate sunt categorii care nu conteaza prea mult, sau din contra categorii care inclina balanta. Asta la modul general.

La modul particular, eu am intrebat de curs si in ce conditii putem sa incadram bancile centrale ca parte din cerere si oferta. Afirmi ca bursa este miscata in functie de starea de spirit. Cel mai probabil, oricum nu am prea multe competente in domeniu. Este valabil acest lucru si pentru curs? Eu unul cumpar valuta in functie de necesitati. La fel cred ca face si statul roman, cand o sa trebuiasca sa plateasca cei 10 miliarde. Vezi unde bat?

Si eu am o oarecare pasiune pentru pshihologie. Sunt foarte nerabdator sa iti citesc cartea ca sa vad fundamentele la care faci referire, mai ales ca este foarte dificil sa corelezi "urmele matematice" cu starea psihologia din viitor[pe termen scurt, mediu si mai ales lung]. Din pacate, constrangerile de timp ma obliga sa mai astept...

Horea spunea...

Florin,"La modul particular, eu am intrebat de curs si in ce conditii putem sa incadram bancile centrale ca parte din cerere si oferta. Afirmi ca bursa este miscata in functie de starea de spirit. Cel mai probabil, oricum nu am prea multe competente in domeniu. Este valabil acest lucru si pentru curs? Eu unul cumpar valuta in functie de necesitati. La fel cred ca face si statul roman, cand o sa trebuiasca sa plateasca cei 10 miliarde. Vezi unde bat?"

Pretul unei valute, al unui obiect, oricare ar fi el, reprezinta valoarea lui intrinseca in bani la un moment dat. In cazul valutelor fiat, valoarea intrinseca este increderea omului de rand si prin aceasta a pietii intr-un nivel de curs au altul.

Ca atare, in caz ca banca nationala sau orice alta banca ar dori sa tina un curs la un nivel anume, ar putea face acest lucru doar in cazul in care cursul respectiv ar fi aproape de valoarea intrinseca a valutei, rezultata din increderea pietei fata de pret. In acet caz intelegi si tu si sper sa inteleaga si toti ceilalti, faptul ca, o interventie a bancii este de prisos. De ce sa mai intervi atunci cand piata a aceptat un pret al valutei apropiat de cel pe care il doresti tu? Hai sa presupunem acum ca banca vrea un pret valutar situat la o distanta bunicica de acel pe care piata il percepe ca fiind plauzibil. Ce ar insemna acest lucru in practica? Insemna pur si simplu ca ai intr-o parte o banca cu lichiditati limitate la rezerve, rezerve din care mai platesti si datorii, foarte multe in cazul Romaniei si, pe de alta parte o puzderia de investitori care fac afaceri cu valuta. Cat timp crezi tu ca va putea tine o banca, un pret valutar definit ca fiind nerealist de catre piata?

Florin spunea...

Grea intrebare mai ales ca nu am datele pe care sa-mi fundamentez un raspuns. Oricum logica ta e corecta. Mai sunt cateva variabile "cantitative" care trebuie ajustate, si problema e lamurita complet.

"cursul respectiv ar fi aproape de valoarea intrinseca a valutei, rezultata din increderea pietei fata de pret." vs "pe de alta parte o puzderia de investitori care fac afaceri cu valuta." Cu cat "puzderia" este mai mica, cu atat "aproape" se poate indeparta mai mult de valoarea pietii. Si viceversa.

Consideri ca ai suficiente date ca sa afirmi ca puzderia din Romania e suficient de mare ca BNR sa nu conteze?

Horea spunea...

Florin, nu trebuie date romanesti ca sa intelegi parghiile pietii. Puzderia dornica de castig apare tocmai atunci cand valoarea obiectului, in cazul fata al leului, se departeaza destul de valoarea intrinseca. Prea ieftin sau prea scump

Investitorul cumparator sau vanzator de lei in cazul nostru, se uita la posibilitatile de profit nu la numele valutei. Cand valoarea unei valute a fost deformata intr-o directie sau alta se vor gasi intotdeauna destui ca sa formeze o puzderie.

Asta pentru ca percep pretul ireal prea ieftin sau prea sump. Dupa ce au impins valuta intr-o directie sau alta, pana la o valoare pe care ei o considera aproape de cea intrinseca ies din piata si se duc altundeva. Se duc metaforic spus, pentru ca stau de fapt in fata unui computer.

Tu roman care poate nu ai nevoie si nu te-ai gandit sa-ti cumperi un televizor tridimensional, ai face ce in cazul in care ai auzi ca ele se vand la un magazin la 100 de lei? Daca tu nu ai face nimic se vor gasi cu siguranta alti navalitori pentru ca astea sunt regulile pietei.

Pana si un roman ar vedea o posibilitate imensa intr-o asemenea oferta. Investitorii sau speculatorii valutari nu sunt numai romani ci din toata lumea. Iti garantez ca vor apasa pe butonul de vanzare sau cumparare atunci cand vor vedea o afacere buna si o sansa de gastig.

Spun asta pentru ca stiu, fac si eu acelasi lucru. Ma uit la cosul valutar si intru si in Sigapore daca vad o ocazie buna. Leul s-a apreciat dupa ridicarea TVA tocmai din aceasta cauza. Prostimea cumpara euro in timp ce investitrul informat si constient de valoare cumpara lei. OBSERVA OBSERVA OBSERVA!!!! Cumpara fata de toate celelalte valute.

Crede-ma! puterea monetara alui Isarescu este o basinuta fata de acesti baieti. Iti amintesti de Soros si Lira sterlina? A facut miliarde di aceasta afacere vanzand lire atunci cand prostimea le cumpara. De ce? pentru ca era informat si stia ca valoarea lirei sterline era departe de valoarea reala. Crezi ca ar avea vreo problema sa apese pe buton in cazul leilor? Tranzactiile sunt oricum electronice in toata lumea.

Informatii-economice spunea...

Eu consider ca o banca centrala poate influenta radical cursul de schimb perioade destul de lungi! Problema cea mare este ca in cazul in care face asta banca centrala se poate frige mult mai rau decat ne-am fript noi vreodata.
Exemple care sa sustina punctul meu de vedere ar fi sarpele monetar in care intrasera mai multe tari Europene, care presupunea mentinerea de catre Bancile centrala a unor cursuri controlate, intr-un interval de variatie unul fata de celalalt; ERM-ul (cam acelasi lucru dar in jurul Marcii Germane) care a inceput in 1977 (cand s-a terminat sarpele) si s-a cam distrus prin 1992 prin Black Wednesday cand UK si-a luat-o de la Soros; putem merge pana la vecinii Bulgari care au Consiliu Monetar de prin 1999...

Cu alte cuvinte Banca Centrala poate face foarte multe DAR... asta nu e neaparat bine! Pentru a tine un curs care nu mai reflecta realitatea, Banca Centrala cheltuie destul de multi bani ce ar putea fi investiti altfel.
In cazul in care diferenta intre increderea oamenilor si valoarea monedei e prea mare... se intampla miercuri negre...! Atunci UK a pierdut mai bine de 3.5 miliarde de lire... intr-o zi!

Horea spunea...

Razvan, ceea ce spui tu suna cam asa: Banca centrala se poate pisa impotriva vantului costul este insa ca se va pisa pe ea.

Informatii-economice spunea...

Foarte plastic spus dar DA!
Problema e ca ei joaca cu banii nostri pe strategiile pe care le vor ei. Daca ei castiga... noi platim dar mai putin... daca ei pierd vor lua mai multe imprumuturi ca sa joace mai mult... asa ca tot noi platim!

In privinta asta, am propus mai demult "Un Citat Fabulos"
Interesant e ca bancile centrale s-au "pishat impotriva vantului" muuult timp... Au existat de-a lungul timpului Banci centrale desfiintate pe motiv de "vezica prea mare"...

PS: ai vazut ce s-a linistit Leul cand a ajuns din nou la intervalul de variatie? Parca nici nu mai "variaza"...
Acum e fix la punctul de unde a inceput "cresterea nebuna" iar in ultimele cateva ore nu s-a mai miscat nici macar un ban!

Florin spunea...

Sar'na pentru lamuriri.
In acest context, totul se leaga: din categoriile enuntate mai sus, "speculatorii" se pare ca au puterea cea mai mare asupra valutelor fiat si au si o "mobilitate" suficient de mare.
Cat despre bancile centrale: inotul in ape adanci atrage pestii cei mari. Si nu e vorba de undita sau navod.