Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





marți, 30 noiembrie 2010

Ce sa facem prinsi intre ciocan si nicovala?

Eu v-am destanuit ceea ce am facut eu, fara a avea insa vreodata intentia sa va influentez. Am publicat chiar ieri un comentariu diametral opus perceptiileor mele, asta ca sa aveti din ce alege. Mai mult decat atat, ati avut si aveti un hiperinflationist in persoana lui Flavian, un om care a incercat sa-si explice convingerile pe situl sau.

Personal eu nu mi-am schimbat perceptia avuta in trecut, vazand de aceea si in momentul de fata dolarul ca fiind cea mai buna investitie.

Hai s-o luam babeste, pornind de la proria mea maxima "intelege ceea ce faci". Voi incepe cu Romania tara in care traim, sau mai bine zis vegetam, pentru ca toti nu vor putea oricum sa emigreze din aceasta tara.

Romania nu are slava Domnului euro asa ca cel putin teoretic ar putea crea hiperinflatie tiparind bani tangibili, cu scopul de a-si usura spatele de sacul datoriilor. Cat de benefic si cat de probabil este totusi un scenariu hiperinflationist in aceasta tara? Foarte putin probabil si mai degraba malefic.

De ce? Pentru ca Romania nu-si permite pur si simplu hiperinflatie. Cu un popor indatorat pana peste dinti, prin intermediul unor credite luate cu precadere in valute straine, hiperinflatia ar ucide atat pe debitor cat si pe creditor, ultimul fiind de fapt cel care conteaza cel mai mult in ochii mai marilor zilelor noastre. Atentie! Hyperinflatia ar aduce dupa sine macelarirea monedei tarii in care apare. Observa deasemenea: Creditele au scadente exacte de plata timp in care o moneda inflata ar putea ajunge de ex.  cu 20-30% mai ieftina fata de valuta in care a fost luat creditul.

Plata unor astfel de credite necesita asadar tot mai multi bani tipariti avand drept rezulatat final intratrarea in incapacitate de plata a tarii respective, vezi cazul Argentinei. Mai mult decat atat, mult temuta deflatie este un lucru sanatos aparand si pornind de la consecinta fireasca a creditelor debile. Exact asa cum apare si porneste si sistemul imunitar al corpului uman incercand sa protejeze organismul de o boala sau alata. Inflatia in schimb este ceva artificial, ceva indus de om, o boala de fapt si nicidecum un tratament. Ca atare, incercarea de-a trata efectele unei boli, prin injectarea a mai multor germeni ale aceleiasi boli nu poate fi altceva decat o alta boala, o boala numita pe drept cuvant nebunie.

Sa vedem acum la ce rezultate ar putea duce tiparirea excesiva a banilor in cazul statului roman? Cam la aceleasi rezultate ca cele descrise in cazul populatiei, din moment ce statul s-a imprumutat tot in valuta straina, in timp ce taxele pe care le incaseaza de la contribuabil le incaseaza numai in lei. Cat de probabil este atunci un scenariu in care cineva din Romania ar indrazni sa se apuce sa tiparesca bani?

Foarte putin probabil in opinia mea! 

De ce sa economisim atunci bani facuti din hartie igenica, intr-o lume plina de aur, argint, imobiliare terenuri etc. Raspunsul este acelasi pe care l-am dat de atatea ori pe acest site: deflatie.

In ce valuta, hartie de wc, este cel mai bine sa ne afcem economiile. In valuta unei tari in care deflatia este cea mai iminenta in momentul de fata, pentru ca fata de aceasta valuta vom avea cea mai mare sansa sa vedem o cererere care depaseste oferta. Vezi definitia deflatiei!

Conform aceleiasi definitii si pana la urma, valoarea banilor wc vor trebui sa depaseasca valoarea altor bunuri, cel putin pana la sfarsitul "erei" de deleveraging. Ale acelorasi bunuri care au fost considerate pana acum ca fiind surse perfecte de investitie si economisire. Dupa aceasta era de stergere a datoriilor va urma si dupa parerea mea o noua era de reflatie, dar, mie mi s-ar parea un gest stupid daca mi-as pune in cap o caciula acum pe "timp de vara". Exista oare si totusi, macar teoretic, posibilitatea unui ger in mijlocul verii? Unul care sa te poata prinde cu capul descoperit?

Teoretic aproape orice lucru este posibil, dar, lucrand cu probabilitati precum si cu o logica de taran, eu vad in momentul de fata o distanta destul mare intre teorie si probabilitate. In cazul in care vor apare totusi indicii care sa preconizeze invazia unui front de aer polar in timpul verii, eu voi fi pe post ca sa pot trage un semnal de alarma ca de obicei. Oricum, in curand va trebui sa asistam la o noua corectie a doalrului fata de toate valutele. Acesta din urma a urcat prea mult si prea repede, dand chiar si in cazul leului, de zona de oferta pe care am descris-o intr-o postare precedenta.

Corectia pe care o va avea valuta americana va fi demna de urmarit, ea putand sa devina un ghid important in ceea ce priveste anticiparea miscarilor viitoare. In alta ordine de idei: Bancile cele mai sigure unde pot fi titnuti banii sunt dupa parerea mea cele din Danemarca, Norvegia si Elvetia, nicidecum Romania. Si in aceste tari eu as prefera banci mai mici, cele lipsite de orice tangenta cu mastodontii care au dat imprumuturi dementiale.

De ce sa nu economisim atunci in euro, yen, yuan sau chiar lei? Acets subiect va fi dezbatut intr-o postare viitoare.

Repet inca o data: Aceasta postare nu este o recomandare! Cei care vor vrea s-o urmeze vor face acest lucru pe propriul lor risc. Faptul ca prognozele pe care le-am facut in trecut au avut o exactiate pe care oricare cititor o poate verifica nu garanteaza nicidecum exactitatea sau garantia indeplinirii modului de gandire expus in acest articol.

8 comentarii:

vala spunea...

"Ce sa facem prinsi intre ciocan si nicovala?" ... ne calim !!

sa mergem in Elvetia si sa ne dam cu vaporasul pe Boden see inteleg dar sa facem depozite acolo ? ... come on man ... 95 % din cititorii blogului au sub 50.000 euro cash ... :)

Horea spunea...

Ma baietye io am zaz numa shie mo rugat altza sa zac, sha, pana la urma, dolari or fi dje comparat sha prin RO.

In rest o plimbare pe Boden See caleste mai mult decat ciocanul, chiar cu sub 50 000 in buzunar. Daca se duc cu vaporul aici local, de la Boc nu-i mai vezi decat in forma de salarii ridicate cu 15%.

Flavian spunea...

E greu sa te hotarasti intre austeritate si QE, iar spatiul dintre ciocan si nicovala e tot mai incomod. Stim ca unele banci vor austeritate acum. Dupa ce ani de-a randul au pompat bani ieftini in economie, vor acum un pic de deflatie ? Vreti un curs stabil ca oamenii sa va plateasca ratele ?

Ei, lasa.. ca asta voiam si asta aveam pana la aparitia bancilor centrale. Dar daca tot le-am inventat si (inca) le mai avem hai sa mai inflationam un pic, macar sa stim o treaba. Ca atunci cand vine vorba de bailouturi nu mai sufla nimeni un cuvintel despre austeritate.

Oare cat or sa mai suporte oamenii ca ei sa fie arsi cu deflatie si falimente cand gresesc, iar bancile sa fie salvate prin inflatie atunci cand sunt tu big tu feil. Vorba lui Horea, oare sa fie Irlanda tara in care fostii membri IRA nu-s obisnuiti cu pinguinul ci mai curand ii conving pe altii sa sara pe ritmul lor... in aer... ;)

Nick spunea...

Horea ce se poate invata din cartea respectiva la care ii ai reclama pe blog?

Ce ar putea invata un neinitiat ca mine?

Stiu lucuri elementare despre piata si functionarea ei. Ti-am citit si rascitit blogul din scoarta-n scoarta. Daca intru pe net, nu ma rabda sa nu tastez .. analizatehnica.co.nr .. sa vad ce-ai mai scris.

Te-ai schimbat mult de la primele articole. Esti mult mai dur si mai direct, ti s-a acrit si tie, si asta te face si mai pornit pe fapte.

Ziceai intr-o vreme ca nu prea ai timp de blog, oricum articolele sunt la gramada, nefiind catalogate pe teme de discutie.

De ce nu incerci mai mult. Altceva. Blogul arata ca dracu, e jalnic, dar are informatii pretioase si asta-l tine in viata. Propune, organizeaza, fa ceva omule, ca ai potential.

Daca nu, taci pe vecie, daca n-ai chef. Dar nu te astepta sa-ti citeasca cineva randurile si sa vina sa-ti propuna marea cu sarea. Horea esti in Romania si tu esti un roman nebun, nebun dupa tara lui. Ai bani, ai o viata normala si ai tot ce-ti trebuie, iar tu-ti pierzi timpul cu discutii despre ce-i bine si ce-i rau.

Cati mama dracului ar face ceea ce faci tu? Cred ca 0.00001%

Pe fiecare intereseaza de caldura propriului cur, iar pe tine te doare de tara. Horea partid n-ai cu cine face ca suntem ca oile. Vrei semnatura, umarul si loialitatea unuia care crede in aceleasi idei ca si tine? Cu toata increderea. Dar si eu si altii de pe aici suntem mici Horea draga, prea mici si cu prea multe nevoi.

Ca sa schimbi ceva politic in tara asta, ia-ti gandul. E din codul nostru genetic. Astia suntem Horea si astia am fost de cand lumea si pamantul. E increngatura prea mare si hotia si coruptia, de n-ai unde sa intri. Oricine vrea politica stie c-o face pentru bani. Bani sau interese proprii. Nimeni nu intra in politica de dragul ei, ci pentru a-si aranja propriile invarteli sau pentru a-si fute concurenta-n afaceri.

Horea ne-am saturat cu totii, dar ce traznit sa facem? Cu totii ne plangem si nu suntem unul mai bun decat celalalt, e disperare.

Dar stiam ca asa o sa fie si ne-am complacut cu zicala "las' ca n-o sa fie dracu asa de negru"

Uite ca e..

Tu scrii acum articole si comunici cu cei pe care-i ai deja, dar nu mai scrii articole introductive, lectii sau orice altceva pentru cei care-ti intra pe site la prima vedere.

Horea tu nu ai stofa de organizator, sau poate asa-mi pari doar. Tu esti un analist desavarsit, cu un simt evolutionist care atinge orice, incepand de la parghiile economice in toate formele, de la macro spre micro, relatat intr-o finete artistica contrastanta cu macabrul surghiunului trait.

Lovesti bine cu acest blog ceea ce vrei tu, dar tinta e prea mare iar racheta prea mica. De multe ori esti si greu de inteles.

Sa fiu al naibii daca am vazut pe cineva sa scrie asa cum scrii tu. Mai Horea, tu le spui nu gluma, si doare, pentru ca toate-s asa cum le zici.

In fine, poate m-am aprins prea tare pe tema asta.

Ca sa revin, spune-mi te rog care ar fi realul beneficiu daca as sta pana ce mi-ar iesi pe ochi, citind si intelegand si punand in practica ... fiecare cuvant, fiecare idee, fiecare concept, ce il prezinti tu in acele 100 de pagini?

kaboom spunea...

Nick, la partea aia cu "E din codul nostru genetic. Astia suntem Horea si astia am fost de cand lumea si pamantul" gresesti grav. Iti spun eu sigur ca ciobanasul din Miorita avea si alte alternative!! Esti nerabdator si e de inteles. Dar o furtuna incepe cu niste nori mici! Lucrurile nu se schimba neaparat in stilul '89(ai vazt ca nea sa schimbat nica). Eu pledez pe varianta "gherilei oamenilor buni", a perseverentei si a infectarii sistemului. Trebuie ca mai multi oameni care sunt la fel sa "se adune" si sa creeze o alternativa. Loc de facut bine este, tocmai din cauza imensitatii mizeriei in care am ajuns. Asa ca daca stii un lucru bun, lasa-l sa ajunga si la altii si intreaba-te mereu de ce faci ceea ce faci...Nu exclud ca varianta asta soft sa se impotmoleasca si sa se ajunga iar la ciomag...lichelele cu ochi albastri intind coarda prea mult.

Horea spunea...

Nick, in ceea ce priveste cartea lucrurile sunt destul de simple. Este dupa cum spuneam o carte care prezinta strategia mea de trading.

Descoperirea si punerea la punct a strategiei a durat cca. 4 ani. O folosesc invartind o suma mai mare de bani printr-o banca, in timp ce cu o suma mult mai mica de cca. 2000 de euro ma joc la un broker,incercand sa descopar noutati.

Folosind strategia din carte, nu vei deveni milionar peste noapte asa cum promit multi alti vanzatori. Cu un cont mic lucrurile merg si mai incet.

Singurul lucru important pe care il vei invata totusi este cum sa castigi mai mult decat pierzi.

Sa nu-ti faci cumva iluzii ca citind cartea mea, sau a oricui de fapt, nu vei pierde bani. Ai vazut cu siguranta pierderile pe care le-am facut si eu in conturile reale si demo expuse pe pagina.

In ceea ce priveste blogul el arata asa cum arata sabloanele sau mai bine zis unul din ele pe care l-am ales. Mi-as fi dorit desigur si eu ceva mai sofisticat, dar, in contextul de care vorbim, aspectul pachetului conteaza mai putin, continutul fiind dupa parerea mea mult mai important.Asta mai ales in cazul in care mai lucrez si gratuit.

Organizator poate nu sunt precum spui, fiecare om isi are limitele sale, fiind dependent de alti oameni, pentru ca un intreg se construieste de obicei din bucati.
Adevarul este ca printr-un blog nici nu prea ai ce organiza.

Privind genele eu tind sa-i dau dreptate mai degraba lui lui kaboom. Eu zic ca mediul face omul.
Poti fi ca atare cat de pedant sau de curat, pentru ca aruncat intr-o groapa de cacat vei incepe sa mirosi si tu.

In ceea ce priveste articolele introductive ele exista pentru analiza tehnica. Sunt de acord cu faptul ca profilul blogului a fost deviat de la cel initial, dar totusi nu prea departe. Lucrurile se leaga pana la urma ca un lant.
Oricum, rubrica de comentarii este si pentru intrebari, in cazul in care cineva ar dori sa le puna.

Horea spunea...

Si tot Nick, mi-am facut mai mult timp pentru ca ma intereseaza soarta tarii mele. Gandest-te deasemenea! Eu mai analist, altul mai organizator, altul mai desiner si asa mai departe, ce echipa beton ar putea iesi pana la urma din participanti.

Si iata ca totusi individualismul este in continuare arma de baza a romanului, o arma care a fost propagata chiar si pe aceasta pagina de unii cititori. Rezultatele se vad de acum si cu ochii inchisi.

AristotelCostel spunea...

@vala

La fel faceţi estimările în interiorul sistemului. Scoateţi un procent din cur, presăraţi nişte busuioc şi-l livraţi... "presii".