Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





luni, 15 noiembrie 2010

Ceasul mortii

The Economist are un ceas care se schimba in timp real, aratand datoriile guvernamentale globale. Pune cursorul pe tara care doresti sa o vezi putand admira astfel pana si schimbarile procentuale ale datoriilor anual. Observa! Pentru tara noastra exista o schimbare anuala de + 17% in momentul de fata, asa ca duduiturile lui Tariceanu bat din nou la usa cortului. In conditiile in care datoriile cresc exponential, adica in forma parabola, (iti mai amintesti probabil implicatiile acestei forme de crestere) mamica FMI s-a oferit sa "salveze" Irlanda.

Institutia nu a spus ca vrea sa salveze de fapt bancile germane americane etc. implicate in bondurile acestei tari, de frica ca nu cumva populatia Irlandei sa-l duca pe domnul Strauss-Khan la Ciomu. Oricum, bascalia bancilor continua, in timp ce Portugalia se razveateste, amenintand ca ar putea chiar sa paraseasca UE. Amenintarea Portugaliei o inghit cu o lingurita de sare este mai mult o furtuna in olita de noapte dupa parerea mea. Oricum, intr-un week-end se pare ca se pot intampla multe. Ne asteapta dupa cum mai spuneam vremuri foarte pline de activitate. Hai sa le urmarim impreuna prin intermediul acestui sarman blog. In timp ce ne vom distra de minune nu ar trebui sa uitam un lucru foarte important: Sa traim mintiti umiliti si jupuiti bine!

Ps. Si daca te gandesti cat de bun si curat era euro si cat murdar era dolarul doar acum cateva zile.

S-a schimbat oare ceva in fundamentalele acestor valute? Oare nu era Europa cu Irlanda, cu Grecia, si cu alte tari muribunde in aceeiasi situatie si acum o saptamana? Sa-si fi retras oare barbosul QE2 din piata ascunzandu-l adinc in plete? Sigur ca era! Este raspunsul la prima intrebare si, sigur ca nu, raspunsul la cea de-a doua ! Nimic fundamental nu s-a schimbat asadar. Ceea ce s-a schimbat insa radical pare a fi perceptia umana. Numai omul este capabil sa vada acelasi lucru azi intr-un fel si maine in altul, deseori prin intermediul unor perceptii diametral opuse. Exact pe asemenea perceptii umane contradictorii se bazeaza si cei care conduc azi Roamnia. Poporul, mai ales cel dambovitean, este capabil sa te scuipe azi in ochi pentru ca maine sa te ia in brate si sa te ridice in slavi, plasandu-te cu capul in Olimp. Vezi cazul poetului Adrian Paunescu "cel sarac", pentru al carui mostenire se bat azi pana si grefierii.

3 comentarii:

cristian dogaru spunea...

perfect de acord Horia cu tine in privinta fluctuatiilor perceptiei..numai ca, perceptia publicului se formeaza ajutata de tot soiul de declaratii ale autoritatilor, analize ale...analistilor, declaratii ale bancilor centrale, etc...iar perceptia majoritatii e bine directionata prin filtrele astea ca sa asigure profit maxim celor care stiu cand sa plaseze si cand sa retraga banii...ca bloomberg, reuters, si altii mai mici fac si ei jocurile unor parti implicate in baletul international al banilor, nu?

Horea spunea...

Cristi, nu e chiar cum spui.
Publicul nu va fi in stare niciodata sa influenteze schimbarea trendurilor, el participa doar la cele formate, de cele mai multe ori prea tarziu.

Trendurile economice, de exemplu, sunt formate de cei care stiu, de catre cei care sunt surzi la informatiile de care vorbesti, de catre cei care actioneaza independent de stiri.

Ei sunt tot oameni doar ca inteleg mai multe, patand astfel sa perceapa mult mai bine un pret real legat de un obiect sau altul: actiune, valuta imobiliare etc.

Observa efectele QE facute intr-o era euforica de catre Greenspan si efectele QE facute de catre Bernanke intr-o cu totul alta era. Orice ar spune stirile acum, cei bagati in datorii pana peste gat nu vor mai putea sa fie atrasi de imobiliare, de exemplu, nu pentru ca nu vor, ci pur si simplu pentru ca nu pot.

Acest "nu pot" le va da o cu totul alta stare psihica, una negativa de aceasta data, o stare care le va influenta si comportamentul, cel de toate zilele. Oamenii acestia vor fi automat mai precauti in tot ceea fac, pana la exagerare in cele din urma.

Stirile influenteaza de aceea doar pentru moment din cauza ca exista speculatori care le stiu exploata, ele neputand insa niciodata sa schimbe un trend in vigoare.

Ai vazut probabil graficul yenului japonez fata de dolar pe care l-am expus. Stirile din SUA si Japonia erau similare, ba mai mult, Banca Centrala japoneza a intervenit.

Ce folos? Yenul s-a apreciat cu toate acestaea pana la un nivel unde oferta a depasit cererea incepand sa cada de acolo fara ca ceva fundamental sa se fi schimbat.

De fapt ce fundament logic ai putea sa ai pentru taria unei valute facute din hartie de WC, ca si celelalte, care mai si apartine unei tari aproape de faliment,in depresiune de 20 de ani, cu cele mai mari datorii din lume si cu dobandzi fixate la zero?

Cam aceleasi fundamente pe care le putem atribui si leului nostru, care pare sa se miste de un veac in intervalul pe care l-am descris cu multe luni in urma. Sunt convins ca exista multi care cred ca Isarescu este la volan.

N-au decat! Guvernatorul nostru va cadea cu siguranta din masina exact in momentul in care piata va dori acest lucru.

Mai observa un lucru interesant legat de leu! O valuta inflata ar trebui sa se deprecieze prin definitie si uite ca pana acum nu a facut-o. Asta cu toate ca preturile au crescut si vor creste la televizor cu 500%. Se pare insa totusi ca inflatia are alta definitie decat cea pe care o auzim de la expertii "tu faci realitatea" etc.

i-conomics spunea...

Horea,

Am facut si eu intr-un final un blog:

http://abciconomics.blogspot.com/

Ma leg de unul din lucrurile care ma roade si afecteaza cel mai mult.. INFLATIA!