Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





vineri, 8 octombrie 2010

Omul nou

Ceausescu s-a straduit din rasputeri sa fabrice omul nou numit pe atunci si omul de tip socialist. Multi tind sa creada ca a esuat, eu cred in schimb ca a reuist mai bine decat isi inchipuia. Om de tip socialist n-o fi reusit el sa creeze, dar, a reusit sa creeze ceva si mai nastrusnic, omul in innoire vesnica. Acest om, adica romanul, se scoala in fiecare zi mai nou decat atunci cand s-a culcat, uitand astfel complet de intamplarile prin care a trecut doar in ziua precedenta. Fenomenul este absolut logic tinand cont de faptul ca cineva mereu mai nou nu se poate ocupa nici macar de lucruri cu o vechime de o zi. Domnul Isarescu bancherul vesnic din toate oranduirile si timpurile stie foarte bine acest lucru.

Ca atare faptul ca domnia sa spune una intr-o zi afirmand ceva diametral opus in ziua urmatoare nu va scandaliza pe nimeni, in niciun caz nu pe romanul aflat intr-un proces de innoire perpetua. Oare de ce s-ar sinchisi domnul Isarescu cand politicul face tot la fel, cu presedintele tarii pe postul de campion absolut. Romanul este un om al viitorului indiferent ca-si va peterce zilele care urmeaza in prapastie sau nu. El va continua sa-l intrebe pe domnul Isarescu despre cursul de schimb, tremurand la fiecare prognoza esuata a guvernatorului.

Cei cu mintea mai lunga de un centimetru trebuie sa-si aduca aminte de povestile isaresciene, in care, cavalerul lupta cu balaurii speculatori pentru a apara leul. Acest lucru nu s-a intamplat insa ieri, ci inainte cu luni bune, romanul reusind sa uite de atunci pana si faptul ca el a fost acela care l-a votat pe "jigodia"de la Cotroceni presedinte. Prestatii de tip sus Basescu si, doar dupa un an, jos Basescu sunt tipice doar pentru un popor format din oameni aflati intr-o innoire perpetua. Cine din acesti oameni ar mai putea sa ridice azi o spranceana, atunci cand domnul guvernator isi manifesta ingrijorarea pentru valuta nationala, dar, in sens absolut invers de aceasta data?

Posibilitatile pe care le are valuta noastra de-a ajunge la un pret de sub 4 lei pentru un euro il nelinistesc mai nou pe mai marele BNR. Sa se fi molipsit guvernatorul de virusul japonezo-americano-european? Sa fi primit oare si domnia sa boala exporturilor si a valutei macelarite? Sincer sa fiu nu stiu ce sa mai cred, pentru ca in Romania este imposibil sa sti ceva. Romania este probabil printre putinele tari din lume, unde afirmatiile diametral opuse, facute de orice persoana care conteaza, nu sunt sanctionate de nimeni in nici un fel. Cauza acestui fenomen nu poate sa fie in opinia mea decat unul singur: Creierul romanului votac se afla in burta si nu in cap. Cei ce gandesc cu burta se mai si cultiva la domnul Dan, fiind mult mai interesati de aventurile Cosminei Pasarin decat de ceea ce spun si fac politicienii si conducatorii institutiilor din tara in care traiesc. Iata de unde si memoria de nici macar o zi a omului care se afla intr-o innoire continua.

O problema fatala apare totusi: Omul nou si intr-o innoire perpetua voteaza si accepta oamenii vechi aflati intr-o degradare continua.

Un comentariu:

doru.dascalu spunea...

Cu ce ma deosebesc eu de sclavul din antichitate?!Prin faptul că am dreptul să-mi aleg stăpânul,prin vot, (ha,ha) înseamnă că nu sunt sclav?! Munca de îndobitocire a maselor de oameni, fie de români sau de alte naţii, începe să-şi arate roadele.Sclavii mai inteligenţi care ar vrea să se revolte, sunt cuminţiţi cu poliţia pământeană.Sclavii proşti, marea masă de fapt, sunt cuminţiţi cu poliţia "astrală"(adică cu doamne, doamne).Dar sclavului asigură-i raţia de mâncare şi v-a sta cuminte în banca lui.Mai ales dacă ai organizat foarte mult circ la care el să-şi piardă vremea. Să conduci o societate prin discutarea economiei, este cel mai mare cretinism posibil.O societate se dezvoltă când există conducători ce identifică pe intreprinzători şi îi ajută prin orice metode, să creeze noi entităţi economice sau sociale.Deocamdată crearea de noi entităţi economice a devenit apanajul unei clici, care ne dau nouă subiecte politico-economice teoretice de discutat.În timp ce noi dicutăm despre iarovizarea cartofului la praşila a doua, ei cultivă bine mersi.Şi românul în marea lui majoritate nu votează cu burta, votează chiar cu capul.Dar cu capul cel sec, de prost şi de fudul.Românul votează cu X ca să-i facă în ciudă unui vecin sau amic care votează cu Y.Ceauşescu ia uniformizat pe români.Şi după 50 de ani de blamare a intelectualităţii, românul indiferent cât e de prost, se crede super inteligent.Vrei să expui nişte idei bune, unui grup de proletari români, şi locuieşti în cartier cu ei, sau lucrezi cu ei, te vor persifla şi te vor trata ca pe unul mai prost ca ei.De aceia cred că românii îşi merită soarta, şi aş dori să ajungă marea majoritate precum vitele la grajd, adică la cantina socială.Toţi comentează contra, dar când e vorba să-i mobilizezi la o acţiune concretă, la o adunare la un miting ceva, se dau toţi loviţi.