Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





luni, 25 octombrie 2010

O discutie cu Razvan

Care ar putea interesa si restul lumii:

Salut Horea, Vroiam sa te intreb ce parere ai de cresterea M2 YoY cu 5.5%... si de cresterea M3 cu 6.5%... Mie mi se parea ca economia este destul de blocata dar s-ar parea ca inclusiv creditul neguvernamental a crescut cu 4.5% fata de anul trecut. 

Se prea poate dar problema sunt tocmai creditele excesive. Prelungirea unei agoni nu va fi niciodata rezolvarea problemei. 

sunt de acord dar... ma asteptam ca deflatia sa se instaleze ceva mai repede. Ma asteptam ca Eur/Usd sa ajunga pe la 1.42 de unde sa-si inceapa coborarea... acum nu sunt sigur ce face pentru ca ar putea schimba tendinta considerata de mine corectiva cu una pe termen ceva mai lung. Ma asteptam ca inflatia sa fie ceva mai mica... Acum insa incep sa suspectez ca cei care trag sforile sunt ceva mai inteligenti decat credeam si ca reusesc sa scape din nou intr-o perdea de fum. Multumesc, Razvan

Razvan si restul lumii! Cifre M3, care includ de fapt M1 M2 si Money base exista, cineva s-a apucat din nou sa le reprezinte grafic. Din M3-ul expus, aflat pe minus dupa cate poti vedea, inflatia este cam deflatie desi graficul arata o usoara crestere. Cresteri de la nivele minus spre alte nivele minus trebuie sa devina fara semnificatie in acest context. 

Mai mult decat atat, cresterea masei monetare rezultata din doar cresterea maselor de credite si nu din cresterea maselor monetare tangibile poate crea inflatie doar din momentul in care aceste credite ar fi asimilate de catre piata. In momentul de fata ne aflam insa foarte departe de un asemenea scenariu so there is nothing else but deflation. Ce rost ar mai avea QE2 in caz ca FED ar fi obtinut inflatia dorita. In alta ordine de idei, vine dusul nr. 2 la pretul caselor. Conform indicelui Case-Shiller ne putem astepta la scaderi de cca. 20%.

Cu pretul caselor in plojon, poti uita de inflatie sau de revenire economica, exact pana in momentul in care pretul acestora o va lua din nou la deal. In momentul de fata cineva greseste: ori cumparatorii de bonduri treasury, ori cumparatorii de actiuni. Eu cred ca cei din urma vor fi arsi in curand, cel mai tarziu in data de 3 luna viitoare, odata cu anuntarea programului FED. Peisajul politic din America se schimba vazand cu ochii democratii trebuind sa sufere in opinia mea o infrangere usturatoare. Partidul Tea care deocamdata este perceput ca un partid legat de partidul Republican ar putea sa surprinda chiar pe cel mai rutinat analist. Schimbarea peisajului politic ar putea trage dupa sine si taieri de barba de pe fata domnului Bernanke, lasandu-i astfel pe euforicii din piata cu ochii in soare.   

Ps. Razvan! Ma indoiesc in momentul de fata ca euro ar mai putea ajunge la 1,42, altfel decat printr-un eventual spike care nu va dura mai mult decat cateva ore.

5 comentarii:

Flavian spunea...

Cu ce ma incalzeste ca pretul caselor scade, atata vreme cat mancarea, motorina sau factura de incalzire continua sa inflationeze vazand cu ochii... :)

Horea spunea...

Flavian, te incalzeste sau mai bine zis te raceste doar din cauza ca recesiunea se va adanci, putand sa te aduca intr-o situatie in care nu vei mai putea plati facturile de care vorbesti. Nici macar in cazul in care pretul acestora va intra si el la randul sau in deflatie.

Anonim spunea...

o informatie de curand din us , anunta o crestere a vanzarii de case , deci treaba merge spre bine , oricum nu cred ca actiunile pe bursa americana cresc doar pe zvonuri , sunt si date care majoritatea au fost "better than expected" , asa ca mai usor cu pesimismul

mobutu spunea...

mai usor cu optimismu de genu wishfull thinking domnu anonim de mai sus

AristotelCostel spunea...

ei... si apare un anonim cu un comentariu savuros si o viziune complet... originala.

Argument de baza: "nu cred ca"

popescule, de prostia ta nu te va scapa decat... foamea.