Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





joi, 8 iulie 2010

Ce face perechea euro dolar?


Uita-te la cele doua grafice! Primul este din postarea "imi cer scuze" din 20 iunie, al doilea este situatia euro dolar azi. Ce s-a intamplat? Ceea ce era foarte probabil ca se va intampla. De ce? Din cauza variatiilor ciclice ale spiritului uman, variatii cuprinse intre panica, euforie si nepasare. Starea foarte negativa fata de euro inconjurata de stiri sumbre s-a schimbat deodata la nivelul 1,1850. Acum euro se bate cu nivelul 1,27 pe care insa eu nu cred ca il va invinge acum. Valuta comunitara va incepe probabil o cadere de la nivelul actual tragand dupa sine si leul muschiulos. Asa cum s-a apreciat, leul ar trebui sa se deprecieze acum fata de toate valutele din  tabelul expus in postarile trecute. Daca iti mai amitesti am prezis aceasta depreciere plasandu-i inceputul undeva in saptamana in care ne aflam, miercuri ziceam eu. Dupa depreciere este probabil sa urmeze o noua apreciere a leului si ca atare a euro fata de dolar. Aceasta miscare ar putea duce euro spre 1,30 fata de dolar, iar leul spre 4,14 fata de euro.

Piata are asadar viata ei miscarile pe care le face fiind determinate de  perceptia si starea psihica pe care o are omul fata de pretul un obiect, in cazul de fata o valuta sau alta. Asa cum starea ta psihologica se schimba, cateodata fara sa-ti dai seama chiar de mai multe ori intr-o singurae zi, se schimba si starea psihologica a celora care vor sa vanda sau sa cumpere ceva. Sa lasam o clipa bursa la oparte si sa luam starile de spirit zilnice ale unui om de rand. Ai auzit expresiile: ce mi-as cumpara perechea aia de pantofi, azi imi vine sa zbor, azi n-am chef de nimic? Le-ai azit cu siguranta! Ce reflecta aceste fraze? Reflecta stari de spirit umane. Cine cumpara actiuni sau valute? Oamenii care au starile de spirit pe care le-am descris! Ce crezi ca va face un investitor care se simte ca zboara? Va cumpara desigur! Ce crezi ca va face cel care nu are chef de nimic? Va sta pe tusa sau daca are ceva va vinde. Cine va castiga atunci meciul vanzare cumparare? omul calm, care stie ce face, lipsit total de stari euforice sau stari de panica depresiva, capabil sa aprecieze un nivel de pret care sa fie aproape de cel real. De ce se vindea crezi in Romania, in 2008, o cocioaba la 100 de mi de euro, fara ca cumparatorul sa clipeasca, in timp ce in Florida la 4 km de strand un apartament cu 3 camere se vindea greu sau deloc la 65 de mi de dolari? De ce nu se cumpara casele din Romania, care se vindeau intre 200 de mi si pana la 1 milion de euro, la jumatate de pret sau chiar mai putin acum ? Nu-mi spune ca Patriciu sau altii de teapa lui, care ar putea cumpara astfel de case nu au bani. Raspunsul este unul si acelasi la toate intrebarile:

DIN CAUZA PERCEPTIEI PSIHOLOGICE SCHIMBATE !!!!!!! 

Aceiasi oameni care cumpara case, pantofi, porci si alte zburatoare, cumpara si actiuni si valute. Nu ai vazut cozile de la casele de schimb la anuntarea TVA-ului majorat? De unde au aparut aceste cozi daca nu de la schimbarea psihologica si a perceptiei romanului fata de valuta sa nationala. Schimbarea psihologica a fost produsa la randul ei de un magar sau doi, cu cel putin rang de director expert si, participant zilnic la talkshowuri de calitate zero. Cei lucizi care au inteles mecanismele pietei precum si doar faptul ca inflatia prezisa nu-si are sensul in mediul de azi nu au cumparat valuta ci au cumparat lei, uitandu-se delectati la nebunii cumparatori de euro din fata caselor de schimb. Ca intotdeauna, intr-un scenariu la fel de comico-trist ca de obicei, aceeasi oameni care explicau deprecierea leului acum o saptamana s-au apucat deodata sa-i explice aprecierea. Tinand cont de faptul ca acesti oameni nu inteleg nici ceea ce spun dar nici ceea ce fac, ei sunt intotdeauna in urma pietelor. Azi se uita probabil din nou cu ochii bulbucati la un leu in cadere, nu m-ar mira sa-i vad iesiti din nou cu explicatii. Aceste esecuri pe care le au nu le vor inchide insa si din pacate niciodata gurile. Fara cea mai mica jena ei vor continua sa fuga dupa piata, fara sa fie in stare s-o ajunga, explicandu-ti tie mai pe urma verzi si usacate la televizor.


La evolutia probabila a pietelor (valute index) voi reveni intr-o postare prin care voi si inchide situl pentru vara. In acesta postare m-am axat pe psihologie in urma unei discutii avute cu Florin. Din cauza spatiului redus pe care il ofera un raspuns la o postare am ales sa dezvolt argumentele subiectului dezbatut aici. Daca nu ai inteles altceva din cele spuse ai inteles cu siguranta ca eu nu incerc sa te conving. Nu am nimic de pierdut sau de castigat in urma crezului pe care il ai, oricare ar fi el. Ti-am oferit asadar o alternativa de gandire si de actiune la alternativa oficiala si la cea a directorilor superscoliti. Asta pentru ca sa te poti proteja. Dupa ce ai citit ceea ce am scris esti la fel de liber ca si inainte sa-i asculti pe experti si sa faci asa cum spun ei. Personal eu am invatat un lucru foarte benefic in decursul anilor, spus de bietul Einsten: Nu te astepta la rezultate diferite atunci cand repeti aceleasi proceduri.

Extinsa la directori si alti oficiali scoliti asezati in tronuri de aur, aceasta teza ar suna cam asa: Nu te baza pe oameni care vorbesc baliverne in 95% din cazuri.

Ca o concluzie: Pe acest pamant exista doua feluri de oameni 1)-informati si constienti, in al caror cap nu a aparut niciodata motoul romanesc "asta este" si, 2)- oameni ignoranti, dezinformati si inconstienti, cu motoul amintit mereu pe buze. Primii vor fi de acea intotdeauna intr-o barca de salvare in cazul unei calamitati, in timp ce ultimii se vor scufunda. Eu am pornit acest site cu cele mai bune intentii, incercand sa arat barca celor care vor sa o vada.

In incheiere as mai vrea sa asasinez un mit lansat de Isarescu, cavaler al ordinului ochelarist de 20 de dioptri, mitul speculatorilor. Speculatorul este un om foarte constient de corelatia cauza- efect-valoare, mult mai constient decat 10 Isaresti pusi unul peste altul. Ca o consecinta speculatorul apare intotdeauna acolo unde simte ca are o sansa buna de reusita. Unde crezi ca sansa asta de reusita este cea mai mare? Acolo unde pretul unui obiect a fost impins dintr-o cauza sau alta la o distanta considerabila de puctul lui de balanta. Am vorbit aici desigur de speculatorii care conteaza cei care inteleg si pot influenta piata prin banii pe care ii invart.

Ps. Iata un articol din faimosul cotidian Capital, care il face pe Isarescu cel mai bun comunicator in criza. Oare sa mai ai ce comenta?


11 comentarii:

Flavian spunea...

Cine cumpara actiuni sau valute? Oamenii care au starile de spirit pe care le-am descris! Ce crezi ca va face un investitor care se simte ca zboara? Va cumpara desigur! Ce crezi ca va face cel care nu are chef de nimic? Va sta pe tusa sau daca are ceva va vinde.

Cred ca ar trebui sa-ti redenumesti analizele pe grafic care le faci. Cred ca ar trebui sa recunosti ca de fapt e vorba de un bioritm nitzel mai avansat aplicat pe burse. Ceea ce nu inseamna ca nu da rezultate foarte corecte de multe ori... :)

Horea spunea...

Flavian, ce este sau ce rezulta de fapt si mai bine zis din bioritmul unui individ, nu o anumita stare de spirit? Observatia ta este foarte corecta dar nu se abate cu nimic de cele spuse de mine.

Gabi spunea...

Draga Horea
de acord cu toate mai putin cu impartirea aia 1) informati si constienti si 2) dezinformati si incostienti.
Ce ne facem cu cei informati si diabolici? Unde ii punem? Dar pe cei simpli, neinformati dar constienti si cu bun simt?
Cei care au creat sistemul asta si l-au generalizat la nivel mondial la Breton Woods stiau ca pe termen lung sistemul colapseaza. Dar asa cum au spus "pe termen lung o sa fim cu toti morti" asa ca oricum nu mai conteaza.
Eu sunt convins ca toate "eminentele cenusii" stiau , adica erau si informati si constienti, asa cum era si armatorul ala care a dat ordin Titanicului "full speed ahead", ei au barci de salvare ... restul ... treaba lor.
Eu cu astia am o "problema" : cu cei care nu-si cunosc masura si nu dau 2 bani pe cei din jur (aproapele adicatelea).
Cei care nu stiu si nu se baga isi duc traista cum pot, dar alorlalti le-o ducem noi.

Flavian spunea...

Ba da, tot de starea de spirit e vorba. Nu esti singurul care incearca sa coreleze bioritmul sau influentele astrale cu evolutiile economice: Horoscopul burselor

Horea spunea...

Gabi, trebuie sa-ti dau drepatate in faptul ca am putea imparti informatii in diabolici dar si nediabolici, precum am putea imparti pe cei simpli in neinformati si ignoranti neinformati. Eu vorbeam in general omitand clasificare ta mult mai minutioasa.

Cei simpli ar trebui sa aiba dupa parerea mea si o responsabilitate, precum si cei odiosi. Aceasta responsabilitate fata de sine in cazul primilor si fata de altii in cazul celora mentionati ulterior ar schimba cu siguranta aspectul lumii in care traim. Responsabilitatea de care vorbesc lipseste insa in ziua de azi in general. Intr-o lume iresponsabila si egocentrata rezultatele nu pot fi altele decat cele pe care le vedem.

Flavian, absolut corect ceea ce spui voi citi si linkul pus. Eu horoscop din pacate nu stiu sa fac se pare insa ca GANN si-a gidat predictiile in functie de planete.

Daca nu sunt minciuni, cele afirmate de unii care l-au cunoscut, omul a facut predictii foarte exacte si zguduitoare.
Eu m-am bagat in multe: muzica texte, economie medicina, limbi straine, de invatatul intocmirii horoscopului nu am reusit sa ma apuc inca desi ma intereseaza din toate punctele de vedere. Din punct de vedere al tradingului meu personal teoria celor trei valuri imi este suficienta. Cand ai ajuns la un punct care te satisface, te opresti de obicei din cautat.

Gabi spunea...

:)
I rest my case
Pana nu demult eram si eu in "zona" ta. Informatie, cunoastere ... stii tu.
Dar acum ceva timp, viata mi-a demonstrat ca astea sunt importante dar secundare.
In primul rand vine bunul simt, responsabilitatea fata de viata ta si a celor din jur. Chiar daca nu toti au inteligenta sa absolve o facultate sau un liceu , nimeni nu se poate scuza ca nu a putut sa absolve "7 ani de acasa".
Partea proasta este ca sistemul incurajeaza iresponsabilitatea.
Pana nu vor ramane oamenii si inundati si flamanzi nu se vor duce sa ajute la diguri. Ar fi bine sa existe si calea educatiei, informarii... dar nu cred.
Asa ca ... asta e deabea inceputul.
Fasten your seat belts.

florian spunea...

Oare baietii care scriu in aceste "publicatii economice" nu-si pun intrebari de ce se intampla anumite lucruri pe care ar trebui sa le inteleaga? http://www.zf.ro/banci-si-asigurari/ne-am-speriat-degeaba-leul-a-recuperat-pierderile-provocate-de-majorarea-tva-bnr-anunta-un-curs-de-4-2285-lei-euro-6523857

Flavian spunea...

Mersi, nu auzisem de Gann si metodele lui. Din ce am gasit pana acum pare intr-adevar ca a facut niste corelatii excelente bazate pe matematica, geometrie, numerologie, astrologie si burse.

Horea spunea...

Gabi, bunul simt se naste cum spui in cei 7 ani de acasa. In Roamnia oamenii incearaca sa-l inlocuiasca cu diplome cumparate. In Suedia nu stiu daca exista mai mult de 30% din populatie cu studii superioare si uite ca bunul simt, responsabilitatea si respectul sunt in floare. Spaniolii, tu ii vezi acum in fiecare zi, sunt un popor latin, dar nu se compara cu ai nostri. Am intalnit sofer de taxi in Spania care il baga pe directorul nostru cu masterate doctorate si 7 facultati in buzunar. Performantele sunt desigur legate de societatea in care traiesti si informatiile pe care le auzi. Compara televiziunile considerate serioase in Spania cu cele considerate serioase de aici. Cadem liber in Roamnia dar numai razboi sa nu fie.

florian, bietii de care vorbesti nu gandesc, ei muncesc!

Flavian you're well come!

Informatii-economice spunea...

@Flavian - eu cred ca ce face Horea se apropie mai mult de socionomics.
Nici o tehnica de forecastare nu e 100% corecta!
In ce priveste corelatiile economiei cu astrele, cred ca printre primii care au folosit asa ceva (exceptand desigur modul de luare a deciziilor a imparatilor chinezi) este WS Jevons, cu ale lui pete solare.
S-a ras de teoriile lui dar... statistic ele par corecte.

duplex spunea...

Felicitari pentru previziuni, cat si pentru comentarile "acide" dar pline de adevar. Sper sa ramaneti o figura constanta in peisajul mioritic. Numai bine!!!