Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





duminică, 7 noiembrie 2010

Cauza destramarii societatilor

Nici o societate nu este mai buna decat indivizii care au creat-o! 
Horea Mihaltan

Cei prinsi in fostul asa zis lagar comunist visau de zori la libertatea si prosperitatea unei alte lumi, una la care nu aveau nici macar acces turistic, cea capitalista. Comunismul a cazut in cea mai mare parte a lumii acum acompaniat de strigate si urale, dar, iata ca intre timp, capitalismul mult ravnit pare sa vrea si el sa-si dea ultima suflare.


Oamenii care respira oxigenul anului 2010 ar trebui sa-si puna intrebari foarte serioase atunci cand se uita la pamantul pe care il au de sub picioare. Acesta a inceput sa se clatine serios dar oare de ce? Cine nu-i da pace oare omului nostru fauritor de minuni vrand acum asa deodata sa-i sape si mormantul?

Raspunsul in opinia mea este unul simplu ca intotdeauna: omul insasi! Omul face, omul distruge, asta pentru ca pana la urma, omul fauritor de definitii si reguli, de multe ori benefice pentru societate, devine tot el incet dar sigur si acela care le va calca in picioare.Comportamentul enuntat are foarte probabil radacini genetice, asta pentru ca foamea de avutie si nu in ultimul rand goana dupa privilegii a caracterizat fiinta umana din oricare societate si din toate timpurile.

Ca sa intelegi mai bine cat de nocive pot fi privilegiile pentru o societate vom lua numai decat un exemplu! Inchipuieste-ti un meci de fotbal intre doua echipe: una foarte cunoscuta, una de care a auzit probabil toata lumea si, una total necunoscuta, al carei nume nu l-a auzit probabil nimeni in afara de locuitorii unui sat din judetul Mures numit Suseni. Echipele de care vorbim sunt Real Madrid si Caramida Suseni sau Falfalau, daca e sa ne luam dupa dialectul localnicilor. Esti in tribune si te vei uita la acest meci, terbuind sa raspunzi insa imdiat si la o intrebare: ce sanse crezi tu ca are o echipa precum Caramida in fata uneia precum Realul?

Raspunsul unui om normal din punct de vedere psihic ar trebui sa fie fara echivoc doar unul singur: nici o sansa. Hai sa incepem sa acordam acum Caramidei niste privilegii, unul mai mic pentru inceput si unul mai mare mai tarziu, depinzand de nevoi. Incepe prima repriza in care Caramida va putea juca la offside si are in acelasi timp si 10 goluri avantaj. O asemenea situatie ii va face foarte probabil pe jucatorii Realului sa transpire putin si sa lucreze din greu, fara insa ca cineva sa-si poata pune pana la urma problema invingatorului.

Prestand un joc impecabil madrilenii reusesc sa aduca scorul la 9-10 pentru Caramida chiar in primele minute ale celei de-a doua reprize. Iata insa ca in acest moment intervine arbitrul. El opreste meciul oferind inca un privilegiu suseenilor: le scoate pur si simplu poarta.

Cine crezi tu ca va castiga acum meciul si de ce? Paradoxal nu cei scoliti si profesionisti in ale fotbalului ci dinportriva niste amatori, care au reusit nu o data sa se impiedice chiar in proriile ghete. Vezi acum paralela perfecta dintre privilegiile unei societati si cele date ca exemplu intr-un meci de fotbal?

Te vezi oare acum muncind in zadar, intr-o tara in care privilegiile celor incompetenti te pun intr-o pozitie in care nu mai ai nici o sansa in fata lor? Intelegi in fine de ce a ajuns Romania acolo unde este? Iti dai seama macar acum de cauza esecului la care participi din pacate si tu? Iata de ce am numit si voi numi in continuare privilegiul o boala, una foarte serioasa si canceroasa, care neremediata va distruge cu siguranta absolut totul in jurul ei. Indiferent de mediul sau de societatea in care va fi lasata sa infloresaca.

Privelegiile tolerate de o societate vor taia asadar intotdeauna aripile celor competenti, ale celora care se pot realiza doar prin intermediul proriilor prestatii si puteri, fara nevoia de-a fi impinsi de cineva cu pile si relatii.

In acelasi timp ele vor da intotdeauna aripi imense incompetentilor, unor oameni care fara aceste privilegii nu ar putea sa realizeze nimic pe cont proriu. Asta s-a intamplat din pacate si in Romania post lovitura de stat. Privilegiatii fostului regim s-au transformat in privilegiatii actualului, lasandu-i pe cei ce ar putea si ar vrea sa faca ceva pentru aceasta tara fara nici o sansa.

Oportunustii care s-au hranit doar mai ieri cu seva ceausista au devenit condamnatorii de azi ai vechiului regim. Uitand desigur voit sa-i condamne tocmai pe fauritorii acestuia, adica pe sine insasi. Romanul tresare in continuare doar la auzul cuvantului comunism.

De ce ? Pentru ca refuza sa intelega diferenta dintre ideologie si practica. O ideologie nu apare niciodata de la sine, ci intotdeauna dintr-o necesitate, ea putand fii totusi modificata si adaptata cerintelor si realitatilor din societate. Din pacate goana dupa privilegii si foamea de avutie par a fi defecte genetice inascute la unii. Ca atare, ele devin mult mai greu de modificat decat ideologiile.

De unde crezi ca au aparut in ideologia lui Marx definitii precum dicatura proletariatului si de unde crezi ca a aparut mult temuta securitate? Fenomene despre care filozoful n-a suflat nici o vorba niciodata? Au aparut fara doar sau poate inventate tot de vanatorii de privilegii, care precum spuneam, obisnuiesc sa calce in picioare orice definitie. Pentru acesti oameni definitia valabila pe care vor vrea s-o aplice in orice forma de societate este doar una singura: prosperitatea lor proprie impletita cu dorinta atingerii scopurilor strict personale.

De unde si de ce crezi ca a aparut atunci si acest capitalism salbatic? Numit miseleste democratie. Exact din aceleasi cauze pe care le-am enumerat in paragraful precedent! Vanatorul de privilegii nu tine cont de forma de societate. Pentru el orice societate este perfecta atata timp cat el si eventual familia lui pot sa infloreasca. Observa cum acesti vanatori nesatui sunt in momentul de fata pe cale sa distruga lumea, chiar acea parte a ei  care parea pana nu de mult functionala.

Cancerul numit privilegiu a infiltrat asadar mediile in care traim, Romania cu precadere, si o va distruge cu siguranta asa cum distruge orice boala fatala corpul uman. Tratament exista dar este foarte greu de aplicat, atat timp cat mai exista oameni care sunt gata sa-si vanda sufletul pentru un privilegiu. Revolutii si rascoale facute de mase cu aceleasi interese au esuat din cauza tradtorilor si, observa ca aceste tradari au fost facute intotdeauna si exclusiv pentru privilegii.

Ca sa ne intoarcem la meciul de care vorbeam, o solutie exista ca intotdeauna si in acest caz!

Echipa madrileana si suporterii ei s-ar putea razvrati aruncand grupa de arbitri de pe teren. O noua grupa ar trebui sa-si faca aparitia si sa comande imediat repunerea portii, asta pentru ca meciul sa poata continua fara privilegii si privilegiati. Trecand de la meci la societate lucrurile se schimba insa putintel. Fiecare societate, in oricare moment al istoriei, a avut are si va avea oameni care iubesc privilegiile. Problema societatilor de azi este de aceea in opinia mea tocmai faptul ca acestia din urma au ajuns aproape exclusiv in pozitiile cheie.

Ca o concluzie: statele de pe glob care au reusit prin intermediul legilor, care acolo se si repsecta ad literam, sa limiteze la maximum accesul cetatenilor la privilegii, sunt, cu toate neajunsurile pe care le au si ele, state functionale. Statele de tipul Roamaniei, unde privilegiile nu numai ca nu au fost abolite, dar au devenit si litera de lege, sunt si vor ramane state bananiere.

Oamneii nu au fost si nu vor fi niciodata la fel. Fiecare societate are asadar si va avea si in viitor indivizi tentati sa traga sfori. Oricum, existenta si crearea unui sistem jurudic independent a reusit cel putin in tarile functionale sa limeteze accesul dornicilor de sforarit chiar la sfori.

Observa insa, este vorba de o limitare si nicidecum de o abolire a sforaritului, un lucru care ar trebui sa  fie absolut indispensabil pentru faurirea unei societati perfect echitabile. In conditiile de azi si tinand cont de natura umana acest lucru pare deocamdata imposibil. Societati perfecte nu au existat asadar pana acum si poate nu vor exista niciodata. Teorille si filozofiile au aparut insa cu menirea de-a deschide orizonturi noi, care intelese si digerate de catre tot mai multi indivizi, ar putea aduce noi schimbari de mentalitate. Problema de fond care a dus la esecul unei forme sau alta de societate nu a fost dupa parerea mea niciodata teoria pe care a fost bazata, ci pur si simplu doar natura umana.

Teorii si filozofii mai mult sau mai putin sanatoase au fost intotdeauna preluate de gornisti care au pretins pana la urma ca le si reprezinta. In realitate si de cele mai multe ori acestia n-au facut insa altceva decat sa-si calce propriile lozinci in picioare, lasandu-le astfel valabile doar pentru "prostimea" pe care au dorit sa o domine.

Aceiasi natura umana, desi probabil genetica, poate fi totusi influentata de mentalitate. Nimeni nu poate sa pretinda ca mentalitatea umana nu a evoluat cu trecerea anilor. Asa cum omenirea a acceptat gandul ca femeia trebuie sa aiba drepturi egale cu cele ale barbatului, a acceptat votul universal, a acceptat idea egalatatii raselor etc. va accepta poate intr-o zi si abolirea totala a privilegiilor. Intr-o buna zi poate oamenilor le va intra in cap si vor intelege odata si pentru totdeauna nocivitatea extraordinara al acestui cancer. Eu sper deasemenea ca acesti oameni sa mai inteleaga pana la urma un lucru la fel de important: O societate in declin ar putea pana la urma si contrar ateptarilor sa rupa chiar picioarele fauritorilor ei.  

Pana atunci insa hai sa mai traim o leaca mintiti, umiliti si jupuiti bine!

3 comentarii:

cristian dogaru spunea...

ce parere ai Horia de asta?
http://romaniadeieri.blogspot.com/2010/11/raspunsuri.html

Sever spunea...

Salut Horea,
Dupa cum stiu, bursa este emblema capitalismului. Daca tu "vezi" o ultima suflare a acestui capitalism as fi curios de viziunea ta asupra viitorului bursei (burselor). Multumesc.

Horea spunea...

Cristi, intrebarile sun foarte interesante dar eu nu cred ca vom afla vreodata adevarul gol golut despre raspunsuri.

Sever, precum spui, al acestui capitalism care in opinia mea este mai mult fascism. Ceea ce vad eu venind va fi un socio- capitalism, un capitalism democratic in care bursele isi vor reveni exact asa cum obisnuiesc sa faca de obicei.Intrebarea care se pune este: cand anume se va intampla acest lucru? Fara razboi 4-6 ani. Cu razboi habar nu am.