Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





duminică, 3 octombrie 2010

Parabole

Ti-am pus aici cateva grafice care reprezinta de sus in jos:  1)Nikkei, indicele japonez 2) Nasdaq, indicele sectorului tehnologic SUA, 3) pretul imobiliarelor din Florida, 4) petrolul si, ultimul grafic aurul. Te intreb! Vezi vreo asemanare intre aceste grafice? Eu o vad, fiind convins ca o vezi si tu! Toate prezinta o explozie a preturilor in forma de parabola. In cazul in care vezi asemanarea dintre ele este mai mult ca sigur ca vei vedea si o deosebire.

Primele 4 grafice prezinta plonjoane catastrofale de pret, dupa expansiunile parabolice. Aurul face deocamdata exceptie. El se afla in continuare si dupa cum se vede la culmile fazei parabolice de care vorbeam, atingand noi maxime chiar vineri 30 septembrie. Din punct de vedere tehnic parabolele reprezinta baloane. Baloanele umflate la refuz obisnuiesc in cele din urma sa se sparga intotdeauna, cazand mai apoi cu viteza sunetului catre pamant.

Tot primele 4 grafice, cu toate ca reprezinta instrumente total diferite, au fost deja supuse dupa cum se vede caderilor mentionate, total sau partial, teoria din punct de vedere al analizei tehnice fiind: intoarcerea preturilor la punctul de formare a parabolelor. Chiar daca nu sunt mama Omida si chiar daca posturile Tv din strainatate recomanda cumparare de aur, in reclame repetate la intervale de o ora, voi indrazni totusi sa ma intreb: Oare de ce sa nu aiba si aurul aceiasi soarta ca si celelalte instrumente intrate in faza de parabola? Asta numai pentru simplu fapt ca Barbachi va arunca bani din helicopter producand hyperinflatie? Te-ai gandit la o varianta in care marii analisti ar putea da gres? O varianta pe care eu o vad foarte probabila in momentul de fata. Te-ai gandit ca un balon spart va trebui sa cada catre pamant cu aceeiasi viteza indiferent ca scrie pe el aur, petrol, imobiliare sau orice altceva. Indiferent de ce spun expertii opinia mea este ca aurul se afla la nivele la care cea mai mica surpriza neplacuta din piata ar putea sa bage oamenii in sperieti. Cand si daca acest lucru se va produce nu fi mirat daca vei vedea caderi de 100-200 de dolari intr-o zi.


Eu o tin mortis si cred in continuare ca investitorii se joaca cu focul, atat in cazul burselor cat si in cazul aurului.
Euro, moneda care-si dadea duhul acum cateva luni a ajuns din nou la nivele la care problemele europene n-ar mai trebuie sa existe deloc, pentru ca pretul actual fata de doalar sa poata fi sustenabil si motivat.


Este adevarat ca o delegatie din China a laudat Eeuropa spunand ca va sprijini cumpararea datoriilor din tarile cu probleme. Cu toate acestea eu ma voi intreba si in acest caz: Au sters cumva cuvintele mai marilor din China datoriile Irlandei, al Spaniei, al Portugaliei etc.? Eu nu cred! Germania si Franta si-au revenit intr-adevar, dar dupa cate stiu eu uniunea are mai multe tari membre decat cele doua. Cat de buna inotatoare ar fi Germania, coroana de plumb agatata de gatul ei de Grecia &Comp va trebui s-o traga un picut spre fund.

Totul pare roz din nou, cu burse care nu mai contenesc sa urce si cu Boci care vor da inapoi salariile luate de la oameni deja in 2011. Si-o fi adus aminte micutul de alegerile din 2012? De ce le-a mai luat atunci la oameni banii daca inoata in parale ca pestele in apa? Cand te mai gandesti ca va da si cate 10 000 de euro la fiecare intreprinzator tanar, simti ca vrei sa-l iei in brate ca intr-un vis frumos, soptindu-i duios la ureche: Dragul meu Emil Geoana. Realitatea cu pinguinii urlatori te trezeste insa brusc. Iti dai sema imediat ca te-ai sculat tot in Romania.

13 comentarii:

Cornel spunea...

In timp ce iti citeam postarea de azi, aud la radio melodia asta ...

http://www.youtube.com/watch?v=jBYyps3boU0

si zic , hopa, ia uite cat de bine se potriveste cu profilul blogului lui Horea.

ps. cu aurul ramane cum am stabilit. Avem un soi de alchimie ca pe vremuri numai ca de data asta e doar pe hartie. Cu barbosu" pe post de alchimist sef.

Gabi spunea...

Horea
In ceea ce priveste aurul daca sistemul nu-si schibma paradigma ai dreptate. Iar acum paradigma are la baza fiat money si algoritmi de tranzactionare - :) "parerea mea" dar eu nu sunt Hagi al finantelor.
Aurul are functia de colac de salvare. Daca barca e solida, se vede tarmul si vremea e frumoasa nu da nimeni doi bani pe el.
Dar daca incepe sa tune si sa ia apa barca? E un ocean de "liabilities" intre noi si tarm. Ce vor face cei ce vor sa-si protejeze proprietatile?
Aurul n-o sa urce din cauza celor impovarati de credite si care n-au ce pune pe masa. El va fi "le coup de grace" a celor ce se vor situa mai avantajos dupa "pregatirea de artilerie" = "currency war".

horatiu spunea...

Nu aurul creste ci monedele toate isi pierd tot mai mult valoarea din cauza de ... imprimanta.
Daca realizam cita lume detine (poseda)aur ca si investitie, ( nu doar verigheta de pe deget) nu prea cred ca e inca bula.

horatiu spunea...

Alchimia in vremurile noastre e foarte simpla, scoti banii din contul bancar si mergi la buticul de amanet din colt si-i transformi in aur. Curaj !

Flavian spunea...

Horatiu zice bine.

Horea, tu mereu ai insistat pe faptul ca e vorba de perechi. Cand cineva te intreba daca se va devaloriza euro, il intrebai "raportat la ce ?"

Acum vin si iti pun si eu aceeasi intrebare. Zici ca se apreciaza bursele sau petrolul. Raportat la ce ? La o biata hrtie igienica ?

Intelegi unde bat ? Daca nu, vezi AICI un sondaj de opinie... The DOW is crashing... :)

Anonim spunea...

referitor la ce spunea si flavian de petrol, se apreciaza legat de hartie, dar anumite fapte raman totusi:

http://www.businessinsider.com/the-oil-peak-has-been-reached-2010-10

Horea spunea...

Gabi, deflatia in care eu cred in momentul de fata va face ca hartia igienica sa fie dorita chiar si de cei instariti. Ce se va intampla la sfarsitul dansului peste cativa ani este o alta cantare.

Flavian, aur fata de dolar desigur din moment ce eu ma astept ca prostul ca dolarul sa se aprecieze.

Anonim, apropo de peak oil. Gnadeste la consum in timpul unei deflatii aparuta intr-o depresiune.
Asta desigur in cazul in care eu voi avea dreptate si nu cei care vad comoditatile in cer.

Flavian spunea...

Horea, eu stau si ma intreb n-o fi cumva bula de fapt la dolar ? Si se desumfla la fel ca aia imobiliara ? Adica hartia igienica americana a atins un nou minim de 0.00077 uncii pentru un dolar. De ce sa gandim pe dos ? De ce sa evaluam aurul in monede fictive in loc sa evaluam moneda fictiva in cea reala ? :)

Oare cum ar arata graficele imobiliarelor raportate la aur ? Sau ale petrolului evaluat in aur ? Sau ale burselor cu pretul in aur in loc de hartie igienica ? Sa vezi acolo deflatie daca tot iti place tie deflatia... :)

Horea spunea...

Flavian, vom trai si vom vedea.

Informatii-economice spunea...

@Flavian - Ca sa existe inflatie trebuie sa existe cerere de bani. Trebuie ca banii sa circule in economie prin credite acordate.
Atata timp cat nu vezi la Tv reclame cu credit cu buletinu', inseamna ca tot acel mecanism de multiplicare al banilor nu exista.
Am postat acum ceva vreme un articol despre multiplicatorul banilor si cum el de fapt... nu exista!
Cat despre Aur, el acum se apreciaza corelat cu Eur, desi intre cele 2 nu e nici o legatura!
USD e intr-o perioada de corectie fata de tot!

Flavian spunea...

Info, ca sa existe hiperinflatie nu-ti trebe cerere de bani, din contra cererea de bani trebuie sa tinda la zero.. adica nimeni sa nu-i mai vrea... :)

AristotelCostel spunea...

@flavian

"Nu-i mai vrea nimeni" si "supraindatorare" nu se leaga.

Majoritatea ii vrea... de nevoie, cei putini cu bani cauta safe-heaven-uri in functie de titlurile din ziare, iar cei infimi, ctitorii sistemului, au target "0,000001% detin 99,9999%".

Ce inseamna "nevoie"?
Dorel bea vin Babanu, Veta vrea sa schimbe ghiveta, Mita s-a inscris la bicicooltura sa-ti dea cu peakoilu' in cap, tu vrei zoom optic de 123x etc.

Legat de ratatoni/creditaci/cretinaci, n-am vazut caderi de regimuri dupa Caritas/FNI, deci... vor plati cu bani de hartie pentru care vor trage luna de luna 30-50 de ani. :)

Flavian spunea...

"Nu-i mai vrea nimeni" + "supraindatorare" = faliment... :)

Sau poti sa o iei in ordinea logica: "supraindatorare" => falimentul celor care emit banii => "Nu-i mai vrea nimeni"

FNI a avut un "mizilic" de 100 milioane euro. Hai sa vedem un BCR sau VB sau Alpha cu depozite de miliarde de euro sau active de zeci de miliarde... ;)

Hai sa vedem inca un BofA de teapa Lehman si atunci sa vezi show. Iar uitam ca in toamna 2008 am fost la un pas de stop-joc ? :)