Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





duminică, 10 octombrie 2010

Nebunie la cele mai inalte culmi

Doi ani dupa decesul Lehman, sezi pe scaun sau intinde-te pe pat inainte sa citesti, ca sa nu cazi, au aparut din nou instrumente financiare, legate de data asta de imprumuturi subprime facute pentru  masini. Ai citit corect si afla ca se vand ca painea calda, anul acesta deja intr-o o valoare de 4,4 miliarde. Is this recovery or what? Daca ar mai exista cineva care ar incerca sa ma convinga ca drumul pe care ne aflam nu duce spre iad i-as spune fara jena in fata ca este nebun. Ceea ce se intampla este intr-adevar incredibil demonstrand fara echivoc scufundarea unei noi societati, dupa scufundarea celei comuniste, mai precis a celei capitaliste.

Voi reveni la acest subiect prin intemediul unui nou articol. Voi incerca sa explic cauzele care au dus in opinia mea la decaderea ambelor societati. Voi incerca mai apoi sa prezint si solutii, solutii care in opinia mea vor putea da nastere unei noi societati, una care ar putea fi functionala. Aceasta societate va trebui insa sa tina cont neaparat de factorul si psihicul uman, un lucru care a fost neglijat cu desavarsire atat de societatea comunista cat si de cea capitalista in forma pe care o are azi. Hai sa ne despartim acum de filozofia societatilor pentru a face o noua vizita indecelui american Sp 500.

Cautand pe net vei gasi un ocean de parareri venite de la analisti de fel si forma, tehnicieni, fundamentalisti, visatori si apocaliptici. Pe cine sa crezi pana la urma in toata harababura asta? In perspectiva scurta de timp eu te invit sa nu crezi pe nimeni, pentru ca in mediul care s-a creat bursa ar putea sa mai urce binisor. Sau, ar putea sa inceapa sa cada ca un bolovan chiar incepand cu ziua de maine, luni. Asculta ca atare o recomandare si din partea lu mosu: Shedz pe cur! Recomandarea a fost scurta si la subiect dupa cate vezi, dar probabil cea mai plauzibila in momentul de fata. Explicatia? O evetuala apreciere care va urma nu-si va merita riscul, in timp ce o intrare pe partea scurta ar mai putea sa-ti scoata niste parale din buzunar.

Caderea va veni dar in mediul actual bursa nu reactioneaza conform asteptarilor. Nivelele la care au ajuns indicii, urcand necontenit, devin desigur semnale de alarama, dar nimic mai mult deocamdata. Ceea ce putem constata este faptul ca suntem intr-un nou interval de timp cheie si, faptul ca bursa s-a miscat mai mult lateral, intr-un interval destul de stramt, marcat intre cele doua linii subtiri albastre. Observa! Maximele din acest interval nu sunt la ditanta prea mare una de alta desi trendul liniilor amintite este usor pozitiv. Bursa a cazut intr-o zi pentru a urca mai apoi in ziua urmatoare, acumuland de fapt nu mai mult de 10 puncte in total in ultima saptamana.

Am vazut pe net si analize de volum referitoare la ultimul brat de apreciere pe care le consider eronate. In patratul albastru mare avem de fapt tot o faza de miscare laterala a bursei, insa mult mai mare decat faza din ultimele saptamani. Intr-o asemenea faza volumul obisnuieste sa fie mic dand peste nas celora care ar vrea sa-l noteze ca fiind un parametru semnificativ. In opinia mea exista doar un singur lucru care poate fi numit semnificativ din punct de vedre al analizei volumului:  volumul mic prin care indicele isi pareseste faza laterala din patrat. Doar cu o zi inainte volumul a fost mult mai mare rezistenta reusind totusi sa respinga aprecierea (sageata rosie).

Ziua urmatoare indicele iese totusi din faza de miscare laterala dar cu un volum mult mai mic ( sageata verde). Concluzia? Barosanii au ramas pe pozitii, nu au vandut si nu au mai cumparat, fiind deja investiti si asa pana peste urechi ( ma refer desigur la cei care mai sunt in piata). Prostimea a scos asadar indicele din patrat.

Faptul ca barosanii n-au vandut nu insemna ca nu vor incepe sa vanda la nivele mai inalte. Toti nu pot fi chiar orbi la cifrele care le lovesc zilnic ochelarii. Ceea ce ramane de vazut este tocmai ceea ce spuneam: Momentul in care barosanii vor incepe sa-si lichideze pozitiile. Tehnic vorbind o asemenea posibilitate va apare chiar maine. In caz  ca va fi luata in considerare bursa si-ar putea incepe ziua cu un salt, fiind mai pe urma inpinsa spre sud de vanzatori.

Pana atunci insa hai sa mai traim jupuiti, mintiti, umiliti si, de acum incolo, si inghetati bine, amintindu-ne de fiecare data ca, politicul nu este altceva decat o oglinda a votacului.

5 comentarii:

horatiu spunea...

Titlul ales reflecta bine, zic eu, realitatea momentului.
Toate cele bune, tuturoe !
http://www.youtube.com/watch?v=9kPCYcBm-C8&feature=player_embedded#!

horatiu spunea...

Auzi horea, eu cred ca tu subestimezi manipularea de pe wall street. Indicii s&p si dj sunt prea importanti pt america si implicit pt lume pt a fi lasati sa functioaneze normal. Asa ca eu sunt exploatati politic pt a cîstiga timp, pt ca iesire din sitiatie nu exista, suntem de acord. Iar modul de manipulare, dupa QE1 a devenit simplu, caci marii jucatori de pe wall street au devenit marionete de stat ce stapînesc tranzactii high frecvency. Astia sunt ""barosanii'' de care vorbesti iar iei nu au nici o marja de manevra, servesc prompt si servil, politicul într-o relatie incestuoasa lasînd în exterior impresia ca ceilalti (adica noi toti) suntem tîmpiti. In urma cu cîtiva ani, la noi, astea se numea : cincinalu-n patru ani si jumatate!
Asteptam episodul urmator, pîna atunci: let's get physical !

Anonim spunea...

Interesante articolele d-voastra,

pe cand si un articol despre "quantitative easing".
Cum vedeti fenomenul si urmarile posibile, pozitive sau negative ? Cum vedeti evolutia la titlurile Bancii Transilvania(TLV), la ora actuala, care se pare ca au avut o miscare contrara restului actiunilir de pe BVB?

Informatii-economice spunea...

@Horatiu - Un articol f interesant dar mai vechi despre manipularea S&P si DOW - http://www.zerohedge.com/article/insights-ex-wall-street-ceo

Informatii-economice spunea...

@Horea - da, e ciudat sa vezi cum nu s-a inteles nimic din subprime-ul imobiliar sau cum toata lumea se uita in alta parte pt a nu fi acuzat ca din cauza lui a picat piata.
Totusi, e nevoie de o noua bula care sa mai preia din varful de datorie de anul urmator!