Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





miercuri, 15 septembrie 2010

Viceguvernatorul

De cand a parasit pozitia de parlamentar PNL, pozitie din care domnia sa indruga verzi si uscate, asezat in scaunul de invitat zilnic al interminabilelor talk-show-uri, domnul Bogdan Olteanu a devenit sobru. Diarea verbala nu se mai potriveste cu un salariu lunar de 25 000 de euro. Acesti bani trebui sa te transforme automat in patriot valutar, deschizandu-ti in acelasi timp drumul, spre un scaunel asezat undeva foarte aproape de "masa rotunda". Domnul Isarescu pare asadar un cavaler obosit, cu dureri de cap intense, dupa ce a inceput sa vada mai bine cu ochelarii lui mosu.

Uitandu-se la o tara falimentara capul ar trebui sa-i plesneasca, dar domnia sa este totusi un roman calit. Este guvernatorul care a rezistat "tutulor" timpurilor la bine si la rau. Ca sa nu creada lumea ca domnul Olteanu piaptana canii la BNR pentru salariul pe care il primeste, domnul Isarescu l-a imbracat si pe acesta in armura de cavaler. Pentru ca cuvintele pe care le spune sa nu aiba miros de diaree, guvernatorul a bagat in gura olteanului un tonomat. Tonomatul a fost desigur programat de cavalerul suprem, repetand asadar spusele celuia din urma dar cu o alta voce:

"BNR va contracara ori­ce eventual atac asupra cursului, in conditiile in care evolutia monedei este legata de starea economiei. „Moneda este foarte conectata la starea economiei reale. (…) Vom contracara orice atac, daca asa ceva se va intampla. In rest, piata este li­bera“, a spus Bogdan Olteanu, ras­pun­zand unei intrebari referitoare la evolutia viitoare a cursului."

Medic fiind trebuie sa ma indepartez o tzara de valute si sa ma concentrez asupra starii de sanatate a domnului Olteanu. Sunt oarecum ingrijorat cand vad ca vice guvernatorul bancii noatre nationale are halucinatii. Vede probabil oameni mici si verzi inarmati cu buzdugane mari gata de atac impotriva leului. In stil politicianist tot domnul Olteanu ne explica si conexiunea dintre valuta nationala si economia reala.

Spune economie reala ca nu cumva sa ne ne incurce si sa ne faca s-o confundam cu economia fictiva, cea pe care o vedem zilnic, cei care au ochi sa vada. Daca e sa il credem pe dl. Olteanu si de ce nu am face-o, este viceguvernatorul BNR, leul este legat asadar de economia reala. Noi cei care traim pe aceste plaiuri si nu am fost orbiti de aura politicului ar trebui sa stim ca economia reala nu exista. De ce este atunci legat leul nostru feroce? Pai de nimic, pentru ca nu poti lega ceva de ceva ce nu exista. Piata este si ea libera conform spuselor aceluiasi domn, atata timp cat este goala si pustie.

Lucrurile se schimba insa atunci cand apar oamenii verzi. Acestia din urma au boala atacului si au ei ce au cu valuta noastra nationala. Eu fiind mai bou si domnul Olteanu mai invatat trebuie sa-l intreb: De ce atata lupta pentru leu, atunci cand un leu mai slab ar sporii exporturile "economiei reale", care nu exista (nota subsemnatului), scotandu-ne astfel din criza. De ce oare atunci cand toti lupta sa-si devalorizeze valutele, urmand in acelasi timp directivele de partid si de stat ale FMI, noi facem invers? Eu cred ca singurul raspuns plauzibil la aceasta intrebare este ca domnului Olteanu nu ii plac oamenii verzi.


Ps. Il citez aici pe Bogdan Baltazar om care pare sa-si fi luat doza de neuroleptice. Recomand acelasi tratament si domnului Olteanu. 

 Contactat de Ziare.com pentru a raspunde la intrebarea "De ce continua sa se intareasca leul?", in conditiile in care moneda nationala s-a apreciat in ultima saptamana cu aproape 5 bani in fata monedei unice europene, consultantul financiar Bogdan Baltazar ne-a declarat:

""Nu sunt cine stie ce explicatii profunde. Cifrele de inflatie nu au fost rele, erau asteptari ca deficitul de cont curent va fi mai mare (a crescut, dar este in limite acceptabile) si, in general nu e entuziasm prea mare pe piata pentru euro. Leul a crescut, pur si simplu, ca urmare a intalnirii pe piata intre cerere si oferta care i-au fost favorabile".
 

Niciun comentariu: