Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





joi, 23 septembrie 2010

Rezultatul confluentei

Nu si-a terminat bine Barbachi cliseele, care la inceput au rezultat intr-un spike atat la bursa cat si la dobanda bondurilor si joaca s-a sfarsit. Au inceput sa apara vanzatorii, cei care nu s-au speriat asa usor de pisica tinuta in brate de de FED. Vanzarile au continuat si azi! Cu toate aceastea bursa ar mai putea avea o zvacnire finala regizata in stil Tarantino de catre baietii de la computere. Vom trai si vom vedea. Ceea ce se poate constata deocamdata este faptul ca nivelul pe care l-am expus ca fiind o rezistenta, situat intre cele doua linii marcate cu nivele de pret, a fost perforat.

Bursa a ajuns mai apoi la nivelul de 1148,58 un nivel extraordinar de important din cauza confluentelor amintite. Cei care au citit cartea mea au putut calcula acest nivel cu usurinta, el fiind asa numitul nivel de 1,20 a pretului si a timpului. Cei doi parametri s-au suprapus exact asa cum era de asteptat si conform celor expuse, avand in momentul de fata rezultatul pe care il vedem. In caz ca vom mai avea o zvacnire bursiera ea va veni probabil din jurul nivelelor de 1115-1120. Faptul ca aurul nu a ajuns inca la pretul meu tinta, final, de 1300 USD, ma face sa ma gandesc la o asemenea posibilitate.

Oricum, nivelul maxim enuntat al SP500 pare sa nu mai poata fi depasit decat eventual temporar in decursul unei zile. Vom trai si vom vedea. Un lucru este insa cert! Oamenii nu cred in zilele noastre nici ceea ce vad. Fondurile au in momentul de fata probabil cel mai scazut nivel de lichiditati vreodata, in jurul cifrei de 3% . Cu o asemenea expunere la instrumente financiare focul care incepe sa mocneasca va putea sa-i arda pe baieti rau de tot. Cornel vorbea de cifre economice intr-un comentariu. Sunt intradevar cat se poate de proaste dovedind in acelasi timp si inca o data ceea ce am repetat eu de atatea ori pe acest site.

Cifrele nu misca bursa, perceptiile umane da.

Ca o consecinta bursa s-a miscat ca intotdeauna conform  acestor perceptii si, pana in momentul  de fata, ele par sa fi fost mai mult decat pozitive. La nivele cheie, cei initiati considera pretul prea scump si incep sa vanda. Prostimea continua desigur sa cumpere pana cand numarul cumparatorilor la un pret anume dispare. Aici bursa incepe sa se deprecieze usor. Asta s-a intamplat dupa parerea mea si ieri vom vedea acum cu totii ce urmeaza. Consecvent, eu am ramas la scenariul meu de durata lunga, un scenariu pe care toti cei care citesc aceasta pagina il cunosc.

Inca o paranteza apropo de perceptie: forintul si leul, valutele a doua tari aproape de faliment s-au intarit asa cum prevedeam. Trebuie sa recunosc insa ca nu ma asteptam la o caderea asa de intensa a dolarului. Oare de ce s-au apreciat aceste valute daca nu din cauza perceptiilor pe care le are piata in momentul de fata despre valoarea lor? Personal am ramas prins cu dolarii pentru ca mai cred in scenariul meu de durata medie. Ceea ce am decis sa fac ar putea sa ma coste foarte scump, dar ramanerea in piata a fost de data asta decizia pe care am luat-o, buna sau rea, vom vedea. Puteti intelege acum probabil mai bine de ce nu vreau sa dau sfaturi. Miscarile bursiere pot fi dupa cum se vede intensive, piata putand fi supusa unor intorsaturi care contrazic astepatarile pe care le avem. Din aceasta cauza responsabilitatile fiecarui individ trebuie sa fie legate de banii sai proprii si nicidecum de banii altora.

4 comentarii:

dragon spunea...

Ai dreptate in postare, legat de responsabilitatea fata de sine al fiecaruia.
Legat de dolar, cred ca a fost doar o miscare de moment, datorat probabil si declaratiilor FED de ziua precedenta.
Sau cine stie, poate chinezii au hotarat sa-si faca exitul de pe dolar :(.

Horea spunea...

dragon, cred si eu ceea ce spui tu, dar in cele din urma lucrul acesta conteaza mai putin.

Noi credem ce vrem, piata crede si ea ce vrea. Va iesi cu siguranta castigatoare intotdeauna, in timp ce noi vom putea pierde atunci cand nu suntem atenti.

Pentru ca ai citit cartea mea pot sa-ti spun ca ma asteptam la inca o miscare pozitiva a dolarului inaintea unei corectii.

Miscarea pe care o descriu era mult mai logica din punctul de vedere a teoriei mele si plecand de la deprecierea intensa pe care ne-a oferit-o primul val.

Paradoxal teoria nu a fost contrazisa nici de aceasta miscare, ea putand fi una premergatoare unei alte miscari de apreciere mai intense. Oricum, teoria nu va bate nicodata realitatea.

Informatii-economice spunea...

@Horea - sa inteleg ca de data aceasta nu vei juca bazat pe strategia investitionala facuta din timp ci vei astepta un moment mai bun de exit? Stiu ca acesta e cel mai frecvent mod in care se "frig" marii jucatori.

In ce priveste miscarea pietei de dupa "dezvaluirile FED", nu inteleg unde este noutatea. Credeau atat de multi americani ca FED va renunta in curand la easing si ca dobanzile vor creste?

Horea spunea...

Razvan, eu am facut o boacana si voi incerca sa gasesc solutii.

In rest vad ca ti mortis la perceptia pe care o ai cu privire la posibilitatile manipularilor de dobanda de catre FED. Indiferent ce face FED dobanzile vor creste cand va vrea piata.

In acel moment FED va fi obligat sa-si ajusteze dobanzile ca atare. Dupa dusul rece pe care numai orbii nu-l vad si nesimtitii nu-l simt, sa nu fi prea sigur ca un QE2 ar putea avea acelasi efect ca si primul.

Fed ar putea incerca o noua inflatie a creditelor, prin cumparare de murdarii, dar nicidecum o inflatie a banilor tangibili. O crestere a masei monetare tangibile printr-o tiparire reala de monede ar fi fatala chiar si pentru FED.

Parerea pe care o am si am avut-o o voi schimba doar contrazis de realitate.