Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





sâmbătă, 27 noiembrie 2010

Krugman se trezeste si ii acuza pe vanzatori

Intr-un interviu dat in New York Times laureatul premiului Nobel pentru economie ii face cu apa si cu otet pe politicienii irlandezi, pe cei care si-au vandut la inceputul acestei saptamani tara bancilor.

-Now what? Last weekend Ireland and its neighbors put together what has been widely described as a “bailout.” But what really happened was that the Irish government promised to impose even more pain, in return for a credit line — a credit line that would presumably give Ireland more time to, um, restore confidence. Markets, understandably, were not impressed: interest rates on Irish bonds have risen even further- 

Si acum ce? Weekendul trecut Irlanda si vecinii sai au pus la cale un pachet descris ca fiind unul de "salvare". Ceea ce s-a intamplat de fapt este ca guvernul Irlandez s-a angajat sa-si expuna populatia la si mai multa durere, ca un raspuns dat pentru creditul primit. Credit care ar trebui sa-i dea tarii amintite timpul necesar pentru restabilirea confidentei. Piata nu a fost impresionata, un lucru lesne de inteles: Dobanzile bondurilor au continuat sa creasca.


Articolul lui Krugman merita sa fie citi in intregime de toti cei care cunosc suficient de bine limba engleza. Domnul marinar si domnul profesor in drept constitutional, cel care incalca constitutia cat de des poate, ar trebui sa-si faca chiar lectura din acest articol. De ce? Pentru ca domniile lor fac acelasi lucru pe care l-a facut si premierul Irlandez, isi vand tara bancilor. Eu amator de nici macar renume local, dar, se pare totusi un mai bun cunascator al modului de functionare al economiei, comparativ cu cei care poseda un carnat de titluri si ocupa posturi importante in ministere, am atras atentia de mii de ori pe aceasta pagina asupra pericolului care ne paste.

Pagina este insa citita din pacate doar de o mana de oameni, dintre care o jumatate de mana, nu au crezut cu siguranta ceea ce le-a fost dat sa citesca. Acesti oameni l-au crezut insa mai mult ca sigur pe Boc si pe Basescu, vanzatorii de azi ai tarii, precum si pe Ponta si Antonescu, fruntasi ai gastilor din asa numita opozitie si, vanzatorii de ieri ai aceleiasi tari. V-am rugat de multe ori si va mai rog inca o data: propagati cat puteti ideile pe care le cititi pe acest blog. Nu veti face asta pentru mine ci pentru toata lumea care ar avea in acest fel o sansa sa citeasca si altceva.

Oamenii de la putere va vor ruina pe toti exceptand pe ei insisi in cazul in care nu vom face nimic. Un bulgar incepe cu unul cat palama dar poate creste atunci cand este rostogolit. Veti regreta pasivitatea de care acest popor da dovada intr-o buna zi, intr-o zi cand va fi prea tarziu. Faceti ce puteti, mai mult de atat nu poate face nimeni! Nu va uitati pasivi la cum ni se sapa groapa. Aproape tot ce am spus eu pe aceasta pagina s-a adeverit. Cu toate astea nu am fost contactat de nimeni, nici macar de un post de radio situat in grajdul central din Ciofliceni pentru o dezbatere. De ce?

Pentru ca nimeni nu vrea sa auda alte pareri decat cele oficiale, cele  care ne vand si ne ucid. Stiu ca am doar un numar restrans de cititori dar sunt totusi unul din putinii oameni care a putut prezice cu destula exactitate ceea ce se va intampla. Acum cand lucrurile sau intamplat, chiar asa mic si nenoricit cum este acest blog, ar fi trebuit sa fie bagat in seama. Aduti aminte! Am venit intotdeauna cu idei prorii si cu propuneri concrete de rezolvare nu doar cu raportari traduse din presa straina. Am incercat intotdeauna sa explic cu rabdare pozitia pe care am avut-o tocmai pentru a putea deveni credibil.

Degeaba! In Romania gastilor fiecare isi vede de ale lui, asta pana ce i va intra apa in gura, nas, ochi si urechi, acoperindu-i mai apoi si incet crestetul pentru intotdeauna. Cei cu capul pe umeri si cititori ai acestei pagini au inteles cu siguranta ca nu caut faima. Am cautat si caut sa explic pericolul care ne paste dorind ca tot mai multi sa poata afla de aceasta situatie. In caz ca pasivitatea va continua eu mai mult nu voi putea face. Am incercat doar, de doi ani incoace, sa-mi salvez tara de la innec, prin intermediul acestui blog nenorocit. Nu voi putea sa fac niciodata un lucru pe care l-as face daca ar fi posibil, sa gandesc pentru altii. Azi mi-a batut la usa un copil de cca. 15 ani, oferindu-se sa munceasca doar pentru mancare. Asta nu mai e cersit! Este pur si simplu Romania celora care s-au infruptat din ea si inainte de lovitura de stat, mult mai temperat insa, Romania lui Boc Basescu Antonescu Ponta si ceilalti din "casa nostra". Cei care va vand, va vand nu numai pe voi dar si pe copii vostrii, pe toti copii care nu au avut sansa sa se nasca in familii precum cea a lui Fatuloiu.

19 comentarii:

mike spunea...

dupa 20 ani de la revolutie s-au perindat pe la conducerea romaniei o gramada de indivizi , asa cum am mai spus daca acum au ajuns sa ne conduca cei de teapa basescu , mazare , ponta , nastase , antonescu , udrea etc inseamna ca astia sunt cei mai buni pe care i-a scos in fata natia romana , daca o sa vina altii nu o sa se intample nimic , romanii sunt o natie fara coloana asa ca mai bine ajungem incet incet la fundul caldarii dupa care poate ne impune UE vre-un guvern strain sau alta solutie. Din pacate in tarile gen romania democratia occidentala nu tine , ar fi mai ok cred o democratie prezidentiala

cristian dogaru spunea...

daca raman sceptic in ceea ce priveste salvarile colective, cel putin intr-un orizont apropiat de timp, poate incerci tu Horia sa schitezi cateva idei pentru o salvare individuala....de protejare a economiilor, a business-ului sau demararea unuia, etc....tu cum te-ai ajuta singur daca statul nu poate sau nu vrea s-o faca in acest context?

Anonim spunea...

Daca ai deschis ochii cel putin unui om atunci nimic nu e in van. Pe mine m ai ajutat enorm iar eu la randul meu le am deschis ochii altora. Asa ca nu subestima acest blog.
In ceea ce priveste viata politica... nu s a schimbat nimic. Aceleasi probleme au fost mereu. Era ceva diferit pe vremea lui Eminescu? Sau inainte? Si totusi am mers inainte.
Si pe mine m ar interesa sa aflu parerea ta despre cum am putea sa ne protejam individual cat mai bine.

Horea spunea...

Cristi, cei ce au fugit de asa numita participare colectiva la constructia societatii se vor scufunda paradoxal si in opinia mea in mod colectiv.

Asta pentru ca, chiar individualist profesionist fiind, atunci cand o societate se destrama te destarmi cu ea, un lucru la care nu te-ai gandit nici o clipa atunci cand iti dezvoltai in mod falnic
individualismul enuntat, calcand nemilos si fara sa clipesti peste cadavre.

In alta orine de idei! Eu sfaturi nu vreau sa dau nimanui precum am mai spus. Saptamana viitoare totusi, cand timpul imi va permite, voi scrie un articol in care voi incerca sa prezint viziunile pe care le am. Voi prezenta in acelasi timp si felul in care planuiesc eu sa ma apar, pe cat se poate desigur, de ceea ce urmeaza.

Tinand cont de cele scrise la inceput, nu exista nici o certitudine a vreunei reusite. O ancora opreste de obicei tot vapurul, asta indiferent de faptul ca o parte din el ar dori sa mearga mai departe.

Anonim, ma bucur sincer de faptul ca cele scrise de mine au putut impresiona pe cineva. Inainte insa, nu prea am mers decat cu tehnica, mentalitatea multora, mai ales in Romania, a ramas din pacate in feudalism. Din ceea ce vedem se pare insa ca tehnica nu va putea depasi niciodata rolul mentalitatii.

AristotelCostel spunea...

@horea

Eu n-am încercat niciodata sa mă înscriu într-un partid, deşi am fost invitat de diverşi... şefuţi de partide... nu de dragu' meu, ci pentru întarirea clasei politruce cu_cadre de nădejde. :)

Din câte am înţeles, tu ai mers voluntar către PSD, dar ai plecat speriat de acolo.

Care ar fi alternativa? Concurarea Partidului Poporului prin mişcarea revoluţionară a blogărilor nefinanţaţi de BCR prin şcoala de bani?

Serviciurile secrete au target... Republica Moldova. Economia României e un mizilic în comparaţie cu politicile expansioniste ale băsescului. Noi vrem PĂMÂNT!
... şi cam atât.

Bucureştenii au de tras pentru ratele la care s-au înhămat şi gândesc despre furtul generalizat de la nivel înalt că "vaca are lapte".

Lipsa de educaţie a bucureştenilor importaţi, lipsa de principii, originile dubioase, recurgerea la şmen... de foame şi invidie sunt tot atâtea argumente în favoarea mafiei securisto-mafiote.

În România fiecare fură cât poate... duce, cine fură mai mult de atât ajunge la puşcărie.

Atitudinea soră cu fascismul a bocilor nu întâmpină o minimă rezistenţă din partea popoului datorită căderii în capcana... sclaviei bancare.
Românii au de furat, păcălit vreo 30 de ani de acum înainte... n-au timp de schimbări, iar de educaţie nici nu poate fi vorba.

Prin articolul tău îi "cerţi", de fapt, pe cei puţini care au înţeles... misteru' vieţii. :D

i-conomics spunea...

OBSERVATII:

1. Nu esti singurul care spune lucrurilor pe nume si care propune solutii care sunt oricum ceva mai bune de cat ce avem in prezent. Dar a scrie nu este suficient. Trebuie sa iti organizezi propria strategie de comunicare, fara una bine pusa la punct nu ai nici o sansa. Cum crezi tu ca prin puterea cuvatului poti sa schimbi ceva in bine? Cui te adresezi? Vrei sa schimbi romania educand clasa politica acutala, elitele si intelectuali? Sau vrei sa educi poporul astfel incat actualii sa nu mai fie si sa fie inlocuiti de altii care gandesc si actioneaza conform modului gandit de tine? Fiecare categorie are nevoie de un ald mod de abordare, altfel de explicatii, tu cui te adresezi?

2. Esti dedicat bunastarii romanilor in acest blog? Atunci dedicate in acest blog exclusiv acestei cauze. Partea cu technical analysis nu are ce cauta, precum nu au ce cauta discutii de burse internationale, cotatii petrol etc.

3. Esti frustrat ca scrii, depui efort si nimic nu se intimpla? Vrei ca numca ta sa nu fie in van, atuci fa eforturi sa iti largesti gama cititorilor, si aici ai multe posibilitati. Colaboreaza cu jurnalisti, eventual publica articole in jurnale de lartga distributie, jurnale gratuite locale. De ce nu apari la TV? In cautarea de aduienta exista posturi dispuse sa iti faca opinia auzita... daca OTVul a publicizat teoria economica din bonduri create din neant al minionului lui Diaconescu cred ca ai avea si tu sanse! Faci precum in povestea cu drobul.. te plangi si nu faci nimica! Sau poate de fapt scrii acest blog ca iti place sa te auzi pe tine insuti?

4. Ai o strategie pe termen mediu si lung de marirea a bunastraii tuturor? Pune-o pe hartie. Franturi de idei si afirmatii nu sunt suficiente. Fa o strategie imbatabila, supune-o unui stres test pe aceasta platforma unde toti sa o putem discuta si apoi o sa ai ceva cu care te poti duce in fata orcarui intelectual spre a il convinge sa iti ofere suportul.

5. Daca ai veleitati politice de ce nu candidezi? Toti se pling de structura mizera a actualei clase politice dar nu fac nimica; ii lasa doar pe cei care nu au cei sapte ani de acasa sa candideze.
Candideaza le presedentie si o sa te votez!

Horea spunea...

Costele, sunt de acord cu tot ceea ce spui si am si subliniat in articol ca nimeni nu-si poate depasi proriile posibilitati in a face ceva. Ma bucur ca ai pus certa in ghilimele pentru ca nu intentionam sa fac asa ceva cu nimeni. Un lucru il stiu insa sigur. Toate problemele au o rezolvare. Problema Romaniei este una extrem de grea din cauza fenomenelor pe care le-ai descris cu multa exactitate.

Ce altceva am putea face, tu, eu si altii care inteleg si ar vrea sa schimbe situatia, decat sa ne propagam ideile si sa fim angajati.

Viitorul ne va putea tine responsabili doar pentru ca nu am fi facut acest lucru, dar niciodata pentru efectul sau mai bine zis lipsa de efect al ideilor pe care le-am propagat. Esti sarhastic probabil si pe buna dreptate vorbind de un partid al blogarilor, dar ideea nu e chiar asa anomala precum pare.

Un lucru facut intr-un moment potrivit are intotdeauna o sansa mai mare de reusita decat unul facut intr-unul nepotrivit. Si pana la urma: exista oare o anomalie mai mare decat cea pe care o traim in momentul de fata?

Akhenaton spunea...

Pe blogul lui Razvan am spus deja:

Chiar ma intrebam cand se va incepe ceea ce eu numesc faza a doua, adica intalniri informale intre bloggari. Cred ca e de bine. Poate pana la urma se va creea si o miscare politica, o forta demna de a fi luata in seama, cine stie ...

11 noiembrie 2010, 10:44

i-conomics spunea...

Akhenaton,

La o intalnire informala a blogerilor, 4 din 5 participanti ar fi de la servicii..:-)

Ai curajul sa te duci?

Horea spunea...

i-conomics, este pentru prima data cand sunt de acord cu tot ceea ce spui in prima ta postare. Problema este ca lucrurile par mai simple in teorie decat in practica. Am fost la PSD, degeaba, am scris la realitatea TV, degeaba, am scris la B1, degeaba, si m-am saturat.

O tv nu este o televiziune la care asa dori sa apar desi are multi fani dupa cum se stie. Ideea pe care o dai cu extinderea sau cu schimbarea numelui paginii este si ea pertinenta. Adevarul este ca mi-a fost frica sa nu-mi pierd putinii cititori pe care ii am, poate perceptia mea a fost gresita in acest caz. Singur este deosebit de greu sa faci ceva. Impreuna cu altii lucrurile devin mult mai usoare.

Nimeni dintre noi nu este perfect sau complet in ceea ce face, si, ca atare, unii sunt mai buni in a face anumite lucruri in timp ce altii fac mai bine altceva. De aici si necesitatea de teamwork un obicei necunoscut in Romania.

Ideile si oamenii adunati pot muta stanci, in timp ce o idee venita de la un singur individ, chiar daca este buna, moare mai repede. Daca cei care citesc aceasta pagina nu ar fi asa resfirati prin tara precum sunt o intalnire ar putea deschide o portita macar. Nici unul din noi nu va putea reusi ceva pe cont proriu, ma refer aici desigur la subiectul dezbatut.

kaboom spunea...

Horea...sa-nteleg ca te-au ajuns frustrarile...Simti si tu zidul asta mare la care multi se tot uita si nu stiu cum sa-l surpe...In 89 a fost simplu, toate nemultumirile se focalizau pe PCR si Ceashca. Acum e un ceva pe care nu-l poti defini, asa ca nu poti mobiliza nimic...n-ai target... Plus ca asa cum zicea cineva, 4 din 5 is din aia cu ochi albastri, care fii pe pace, iti citesc blogul...si il analizeaza. Ca si solutie....aplicam selectia naturala? Merita un popor de asa factura sa mai existe? Tutea a regretat ca a stat in puscarie 13 ani...Pt cine? Pt niste idioti care votau cu Ilici, pt niste oameni care isi dau "dreptul de intai nascut" pe-o ciorba de linte...

horatiu spunea...

Cei care sunt prea inteligenti pt a intra în politica sunt pedepsiti fiind guvernati de catre cei care sunt mai putin inteligenti.
Platon
în cazul nostru, chiar rau intentionati, poate nu toti, dar multi dintre ei.
Eu cred ca blogareala nu este suficienta. E nevoie de mai mult decît atît, activitate reala de teren, pt a-i trezi si pe altii care n-au calculator, fara a-i critica prea tare. Sunt de-ai nostri. Ca si cei 4 din 5 care au si ei copii si cred ca sunt departe de afi idioti. E nevoie de toti acestia.
Felicitari pt blog, succes si curaj !

Horea spunea...

Kaboom, in tara asta daca gandesti cat de cat trebuie sa te apuce frustrarile. Cu zidul de care vorbesti si tu este imposibil de comunicat. Tin minte perioada in care m-am implicat in sprijinirea lui Radu Duda, o perioda in care mi-am dat seama de calitatea poporului din care provin.

Multi "intelectuali" mi-au spus ca l-ar fi votat mai degraba pe Vadim Tudor venind cu argumente care ca de obicei m-au lasat plesnit. Romanii se plang ca n-au cu cine vota, dar, iata ca, atunci cand au avut si-au calcat sansa in picioare, asa cum obisnuiesc sa se calce unul pe altul in picioare la pupatul de moaste.

Aceiasi soarta au avut-o se pare si Ratiu precum si Coposu, oameni a caror discurs eu nu l-am auzit nefiind in tara la vremea aceea. Discursul lui Duda l-am auzit si l-am contactat tocmai din acea cauza. In rest stie toata lumea ca titlurile nu ma intereseaza si nu ma impresioneaza, lucru pe care i l-am spus si lui deja in prima scrisoare.

In timp ce i-am strans semnaturile mi-am dat seama de lucrurile pe care le spui si tu atragandu-i atentia asupra unui fenomen indiscutabil. In acel moment poporul acesta nu era pregatit pentru un om care nu era carnatar si frizer de oi.

Spre bucuria mea omul a tras aceleasi concluzii ca si mine si s-a retras, nevoind astfel sa participe la batalia finala pentru laturi.

Poporul aceasta nu a inteles un lucru foarte important. Porcul se inconjoara de obicei tot cu porci pentru ca ei vorbesc aceeiasi limba. Ca o concluzie: atunci cand votezi porci vei asculta grohait.

Voi face din nou o aluzie aici la cea ce scria i-conomics, niste lucruri gandite si absolut adevarate, intrebandu-ma:

Ce poate face un magar printre atatia porci? Solutie exista totusi in opinia mea. Goarna care sa sune adunare a magarilor. Sa nu uitam totusi ca porcul se impute de la fecaliile in care se scalda, in timp ce un magar nu are obiceiul sa se scalde in proriile fecalii.

Nick spunea...

Goarna care sa sune adunare a magarilor? Oare v-a suna vreodata? Sper sa traiesc sa o aud, sigur ma voi ridica, va jur.

Horea spunea...

horatiu, singur nimeni nu va poate face nimic, niciodata, mai ales atunci cand este vorba de o cauza comuna. Iata din nou rolul indiscutabil al definitiilor corecte.

De aceea in politica, inteligenta trebuie sa fie combinata cu bunele intentii si cu o munca depusa exclusiv in folosul societatii. Oricat de inteligent ai fi vei putea ruina o tara, atunci cand munca pe care o depui are ca tinta suprema dobandirea foloaselor prorii.

Horea spunea...

Nick, sincer sa fiu nu stiu, dar, sper si eu ca si tine. Imi aduc aminte de o fata Alexandra care a pornit o miscare pentru o Romanie noua, pe face book mi se pare.

Avand insa la baza premize absolut false, inteligenta acestui popor, miscarea a esuat.In opinia mea numai o miscare care pleaca de la premize reale va putea reusi.

florian spunea...

Nu suntem multi dar orice drum, oricat de lung, incepe cu un prim pas. Acum 20, 10 sau chiar 3 ani, n-am fi stiut unii de altii. Dar daca e sa facem ceva, sa incepem. Nu propun o revolutie, dar un protest care sa se faca auzit. In momentul in care o tara intreaga vede cum in parlament, una din institutiile de baza ale democratiei, se fura o lege si se mite, intreaga tara trebuia sa fie in strada. Dar cand nimeni, absolut nimeni (in afara de vaicarelile opozitiei) nu protesteaza, cred ca se mira si ei (faptasii) cat de idioti si de inerti suntem. Nu stiu de unde sa incepem dar parca am incetat sa mai fim un popor si am ramas o adunatura de oportunisti si smecheri...

Horea spunea...

florian, din pacate suntem o adunatura de
oportunisti,inconjurata de o adunatura mult mai mare de neghiobi, care needucati si mintiti tot timmpul au ajuns sa nu mai creada nici ceea ce vad.

Chiar daca ar crede neghiobul nu protesteaza ci isi intoarce capul cautand o alta preocupare mai zemoasa, in opinia sa. De aici au rezultat si programele de talk-show, infinite si fara niciun continut sau efect ca nicaieri in lume.

In Romania fiecare scandal dureaza cca.3 zile fiind mai apoi inlocuit de altul. Asta ca neghiobul sa-l poata uita pe primul, care oricum nu obisnuieste sa-si gaseasca vreo rezolvare. Rubricile sunt imense fetele prezentatorilor incordate rezultatele raman insa microscopice.

In ce tara ar putea un om care incalca legea, sa-i faca porci pe judecatori si sa-i vada pe cei din urma cu capul plecat in fata sa? Intr-o tara in care judecatorii sunt la fel de porci ca cel care i-a facut porci. Aici oamenii oportunisti se au la mana unii pe altii, permitandu-si orice. Sti de ce? Pentru ca sunt constienti ca sunt inconjurati de neghiobi

Tot neghiobul este pana la urma in stare sa-ti dea si in cap, in cazul in care ai spune ceva negativ despre prestatiile unora pe care a decis el sa-l admire. Am vorbit si eu pe la strand,la wellness center cu oameni pe care nu-i cunosteam, dindu-mi seama mai apoi ca realitatea este mult mai trista decat isi inchipuie unii. Sa nu uitam ca prin locurile amintite nu umbla "plebea".

Marian spunea...

Te-ai cam lasat dus catre butoiul cu deznadejde.
Fiecare face ce poate ... atunci cand poate si mai ales ... pentru cine poate.
Tu faci destule, mereu, pentru noi cei care te citim si te apreciem.