Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





sâmbătă, 9 octombrie 2010

Era in care cifre catastrofale devin stiri fantastice

A sosit vineri nonfarm payroll-ul american la -95000, cifra care reflecta locurile de munca pierdute din sectorul respectiv ( vezi sageata verde din graficul nr 1 fig. 2). Desi oficial somajul a ramas la 9,6% ( fig. 1 din graficul nr 1), nu ma refer aici la cifra U6 care este in jurul nivelului de 18%, un sondaj galup care nu ar trebui sa aiba decalajul cifrelor oficiale arata cifre de 10,1% (graficul nr.2). Uite cum un somaj in crestere devine azi o stire minunata, asta din moment ce bursele au continuat sa se aprecieze dupa lansarea ei.

Observa inca o data rorlul decisiv al perceptiilor umane si nu a stirilor, a politicului sau al bancilor in ceea ce priveste evolutia pietelor de capital. Un om normal se va intreba pe drept cuvant si neintelegand nimic din tot ceea ce se intampla: Cum in pastele cizmelor cailor poate un asemenea lucru sa fie posibil? Raspunsul este acelasi ca intotdeauna: perceptia tovarasi si cererea si oferta. Ca sa te lamuresti si mai bine privind rolul factorilor expusi iti mai prezint un paradox care ar trebui sa te convinga beton. Banca centrala japoneza a inceput sa faca QE in valoare de cca. 5 trilioane de yeni. Ti-am expus pe aceasta pagina nu de mult graficul dolar yen in care vezi si o interventie "magistrala" pe care banca o face in piata. Rezultat? Dolarul a scazut si mai mult fata de yen chiar sub nivelul de 82, nivel expus de mine ca fiind minima intervalului de suport.

Ca atare, banca centrala a Japoniei a inceput QE in timp ce Barbachi a spus ca se gandeste sa faca la fel. Avem asadar un fapt implinit pus fata in fata cu un gand nerealizat inca. Banca centrala a Japoniei s-a mai si aruncat in piata ca sa-si macelaresca valuta, in timp ce Barbachi n-a facut nimic altceva decat sa vorbeasca. Rezultatul? Yenul s-a intarit fata de dolar continuandu-si asa cum trebuia sa faca trendul ascendent, reusiind sa forteze chiar si extremele intervalului expus de mine, temporar deocamdata. Bursa face la fel. Piata a relansat intre timp si un proverb cunoscut, care loveste zilnic urechile investitorului:"nu lupta impotriva FED-ului"! Suna de parca FED ar putea influenta piata.

Ce reprezinta acest proverb? O perceptie! Este oare aceasta perceptie conforma cu realitatile economice si nu in ultimul rand cu doleantele japonezilor: banca, stat, bunic, tatic, mamica, catel, vacuta etc.? Desigur ca nu, dar asta conteaza foarte putin, din moment ce piata dicteaza dansul, fiind convinsa in momentul de fata de 2 lucruri pe care pare sa le considere absolut sigure:

1) Barbachii va incepe o noua monetizare electronica. 2) Consecintele acestui QE nu pot fi altele decat o evolutie bursiera pozitiva, care, va merge desigur mana in mana cu o desfintare a dolarului si un salt al aurului la 50 000 de dolari. Asta este dragi tovarasi si "pretini" perceptia actuala a pietii si, ca atare, aceasta este si explicatia evolutiilor privind valute, indici, aur, elefanti zburatori etc.

Cand se va schimba aceasta perceptie pe care piata o are in momentul de fata? In momentul in care yenul, elefantii, doalrul, indicii, vor ajunge intr-o zona in care imbalanta dintre cerere si oferta vor fi atat de mari incat vor determina schimbarea trendurilor. Eu nu pot sa fac altceva decat sa scot in evidenta nivele probabile. La unul din aceste nivele imbalanta de care vorbeam va apare. Tinand cont de perceptia euforica pe care piata o are in momentul de fata, nu avem altceva de facut decat sa asteptam si s-o  lasam sa ne destanuie ea nivele de care vorbeam.

5 comentarii:

AristotelCostel spunea...

tataie grinspanac vorbeste despre... austeritate. Cred ca hiustăn, ui hev a proablăm. :)

AristotelCostel spunea...

Every propaganda and manipulative tool has been pushed to the limit. All the levers have been pulled and the wheels are all hard over; the engines are straining and the crew knows we're not going to miss the iceberg, but there is still a reservoir of magical thinking, a terribly misplaced hope that "it won't be too bad."

By pushing every button, yanking every lever and maxing out every propaganda ploy, the Power Elites managed to pump the DJIA up to the resistance offered by the 200-day moving average around 10,900. They'd hoped to blast through this barrier, just to show the doubters that the "recovery" was indeed "real," but unfortunately their glass slippers are turning to dust and their grand bejeweled carriage is taking on the unmistakable shape of a large pumpkin.

I just have a feeling that something is going to trigger a decline so sharp and "unexpected" that the mainstream media shills will be gulping for "answers" when the reality has been staring them in the face all year: the recovery is nothing but manipulation and those who believed it were simply delusional.

http://www.oftwominds.com/blogoct10/look-out-below10-10.html

“It is very difficult to think through the scenario by which you induce” commercial banks to lend, Greenspan said. “If you don’t do this, quantitative easing can’t do anything to speak of.”

We’re increasing the debt held by the public at a pace that is closing” the gap between our debt and “any measure of borrowing capacity,” Greenspan said.

http://www.businessweek.com/news/2010-10-08/greenspan-says-u-s-creating-scary-deficit-as-borrowing-rises.html

... sau... cretinacu' are rate la plazma si dividiu' de la altex, ghiulu' la amanetu' care l-a ajutat sa plateasca rata dupa ce a depasit limita de overdraft cand a intrat in somaj... dilişiăs...

AristotelCostel spunea...

ioi... am uitat esenta... grinspanac gaseste dificil de identificat un scenariu prin care banca sa-i dea cretinacului... un credit. :)))

vasilache spunea...

astia pe zerohedge de mult sugereaza ca piata e manipulata, adica indexul e mentinut sus artificial (high frequency trading ?!?); asta e "dovada" ca e "bine" si e "recovery" :)

AristotelCostel spunea...

"Nobody Knows the Bubbles I've Seen"