Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





duminică, 4 iulie 2010

Transa aruncata in transee

913 milioane de euro, a cincea transa FMI, a fost aruncata in transeele in care se afla Romania. In aceste transee romanii lupta nu gluma tragand toti in toti. Cei care nu au au gloante, caci vezi Doamne e criza, apeleaza la zarzavaturi sau la ce apuca, aruncand chiar si cu ouale sarmanelor inaripate in comandatii care au sosit sa inspecteze frontul. In turnul de vegehe situat imediat in vecinatatea  FMI, pe domnul Tanasescu l-a apucat din nou diareea verbala. L-or fi nimerit si pe dansul luptatorii cu oua si rosii in gura, poate de acolo si problemele bucale ale oficialului nostru. Increderea investitorilor, lectiile facute, etc. sunt termeni vanturati din nou la televiziunile poporului.


Din acest moment, nu se mai uita nimeni la mondiale, toti investitorii si-au atintit in schimb ochii spre Romania. Cu banii in palma si gata de atac acestia vor veni la cumparat transee in tara noastra. Ideea este minunata de fapt in vremuri de inundatie! In loc sa te ascunzi dupa un dig te poti ascunde in groapa, cea sapata cu atata sarguinta in decursul anilor de catre cei care au contat si conteaza. Banii de la FMI vor zbura direct in banca nationala si vor fi folositi in exclusivitate pentru stabilizarea leului, spuneau cei care cunosc intr-adevar traseul paralelor.. Nu stiu daca isi mai aminteste cineva spusele marinarului? Vorbea de tone de aur si rezerve valutare infinite, atunci cand explica ca nici nu poate fi vorba de vreo criza in Romania.




 Romanul pricepe greu si uita repede asa ca domnul Tanasescu a convins desigur si din nou telespectatorul. Ce n-au reusit sa faca tonele de aur si miliardele din rezervele trambitate nu de mult de catre seful statului vor reusi sa faca 913 milioane de euro. S-au stabilit noi tinte ca de obicei, sa nu uitam ca suntem in transee si pe front, o alta lupta poate asadar sa inceapa, precum spunea si dl. Vasilecu, cea cu inflatia si cu cursul de schimb. Iata insa ca in tara paradoxurilor va mai apare dupa parerea mea inca unul in perioada imediat urmatoare, unul care va lasa cu gura cascata pe toti luptatorii din transee. Acestia din urma vor castiga de aceasta data razboiul, fara sa fie obligati sa isi arunce ouale si rosiile, il vor castiga fara sa faca de fapt nimic. De ce? Din cauza unor conditii conjucturale.

Cel care crede in inflatie de 10-15% intr-o tara intrata in austeritate si imbaligata in credite si datorii sa ridice degetul si sa-mi expilce si mie mecanismul! In cazul in care logica mea este plauzibila si inflatia nu va apare, va putea oare leul ajunge la 7 lei/ Euro? Eu cred ca nu! Ceea ce se poate intampla si se va intampla mai mult ca probabil este faptul ca vei vedea politicieni si bancheri in extaz. Vei auzi de nimerirea tintelor, facute de oameni care nu le-au nimerit niciodata, precum si de laude aduse luptatorilor. Acestia din urma vor sta probabil cu ochii holbati, surprinsi si ei de rezultatele excelente venite din facutul de nimic. Sa stai asa in transeu holbandu-te si sa castigi un razboi nu e la indemana oricui. In tot acest timp romanii, cei mai multi dintre ei, vor continua sa saraceasca, stand pititi in transeele adinci si pline de mocirla vandute investitorilor navalatori, veniti de nicaieri.

Sa-i lasam acum pe oamenii din transe si sa facem o vizita graficelor euro-leu, dolar leu. Leul s-a apreciat marcant dupa cate se vede fata de valutele amintite, precum s-a apreciat  fata de toate valutele expuse in tabel. Cei care mai cred dupa vizualizarea tabelului, ca aprecierea leului ar putea fi opera BNR, nu vor mai fi probabil convinsi niciodata de o teza contrarie. Este foarte posibil precum spuneam, ca BNR sa fi vandut euro exact inaintea inceperii aprecierii in lant a valutelor din regiune si al leului ca atare fata de toate celelalte valute din tabel. In caz ca BNR a facut acest lucru, banca n-a realizat altceva decat aruncarea banilor. Leul s-a apreciat simtitor fata de dolar, o valuta fata de care BNR n-a manifestat nici un interes in ultimii ani.

Doalrul si-a pierdut integral toata aprecierea pe care a avut-o dupa stirea TVA. Mai mult decat atat, eu cred ca aprecierae leului va fi mai consistenta fata de toate valutele decat isi inchipuie unii. Dupa o depreciere a fiarei noastre nationale, fata de euro si dolar, depreciere care va putea incepe de la nivelele marcate pe grafic saptamana viitoare, leul se va aprecia probabil din nou. In faza in care ne aflam eu nu cred ca maximele atinse de cele doua valute, euro si dolar, vor mai fi depasite. Voi reveni cu actualizari in cazul in care ele vor fi necesare. Ca o concluzie: ma astept la o noua depreciere al leului care va trebui sa inceapa saptamana viitoare in jurul nivelelor marcate, urmata de o apreciere venita de la nivele care nu ar trebuisa depasesca maximele pe care le vezi in grafic, 4,40 pentru euro si 3,60 pentru dolar. In caz ca scenariul expus se fructifica voi expune in decursul saptamanii viitoare si nivelele pana la care cred eu ca se vor aprecia euro si dolarul, inaintea ca aceste valute sa-si reia caderea fata de leu.

Ps. Iar am fost magar! A spune ca inflatia nu va fi de 15% este a vorbi ca Vasilescu, care spunea odata ca leul nu va sta in loc. Iata de ce vreau sa vin si cu niste cifre concrete pe care le intrevad. TVA va ridica momentan, in perspectiva de cateva luni preturile, saltand inflatia pana la 5-5,5%. Asta se va intampla din cauza comerciantilor tip Domo. Cu timpul precum spuneam si conform previziunilor pe care le am, comerciantii de tip Billa vor fi tot mai multi, coborand inflatia spre 3-3,5% in perspectiva de un an. In cazul in care previziunile mele bursiere se vor dovedi corecte, titeiul se va ieftini si el destul de consistent, impingand pretul carburantilor spre sud chiar si in Romania. Sa nu uitam ca jaful de la pompe a continuat pana acum nestingherit in aceasta tara, unde o scumpire a dolarului cu cca 15% a scumpit ca de obicei carburantii cu 60-65%. Sa vedem insa cum va influenta mediul dezinflationist in care eu cred ca ne aflam, pe acesti nesatui care trag pielea de pe oameni invocand verzi si uscate. Observa, ma refer aici la companiile de petrol si nicidecum la benzinari, al caror castig raportat la primii este o picatura intr-un  lighean plin cu apa.

13 comentarii:

Informatii-economice spunea...

In inflatie de 10-15% chiar nu crede nimeni.
Totusi, mecanisme de producere a inflatiei sau de depreciere a cursului exista chiar si in perioade de scadere economica:
1. Masurile de reducere a deficitului nu functioneaza (scaderea salariilor nu e acceptata de bugetari - slabe sanse ca ei sa se impotriveasca - iar cresterea TVA nu isi produce efectele -destul de probabil) --> FMI ne atentioneaza si isi schimba previziunile de crestere lucru ce face ca Romania sa plateasca mult mai mult pt a finanta cele 10 mld de anul acesta
2. Cresterea taxelor indirecte provoaca de obicei o scumpire produselor. Avantajul acestor taxe e ca sunt mai usor de colectat decat cele directe. In lipsa de idei guvernul mai opereaza si alte ajustari pe TVA & Accize
3. Guvernul realizeaza ca singura cale viabila (si legala) de ajustare a bugetului de pensii este printarea masiva de lei. In plus, convinge BNR sa faca asta... mai greu:)... Totusi, daca iti amintesti, anii '90 au avut inflatii de 2 cifre desi viteza de rotatie a banilor era mica si desi Romania era intr-o recesiune lucie!

E adevarat ca deocamdata aceste scenarii sunt SF dar mecanisme de a avea o crestere a preturilor bunurilor din cosul zilnic exista si in perioade in care totul se prabuseste.
In plus, cea mai nasoala forma de recesiune e cea in care pib/loc scade in timp ce somajul si inflatia cresc... Noroc ca se intampla destul de rar...

Horea spunea...

Razvan, ceea ce ai scris este plin de contradictii, dar fiecare om are dreptul sa-si aiba viziunile sale prorii. Ca o paranteza: criza din 90 nu a fost o criza a creditelor si acum suntem dupa cate stiu eu in 2010.

Depresiune ca sta nu a fost inca in tara asta si probabil nicaieri. Mecanismele ei difera dupa parerea mea de tot ceea ce s-a vazut. Oricum, ne-am asternut amandoi aici pe site viziunile, ale mele fiind de data asta foarte aproape de cele ale BNR adica inflatie de max 3-3,5%. Realitatea o vom vedea cu totii in anii care vin.

gore spunea...

Eu nu inteleg de ce se dadeau de ceasul mortii politicienii si bancherii dupa transa asta de la FMI. Conform datelor oficiale, BNR are la sfarsitul lui iunie rezerve record de 31,8 miliarde euro. Se spune ca noua transa de 900 milioane nu vine nici pentru investitii si nici pentru plata pensiilor, ci tot pentru BNR. Asadar bogatul Romaniei, BNR va avea 32,7 miliarde euro, iar noi vom fi mai saraci cel putin cu 5%, cresterea de TVA.
Romania e ca avarul care isi tine o gramada de bani in banca si traieste la limita subzistentei. Mai mult, cere bani imprumut ca nu mai are din ce trai, dar ii baga tot in banca.
In ultimul an Romania a luat vreo 10 miliarde imprumut, din care jumatate i-a consumat pe pensii si salarii, iar jumatate i-a pus la pastrare la BNR.
Realmente, nu mai inteleg nimic. Daca tot au ramas bani, de ce nu s-au facut investitii, singurele in masura sa aduca plusvaloare? Intr-o tara cu somajul in floare, care importa majoritatea alimentelor, investitiile in agricultura ar fi fost aur curat. Chiar si banala investitie in infrastructura ar fi avut beneficii enorme, prin atragerea investitorilor straini sau revigorarea unor domenii cheie, precum constructiile si transporturile.

Informatii-economice spunea...

@Horea... nu ma intelege gresit!
Nici eu nu cred intr-o inflatie mai mare de 6% pt anul acesta, in ciuda celor 5pp adunate peste orice produs... si in ciuda celor 4% de pana acum.
Spuneam doar ca in perspectiva s-ar putea sa ne astepte si scenarii mai putin pozitive in care lumea se prinde de geselile facute de "magarii" pe care i-ai pomenit.
@Gore Scrisesem odata ca aceasta transa valoreaza cat 600 de masini ale lui Casuneanu. E un mizilic al carui singur rol este sa arate "publicului investitional" ca Romania e "on track". Noi avem nevoie sa rostogolim vreo 10mld anul acesta din ce zice Base, iar pt asta avem nevoie de dobanzi in limite acceptabile.
In ce priveste investitiile... zi mersi ca nu au facut asta! Banii trebuie rambursati in cativa ani iar noi ne-am saturat de schimbat bordurile, sali de sport si patinoare!

Horea spunea...

gore, BNR functioneaza dupa legi bancare ca orice alta banca. Imaginea pe care vrea s-o creeze politicianul mincinos vrand sa te faca sa intelegi ca statul isi poate umple buzunarele de la BNR este falsa. Rezervele BNR sunt de fapt printre altele si rezervele minime pe care institutia le cere de la bancile straine si autohtone ca o garantie. Aceste rezerve sunt alcatuite la randul lor din banii deponentilor, adica si din banii tai. Ponderea lor din era daca nu ma insel de 40% acum reduse la 25%. Fondurile europene ajung tot la BNR precum si imprumuturile facute de la FMI. Observa asadar imaginea absolut falsa si dezinformarea la care esti supus. Neinformat sau mai bine zis indus in eroare, este normal sa-ti pui intrebarile pe care ti le-ai pus si pe care si le pun si altii cu siguranta.

Horea spunea...

gore, razvan mentioneaza foarte corect rambursarea de fonduri care se fac de fapt din aceasi bani.

Anonim spunea...

@horea - astazi confuz

De abia FMI a trasat o noua cifra a inflatiei (7.5%).

Acum nu vreau eu sa fac pe nebunu dar voi credeti ce spune BNR legat de inflatie? Sau INS? Astia sunt cu aparatul de propaganda si mint cu nerusinare de ani de zile! CUm calculeaza unu altfel, imediat ii trag cu cosul! Inflatia este imensa si lucrul acesta s-a vazut in cresterea exponentiala a veniturilor in lei. Inflatia reala probabil trece de 25% pe an de vreo 5 ani incoace.
In rest propaganda!

gore spunea...

Romania e "on track"... Parca il aud pe Brucan. Apropo de treaba asta, guvernul lui Motocicleanu a rupt la vremea lui acordul cu FMI si ne-am descurcat foarte bine si fara sa fim on track.
"Noi avem nevoie sa rostogolim vreo 10mld..." Ce inseamna sa rostogolim? Avem nevoie sa imprumutam bani ca sa-i bagam la BNR? Pai cu ce o sa ma incalzeasca daca peste un an o sa zica Base ca rezerva BNR e de 45 mld, ca euro e sub 4 lei, dar somajul e 20% si salariile au scazut la jumatate?
Sau avem nevoie de bani sa platim dobanzile la datoriile mai vechi? Pai in ritmul asta intr-un an vom fi acolo unde e Grecia acum.
Singura sansa de a evita falimentul e folosirea banilor in investitii. Nu in borduri, nu in sali de sport fictive, ci in investitii adevarate, aducatoare de profit. Ca sunt bani imprumutati ori bani de la BNR, nu are importanta. Banii trebuie sa produca, nu sa stea inchisi in seifuri.
Am un prieten, care, dupa ce a acumulat ani de-a randul datorii in diverse locuri, vine si spune pe cel mai serios ton: gata m-am saturat de datorii, iau un credit si le platesc pe toate. Cam asa gandeste si guvernul Romaniei.

Horea spunea...

"gata m-am saturat de datorii, iau un credit si le platesc pe toate."

Asa gandesc si cei ce vor sa rezolve criza si in alte parti! Exemplul dat de tine trebuie pus in rama!

Anonim dragul lui mosu, FMI a trasat pana acum nenumarate lucruri: crestere economica, curs de schimb, inflatie etc. Realitatea le-a sters liniile trasate dintr-o miscare. Mai mult decta atat, eu cred ca am fost printre foarte putinii in aceasta tara care i-am contrazis pe toti in toate, inclusiv pe analistii straini. Ca atare eu nu fac prognoze conform nimanui, pentru ca as repeta astfel ca un papagal doar ceea ce spun altii. Acum o data ceea ce cred eu se potriveste intamplator cu ce spune BNR si atat. In toti anii de care vorbesti mie mi-e teama ca inflatia a fost si de 200%, atunci cand leul se scufunda in fiecare secunda, pentru ca asta se intampla intr-un mediu inflationist.

Acum insa, eu vad dezinflatie de la nivelele actuale si am spus ce am avaut de spus in articol, argumentand ca de obicei cele spuse.

Daca bursele nu vor cade si daca leul se va deprecia precum spun "specialistii" vom asista cu siguranta la o revenire spectaculoasa a imobiliarelor. In acest caz prognozele mele vor fi toate gresite. In momentul de fata eu nu vad asemenea semnale ci
dinpotriva, vad semnale pe care acest popor nu le-a mai vazut: companii care nu au ridicat preturile o data cu ridicarea Tva.

gore spunea...

Leul a sters pe jos azi cu dolarul si cu euro. 4,26 lei pentru un euro. S-a apreciat bine si fata de zlot si forint. Oare ce se va intampla in continuare?

Horea spunea...

gore, se va intampla probabil ceea ce spuneam ca va trebui sa se intample, vezi analiza expusa, ultima cu transeele. Citeste partea "ca o concluzie" inca o data!

gore spunea...

Numai ca aprecierea de acum a fost mai consistenta. Interesant e ca xe.com vede leul la 4,21. De regula, baietii astia nu prea se inseala.
Apropo de companiile care suporta cresterea de TVA. Daca e vorba de o companie de servicii, da, nu e nici o problema. Dar in comert si mai ales la un supermarket/hypermarket, mi se pare suspect. Un astfel de magazin ar trebui sa lucreze cu profit de cel mult cateva procente. Acum cativa ani citeam in presa economica despre Wallmart (retailerul nordamerican), care trecuse de un an bun - obtinand un profit brut de aproape 0,8% din cifra de afaceri. Ce ar insemna pentru o asemenea companie sa absoarba o crestere de impozite de 5%?

Horea spunea...

gore a lui mosu, iar traiesti cu capul in nori! Traiesti in Romania unde profitul trebuie sa fie de minimum 500%. Am exagerat desigur doar pentru a ilustra o realitate.

In ceea ce priveste euro predictiile mele spuneau inca o depreciere dupa o apreciere care va trebui sa inceapa saptamana asta. Scenariul a fost preturi mai joase in orice caz si nedepasirea ultimului top. Fiind vorba de probabilitati acest scenariu s-ar putea realiza cu alte nivele decat cele expuse de mine fara ca rezultatul final sa se schimbe.