Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





miercuri, 20 octombrie 2010

QE 2,3...10 si cum vad eu evolutia bursei si a economiei

Exista oare oameni care citesc acest blog si care sa nu stie ce este QE?
Eu plec de la premiza ca exista cu siguranta si ca ei nu trebuie sa se simta mai prejos decat ceilalti din aceasta cauza. Totul se invata la un moment dat de catre orisicine, important este sa intelegi ceea ce citesti.
Voi repeta de aceea foarte pe scurt definitia si felul in care se face QE, pentru a putea trece mai apoi si efectele pe care cred eu ca le-ar putea avea asupra economiei SUA. Qe ( quantitativ easing) este asadar o operatie facuta de o banca centrala cu scopul de-a facilita credite.

Acest lucru se poate face in doua forme: 1) scaderea dobanzilor, 2) cumparare de instrumente financiare de la banci, de tipul obligatiuni, pentru a le mari acestora din urma lichiditatile. Lichiditatile valutare pot fi extinse si prin tiparirea banilor tangibili, un lucru pe care FED nu l-a facut pana acum si nu-l va face probabil nici in viitor, deocamdata, institutia fiind dupa cate se cunoaste un consortiu privat unde interesele actionarilor nu sunt nicidecum distrugerea institutiei in sine si, prin aceasta, autodistrugerea lor proprie.

Prin tiparire de bani tangibili bunurile tinute gaj si de fapt orice bun din cartea bilanturilor tinute de banci si chiar de catre FED ar trebui sa se devalorizeze ca atare, fenomen distructiv in sine. Ca o consecinta, pana ce institutiile financiare, intreprinderile mastodonte, etc. nu-si vor termina stergerea datoriilor, monetizarile reale care ar duce la inflatie si distrugerea valorii bunurilor pe care le au in gaj, precum si al altor bunuri, va ramane dupa parerea mea doar un mit.

Sa ne uitam acum o clipa la ce a facut FED pana acum. Pentru a facilita creditarile institutia a coborat dobanda de referinta pana la 0,25 de puncte, deci foarte aproape de zero. Rezultatul acestei manevre a fost cam tot zero, din punct de vedere al cresterii economice. Pentru cei care afirma in continuare ca FED face, FED drege am o intrebare: De ce crezi tu ca o banca da cu dobanda de pamant atunci cand dobanzile sunt de fapt o sursa incontestabila de venit pentru toate institutiile de creditare? Raspunsul este simplu de fapt si acelasi ca intotdeauna, atunci cand este vorba de-o piata: cererea si oferta!!!

Ce insemneaza atunci fraza grohaita de domnul barbos la fiecare intrunire FED, in care se precizeaza ca dobanzile vor ramane neschimbate pe o perioada de timp indelungata? Insemneaza pur si simplu ca, creditele la care viseaza "barbia sa" nu au cautare nici macar la 0,25 de puncte. In situatia descrisa ce-i mai ramane de facut chairmanului FED, altceva decat sa scada dobanda la zero, asa cum au facut si japonezii, sperand ca si cei din urma ca 0,25 de puncte ii vor putea isteriza pe debitori. In opinia mea atunci cand psihologia umana este intr-o faza de ostilitate impotriva imprumuturilor, ajunsa aici tocmai din cauza datoriilor acumulate pana peste uerchi, domnul Barbachi va putea cobora dobanda pana la minus 1 si tot fara rezultat.

Ca sa intelegi ecuatia si mai bine hai sa simplificam lucrurile ca de obicei. Sa presupunem ca esti un om caruia ii plac pepenii. Ai cumparat unul mare cu 3 lei kg. Ziua urmatoare vezi ca e mai ieftin si mai cumperi doi. Pepenii continua insa sa se ieftineasca facandu-te sa sa sari in sus de bucurie si sa cumperi cate 5-6 bucati/zi de frica ca nu cumva sa li se ridice pretul. Poti face aceasta manevra cu orice marfa, pentru ca la un moment vei fi saturat chiar si cu masini. Saturat fiind, ceea ce inseamna ca ai mai mult decat iti trebuie si poti consuma, te vei opri din cumparat, asta indiferent ca marfa se va vinde cu 50 bani bucata.

La cele expuse mai adauga acum si faptul ca te-ai imprumutat de fiecare data atunci cand ai cumparat in extaz si ametit de cap, orice marfa de fapt. Tinand cont de cele spuse pot afirma cu convingere urmatoarele: Creditele sunt tot o marfa si iata ca doar psihologia umana le poate determina gradul de cautare, oricat de scumpe sau oricat de ieftine ar fi ele. Este atunci foarte normal ca omul saturat de pepeni, de credite, de orice sa nu le mai doreasca, asta in pofida faptului ca un barbos sau altul si-ar dori cu totul altceva.

Nemaiavand arma cu dobanzile, barbosul, care nu intelege nimic din mecanismele pietei, nu se lasa. Conform teoriei hai sa mai dam o tuica alcoolistului cazut in nas ca sa-l facem sobru, el vede probleme in cantitate de bautura la indemana in loc sa inteleaga ca omul a baut deja prea mult si nu-i mai trebuie.
Ca atare Bernanke se va apuca probabil de cumparat din nou obligatiuni incercand in felul acesta sa maresca lichiditatea imprumuturilor deja abundente asa cum sunt. Rezultatul acestei manevre va fi de aceea egala cu zero in opinia mea, efectul momentan fiind si el de data asta de durata mult mai scurta decat data trecuta. Parerea pe are o am si pe care am avut-o de fapt tot timpul o cunosti deja din postari anterioare.

Ca o repetitie hai sa mai vedem odata ce a facut si ce va mai putea face FED, precum si rezultatele pe care le-a obtinut si le poate obtine.

1) A coborat dobanda la nivelul 0,25 de puncte fara nici un rezultat, pentru ca piata nu mai vrea credite in momentul de fata, fiind inecata in datorii.
2) A oferit si nu a injecat lichiditati asa cum afirma multi dintre cei care nu inteleg fenomenul in totalitate sa, in schimbul unor instrumente financiare beton, care mai trebuie sa fie si rascumparate de catre debitor in timp de 30 de zile.

In viitor FED

3) Va putea sa scada dobanda de referinta la zero imediat dupa alegeri si pe urma ce? Se pare ca piata nu este interesata nici macar de dobanzi negative. Barbosul refuza sa inteleaga insa rolul psihologiei umane in evolutia pietelor de capital, dar mai ales rolul nociv al  creditelor dementiale, care au determinat de fapt aparitia acestei psihologii. Sperietorile verbale cu inflatie in crestere va trebui sa le lase pentru visele sale dulci, in timp ce realitate care il inconjoara va continua sa vorbeasca o cu totul alta limba.
4) Barbulachi va mai putea incepe in viitorul apropiat, probabil exact dupa alegeri, cumparari de obligatiuni asa cum facut si data trecuta, dupa parerea mea cu acelasi rezultat, incercand sa ofere lichiditate unei piete care isi intoarce capul ca omul beat turta, numai la auzul cuvantului alcool.

Concluzia: Eu cred ca anuntarea inceperii QE dupa alegeri va da cu bursa de pamant din moment ce ea si-a facut deja dansul pe melodia perceptiilor. Economia va urma acelasi drum. In 20011 vom da de un fund ciclic de durata scurta,  voi reveni la el atunci cand va fi cazul. Pana atunci uita-te la graficele expuse. Din martie 2001 si pana in martie 2006 ( sageti verzi)  ai un ciclu de QE facut de banca centrala a Japoniei. Pentru o vizualizare mai usoara am pus dedesubt indicele Nikkei. 

Observa cum ciclul bursier si in consecinta si cel economic isi vad de treaba lor, bursa cazand cel mai bine chiar dupa inceperea QE? (patrulater albastru). Bursa a continuat asadar sa cada dupa cate poti vedea inca 2 ani buni, pana in 2003, de unde o revenire independenta desigur de QE si-a facut aparitia ( patrulater roz). Important este oricum faptul ca Japonia, cu toate QE si interventiile bancare facute impotriva yenului, se afla si azi in depresiune si in deflatie cu un yen solid. Revin maine sau poimaine cu o analiza a indicelui Sp, care arata in momentul de fata obisit dar inca zburdalnic.

Ps. Inchipuiste-ti acum si un scenariu in care FED va anunta un QE mult mai bland decat cel la care se asteapta piata.

16 comentarii:

Free Drive Ro spunea...

logic asa ar fi, dar piata asta nu mai are de mult nici o logica...

Horea spunea...

Free drive, ai putintica rabdare!

Anonim spunea...

totusi , fed-ul a realizat ceva , au reusit sa tina dolarul la minim fata de restul monezilor de pe piata , iar , din bursa americana vin numai vesti bune , deocamdata dow e la 11000 si urca vertiginos , rezultatele companiilor americane sunt foarte bune

Horea spunea...

Nu FED-ul ci piata a tinut doalrul acolo unde este precum a tinut yenul acolo unde nu vroia sa-l aiba banca centrala a Japoniei.

Adevarat ce spui in legatura cu DJI, urca si rezulatele companiilor par bune si ele. Ca o consecinta bursa ar trebui sa continuie sa urce nu-i asa?

Sa vedem care din logicile expuse, le va alege piata a ta sau a mea?

Alibaba spunea...

Graficul din articol este de o calitate destul de slaba.Abia se pot distinge cifrele din el. De ce nu folositi un program de print screen, sunt gratuite, si sa salvati graficul la o rezolutie ceva mai buna.Deasemenea ar fi util sa folositi un "word" ce va corecteaza la scris limba romana, apar greseli care tin cel mai mult de tastari gresite ale unor litere, iar acesta v-ar ajuta la acuratetea gramaticala a articolelor d-voastra. In rest toata stima pentru blog. As vrea sa vad mai multe articole ce vin cu grafice si interpertari, mai multe analize fundamentale legate de anumiti indici, ce se zice ca nu pot fi manipulati, cum ar fi de exemplu Baltic Dry Index.
Pe cand si cateva articole si interpretari legate de BVB si indicele BET-FI?

Alibaba spunea...

Si tot despre QE:
http://www.bursa.ro/federal-reserve-accelereaza-pe-drumul-catre-nicaieri-impactul-cu-zidul-realitatii-este-tot-mai-aproape-99080&s=international&articol=99080.html

AristotelCostel spunea...

Cand apare flavian sa-i spuneti sa treaca si pe aici.

leonard spunea...

flavian, neaparat sa treci pe acolo pe unde zice AC. flaviane, neaparat!

Horea spunea...

Alibaba, iata ceva ce eu numesc critica constructiva desi nu sunt total acord cu tot ceea ce scri.

Graficele mele sunt de obicei foarte clare cel expus in aceasta postare netrebuind sa fie mai bine conceput decat este. Ciclul Qe a bancii centrale din Japonia reise foarte clar, precum si felul de reactie al indicelui Nikkei in aceasta perioada.

Am adaptat cele doua grafice in asa fel incat perioadele mentionate sa se suprapuna exact, chiar daca in graficul indicelui cifrele nu se vad prea clar. In primul grafic cifrele se pot citi, cel mai relevantlucru de fapt, si absolut suficient dupa parerea mea pentru intelegerea celor spuse.

In ceea ce priveste ortografia nu am tastaturi romanesti ceea ce face ca o corectura in word sa fie plina de rosu chiar la litere precum a i t etc. Ma straduiesc cat pot, in masura timpului pe care il am liber, sa mai revin si sa corectez dupa.

Am plecat totusi de la premiza ca o corectura in word mi-ar lua si mai mult din timp. Oricum, merci pentru atentionari. Ma voi stradui sa indrept ceea ce pot, punand insa in continuare accent pe fondul paginii si mai putin pe forma, deocamdata.

Sunt absolut de acord cu tine ca forma este un lucru important.
Lipsa de timp si faptul ca fac tot ce vezi gratuit ma obliga totusi sa prioritez.

Flavian spunea...

Da leonard, poate daca aducea si niste argumente in loc de povesti era si mai bine... :)

They recognize the rise in the gold price, but not its identification as money in a moneyless world. They confuse legal tender with money.

Stiu ca lui AC ii plac povestile spuse de Panaite. Povesti frumoase despre baloane, despre spargerea lor, despre achizitii exagerate evaluate in hartie igienica.

E bine ca macar spre deosebire de altii stiu sa masoare corect, dar e ca si cum ai masura totul cu un metru din gheata. Cat timp e iarna socotelile ies ok, doar ca saracii sunt total nepregatiti pentru momentul in care vine primavara.

AristotelCostel spunea...

@flavian

... a moneyless world...

Flavian spunea...

da, stiu.. iar pentru unii asta e deja iadul... :)

Anonim spunea...

AristotelCostel, speriat mai esti... :)

in cazul tau si-au atins scopul astia cu filmele gen nwo. Baga teroare, frica, razboaie, apocalipse, sa faca toti pe ei.

n-asa ca esti murat tot daca e sa pice bancile si sa dispara banii ? te-au terminat psihic inca dinainte sa incepa vreo eventuala lupta...

Informatii-economice spunea...

Mi se pare super ca atati oameni inteligenti si informati se intalnesc pentru a dezbate astfel de teme...

Parerea mea: toti au dreptate!
Initial trebuie platita aceasta datorie imensa (caculasem ca e in jur de 400% in US spre ex, provenita din o medie de 13 carduri de credit/familie + 2 ipoteci pe casa + investitii diverse). Plata datoriei duce la disparitia unor bani din masa monetara!... asa zis-ul proces de sterilizare a masei monetare. Acest proces nu va putea fi oprit de FED sau alte banci centrale, indiferent de cat QE vor face!!!
Lichiditatea aruncata pe piata insa va crea probleme pe termen lung. Din momentul in care cererea revine ne-am fript. Nu cred ca FED sau BCE va reusi/dori sa ridice dobanda destul cat sa diminueze cererea viitoare iar datoriile pe termen lung vor pune FOARTE MARI probleme.
Cu alte cuvinte, peste 5-6 ani, atunci cand economia va ajunge destul de jos cat singura directie in care putem evolua sa fie in sus, s-ar putea ca hiperinflatia sa-si spuna cuvantul!

Hai sa speram ca mai sunt doar 5-6 ani pana atunci si ca nu ne vom lungi ca Japonia pe 20 de ani din cauza miscarilor gresite pe care le tot fac cei care ne conduc!

@Horea - si mie mi-e dor de analizele tehnice pe care le faceai mai demult...

AristotelCostel spunea...

@martorii lui iehova

... ce lupta? :)

AristotelCostel spunea...

@flavian

Se pare ca domn' Panaite n-a dat drumu' la articol pana nu l-au apucat... certitudinile. :D