Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





vineri, 15 octombrie 2010

Barbachi s-a romanizat

Molipsit probabil de la domnul Isarescu, domnul Bernanke a avut vise dulci pe care nu a intarziat sa le comunice pietei in asa numitele minute FED. Barbosului nu-i place deflatia cu toate ca ea nu este altceva decat rezultatul sanatos al reducerii datoriilor si al creditelor. Antrenat probabil de Isaresu, chairmman-ul FED s-a apucat sa fabrice tinte. Este foarte probabil ca domnul Isarescu nu i-a spus americanului ca el personal nu le-a nimerit niciodata. Oricum, tinta pare a fi la moda si sefii bancilor centrale si-au cumparat toti pusca parand sa fie ametiti de jocul asta stupid.


Isarescu pare sa-l mai fi invatat ceva pe Barbachi: jocul de-a psihologia. Jocul e simplu si se poate combina foarte usor si efectiv cu cel al tintelor. Vrei o inflatie de 3%, nimic mai simplu, o scri pe tinta. Tinta ti-o ageti mai apoi de gat si iesi la televizor. Participi la programe la care se uita somerii si oamenii fara bani, adica cei jupuiti de catre banci. Acesti spectatorii lasati lefteri se vor speria vazand ceea ce-i astepta (vezi anuntul de crestere a pretului alimentelor din Roamnia facuta chiar de ministru resortului) si vor incepe sa cumpere ca nebunii.

Data viitoare scrii pe tinta 5%, nu chiar 10% ca in Romania, si oamenii se vor speria si mai tare, fugand la magazin in bocanci gata de explozie. Dupa ce toti si-au umplut frigiderele, pivnitele, podurile, camerele cu de toate pentru toti, cheltuind de zor paralele pe care nu le aveau, domnul Barbachi nu are decat sa mai iese odata cu aceeiasi tinta agatata de gat. De data asta el va trebui sa scrie pe ea 7%. Daca toti au cumparat de toate cu banii pe care nu-i aveau, vestea cu 7% inflatie ii va speria de moarte, facandu-i pe cei mai slabi de inger sa inceapa sa-si smulga parul din cap.

Asa speriati si cu perucile in palme oamenii isi vor da totusi seama ca au doua probleme. Una evidenta din trecut: lipsa banilor secundata de  prezenta datoriilor si una  noua: lipsa spatiului de magazinare, pentru ca la ora asta unii vor avea cate un carnat chiar si in masina de spalat. Iata istoria tintelor de inflatie din visele domnului Barbachi, care pare atat de afundat in cifre si calcule academice incat nu mai vede padurea de copaci. In cele din urma jocul acesta de-a psihologul cu tintele pare a fi totusi unul foarte interesant. Te poate face sa transpiri si sa te exciti la maximum mai ales atunci cand nu-ti nimeresti tintele.

3 comentarii:

Informatii-economice spunea...

:)
Ma bucur ca avem cam aceeasi intelegere a ce a spus Bernake...
Mie mi se pare ca a recunoscut ca acum cand nu poate cobori dobanda mai mult, singura arma care i-a ramas e "cuvantul"!... ca va incerca sa "ne faca din vorbe":))

Am pus filmuletul cu intreaga declaratie daca vrei sa-l vezi pe barbos cum si-a invatat speechul:) si desigur sa fii atat de "dat pe spate de intonatie" incat sa fugi spre magazine:))

kaboom spunea...

Apropo de anuntul cu scumpirea alimentelor....Azi dimineata am fost la Kaufland....nu am putut sa nu observ o parcare supraaglomerata, magazin supraaglomerat si mai ales mi-a sarit in ochi numarul mare de persoane care cumparau produse la bax...gen zahar etc...
Pana acum nu era asa...

Horea spunea...

Razvan, este cum spui. Tot ce a mai ramas sunt vorbele goale. Japonia a redus dobanda la 0 si a si inceput QE nr. 100 de vreo doua saptamani. Repetand aceleasi proceduri acesti masacarici se astepta in continuare sa obtina alte rezultat.

kaboom, este probabil cum spui, pentru ca roamanul stie sa fie speriat si pentru ca cei care il sperie stiu si ei la randul lor foarte bine acest lucru. Sa vedem ce urmeaza. Un lucru este cert: iarna nu-i ca vara.