Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





marți, 23 noiembrie 2010

Cu capu-n perete

Iarna nu-i ca vara si iata ca irlandezii nu sunt romani. Dupa ce si-a vandut tara ieri  bancilor guvernul irlandez a fost lovit de vanturi polare. Sa nu uitam totusi ca Irlanda este inca o democratie. Intr-o democratie care nu este una originala exista de obicei si o opozitie.

Spre deosebire de Romania opizitia dintr-o tara cu adevarat democratica nu are doar rolul de-a umple scaunele din parlament. In anii pe care i-am petrecut in occident am invatat si despre opozitia constructiva. Opozitia constructiva este insa un termen necunoscut in democratia originala.

In timp ce o democratie functionala are partide cu ideologii politice, fiecare din ele incercand in felul lor sa mai faca ceva si pentru tara, democratia originala are clanuri. Clanurile au doar nume diferite, ideologiile lor fiind absolut identice: furtul si mintirea in acest scop al cetateanului.

Iata de unde si imposibilitatea democratiei originale de-a oferi opozitie constructiva. Opozitia constructiva se bazeaza pe acceptarea ideilor benefice pentru tara, mai ales pe timp de criza, din partea oricui ar veni ele, indiferent de de culoare politica. In democratia originala a clanurilor idei benefice pentru tara nu exista, pentru ca scopul bataliei politice este in exclusivitate interesul proriu al haitelor de pradatori.

Ca o consecinta nici o idee lansata de un clan nu poate fi mai buna decat ideea celuilalt. Tot ce face Basescu este catastrofa pentru clanurile din opozitie si absolut perfect pentru clanul proriu, in timp ce, tot ceea ce ar face Antonescu sau Ponta devine perfect pentru clanul acestora dar o catastrofa pentru clanul lui Basescu.

Din fericire in Irlanda lucrurile stau putin mai altfel. Opozitia a criticat pe drept cuvant vanzarea tarii facuta de guvern bancilor, rezultatul obtinut fiind cel asteptat si absolut compatibil cu o democratie functionala, demisia acestuia.

Oricum problemele Europei se intetesc conform asteptarilor pe care le-am avut. A pune murdaria sub pres n-a rezolvat niciodata problema curateniei. Grecia este falimentara si va suferi in curand de lipsa de lichiditati.

Pe tuse astepata Portugalia si Spania. In Europa occidentala oamenii nu voteaza pe carnati si pot fi ca atare dusi de nas o data, maximum de doua ori. Politicul care s-a incapatinat sa mentina cursul spre prapastie al societatatilor va fi absolut sigur penalizat prin vot in fiecare tara cu adevarat democratica.

Proprietarii de bonduri in mare parte bancile cazinou vor lua pana la urma toate cate un pumn in gura.

Cu cat un arc este intins mai mult, cu atat mai vehement va reactiona cand va fi slobozit. Oamenii incep sa se trezesca, vezi actiunea din 7 decembrie sprijinita de vedete precum Cantona. Oamenii sunt indemnati sa-si scoata banii din banci, un protest care s-ar putea extinde, ducand la panica si pana la urma la un "bank run". Impresia made in Romania cum ca populatia ar fi servitoarea bancilor se va putea schimba de la o clipa la alta.

Stiti de ce? Pentru ca populatia poate exista fara banci, bancile nu pot insa exista fara populatie. Ne asteapta vremuri fierbinti precum spuneam. Nu uita am prezis intetirea crizei exact pentru anul in care ne aflam deja in 2007 si, iata rezultatele. Politicienii redusi mental vad in fata lor un om static, un robot, o masina, spernad ca aceasta stare a omului de azi sa persiste in vesnicie. Asta pentru ca ei si cei cu potential financiar sa-si poata face mendrele nestingheriti. Eu vad insa cu totul altceva. Vad o fiinta umana cu perceptii si o stare psihica in schimbare continua. Ca o consecinta noile stari psihice care sunt pe cale sa se instaureze in lume ar putea deveni foarte ostile fata de politicieni si finantatorii lor. Deocamdata nu in Romania.(vezi articolul cauza-effect)

30 de comentarii:

mike spunea...

chestia cu retragerea banilor de la banci e o mare tampenie inventata de nu stiu ce grup de frustrati , cine credeti ca o sa ia parte ? cei cu credite ? pai ei n-au nimic de retras ... altii , printre care si eu sa recunosc , care au depozite , sa-mi retrag banii ? de ce , sa ma pedepsesc singur ? nu vad logica la actiunea asta ...

Horea spunea...

Va trebui sa vedem cata logica vor vedea altii in aceasta actiune.

Anonim spunea...

parca era stabilita pe 7 decembrie treaba cu retragerea banilor? deci timp ar mai fi.

Horea spunea...

jgabios, corect data este 7 dec.

mike spunea...

chair dimpotriva le recomand celor cu bani la saltea sa-si faca depozite pentru ca de la 1 ianuarie fiscul o sa ia la puricat si in romania operatiunile pe conturi pentru a le impozita banii ( asta dupa ce s-au laudat cei de la finante pe la tv )

cristian dogaru spunea...

@mike-tu esti ultra-pro-banci, te puteai abtine ...e important ca au inceput sa apara tentative de penalizare a bancilor...poate ca asta cu retragerea pe 7 edc nu e cea mai buna, o retragere generala ar duce la inflatie pt ca multi s-ar repezi s ia ceva cu banii...asta in ipoteza ca ar fi si onorate cererile de rascumparare...ce zici Horia?

Horea spunea...

cristi, doresc si eu din suflet o penalizare a bancilor dar un bank run ne-ar penaliza si pe noi depunatorii, pe cei care nu vor eventual sa participe. In cazul de fata sunt totusi o leaca nedrept si partinitor, nu cu bancile ci cu mine insa-mi.

Daca nu ma iau pe mine si pe ceilalti depunatori in considerare, pe toti cei care ar fi arsi de un asemenea scenariu, trebuie sa recunosc ca bancile ar merita sa fie trase de urechi. Metoda de care discutam acum este de fapt singura la care populatia are acces si tot singura care ar putea avea efect.

Raspunsul meu impartial este asadar uramatorul: Bancile merita un bank run!

AristotelCostel spunea...

si, spre stupefactia lui mike, europenii se vor pedepsi... pe sine... si poate se revigoreaza agricultura.

i-conomics spunea...

Horea, esti un pic cam "conspirationist".... nu crezi?


Chestia cu 7 Decembrie este o tampenie.. chiar daca oameni scot maculatura pe poarta din fata.. pe poarta din spate intra alta noua... proaspat vopsita la imprimerie... deci nu vad solutie...
Problema ar putea fi intradevar.. daca chesti asta se raspndeste prea mult.. si ai un efect secundar... unde omul nu are nici o intentie sa falimentze o banca sau alta dar sa si se gandeste.. si totusi daca ametitii astia reusesc sa provoace un bank run.. si atunci scoate si el bani asa de sanki pentru a evita riscul... atunci lucrurile ar putea sa se ingroase.. si sa o ia pe o panta nedorita.. dar sper sa nu fie asa...

Horea spunea...

i-conomics conceptiile noastre noastre se afala la ani lumina una de alta. A informa poporul despre ceea ce se pregatesc sa faca unii nu poate fi in opinia mea conspirationism.

Mai mult, nu atunci cand o asemenea intamplare m-ar lovi direct si pe mine. Tu continui insa si din pacate sa gandesti tipic romaneste vazundu-ti strict de proria ograda.

In virtutea celeiasi mentalitati continui sa ti mortis si de teoria pe care o ai despre tiparit. Fara intentia de a fi sarhastic si fara nici o intentie de a te jigni eu cred ca nu ai inteles bine mersul lucrurilor, asta in pofida faptului ca pari a fi economist.

mike spunea...

faptul ca judec din perspectiva unui depunator si nu a unui detinator de credite pe 25 de ani nu inseamna ca sunt ultra-pro-banci asa cum cristian ma caracteriza , dar trebuie neaparat sa fiu in orice varianta va arata viitorul ( deflationis sau inflationist ) o victima colaterala ? adica e normal , in opinia unora , ca cei care au economisit si nu s-au aruncat cu capul inainte in perioada de creditare exploziva , sa sufere la fel ??? e adevarat ca asta isi doresc americanii la care rata de economisire e aproape de zero , dar restul lumii ce spune ???

AristotelCostel spunea...

@mike

E din categoria "unde dai si unde-ti crapa". :D

Cum vor reactiona conationalii trecuti prin toate... farmecele vietii cand vor vedea, sa spunem... la Pro TV, o "cocoana" transmitand de langa coada... de la ghiseu' "retractari"?

Anonim spunea...

... deci cristian dogaru e unul si acelasi cu aristotel costel ...

i-conomics spunea...

Horea...

Tu esti economist?

Cit despre informare.... well... mai tii minte ce s-a intimplat cu povestea invaziei martiene .. la radio /// multe decenii in urma?

Presa, mass media este o a patra putere in stat.. o putere ce trebuie exercitata cu diligenta!.. nu ca te acuz de ceva.... dar mii sa nu dam pe panta a la Max K. cu JP si cumparatul de argint.. :-)

AristotelCostel spunea...

@retardu' imobiliar

Cristian sustine posibile implicatii inflationiste... dorite de presupusele... victime (banci).

Cu asta sunt de acord. :)
DAR in Romania efectul de turma, spiritul combativ si instinctul calcatului pe cadavre... au fost validate in anii '90.

... deci, nu.

Horea spunea...

i-conomics nu sunt economist dar nici nu imi este rusine cu cunostintele pe care le am intr-un domeniu pe care l-am studiat doar pe cont propriu.

Faptul ca am reusit sa-i intrec pe multi economisti in predictii arata doar singur lucru. O diploma nu are nici o valoare atata timp cat posesorul ei nu a facut nici un efort ca sa-si priceapa meseria.

Mai mult decat atat, un amator vede de multe ori lucruri pe care un profesionist afundat in cifre refuza sau chiar nu e in stare sa le vada sa le vada. Vezi cazul unor laureati ai premului Nobel. Acestia din urma fiind super scoliti sunt deseori sclavii unor conceptii de care refuza sa se debaraseze uitand total de existenta logicii "de taran"

Costel, apropro implicatii inflationiste. Eu unul nu cred ca omul isi va scoate banii din banca ca sa-i cheltuiasca. Perceptia mentala in momentul de fata este cu totul alta dupa parerea mea.

dragon spunea...

Daca in evul mediu un bank-run ar fi functionat, in zilele de azi se poate tipari oricat de multa hartie... bancile se vor "imprumuta" de la BNR sau de unde apuca si gata.
Ca sa aiba vrun efect acest bank-run, ar trebui ca si firmele sa-si retraga banii ceea ce e putin probabil.
Singurul efect pe care il vad ca o sa aiba actiunea de 7 decembrie este ca multi o sa plateasca niste comisioane de-an pixu la banci.

AristotelCostel spunea...

implicatii inflationiste...dorite de presupusele... victime(banci).

Gasesc destul de dubioasa promovarea lui "Cantona" la teve si in principalele trompete manipulatoare.

Bloombiz mi-a respins... ambele comentarii pe care le-am "propus" in ultimii doi ani, da' au publicat un comentariu super extaziat sub pseudonimul AC, imediat dupa taurasul iubitor de flocirele, flavian.

vala spunea...

ladies,

deoarece lucrez intro banca cu acces limitat la internet nu am putut sa-mi exprim mai devreme punctul de vedere, ultra-pro-banci desigur:

astfel doresc sa va anunt cu aroganta absolut nejustificata, aproape noureliana, ca stiu ce se va intampla pe 7 decembrie: NIMIC! ... cel putin in Romania dar estimez ca nici in UE.

si asta nu are neaparat legatura cu fostul infractor pardon fotbalist eric-the-king...

si profit de ocazie ca sa remarc ca din nou singurul comentariu constructiv la facut ca de obicei de AC: revigorarea agriculturii e solutia fratilor! ... pacat ca e cu chestia aia grea cum ii spune ... munca ...

maimuca spunea...

eu am facut faza cu 7 decembrie acum vreo 3 luni, cand mi-a venit s-o iau la pale pe una bucata buna da' proasta de la becereu. eh, da' am fost singurul, si nu "deci" nu s-a intamplat "decat" nimic.

vala spunea...

@ maimuca

fi bun rogu-te si spune-mi si mie cu cea a gresit becerista ? ... sunt curios de numai pot ...

multumesc anticipat

Flavian spunea...

Pentru cei care cred ca bank-run nu functioneaza: Falimentul DSB Olanda din 2009

Sunt toate sansele ca pe 7 decembrie bancile sa ramana intregi. Nu acelasi lucru se poate spune despre increderea in ele a sutelor de mii de oameni care au vazut mesajul lui Cantona. Si al zecilor de mii care au intrat pe site-ul facebook. Chiar daca au dat not attending.

De fapt schimbarea cea mai mare privind increderea in sistem se va petrece tocmai la o parte din ei. Despre ce revolutie vorbim ? Despre ce schimbare ? Una de mentalitate. Vorba lui Horea, cine inca n-a inteles ca despre asta e vorba.. inseamna ca ii este destinata... ;)

vala spunea...

mentalitatea se schimba in generatii

nu la bank-run-uri fotbalistice

7 decembrie va fi o zi oarecare

Horea spunea...

Vad ca dezbateti ceea ce este foarte bine. Este foarte probabil ca ziua de 7 decembrie sa fie o zi ca oricare pentru banci, dar sa nu uitam ca zilele nu intra in sac.

In rest sunt de parerea lui Flavian privind increderea. In 7 noiembrie ziua revolutiei din Rusia se va fece dupa parerea mea un bulgar mic cat palma, in Roamnia desigur nimic.

Cu timpul oamenii vor incepe sa-si rostogoleasca bulagrul ca sa-si faca un om de zapada. Sa vedem cat de mare va iesi si cat ii va dura constructia.

Free Drive Ro spunea...

mda...cati ani ai, Horea? mai crezi in povestile cu democratia :) ?
e o oligarhie financiara, or fi demisionat astia in Irlanda, o sa vina ceilalti si o sa faca acelasi lucru...dupa care demisioneaza si iar vin astia...fac la fel...si tot asa
...
ba oamenii nu pot exista fara banci, pentru ca s-au infiltrat insidios in viata oamenilor si controleaza fiecare aspect al acesteia...omul nu mai are nevoie de hrana, adapost, etc. ci are nevoie de BANI...buahaha...good luck changing that mentality, ca asta e cel mai greu...daca reusesti, lupta e pe trei sferturi castigata...

Flavian spunea...

vala, cunosc o gramada de persoane care in ultimii 2-3 ani si-au schimbat total conceptiile, modul de a vedea lucrurile, mentalitatile.

Inclusiv subsemnatul. Daca acum vreo 3 ani mi-ar fi spus cineva lucrurile pe care le repet eu acum zilnic pe blog, i-as fi ras in fatza.

Deci se poate. Doar ca oamenii trebuie luati usor. Mai arunca un fotbalist o pastila, mai da un grup in judecata bancile, mai sare in ochi o tampenie a unui politician sau economist.

Vorba lui Horea, e un pic mai greu pana porneste bulgarele la vale, desi acum cu internetul informatia circula instantaneu. Important sunt aia primii 10% care se trezesc, ca in povestea cu cele 100 de maimute. Dupa aia nu mai poti opri miscarea... ;)

Horea spunea...

Free Drive, am destui ani ca sa inteleg ca democratia functioneaza destul de prost intr-o faza de euforie umana, atunci cand indivizii sunt mult mai preocupati de propria avutie decat de functionalitatea societatii in care traiesc. Aceeasi oameni pot reactiona insa cu totul altfel dupa ce au fost pumnariti si treziti. Parghiile democratiei au existat si exista depinde doar cum le folosesti. Exceptie face desigur ca intotdeauna Romania doar pentru simplul fapt fapt ca ceea ce se petrece aici nu are de a face nimic cu democratia. Daca deschizi ochii si te uiti la Islanda lucrurile se schimba radical.

i-conomics,

Cit despre informare.... well... mai tii minte ce s-a intimplat cu povestea invaziei martiene .. la radio /// multe decenii in urma?

In cazul in care toti cei care-mi citesc blogul ar percepe lucrurile ca tine, botezandu-mi anumite lucruri scrise drept "povesti", as fi foarte dezamagit. Asta pentru ca ar trebui sa recunosc ca am esuat.

Sper totusi ca cei mai multi sa fi perceput lucrurile altfel. Nu am fost si nu voi fi niciodata un amator de sanzatii.

Am incercat sa strecor intotdeauna orice informatie demonstrand de foarte multe ori faptul ca "logica de taran" poate darama ziduri academice. Ca o consecinta ziua de 7 noiembrie nu mi se pare o gluma.

Ea va suna in opinia mea o prima goarna a trezirii, asta neinsemnand ca toti vor fugii la banci. Tot conform opiniilor mele nascute din cunostintele pe care le am despre natura un fluviu are intotdeauna un izvor, un firicel de apa din care poti sa bei daca te apleci. Din firicelul de apa pe care l-ai putut lua in palma se nasc mai apoi mase curgatoare pe care circula vapoare.Uneori, tot mai des in ultimul timp, aceste mase curgatoare se umfla pana la refuz din cauza ploilor, producand pagube si pierderi de vieti omenesti.Fantastica natura asta mai ales cand te gandesti ca totul a pornit de fapt de la un fir de apa pe care puteai sa-l ti in palma.

In alta ordine de idei. Sa stii ca blogul asta a fost pornit tot cu "povesti" intr-o perioada in care economia duduia.

Flavian spunea...

Este 7 decembrie horea.

Vezi ca greseala a ramas si in articol.

florian spunea...

Eu o sa particip la tentativa de bank-run desi nu sunt sigur ca banca la care am depozitul o merita. Pentru a nu fi ipocrit, mentionez ca respectivul depozit are scadenta pe 1 decembrie, deci nu voi avea costuri suplimentare. Nu sfatuiesc pe nimeni sa faca ceva, dar voiam sa sa stiti ca unii mai cred in povesti :).

Horea spunea...

Flavian, corect si merci voi schimba numaidecat