Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





luni, 4 octombrie 2010

Degetul apocaliptic

Eu il vad din nou miscandu-se cu suplete si amenintator deasupra burselor, ca o barda a lui Damocles si, inca, intr-un viitor chiar foarte apropiat. SEC ne-a asigurat saptamana trecuta ca a facut cercetari serioase, ajungand la concluzia conform careia, caderea bursiera numita flash crash s-a datorat unei erori de computer. In concluzia firmei, numele celui care a produs caderea brusca a burselor ramane totusi un mister, nu intamplator as spune eu. Abureala a ajuns  la cele mai inalte culmi pe care le va atinge vreodata chiar si in SUA. In lipsa argumentelor solide e bun si aburul, care incalzit in exces va arde plaminii celora care au decis sa-l inspire.
Aburul a devenit asadar o marfa de export. Impachetat chochet a fost servit din nou saptamana trecuta si irlandezilor falimentari.

 Lenihan said that taxpayers needed to pump extra funds into Anglo and Allied to prevent a collapse that could take the country with it.
"Any Anglo failure would bring down the sovereign," he warned. "It is systemically important, not because of any intrinsic merit in the bank – I can assure [you] I don't see any. But because of its size relative to the national balance sheet. No country could contemplate the failure of such an institution."

Observa retorica standard made in the US! Banca trebuia "salvata" ca sa nu se scufunde tara. Ce inseamna asta pentru boii care inspira aburi? Insemana ca un om aruncat in mare cu un bolovan legat de un picior va inota mult mai usor atunci cand ii mai legi unul si de celalalt. Retorica cu aburi castiga asadar teren pretutindeni nu numai in Roamnia, asta in timp ce euro si-a continuat urcarea spre culmi, in postura de valuta a unei uniuni fara "nici un cusur".Cu "salvarea" unei noi banci falimentare problemele Irlandei si ca o consecinta problemele europene au fost rezolvate pentru intotdeauna. Citeste articolul intreg, dar, medic fiind, eu iti recomand sa iei niste antiemetice. Nesimtirea si minciunile celor care au scufundat lumea in haos par in momentul de fata sa fie fara limite. Sa-i lasam acum o clipa pe nesimtiti si sa ne uitam la grafice. Avem azi o data secundara de reactie, care va fi urmata de un interval de reactie principal intre 8-10 octombrie.

Precum spuneam bursa si acum si euro se afla in intervale de oferta importante, de unde degetul apocaliptic ar putea sa le dea in cap in orice clipa. Aurul zburda in momentul de fata la nivele de alpinist,  miscarea lui parand logica daca tinem cont de faptul ca dolarul a fost masacrat. Sa vedem asadar ce ne aduce ziua de azi?
Graficele de care am vorbit nu sunt expuse pentru ca nu prezinta deocamdata noutati. Voi reveni cu ele atunci cand va fi cazul. Pana atunci sa ne bucuram! Tanti Nuti a pornit ieri oficial campania electorala. Graba este explicabila pe undeva cand ne gandim ca 2012 bate chiar maiine la usa.

18 comentarii:

Flavian spunea...

Ca tot vorbeam de islanda zilele trecute, care a trecut deja de faza negarii in care inca se mai afla irlanda si restul lumii, nu stiu daca ai vazut filmuletul ASTA.

Cum convingi o natiune ca trebuie sa-i salvezi pe cei "too big to fail" care te-au bagat in belea cand 90% din oameni au inteles ca e o nebunie sa mai continui sa faci asta ? Cum convingi o natiune sa adere la uniunea europeana pentru a se inhama apoi la noi datorii in ideea de a iesi din criza cand 70% din ei realizeaza ca e o prostie ? Oare in restul lumii cat va mai dura pana ce oamenii vor intelege ceea ce islandezii au inteles deja ? Avem probabil nevoie sa trecem prin experienta lor si asta se va intampla.. it's only a matter of time...

Anonim spunea...

@flavian: pune te rog link-ul intreg la referinta din comentariul de mai sus

Flavian spunea...

Pardon, se pare ca nu l-am pus cum trebuie. Vezi AICI.

Anonim spunea...

OK, mersi, il vazuesem deja la tine pe blog, l-am revazut inca odata (repetitio ... :))

Crezi ca la noi va fi o figura publica (nu mai spun parlamentar) si suficient de credebila (si fara scheleti in dulap, ca sa poata fi usor discreditata) capabila sa ia pozitie asemeni doamnei parlamentar din Islanda si sa catalizeze publicul in jurul acestei idei? Nu vezi ca la noi nu se spune ce s-a facut cu banii luati de la FMI+UE? Cei cativa care totusi intreaba, se invart in jurul cozii si nu pun punctul pe i! Adauga la asta urmatorul comentariu al prezentatorului "...one of the most civillised nation of the world", si compara cu vezi in jurul tau la marea masa de votaci... Viitorul suna bine! din cimitir!

horatiu spunea...

@horea, flavian, anonim & comp
cred ca tot ceea ce era de spus despre erori politiciene, frauda, banci, s-a cam spus.
Daca suntem de acord cu astea, nu ramîne de discutat decît cum ne pregatim sa facem fata caderii si cum ne organizam pentru dupa ... ?

Flavian spunea...

anonim - cred ca vremea "modelelor" a apus, e cazul sa nu mai cautam alti oameni care sa ia pozitie, care sa ne invete sau care sa ne reprezinte si e timpul sa ne uitam cu totii un pic in oglinda

horatiu - inca o data, ai pus punctul pe i. Asta ma chinui si eu sa conving lumea. Ca ar trebui sa discutam si sa ne pregatim pentru deznodamant... :)

horatiu spunea...

daca mai e nevoie ! ?

http://www.youtube.com/watch?v=sajB7st4eR8

ok fratilor, ce facem ?

Anonim spunea...

@all

cam acelasi lucru am vrut sa-l spun si eu, poate nu in cea mai fericita exprimare. Ideea este ca daca doar cativa isi pregatesc saltelele pentru cadere, au toate sansele ca acestea sa le fie "furate" de gloata chiar inainte de aterizare. Si aceeasi gloata are nevoie de modele, atat timp cat cat majoritatea sunt educati sa aibe un lider si pe cineva care sa le aduca aminte ca trebuie sa respire... Iar pentru dupa, tot trebuie sa fie cineva capabil sa catalizeze masele in directii constructive, daca astepti sa se limpezeasca apele de la sine, s-ar putea sa astepti cam mult

Flavian spunea...

Eu sunt mai optimist. Consider ca saltelele trebuie pregatite de cat mai multi si impartite de buna voie ulterior. La partea cu "masele" am insa de obiectat. Pariez pe descentralizare, pe local, pe mici comunitati, pe sustenabilitate. Nu-mi mai pun problema maselor mari sau manevrelor la nivel de stat odata ce statele se vor prabusi sub propria greutate.

Mici lideri locali se vor naste, evident, dar asta se va intampla natural, din nevoia oamenilor de a se ajuta unii pe altii in momentele respective. Este poate astfel mai util sa arunci o privire in jur, la comunitatea din care faci parte, decat sa-ti faci probleme ce se va intampla la nivel de tara sau planeta in acele momente.

Anonim spunea...

@ flavian

nu te dai batut, esti un optimist incurabil... de acord cu cele spuse de tine, dar nu pot sa-ti impartasesc optimismul, din pacate. Sper ca totusi sa ai MARE dreptate

horatiu spunea...

Societatea despre care vorbeste Flavian a existat deja, înainte de inventarea tembelizorului, cînd oamenii seara discutau problemele comunitatii si cautau solutii, în grupuri mici care erau mai apoi exemple pt ceialalti din satul sau de pa strada vecina. Si s-a putut.
Eu cred ca sociatatea perfecta este o societate de indivizi constienti si bine intentionati. E clar ca nu vom ajunge la ea prea repede si nu cu totii, dar nici nu trebuie sa uitam ca orice drum lung începe cu primul pas . .. ...
Primul pas, poate, sa aruncam televizorul pe geam, sa gîndim constructiv cu propriile organe, sa discutam si sa schimbam idei între noi fara sa punem etichete sau sa aruncam cu pietre (prea mari) si totusi sa ne gîndim ca trebuie sa trecem într-o zi si la actiune concreta, pe plan individual si daca exista afinitati si aspiratii, de ce nu si pe plan colectiv.
In satul planetar, cred ca comunitatile se vor coagula pe criterii de preocupari si idealuri comune,în primul rînd si apoi proximitate care poate (sau nu) fi organizata daca este necesar.

horatiu spunea...

înca o dovada de frauda, la scara, daca mai era nevoie, si la americani, pai atunci ce sa ne asteptam la noi ?

http://www.youtube.com/watch?v=AqnHLDeedVg&feature=player_embedded#!

pasul doi, cred ca ar trebui sa scoatem banii din banci si sa lasam minimul necesar, pîna se va inventa altceva de altcineva

Horea spunea...

horatiu, eu sper sa se inventeze alti oameni. Un asemenea proces va fi insa deosebit de dureros si nu se va face de la sine.

Egoismul uman pare sa fi ajuns la culmi. Fiecare se gandeste doar la sine fiind gata sa calce in picioare totul pentru avutie.

Exista resurse pentru toti pe acest pamant. Problema este ca 1% au mai mult decat 95%. Au luat totul pentru ca nimeni nu-i mai satura.

De o asemenea mentalitate, dezvoltata de-a lungul anilor, nu te debarasezi usor. Numai o catastrofa ii va destepta pe acesti oameni. Ea este din pacate in drum, cred eu.

Anonim spunea...

subscriu 100% la Horea, si asta este ceea ma sperie pentru viitor si ma face sa nu fiu asa optimist... oamenii noi nu pot fi creati peste noapte, nici macar educati peste noapte, iar in momentele cele mai grele va rabufni ce este mai rau in ei :(

horatiu spunea...

Trista constatare si în buna masura adevarata. Insa nu toti oamenii sunt asa, stiti bine si voi, eu ma consider nici pe mine si nici pe voi din categoria descrisa si în afara de noi, va asigur mai sunt multi.
Aventura umanitatii nu cred ca se va opri la aceasta criza si nici la probabila cadere care va urma. E nevoie de un aport de valori morale si speranta, caci ce le vom spune ca am întreprins copiilor nostri ? Descrierea corecta a tristei realitati nu-i va multumi !

Flavian spunea...

Ia sa va dau eu un exemplu, desi in cunoasteti deja probabil.. :)

Horea spunea...

horatiu, nu uita un lucru foarte important! Cei care comenteaza pe aceasta pagina sunt foarte putin probail in posturi de conducere decizionale. Ca urmare al acestui fapt nu stie nimeni cum am reactiona daca am fi in posturile amintite.

Eu am incercat din rasputeri sa fiu obiectiv, dicutand doar prestatii ale oamenilor, chiar cu pretul unei palme pe care a trebuit sa mi-o trag din cand in cand.

Ceea ce se intampla in lume este rezultatul unei mentalitati in urma careia multi oameni se prioriteaza pe sine neglijand total societatea. Aceasta atitudine are ca rezultat aparitia societatilor bolnave, societati in care si cei care le-au creat vor lua pana la urma un pumn in gura.

Motivul ar trebui sa fie lesne de inteles: boala unei societati se refracta in cele din urma asupra tuturor, pana si asupra acelora care cred ca vor scapa sanatosi. De ce? Doar din cauza faptului ca fac si ei parte din aceiasi societate.

horatiu spunea...

dan horea, inteleg ce vrei sa zici si chiar sunt de acord cu tine,
pentru restul, ma mai gindesc si mai vorbim...
toate cele bune !