Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





luni, 25 octombrie 2010

Cashul de la marinea prapastiei


Voi oameni educati care mai cititi si presa straina trebuie sa fi auzit cu siguranta de expresia: The side line cash, adica, intr-o traducere destul de stangace, cashul de pe margini, cashul pus la oparte.
Bursa ar trebui sa-si continue asadar explozia si din aceasta cauza spun cei initiati. Tone de bani pusi la o parte pe margini, de prapastie in opinia mea, astepta cu sufletul la gura sa intre in piata si sa propulseze pretul actiunilor "foarte ieftine", asta daca e sa-i ascultam pe expertii campioni in matematica calculelor de pret, pana in poalele lui Cristos. Uitandu-ne totusi la graficele expuse ne vom putea calma putintel dandu-ne sema in acelasi timp de faptul ca cerurile mai pot sa astepte. In tabelele expuse vei gasi asadar nivelurile de cash calculate pentru 50 dintre cele mai mari intreprinderi din SUA.

Observa! Datoriile au culoare roz in timp ce cashul proriu zis este marcat cu verde. Ca sa te ajut am marcat la randul meu cu sageti verzi companiile care prezinta exces de cash raportat la datorii.

Din cele 50 de companii listate vei gasi 6 cu excers de lichiditati raportate la datorii, doua din ele sunt banci, care refuza de fapt sa-si declare bilantul marc to market, ceea ce duce insa imediat si la o distorsionare a datelor, restul companii IT.

Oricum, pornind de la ce avem ovservam imediat ca cca. jumatate din cashul la indemana se afla in buzunarul Goldman, unde altundeva, echivaland un total de cca. 800 de miliarde USD, raportate la o datorie de cca. 400 de miliarde USD, un net de cca. 400 de miliarde. In tabel mai gasim si niste companii pe care le cred si eu sanatoase de tipul: Aplle, Google, Microsoft, Cisco, nu intamplator companii IT producatoare de plusvaloare.

Restul dragi frati si surori se afla sub apa. In banci si in bilanturile lor prezentate oficial nu am incredere cat negru sub unghie. Ca atare! Cine va duce bursa in poalele lui Cristos? Microsoft si Apple? Prea putin probabil pentru ca aceste companii se ocupa de investitii in cercetare, pentru obtinerea unor produse noi care sa se poata vinde oricand, si nu de jocul de cazinou. Tocmai de aceea au reusit sa prospere chiar in timp de criza. De jocul de cazinou ar putea sa se ocupe din nou Goldman si eventual City Group, ultima avand totusi cash destul de subtire chiar conform cifrelor publicate oficial.

In ring ramane asadar numai Goldman ca de obicei, cu fratele lui Dumnezeu la carma, Blankfein. Dumnezeu sau nu si cu relatii sau fara in ceruri, Lloyed divinul va trebui sa-si puna spatele bine la contributie, asta daca vrea sa aseze bursele in poalele lui Cristos. Uite ce cred eu totusi un magar nescolit care imi pierd vremea in momentul de fata in Romania. Lloyd al nostru nu e asa prost precum pare. Numai el si fratele sau Cristos stiu cu adevarat de toate datoriile reale si de instrumentele imputite cu care s-au jucat. In vremuri de bejenie este asadar bine sa ai cash, cash pe care nu-l vei da din mana nici la ordinul Tatalui de mai sus. Cifrele de cash publicate ar putea fi asadar reale dar ele isi pierd din relevanta atunci cand le raportam la datorii declarate tot de Goldman, care ar putea fi false. Oricum, calculul datoriilor totale raportate la cash le vezi in ferestrele pe care le-am marcat in culori diferite. Atentie! Chiar cu cifrele Goldman datoriile totale ale celor 50 de intreprinderi listate depasesc cashul la indemana cu aproape un miliard de dolari. La care margine se afla atunci cashul de care vorbesc expertii in relatii de amicitie directa cu Isus?

a) La marginea Dambovitei langa domnul Boc care pescuieste salrii marite din 2011?
b) La marginea Bucurestiului plin de autostrazi suspendate, de trafic ( nota subsemnatului)?
c) La marginea gurilor domnului Ponta si Antonescu care de abia asteapta sa cada motiunea, dar care fac clabuci in gat atunci cand vorbesc despre cum vor scoate ei tara din criza?
d) La marginea prapastiei?

3 comentarii:

Informatii-economice spunea...

Explicatiile cantitatii mari de cash de la Goldman se pot gasi si in pozitia preferentiala in care se afla comparativ cu locul de intrare al banilor in economie...
Practic ei sunt un adevarat varf de lance al FED cand vine vorba de injectii de capital pe care apoi le arunca in piata.
Am gasit o sursa similara pe BusinessInsider dar nici de acolo nu am reusit sa inteleg daca pentru a intelege la datoriile pe ce perioada se refera si daca Net Cash inseamna doar lichiditati sau si active lichide (actiuni, obligatiuni etc.).

Flavian spunea...

Pe 8-12 noiembrie.. hai ca mai e umpic... :)

Free Drive Ro spunea...

de mult trebuia sa cada (bursa) dar nu vrea sa respecte legile gravitatiei.
cred ca am mai postat chestia asta pe aici --> EI (blakenfeini, bernankii, etc.) vor sa ne convinga ca totul merge struna, economia isi revine, green shoots and sh*t, dar nu le-au mai ramas multe istrumente la dispozitie (somajul urias, inflatie mare, bula imobiliara s-a spart, lumea e in faliment), in schimb bursa creste - si asta e dovada (pentru unii) ca totul e ok.
..
nu mai conteaza ca pe bursa nu mai opereaza decat programe HFT; bursa e pe pilot automat, n-are cum sa scada :)- up and up it goes!