Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





joi, 11 noiembrie 2010

Chenarii roz spre rosu sanguin

Ovatiile si aclamatiile pe care le-a primit domnul Bernanke de la presa de specialitate par sa se mai fi aplanat o leaca. Ceea ce ma distreaza la nebunie este citirea unor rubrici similare, folosite ca argumente pentru intamplari diferite. In opinia "expertilor" bursa urca dupa anuntarea masurii QE2 tocmai datorita acestui fapt. Investitorii sunt in aceste articole prezentati ca fiind in extaz, din cauza efectelor benefice pe care masura o va avea asupra economiei.


Peste cateva zile aceeiasi "experti" explicau caderea bursiera ca fiind tot un efect al QE2, de data asta, rezultata din neincredrea investitorilor fata de potenta masurii. Pai, odata e alba, o data e neagra si asta tocmai din cauza ca respectivii "experti" nu au habar despre ceea ce vorbesc.

Orbi cum sunt si facand un loby fara precedent mai marelui FED, va veni timpul cand il vor blestema, acestia din urma omit tot ceea ce ii inconjoara. Uita-te putin la graficul afisat si vezi ce imprumuturi vor trebui sa ia tarile lumii anul viitor, asta numai ca sa-si finanteze dobanzile rezultate din  imprumuturile vechi, plus noile necesitati. Suma intrece cu ceva 10 trilioane, o nimica toata, asta cand ma gandesc ca mai exista romanasi din opozitie care vor sa porneasca creditarile si consumul, asta pentru a scoate cat mai repede tara din impas.

Imbecili si populisti par ca atare sa existe peste tot, ei devin insa tot mai putini si pe zi ce trece in alte tari, exceptie de la regula facand alaturi de SUA si Roamnia, ca intotdeauna. Se pare ca ne-am americanizat, desigur si ca de obicei in domenii in care nu trebuie, neputand sa ne simtim romani altfel.

Ca sa-l satisfac pe Razvan voi pune si un grafic cu tara falimentara Irlanda, al carei probleme au reusit sa tempereze totusi in ultimele zile iuresul valutei comunitare. In tot acest timp dolarul hulit si calcat in picioare a mai respirat o leaca de aer de primavara. In opinia mea Europa va avea probleme in curand, precum va avea si euro, asta tinand cont si de faptul ca rabdarea nemtilor nu va fi infinita.


Cand un popor disciplinat si muncitor va trebui sa-si arunce din nou veniturile in bratele celor care au cantat zeci de ani in baruri, surpriza unei injuraturi tipic nemtesti," zum Teufel", ar putea sa apara asa dintr-o data.

Nimic despre mama, tata, organe genitale, doar un simplu "sa va ia dracu" ajunge cu varf si indesat, pentru ca detinatorii de bonduri sa fie loviti de dureri cumplite de stomac. Eu am mai spus si o repet: Ultimii au fost absolut siguri ca ei nu vor pierde bani niciodata, din moment ce si-au imprumutat averile unui stat suveran. Un "zum Teufel" din partea Germaniei ar putea schimba insa aceasta perceptie rapid, saltand astfel dobanzile acolo unde nu le vrea nimeni. Daca primul domino Irlanda cade efectul se va propaga cu viteza luminii si spre ceilalti cheltuitori, sumele de bani necesare pentru o salvare trebuind sa depaseasca in acest caz chiar si posibilitatile Germaniei. Bursele s-au oprit totusi si ele din extaz, asa precum ma asteptam s-o faca, lasand-ne astfel calea deschisa spre cele doua scenarii expuse intr-o postare precedenta.

5 comentarii:

Informatii-economice spunea...

Sa stii ca Razvan nu e satisfacut de aceste probleme... pe de alta parte spuneam odata ca toate aceste crize puternice urmeaza un flow destul de bine cunoscut si ajung la urechile publicului in momentele cele mai bune.
In continuare cred ca problemele Greciei si Irlandei seamana cu problmele unor alte state care nici ele "nu isi pot devaloriza monedele" de parca devalorizarea ar fi solutia tuturor problemelor de management public defectuos...

Horea spunea...

Eu speram sa te satisfaca analiza!

Geo spunea...

Ce moneda vezi ca si refugiu daca euro va avea probleme, usd va avea si el probleme? Mai exista vreun refugiu in momentul de fata la menede?

Horea spunea...

Geo,eu am pariat oe dolar. Am mai spus acest lucru de foarte multe ori pe aceasta pagina.

mike spunea...

dl.horea , totusi , pentru a avea o viziune mai larga ar trebui sa precizati , cred , si interlalul de timp , pentru ca daca a-ti pariat pe dolar in ultimii doi ani sau chiar mai mult a-ti avut numai de pierdut