Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





joi, 7 octombrie 2010

A inceput razboiul valutar

Domnul Trichet imbracat in armura de cavaler al Europei Unite astepta cu coiful in mana delagatia chineza condusa de premireul Jiabao. Dupa un schimb de amabilitati, prin care China nu a uitat sa laude Europa, probabil pentru "salvarile" bancilor moarte, tonul s-a schimbat. Cu sabia in teaca Trichet a inceput sa se vaicareasca, incercand sa determine si el, ca si SUA defapt, China sa faca ceva cu yuanul acela nenoricit, tinut in mod tovarasesc la nivele mult prea joase. Cu zambetul pe buze si intr-un stil tipic Chinezesc, premierul tarii asiatice l-a rugat insa pe mai marele BCE sa-si tina fleoanca.

O reevaluare a yuanului ar duce desigur la un cutremur in economia chineza punand lacat pe exporturile pe care marea tara din Asia le realizeaza. Ca sa-i sperie putin pe Trichet si pe europenii astia zburdalnici, metoda asta cu stafiile pare a functiona foarte bine, premierul chinez a pus de indata Europa si chiar lumea intrega pe butuci, asta in cazul in care yuanul chinezesc se va aprecia. Ca de obicei eu citesc insa printre randuri.

Intr-o lume indatorata si aproape de faliment fiecare tara incearca sa-si favorizeze exporturile incercand sa-si devalueze valuta. Exceptie ar face doar domnul Isarescu, care a luptat din rasputeri sa tina in brate un leu care de fapt nu vroia sa mearga nicaieri. Atunci cand o valuta, intr-o piata libera si lipsita de tovarasi, vrea sa plece, pleaca, fie ea leu, yen sau alta fiara din gradina Domnului. Ce au reusit sa faca japonezii luptatori am vazut! Banca centrala, guvernul si o tara intreaga dau in cap yenului, care se trezeste intotdeauna si mai voinic dupa fiecare lovitura. Guvernele sunt stranse cu usa. Matematic este imposibil ca toate tarile sa se poata baza pe exporturi, pentru ca, tot matematic si logic, atunci cand toti vor sa exporte, cine va fi cel care importa?

Logica nu este insa partea tare a politicului. Nevoind sa perceapa cauza reala a colapsului in care ne-au adus, acesti oameni incearca acum sa-si salveze pielea prin orice mijloace. Convingerea mea este ca piata le va produce arsuri de cel putin gradul 3.

In postari pe care le faceam acum cca. un an am vorbeam de miscari  viitoare de strada, care au devenit o realitate in zilele de azi. Am vorbit tot atunci si despre masurile protectioniste si blocajele pe care ma astepatam ca tarile din noroi sa incerce sa ridice una impotriva alteia. In timp ce miscarile din strada se extind, era masurilor protectioniste de abia incepe. Ca sa intelegi rezultatul inchipiueste-ti o camera cu o singura usa si fara geamuri. Este conceputa pentru conferinte de astea ascunse, tinute de mai marii zilelor noastre, in locuri in care nici lumina nu are voie sa patrunda. Inchpuieste-ti de asemenea ca in camera se afla cca. 300 de indivizi. Camera nu este prea mare avand insa loc pentru toti. Intre fiecare individ din camera exista o distanta confortabila de cca. un metru.

Inchpuieste-ti acum ca cineva la un megafon, nu intamplator un pompier, striga: Casa in care va aflati a luat foc, incercati s-o parasiti numaidecat dar organizat! Poate iti mai amintesti ca in camera in care stateau oamenii nostrii era o singura usa. Eu ma opresc aici si te las pe tine sa te afunzi in ganduri frumoase si inchipuiri. Deznodamantul unei astfel de scene, o scena foarte asemanatoare cu cea a lumii noastre de azi, ar trebui totusi sa i se para sumbra pana si celui mai aprig visator. Mai ales cand te gandesti ca bancile centrale din Japonia, SUA si Europa se pregatesc de cate o noua tura de QE, injectand astfel inca o doza de tuica in venele unui alcoolist cazut in nas.

Oricum, un lucru este cert: iarna nu-i ca vara, asa ca hai sa mai traim o leaca jupuiti, mintiti, si umiliti bine.

6 comentarii:

cristian dogaru spunea...

bine, bine, si de acum in colo? lehman 2? modelul japonez global? v-ul d-lui isarescu?...luam aur, luam euro in dauna dolarului, luam pur si simplu plasa?

horatiu spunea...

ai dreptate horea,
în mai toate tarile occidentale, politicienii si-au tradat alegatorii si interesul general, intentionat sau din prostie asta nu stiu cît mai conteaza si ca se vor opari ei, ok, dar în primul rînd va suferi poporul.
Reflexul sanatos al unui bun gospodar este sa economiseasca ori acesta este acum pagubit de QE.
Reversul: a fi dator înseamna a nu fi un om liber.
In alta ordine de idei, si legat de articolul tau foarte la obiect cu realitatea la zi, va spun ca saptamîna trecuta a fost introduse oficial o taxa numita antidumping în toata CE de 43,5% la toate produsele din fibre de sticla chinezesti(pe care eu le import de vreo zece ani) si care s-ar putea sa nu fie singulara. Poate si asta s-a discutat la întîlnirea de care vorbeai. E clar ca acum razboiul începe sa se arate pe fata !

Horea spunea...

cristian, luam Lehman doi in plasa, asta e parerea mea. De ce mi-e frica insa cel mai mult este faptul ca vad o plasa imbibata in sange.

Horea spunea...

Horatiu ai pus puctul pe i cu indatorarea. Fara sa-si dea seama si ametit de povesti luate din rai omul de azi a devenit un sclav modern al bancilor.

Asta a fost de fapt si planul producatorilor de nimic, in afara instrumentelor toxice. Iata insa ca planul s-a impotmolit din nou la aceiasi maxima etern valabila a lui Confucius. "Cand o anumita limita este atinsa o reactie in directia opusa este inevitabila"

horatiu spunea...

Prima problema grava a unei natiuni prost conduse este inflatia, a doua este razboiul. Ambele aduc o prosperitate temporara, ambele conduc la ruina permanenta. Dar ambele sunt refugiul oportunistilor economici si politici.
Ernst HEMINGWAY
sept 1932
stim ce a urmat acestei date ...

Horea spunea...

horatiu,Hemingway nu a fost un om prost. Stia ce vorbea!