Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





miercuri, 6 octombrie 2010

Din Tokyo la Bucuresti

Dupa o maxima ( sfarsitul liniei verzi si a doua sageata rosie), dolarul s-a depreciat din nou fata de yen, pana in zilele noastre, exact pana la o zona de cerere in care ne aflam, in jurul nivelului de 82.

In cazul actual banca a inceput sa vada oameni rosii la un nivel mult mai adecvat de interventie decat in 2003. Cu toate acestea yenul va mai avea o tentativa de apreciere, cred eu, din cauza euforiei oamenilor rosii. De ce? Pentru ca asa vrea cea mai lichida piata de pe glob, piata valutara, o piata pe care nici o banca nu o poate influenta decat pentru moment.

Dupa o nou tentativa de apreciere a yenului fata de dolar, vom vedea daca nivelul actual de cerere este destul de solid pentru a impinge yenul spre gradele sudice spre care a vrut sa-l trimita si banca. Oricum, ultima lumanare pe care o vezi, in forma unui carnat a la Remes, este rezultatul interventiei bancare. 


Randurile de mai sus le puteai citi in postarea " Banca japoniei vede oameni rosii". Dupa cate vezi eu am avut icredere in ei prezicand ca vor inpinge din nou yenul spre culmi si dolarul spre prapastie. Au reusit desigur ca de obicei, tavalindu-se de ras la auzul sumelor aruncate in vant de japonezi. Oricum, pretul perechii  dolar-yen se afla din nou in zona de cerere de care vorbeam, intre 82-83. Eu cred in continuare in demnitatea acestui suport pe care zona il va oferi perechii. In momentul de fata nu avem altceva de facut decat sa asteptam si sa vedem.

Uitandu-ma la graficul afisat m-am gandit imediat la domnul Isarescu. Guvernatorul spune pentru prima data lucrurilor pe nume in privinta cursului de schimb aici.

Guvernatorul BNR a dat o replică la raportul ING Bank care arăta că BNR a cheltuit 11 miliarde euro pentru a menţine cursul la un anumit nivel: "Actualul curs nu este artificial"

Absolut corect domnule guvernator! Nici cursul actual, nici cel de maine si nici cel de acum un an nu au fost cursuri artificiale niciodata. Asta din simplul motiv ca nici un curs valutar nu este artificial. Aceste cursuri au fost si vor ramane un rezultat al cererii si al ofertei, rezultatate la randul lor direct din perceptia pe care o au investitorii fata de un anumit instrument, la un moment dat. Cursul unei valute nu se va putea stabili asadar prin nici o interventie bancara decat pentru moment. 

Istorioarelele pe care le-ati relatat despre lupta bancii cu zmeii speculatori isi au asadar locul in cartile lui Ispirescu. Bancile care incearca sa scuipe impotriva vantului se vor scuipa pe sine, vezi cazul proaspat al japonezilor in graficul alaturat.

10 comentarii:

gore spunea...

Ce se intampla cu dolarul? Unde-s analistii care prevesteau un dolar la 1,05-1,1 fata de euro?

AristotelCostel spunea...

@gore
E roaler coaster. Probabil se va ajunge putin peste 1.4 (?1.43?)... se dezintegreaza UE... sub 1.1... dollar demise... 1.5... furtuna solara 0.8... OZN la Paris... 2.

Mai naspa e cu tarile argentinice. Monedele astora nu variaza pana... in ultima clipa. :)

Akhenaton spunea...

AC
Desi stiu ca tu mizezi pe "teapa neamtului" (adica pe euro) cum sta aurul in viziunea ta?

Flavian spunea...

AC nu serveste aur.. ebula, ebula si n-ai ce-i face... :)

They recognize the rise in the gold price, but not its identification as money in a moneyless world. They confuse legal tender with money.

Unii inca mai confunda adevarata moneda cu bunuri supra-evaluate. Ce inseamna asta ? Dacă 45% din masa monetară restrânsă (M1) ar fi aco­pe­rită cu aur - aşa cum s-a întâmplat în 1980 -, preţul aurului ar trebui să creas­c­ă la aproximativ 10.000 de dolari. Pentru a acoperi masa monetară extinsă (M2), preţul aurului ar trebui să urce chiar la 30.000 de dolari. Asta cu conditia ca Ben sa nu mai arunce din elicopter cateva miliarde de dolari. Ceea ce va fi oricum nevoit sa faca, la cum sta situatia datoriilor in US.

Deci e simplu. Pentru a utiliza DOAR aurul ca moneda in acest moment si a acoperii toti dolarii din piata, ar trebui sa echivalam uncia de aur nu cu 1365 cat e "recordul" acum ci cu cateva zeci de mii de dolari.

Flavian spunea...

Erata: era vorba de mii de miliarde dolari. Si bonduri. Cat cuprinde...

...de la nasu’ Bernanke pentru Mugurel copilu’ Minune bond-uri far’ da numar, far’ da numar, far’...

AristotelCostel spunea...

Teapa mileniului.

Flavian spunea...

Te refereai la dolar sau la alta hartie igienica ? :)

AristotelCostel spunea...

Cumperi, in mod normal, :) cand trendul e parabolic, esti captiv dupa ce s-a scuturat 100$ din cotatie si vreo 200$ din comisioane pentru cumparare/pastrare/spread, iar la urmatoarea crestere, daca va mai fi, nu-l vinzi pe motiv de hartie igienica.

Fiind "investitor" captat :), te bucuri de haosul general pana ramai cu o mare... amintire.

Flavian spunea...

Pai acum ar merge intr-adevar cumparati niste dolari pentru cine vrea sa se riste la o specula mica.

Nu cred ca-s comisioanele asa mari si ar trebui sa fii de doo ori prost ca sa nu-l vinzi cand s-o aprecia cu vreo 10%.

Asta ca sa nu ramai doar cu amintirea si cu aurul cand o veni haosul general... :)

AristotelCostel spunea...

Pfui, ce oportunitate s-a ivit, efectiv cred ca e de la d'mnezeu.

Aurul e complet la mana lui Bernanke. El va decide soarta. :)