Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





joi, 28 octombrie 2010

Ziua de 2 noiebrie la urgenta

Ce s-ar intampla crezi cu un bolnav in stat astmatic, in cazul in care medicul ar sta langa el soptindu-i: Fi calm baiete si adu-ti aminte de cat de bine respirai inaintea atacului. Nu-ti mai bate capul cu boala si gandeste-te la cat de bine te vei simti dupa acest trtament pe care ti-l fac acum cu vorbe. Medic fiind eu stiu raspunsul foarte exact si foarte bine la acaeasta intrebare. Bolnavul s-ar invineti tot mai mult, cu fiecare minut care ar trece fara tratamentul adecvat, pentru ca in cele din urma sa-si dea duhul. Cu urechile pline desigur de vorbele dulci ale doctorului de garda.
Dar, uite totusi ca "iarna nu-i ca vara" si ca atare sectia de uregenta de la un spital nu este o piata de capital. Exceptie de la aceasta regula fac ca de obicei spitalele din Romania, dar, hai sa lasam totusi pentru moment tricolorul in pace, pentru a ne putea intoarce cu gandul in lumea cea mare si lata. In aceasta lume, care mai are in momentul de fata un varf de lance numit SUA, discutiile despre ce a spus sau a facut Basescu si Boc devin total inutile. Acestia din urma, precum si toti ceilalti vor face ce-au facut si pana acum pentru ca altceva nu stiu si nici nu vor sa faca.

Celor anonimi care dupa 20 de ani mai scriu comentarii sarhastice de tip: "opozitia e de vina" nu pot sa le spun din pacate altceva decat ca-si merita soarta. Asta desigur doar in cazul in care ar fi oameni naivi de buna credinta si nu partizani infocati ai unei haite sau alta. Doar pentru foloase personale. Oricum, ziua de 2 se apropie si ochii tuturor celora care inteleg ceva din realitatea care-i inconjoara vor fi indreptati la aceasta data spre SUA. Alegerile de peste oacean atrag atentia oamenilor, investitorii fiind la randul lor cu tensiunea la maximum, in asteptarea unui verdict "cu barba".
Tot un anonim imi explica ca raporatele companiilor sunt foarte bune, peste astepatri, si,  drept consecinta, pesimismul pe care l-am manifestat ar trebui lasat la oparte. Hai sa vedem acum daca anonimul nostru stia si ce vorbeste? Ne uitam la primul grafic expus si vedem ca acesta ne obliga, fara doar sau poate, sa-i dam omului dreptate.



Intr-adevar, pana acum rapoartele sunt mai bune decat astepatrile analistilor, 74% din companii reusind sa depasesca estimarile castigurilor cu varf si indesat (coloana rosie)! Wow, asta da prestatie! Si mai uite-l si pe barbos venind pe langa toate acestea cu sacul in spate spre piata.
In conditiile descrise mai exista oare argumente plauzibile care sa poata motiva pesimismul pe care l-am manifestat si il manifest in continuare, eu si inca cativa magari?

Eu cred ca exista! Si asta doar din cauza faptului ca rapoartele nu influenteaza directia pe care preturile din piete le vor avea in viitor. Citind cele scrise, multi, inclusiv omul nostru anonim, ar putea sa sara ca si arsi. Cum? Rapoartele nu influenteaza miscarile pe care le vor avea actiunile? Nu! Exact asa cum bancile centrale nu pot influenta fluctuatiile valutare decat pentru moment, rapoartele influenteaza si ele preturile actiunilor doar pentru moment si nimic mai mult. In perspectiva, psihologia umana va singurul factor care va putea impinge preturile produselor din orice piata, intr-o directie sau alta, spre nivele de cerere si oferta, care, vor trebui sa coincida la randul lor si ca intotdeauna cu perceptia cumparatorilor. Fiind roman s-ar putea sa nu crezi ceea ce vezi. Eu te sfatuiesc totusi sa te uiti chiar foarte bine. Merita sa-ti deschizi ochii in loc sa stai si sa visezi cu ei inchisi.

Vezi anuntul si profitul facut de Catepillar (simbol bursier CAT, a doua imagine de sus in jos) in data de 21 octombrie. Compania anunta un profit dublu fata de asteptari. Du-te acum la graficul nr. 3, tot de jos in sus,si vezi cum a reactionat piata! Ea a reactionat vanzand masiv actiunea, volumul tranzactiilor facute trebuind sa devina un martor de necontestat. Data (se poate deslusi bine desi necaptata intergral) la care s-a intamplat aceasta manevra este dupa cate vezi in partea de jos al graficului tocmai cea de 21 octombrie. Intrebare: oare de ce vinde piata o actiune cu asemenea prestatii exact la auzul cifrelor minunate? Raspunsul il gasesti mai sus: din cauza pretului perceput exagerat.

Hai sa ne uitam acum si la ultimul grafic, unul care reprezinta indicele Dow Jones, un indice care este plin de companii raportatoare de minuni. Am marcat cu sageata verde data in care companiile si- au inceput rapoartele, 7 octombrie. In pofida minunilor de castiguri indicele DOW cam bate pasul pe loc, un lucru care reise foarte clar din graficul afisat (vezi zona roz marcatoare a pretului maxim din 7 oct si a pretului de inchidere ieri). De ce? Raspunsul nu poate fi altul decat cel enuntat mai sus.

Concluzia? "Ceva e putred in Danemarca"! Ar mai putea urca bursa dupa toate cele spuse? Sigur ca ar putea, dar cu o conditie: caderea care va urma va trebui in opinia mea sa fie si mai rapida si mai violenta, dar si mai devastatoare decat cea de care vorbeam eu pana acum.Cu cat intinzi un arc mai tare cu atat mai vehement va fi raspunsul acestuia atunci cand ii dai drumul. Visele sunt asadar deseori frumoase, putand insa sa arunce nisip provocator de usturaturi groaznice in ochii celora care au ales sa le savureze cu ei deschisi.

Niciun comentariu: