Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





marți, 2 noiembrie 2010

Banci, banci si iar banci

Conform unui studiu publicat in Wall Street Journal timpul necesar lichidarii stocurilor din umbra ale bancilor, formate din proprietati imobiliare executate, a ajuns in prezent la 107 luni, vezi graficul alaturat ( aceiasi sursa). Ar trebui sa va amintiti, cei cu mintea scurta sunt invitati sa reciteasca articole mai vechi, de cate ori am vorbit eu despre insolvabilitaea bancilor pe acest blog. Valul Lehman 2 al tsunamiului bancar se apropie. Faptul ca l-ai executat pe proprietar nu insemna nicidecum, ca tu, banca, ti-ai luat si ti-ai recuperat banii.

Executarea silita nu inseamna altceva decat inca un bun si nicidecum bani lichizi in bilant. Pretul acestor bunuri ar mai putea de aceea sa scada binisor, dand astfel inca un piciorus in funduletul aceluiasi bilant. In momentul de fata totul ne este prezentat in chenarii roz. Bursa urca, maine vine barbosul cu sacul in spate si, uite ca totusi, timpul necesar vanzarilor de inventarii imobiliare creste. Ce se va intampla oare cu acest timp, precum si cu preturile bunurilor enuntate, atunci cand bancile ciupite de nitica panica vor arunca tot ce au la vanzare? Asta in cazul in care chenarul roz de azi se va transforma intr- unul de culoarea rahatului, provocand ca o consecinta si caderi bursiere, neluate in considerare in momentul de fata.

Va spun eu! Bancile vor da faliment, vor fi restructurate eventual, lovind de data asta si in proprietarii de bonduri. Banci sanatoase exista cu siguranta, ele fiind dupa parerea mea cele mici care si-au vazut de treaba si care in momentul de fata sunt totusi obligate si chinuite de catre FDIC prin cotizatii marite din cauza elefantilor. Dupa atatea "salvari" ar mai trebui sa fie si niste dinozauri care respira oxigen, conform cashului prezentat intr-o postare anterioara, unul din ei ar putea fi chiar Goldman. In Romania liniste si pace deocamdata pe acest front.

Vesnicul domn Franks, prieten de necontestat al poporului roman a sosit iar la Bucuresti. Eu i-am mai sugerat sa se mute aici, macar 1,5 ani, o cifra draga liderului FMI, dar se pare ca nu doreste sa faca acest lucru. Domnia sa vrea totusi sa ne incurajeze, ca de obicei, mutandu-si cifra preferata de 1,5 cate un an inainte. Romanii par a fi oameni norocosi! Acum cand dl. Isarescu a lasat-o mai moale cu prognozele apare domnul Franks. Mai mult decat il intreseaza romanii, se pare totusi ca pe acesta din urma il intereseaza bancile. Jos cu ordonanta 50 pentru ca daca bancile nu se pot infrupta cat vor ele cade societatea. Grecia, Irlanda, Spania, Portugalia, au fost uitate toate si puse se pare in acelasi chenar roz. Faptul ca Romania este plina de banci elene nu mai conteaza o iota, pentru ca in 2011 incepe cresterea economica, cea de 1,5% din 2009 si din 2010, ea trebuind sa atinga chiar 4,5% in 2012.

Pe baza acestor prognoze domnul Boc a si inceput sa maresca salariile, in timp ce expertii economici care-l inconjoara ii canta in cor imnul renasterii. Eu raman la fel de sceptic ca intotdeauna, asta cu toate ca 2011 va fi anul unui potantial fund de ciclu. Economia mondiala este totusi mult prea afundata in noroi, in opinia mea, pentru ca ciclul amintit s-o poata scoate la liman. In momentul de fata voi ramane asadar concentrat asupra presupusului cutremur, care se pregateste incet dar sigur sa loveasca de undeva din umbra bancile mastodonte.

2 comentarii:

Anonim spunea...

totusi , multi vorbeau ca bancile stau pe o gramada de bani ( de la guverne , qe-uri etc ) si asteapta revenirea economica mondiala pentru a-i arunca in piata , de unde si ideea de hiperinflatie , pe de alta parte ele ar fi ingropate in datorii de la credite neperformante ... unde e adevarul ?

Horea spunea...

Adevarul il vei gasi studiind graficele publicate in articolul "cashul de la marginea prapastiei"