Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





vineri, 26 noiembrie 2010

Imprumut pentru platirea unui imprumut

Cand spuneam acum cca. un an ca Romania este falimentara, timp in care guvernatorul BNR vedea reveniri in forma de V, multi au ridicat din umeri neacordand nici un dram de atentie celor spuse de mine. Iata ca de atunci gluma s-a ingrosat. Acest lucru il face pana si pe vesnicul optimist Isarescu sa-si masoare prognozele. Intr-o cuvantare facuta dupa afirmatiile domnului Khan, cele cu prapastia si cu solidaritatea, guvernatorul spunea: Probleme exista dar Romania a fost plasata pe undeva la sfarsitul listei de catre seful FMI.

Ceea ce a spus Isarescu am auzit cu uechile mele la televizor netrebuind sa apalaez de aceasta data la citatele talmacite din presa romanesca.

Ca de obicei eu as vrea sa-l trezesc insa din somn pe guvernator, rugandu-l sa-si puna din nou pe nas ochelarii pe care i-am oferit. Domnul Khan nu a numit tarile de la marginea prapastiei, din prapastie in opinia mea, intr-o ordine definita de situatia economica in care se afla. Domnia sa a insirat asa cum i-au venit in minte pe toti prabusitii, folosind chiar etc. asta ca sa nu se innece enumerandu-le.

Ca sa vedeti ca investitorii talmacesc situatia Roamniei altfel decat o face Isarescu va incurajez sa va uitati la graficul expus. Cumparatorii de bonduri vedeau in Ianuarie 2010 o sansa de faliment de 60% pentru tara noastra, iata un nou prim loc de care nu putem fi mandri. Compara cifra cu sansa de 30% care i se dadea Romaniei doar cu un an inainte (bastonas portocaliu). Grafic mai nou ca cel expus nu am gasit dar nici nu trebuie, atata timp cat am gasit ascunsa sub masa "logica de taran". Daca ar exista vreun cititor al paginii mele care ar putea pretinde ca situatia din Romania s-a inbunatatit in ultimele 10 luni as fi sigur ca Boc a inceput sa-mi comenteze articolele.

Cat de magar si cat de nesimtit poate fi pana la urma un premier, care, chiar azi, fara sa clipeasaca, incepe din nou sa ridice salariile cu 15% in 2011? Asta in timp ce Basescu ii blestema pe cheltuitori la un alt post de televiziune, explicand corect de aceasta data ca nu poti consuma mai mult decat produci. Boc ca Boc, dar, cat de bou poate fi cel care il mai asculta? Si, nu in ultimul rand, cel care il mai invita la emisiuni ca sa-i auda parerile. Va intreb pe voi ca eu nu mai inteleg nimic: In ce tara traim oameni buni? Oare pana unde se poate ridica pana la urma nesimtirea si aroganta unor oameni de pe aceaste plaiuri? Oare pana nu golesc tara nu o sa se astampere? Pentru ca o lopata in cap de la vreun romanas razvratit nu vor lua se pare niciodata.

O lopata in cap si nu de la romanasi ci tocmai de la opozguvernanti ar putea lua insa bancile. Bancile de care guvernatorul vorbea cu atata mandrie. Bancile din Romania care nu au fabricat instrumente gaunoase asa cum au facut cele din strainate, cele care au mers pe profit chiar si anul acesta. Hai sa aruncam totusi un ochi pe sursa de profit al bancilor din tara noastra.

-Credite la populatie = nu prea
-Credite date statului = cata frunza si iarba
-Credite pentru prima si ultima casa = cata frunza si iarba, date tot statului
-Programul rabla = cata frunza si iarba, tot la stat
-Comisioane pe aerul respirat din incinta, depuneri si retrageri de numerar, intrari si iesiri din banca etc.

Tu roman smecher va trebui sa-ti pui acum putin mintea la contributie. Pune tu degetutele pe randurile pe care le crezi ca fiind cele mai generatoare de profit pentru banci. Le-ai gasit? Sunt convins ca da altfel nu ai mai citi aceasta pagina. Cu degetutele puse pe randurile in cauza intreaba-te cu voce tare: Ce se va intampla cu bancile astea fantastice, rasfirate ca ciupercile in fiecare colt de strada, in caz ca statul va intra in incapacitate de plata? La creditele neperformante date populatiei si intreprinderilor nici nu mai trebuie sa te gandesti. Stiu, Romania nu va da faliment pentru ca solidaritatea si tateasoli si restructurarea si modernizarea si lupta si opozitia si guvernul si drumul bun si gura mare...... Dar daca totusi? Tinand cont si de faptul ca tara nostra a mai luat azi un credit de 1,3 miliarde, ca sa platesca, auzi, un credit de , 1,4 miliarde, ducand in acelasi timp tratative cu FOAME-IUL pentru o noua linie de credit de 10 miliarde. Toate acestea facute desigur intr-un mediu acoperit de ropotele de aplauze ale analistilor bancari.

10 comentarii:

Flavian spunea...

Martie 2011:

Asa dupa cum anticipam in articolul de saptamana trecuta (Romania flutura steagul alb) tara noastra a acceptat formal ajutorul financiar oferit de BCE si FMI si detaliile care lipseau atunci au devenit cunoscute. In primul rand dimensiunea pachetului, care este de 65 miliarde de euro, s-a dovedit a fi putin mai mica decat asteptarile pietei cat si cea acordata Portugaliei luna trecuta.

Pachetul este conditionat de implementarea unui buget pe patru ani care sa reduca deficitul bugetar printr-o combinatie de reduceri de cheltuieli si ridicari de taxe. Atat guvernul care este deja unul de sacrificiu cat si opozitia au anuntat atat sprijinul politic pentru acest plan care va fi supus parlamentului pe 25 martie.

vala spunea...

khan e un cretin care va trebui sa aduca precizari suplimentare declaratiei lui oligofrene

mi se pare totusi ironic ca dupa ce ce astia din banci sunt niste nenoriciti care au facut si dres ... acum exact declaratia unuia din banci sa fie luata drept etalon ...

referitor la cazul particular al Romaniei istoria noastra milenara desigur ne arata ca nu prea am fost in stare sa facem pasul inainte ... asa ca tot ce o sa facem de pe marginea prapastiei e sa contemplam peisajul ... :)

mike spunea...

chiar asa , sa intre bancile in faliment odata cu statul ? ce-ati zice atunci de un ajutor de vre-o 100 mld euro de la UE ca tot e la moda ...

cristian dogaru spunea...

dan selaru avea un post acum cateva zile sub forma unui interviu in care se estima valoarea reala a rezervelor BNR minus banii din imprumuturile externe si alte obligatii (rezervele bancilor)la numai 3 mld euro, daca nu ma insel....asa ca, riscul de faliment mi se pare serios la foamea cu care imprumutam....sigur, nu ma pot bucura de necazul lui Vala, in ipoteza ca bancutele straineze care sunt prin romania nu or sa mai fie salvate de mamiticile lor, omul de rand avand experienta milienara a traitului cu stevie, strategie pe care multi din functionarii bancari din prezent o vor experimenta in viitor, numarul lor exagerat fiind cea mai buna dovada in acest sens...sper insa ca umorul sau nu isi va pierde calitatile nici in aceasta ipoteza nefericita...in fond, am sarit de la 20 la 40% din PIB datorie externa in numai 2-3 ani, cat o sa ne ia pana atingem 60%, inca doi? ca din 2012 trebuie dati banii inapoi la FMI...sa vedem la ce costuri luam altii din piata internationala....iar cu 60% din PIB datorie si o economie atata de petiticita ca a noastra, sa vad cine se repede sa ne mai dea bani...

Horea spunea...

mike dragul lu mosu! Crezi tu cumva ca povestea cu 100 de miliarde va putea merge pana la infinit?

Daca da trebuie sa ti-l citez din nou pe bietul Confi: "Cand o anumita limita este atinsa o reactie in directia opusa este inevitabila".

Mai mul decat atat, hai sa presupunem ca salvsinuciderile ar continua precum spui. Ce rezultate ar putea avea acumularea de noi datorii puse peste cele actuale, daca tinem cont de faptul ca cele care exista deja au ajuns cu varf si indesat pentru declansarea unei crize economice mondiale.

Daca ai un lapsus si nu-ti poti inchipui te ajut eu. Presupune ca esti de garda la urgenta si ca esti anuntat de faptul ca salvarea soseste in cateva minute cu un individ lovit in cap si inconstient. Tu te pregatesti sa-l salvezi si iei o maciuca in mana. Dupa ce bolnavul a fost intins pe masa de consulatie te duci la el si ii tragi una buna cu maciuca in cap.

Intrebare: Cat de bine crezi ca se va putea simti omul dupa acest tratament? Cate maciuci crezi ca va mai trebui sa-i dai in cap pana vei intelege ca e mort?

mobutu spunea...

super post.

Horea spunea...

vala, aici cu cretinismul sunt iar cu tine, dar, hai sa facem si un mic experiment cu o melodie Beatles,inlocuind doar un singur cuvant:

The cretin on the hill
Sees the sun going down,
And the eyes in his head,
See the world spinning 'round.

mike spunea...

inca ceva in legatura cu falimentul care se apropie ... basescu a iesit la rampa de curand lansand ideea vanzarii unor participatii ale statului pe bursa , deci , pana la urma se gasesc modalitati de plata , numai vointa sa fie . E adevarat insa , dupa ce vindem tot , ce o sa mai ajunga din noi , nimeni nu stie ...

vala spunea...

Horea

some times I play the fool

you should try it ... can be fun

cat despre khan ramane cum am stabilit

Horea spunea...

vala,I'd like it but I can't. Not in this foolish environment.