Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





luni, 27 septembrie 2010

Haosul si anarhia

Chaos (Greek χάος khaos) refers to the formless or void state preceding the creation of the universe or cosmos in creation myths, particularly Greek, but also in related religions of the Ancient Near East.

O stare de  fapte fara forma, un vid.

Cum se poate comporta un om, un popor, intr-un asemenea mediu? Asa cum se comporta oamenii in Romania, haotic si tembel. Fiecare tinde sa gaseasca singur drumul spre raza de lumina care nu se mai vede si care pare sa nici nu mai existe, in intunericul creat de haita lui Ceausescu. Intr-un mediu ca cel descris nu exista intrare, nu exista iesire si, ca atare, nu exista alternativa. Haita a creat haosul prin bezna pe care a lasat-o in jurul sau. O consecinta fireasca a celor spuse trebuie sa fie aparitia anarhiei, o alta stare pe care am vazut-o invadand tara noastra si pe care am descris-o in articole precum: "banca mama si tara tata"
si "iti mai amintesti?"



Anarchy Ⓐ (from Greek: ἀναρχίᾱ anarchíā, "without ruler") may refer to any of the following:

"Absence of government; a state of lawlessness due to the absence or inefficiency of the supreme power; political disorder."[3] 

Cuvantul anarhie vine asadar tot din limba greaca descriind o stare caracterizata de lipsa totala a legilor, a justitiei, din cauza inexistentei unui guvern. Consecinta este dezordinea politica aparuta in urma lipsei puterii supreme.

"La un moment dat, atunci cand omul simte ca nu mai are ce pierde poate va exploda si mamaliga romanesca. Suntem un popor segregat si sunt convins ca o explozie venita din sanul maselor va fi una care va respecta regulile anarhiei si nicidecum regulile unei miscari organizate de niste oameni care au de fapt acelasi tel."

"Mi-e frica insa de faptul ca hotii cei mai mari vor fi cel mai putin atinsi de programe. Asta pana cand o anarhie explodata spontan ar putea sa le dea si la propriu si la figurat in cap". 


Cele doua citate sunt luate din articolele cu link mentionate mai sus.


Am ajuns deci si la inceputul aceastei faze deplorabile pe care o propovaduiam, faza in care politistii dau cu castile de pamant, adunati ilegal in fata Cotrocenilor, numindu-si in acelasi timp presedintele "javra". Presedintele, la randul sau, raspunde exact asa cum se face de obicei in anarhie: se supara ca vacarul pe sat, ignorand astfel toate legile de conduita ale unui sef de stat.

Roman fiind ar trebui sa intru in extaz batandu-ma cu pumnii in piept si rostind sloganul: ce v-am spu eu? Din fericire sunt totusi un roman care a trait 30 de ani in civilizatie si ca o consecinta ma declar in momentul de fata doar deosebit de trist. M-as fi bucurat sincer si din suflet daca as fi gresit in ceea ce priveste predictiile avute si, daca, tara mea s-ar fi aflat azi in chenarul roz descris de Vala.
Nu in chenarul haosului si al anarhiei pe care il descriam eu cu ani in urma. Oare cum am putut vedea eu cea ce majoritatea romanilor nu au vazut pana acum si par sa nu vada nici astazi?

Raspunsul este foarte simplu! Am stiut sa adun 1 cu 1, care matematic fac intotdeauna 2, indiferent de faptul ca unii romani ar dori sa obtina 3, poate 5 sau cu ajutorul lui Dumnezeu 7 sau chiar 10. Ce se intampla cu o cocina de porci, la care porcii i-au mai si ros peretii, in fata unui ciclon? Cocina este zdrobita de vijelie si facuta tandari, cel mai probabil in asa hal incat nu-i mai gasesti nici ramasitele. Ca o analogie: Ce se poate intampla cu o tara fara guvern, fara justitie, roasa si jefuita din interior de catre haitele mafiote de hoti si mincinosi, in fata celei mai mari crize economice din toate timpurile? Exact acelasi lucru care s-a intamplat si cu cocina de porci din fata ciclonului. Observi cum 1 + 1 vor face intotdeauna 2 si nicidecum alte cifre visate de roaman?

Din pacate trebuie sa va spun ca dupa parerea mea ne aflam doar la inceputul ciclonului. Din fericre, ciclonul ar trebui sa-l trezesca pana la urma chiar si pe romanul din cocina. Vijelia ar terbui sa mature conform legilor inbatabile ale naturii, tot ceea ce n-a vrut sau nu a reusit sa mature poporul, poate in cele din urma chiar cu ajutorul acestuia. Rezultatul furtunii ar trebui sa fie o Romanie mult mai demna decat cea pe care o vedem azi, una la care visez si eu de foarte mult timp.

11 comentarii:

Ciprian spunea...

1+1 fac intodeauna 2 in orice baza diferita de 2
nu sunt malitios, insa e un lucru pe care l-am invatat dand cu capul de pragul de sus> sa nu scap din vedere nici-o varianta posibila

Horea spunea...

Ciprian,se pare ca si populatia a vazut si vede variantele posibile de care vorbesti. Oare nu din cauza lor da roamanul nostru cu capul in pragul de sus?

Gabi spunea...

welcome to the club!:D
As asemana starea actuala cu schimbarea starii de agregare. Va iesi la suprafata multa murdarie dar si valori. Inevitabil, tot asa cum 1+1=2

Horea spunea...

Gabi, sper ca sperantele noastre sa devina realitate.

Gabi spunea...

Eram prea tanar ca sa inteleg ceva in '89. Dar am vazut militian ascuns in gaura de soarece, eu nu intelegeam de ce se ascunde, dar el stia. La fel si cu politrucii cu numar mic - prietenii stiu de ce - care au stat ascunsi in case cateva saptamani pana a aparut diversiunea cu "teroristi" si a pus iar Iliescu capacul pe oala.
Atunci oamenii mai aveau o frica de sistem, acum au trecut in partea cealalta, nu mai e frica e dispret fata de autoritate.
Comunitatile care vor avea puterea sa coopereze vor supravietui, celelalte se vor scufunda.
Dar ... cred ca mai avem de asteptat pana atunci, mai e ceva mamaliga de mancat.

Flavian spunea...

Comunitatile care vor avea puterea sa coopereze vor supravietui, celelalte se vor scufunda. Subscriu.

De data asta politrucii care arata acum dispret se vor ascunde din nou. Nu va mai fi un Iliescu care sa-i salveze si pe alocuri multimea s-ar putea sa-i mai ia la jumulit.

Acum insa multi inteleg mai bine decat atunci cum stau lucrurile si nu se mai obosesc cu cei demni de mila sau dispret. Pentru ca teama de sistem in randul populatiei s-a disipat si ea, transformandu-se in lehamite.

Horea spunea...

Flavian! Mai mult decat atat, atunci, demonul avea doar doua fete Ceausescu si Ceauseasca.

Acum, poporul i-a vazut pe toti calai mafioti la televizor. De buna voie nu vor pleca niciodata, sper sa vina ziua cand vor fi fugariti cu securi si coase.

Cine ma cunoaste stie bine ca nu am fost niciodata un om violent, am detestat aceasta forma de manifestare intotdeauna. Am incercat dialogul pana in panzele albe cu toata lumea.

Acesti mafioti antiromani nu sunt insa sensibili la nimic, asa cum n-au fost nici inaintea loviturii de stat. De buna voie nu-si vor parasi pozitiile, asigurand chiar perpetuarea marsaviei prin intermediul odraslelor otravite pe care le lasa dupa ei.

florian spunea...

Mai lasam totusi mamaliga la fiert? Nu putem face ceva, macar cei ce isi dau seamna unde suntem si catre ce ne indreptam? Nu vreau sa fiu obligat sa plec din Romania. Vreau sa cred ca pot sa traiesc decent aici si ca ne indreptam spre ceva mai bun. Nu putem sa protestam cumva, intr-un mod decent dar care sa le arate totusi ca sunt destul de multi cei care inteleg bataia de joc si vad dincolo de vorbele lor mincinoase? Un blogger ca dumneavoastra ar putea lansa o astfel de campanie... Poate ar prinde in anumite cercuri si am mai dezmorti putin acest popor incremenit in neputinta si ignoranta.

Horea spunea...

florian, eu nu cred ca pot face ceva pentru un popor care se complace in situatia in care se afla si, mai ales, nu prin intermediul unui biet site cu poate 1000 de cititori.

In opinia mea problemele Romaniei pot fi rezolvate doar cu "bata", printr-o revolutie adevarata, dar cine sa faca una ca asta in Roamnia?

Pana ce cei care conduc azi, toti reprezentanti ai vechiului regim, nu dispar, nu trebuie sa-ti faci iluzii, lucrurile vor merge mai departe ca si pana acum, probabil si mai rau.

florian spunea...

Eu cred ca va subestimati. 1000 de cititori cu cate 10 prieteni fiecare care au la randul lor cate 10 prieteni inseamna ceva. Poate sunt optimist dar cred in puterea fiecarui individ si mai ales in puterea grupului de indivizi, multiplicata atunci cand acestia sunt educati si determinati. Dar se pare ca a inceput deja de jos sa se darame sandramaua (greva spontana). Sper sa se mearga pana la capat.

Horea spunea...

florian, sper si eu si sunt gata sa ma implic politic atunci cand si daca conditiile vor fi de asa natura.