Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





vineri, 19 noiembrie 2010

Mortul din sicriu ingropat cu masca de oxigen

Irlanda este o tara moarta prin intermediul sistemului sau bancar. Cu toate acestea exista "binevoitori" care vor s-o vada pusa in sicriu cu masca de oxigen. Ba mai mult, scena devine si mai nostima daca vei pune langa mort si flaconul de O2.

Sicriul Irlandei este totusi mic raportat la cel al Spaniei, prima avand  o populatie de doar cca. 4, 5 milioane de locuitori. Nu pot sa evit sa ma gandesc la marimea cosciugului, a flaconului si a masti de oxigen pe care va trebui s-o aiba Spania? Oricum, piata a chicotit numai la auzul "salvarii", trimitand, exact incepand cu data secundara de reactie de care vorbeam intr-o postare precedenta, pretul a tot ceea s-a depreciat in cateva zile, din nou spre ceruri.

Pentru  mine acest lucru nu a fost o surpriza din moment ce l-am prezis cu exactitate doar cu cateva zile in urma. Inca odata! Nu sunt mama Omida, ci pur si simplu doar un biet cetatean care incearca sa-si foloseasca creierul. Medic fiind  reactionez si interceptez desigur cu promtitudine schimbarile bruste ale psihologiei umane, schimbari accesibile ochilor tutror celora care vor sa vada. Cine este de vina de tot ceea ce se intampla? Omul desigur!

Am descris acest lucru foarte clar in articolul "Dezmembrarea societatilor. Perceptiile umane se schimba de la un moment la altul, perceptiile gresite trebuind sa aiba consecintele nefaste pe care le vedem.

Ca sa scot si mai clar in evidenta rolul perceptiei voi incerca sa dezbat nitel niste comentarii care au aparut in legatura cu articolul de ieri. Cele mai demne de analizat sunt comentariul lui Cristi Dogaru si al lui mike. Cristi este pe drept cuvant in razboi cu bancile, mike razboindu-se poate mai mult cu publicul care s-a avantat in imprumuturi. Cristi spunea:

"vina apartine mai mult de 80% bancilor, si restul debitorilor...ca altfel, e ca si cum ai spune "da, a violat-o salbatic, i-a spart si 3 dinti din fata, dar uita-te la ea, are fusta cu o palma deasupra genuchiului si doi nasturi descheiati la bluza...si ea la provocat"

Opinia mea in aceasta privinta este pe undeva la mijloc si voi incerca s-o explic numaidecat. Ca sa ma fac inteles voi incepe cu o intrebare: Cine si ce este de fapt o banca? Este de obicei o cladire mai mare sau mai mica in care lucreaza oameni! Sa vedem acum cine este cel ce ia credite? Pai tot omul!

Care este atunci diferenta de provenienta si de constitutie dintre un creditor si un debitor? Pai nici una, ambii sunt oameni! Hai sa vedem acum ce face creditorul? Isi urmareste desigur doar proriile interese, care, la un moment dat, vor devinii insa si interesele celorlati, deci indirect ale institutiei. Fara un profit institutia la care lucreaza creditorul va putea dispare de pe suprafata pamantului lasandu-l in acelasi timp pe cel din urma fara slujba. Fara om banca a fost si va ramane asadar doar o cladire, care poate fi transformata cu putina bunavointa in orice: in bar de noapte, in grajd sau de ce nu, chiar si intr-o casa de toleranta.

Unde este problema atunci? Pentru ca o banca a fost de fapt constituita pentru a da credite. Problema este exact acolo unde am descris-o intr-un articol precedent: la om, la avaritia acestuia si, nu in ultimul rand, la cancerul de care sufera: goana lui dupa privilegii. Incearca sa schimbi macar mental aceste atributii umane si vei vedea ca creditorii si debitorii ar putea trai in pace putand fii chiar de folos unul altuia. Ca sa fim echilibrati ca intotdeauna va trebui sa ne uitam acum la ce face debitorul?

Debitorul isi urmareste din pacate tot proriile interese gandindu-se exclusiv la propria-i bunastare, bunastare pentru care el de fapt nu a facut nimic. Creditorul si debitorul traiesc asadar in aceeasi societate, o societate pe care au construit-o tot ei, acceptandu-i astfel in mod tacit toate anomaliile. Orice om cu capul pe umeri poate intelege ca nimeni nu poate consuma mai mult decat produce, indiferent daca este creditor sau debitor. Ca sa intelegem mai bine subiectul dezbatut hai sa luam numaidecat si cateva exemple: Cine e de vina ca Udrea nu a fost multumita cu banii pe care i-a furat Cocos, trebuind sa se bage astfel si la un imprumut imobiliar?

Raspunsul este simplu: Avaritia umana prezenta cu precadere la unii, precum si cancerul societatilor in destramare de care sufera si in acest caz partile implicate, goana dupa privilegii. Hai sa deposedam pentru o clipa, chiar daca facem asta numai mental, ambele parti de insusirile amintite si sa vedem rezultatul probabil.

Fara privilegii doamna Udrea ar fi executata silit fiind arsa serios exact acolo unde o doare cel mai mult, adica la buzunar.

Fara aceeleasi privilegii bancile care au dat imprumuturi descreirate, provocatoare de pierderi imense, ar fi lasate si ele sa dea faliment, conform regulilor de baza ale pietelor libere pe care de multe ori le invoca chiar reprezentantii lor. Fara banci cazinou si fara Udre lumea ar merge desigur linistita mai departe, putand devenii in acelasi timp si o lume mult mai echitabila. De ce? Pentru ca o asemenea lume ar da semnale clare oamenilor total iresponsabili de cerintele si de regulile pe care le are, pedepsindu-i sever si asa cum se cuvine pe cei care se abat de la ele, indiferent daca ei se afla in grupa creditorilor sau in cea a debitorilor. Sunt absolut convins ca asemenea semnale s-ar propaga cu viteza luminii in toate colturile societatii, inclusiv spre omul de rand. Ele ar avea drept rezultat si nasterea automata a unei forme de societate bazata pe reguli si pe legi nediscriminatorii.

Vina mortii societatilor, provocata de dezastrul bancar in desfasurare, apartine asadar in opinia mea in masura egala tuturor celora care le-au construit si le-au tolerat existenta, atata timp cat le era lor bine. Problema actuala ramane in consecinta doar una: inechitatea crasa care a inbacsit omenirea. Vanatorii de privilegii vor ca de obicei ca toti pumni sa cada numai in capetele contribuabililor, inclusiv in capul celora care nu au fugit sa sa imprumute pana peste dinti. Read my lips ar fi spus Bush seniorul, read my words voi spune eu: Lumea de care am vorbit este pe terminate si va muri in dureri cumplite, tocmai din cauza bolii canceroase la fel de cumplite de care sufera.

Si noi cei din Roamnia suferim de ceva cumplit pe langa cele spuse pana acum. Suferim de mentalitatea care ne permite sa traim mintiti, umiliti, batjocoriti si jupuiti bine.

20 de comentarii:

AristotelCostel spunea...

Lumea de care am vorbit este pe terminate si va muri in dureri cumplite, tocmai din cauza bolii canceroase cumplite de care sufera.

Case closed.

i-conomics spunea...

America are nevoie de o moneda mai puternica a chinei nu si a Europei, concurentul principal la capitolul moneda rezerva globala.

Ca atare, america are nevoie de un EURO care sa sa isi piarda puterea de cumparare cel putin la fel de repede ca DOLARUL. Cum reusesti asa ceva?

Simplu:

1. Agenti de influenta care stimuleaza consumul variat-or state europene peste posibilitati pentru cauzare indatorare.
2. Agenti de influenta pentru stimulare spirite nationaliste, antieuropene.
3. Control mas media pentru manipulare si dezvaluiri senzationale care intr-un final sa forteze Europa sa TIPAREASCA cel putin la fel de mult ca si America.... pentru ca america sa nu piarda "Exorbitant Privilege".. asa cum a spus De Gaule despre Hegemonia Dolarului American.

Nu stiu daca asta este o teorie conspirationista. Treceti prin filtrul gandirii si trageti singuri propriile concluzii.

Informatii-economice spunea...

Eu ma intreb de ce nu s-ar face un experiment cu Irlanda... Ei par destul de dornici sa incerce sa nu salveze bancile... in mai ales dupa toate bulele pe care le-au provocat!

Horea spunea...

Razvan, Cine crezi tu ca ar trebui sa faca "experimentul"? Vezi cazul Islandei!

vala spunea...

1."Pentru ca o banca a fost de fapt constituita pentru a da credite"

gresit ... banca a fost creata de actionari pentru a face profit ... ca si o gogoserie sau o fabrica de prezervative

2. "inechitatea crasa care a inbacsit omenirea"

cam socialista postarea ... te pomenesti ca egalitatea e solutia

3. "Avaritia umana prezenta cu precadere la unii"

asta nu va disparea niciodata ...get used to it ...

si nu in ultimul rand
relaxati-va ... acum nu are loc o drama... ci o comedie ... umana ...

Horea spunea...

vala, i missed you my man!

gresit ... banca a fost creata de actionari pentru a face profit ... ca si o gogoserie sau o fabrica de prezervative

Daca inteleg bine in opinia ta gogoseria si fabrica de prezervative create de actionari au fost menite sa faca profit din furt si smecherii?

Cum iti explici atunci pierderile imense ale celor care si-au "satisfacut" actionarii intrebuintand legea junglei?

Oare de ce bancile care s-au ocupat de lucruri de care in opinia ta nu ar trebui sa se ocupe, creditarile facute cu cap, sunt sanatoase, in timp ce celelalte care au fabricat gogosi si prezervative sunt insolvente?

2. "inechitatea crasa care a inbacsit omenirea"

cam socialista postarea ... te pomenesti ca egalitatea e solutia

Absolut corect sunt roz ca si chenarul tau, ar trebui sa-ti placa!

Egalitatea sa fie solutia? Nu nicidecum solutia este individualismul salbatic, cel care a scufundat lumea in abisul pe care il vezi tu comic.

3. "Avaritia umana prezenta cu precadere la unii"

asta nu va disparea niciodata ...get used to it ...

Corect nu va dispare niciodata dar poate fi diminuata considerabil! Vezi cazul tarilor nordice, tari care par totusi sa functioneze chiar si azi. Sa fie totul o intamplare?

relaxati-va ... acum nu are loc o drama... ci o comedie ... umana ...

La comedia asta va trebui sa razi fara mine si sunt absolut convins ca nu-ti voi lipsi. Exista destui oameni mai ales in Roamnia care gandesc si se distreaza ca tine.

Ca o paranteza mai tine minte ceva dje la mosu! Manifestarile fiecarui individ sunt de fapt porniri interioare, nascute la randul lor din taririle si conceptiile persoanei respective.

Ca o consecinta ai putea explica cat ai vrea tu unui orb cat de minunata este de fapt natura, tot degeaba.

AristotelCostel spunea...

Domnu' vala e bun. Cred ca a dat bani la oameni, cu dobanda. Ce, e interlop? :)

Egalitatea e solutia?

Sunt gigea reusit in viata, da' oamenii pute si e prosti, stau la bloc de lucs, in camp, cu_cartela_la intrarea in cart'er.

Le spun prostilor jegosi ce sa cumpere, ca sa vand eu. Daca nu cumpara, mituiesc statu' sa-i oblige.

Am televiziune, radio, zear si blogu' lu' khris cu_care le bag in cap realitatea.

Socialismu' e rau si vin minerii prin padurea cu stejari.

Socialistii nici nu stiu ca sunt socialisti. Au in general tot felu' de meserii si cred ca traiesc intr-o societate civilizata, da' eu sunt de dreapta. Nu vreau decat banii... lor.

Da, sunt smecher si mi se pare normal, ca cine are cele mai multe bane e cea mai tare.

P.S. Am si badigarzi, saracilor.

vala spunea...

Horia

da ... am fost prins cu rauplatnicii ... da' e spre bine :)

"sa faca profit din furt si smecherii"
nu, nu-ntelegi bine... de unde ai dedus asta ? ... aa esti de parere ca bancile fac profit din furt si smecherii...fiecare are dreptul la o opinie ... gresita... si tu si AC si eu ... atat doar ca eu nu am o problema cu asta

"care a scufundat lumea in abisul pe care il vezi tu comic"
asa e sunt de parere ca toate lucrurile au un unghi din care sa vad mai comice...dar nu vad niciun abis...e drept ca nici nu ma uit la realitatea si antena ca sa-mi deschida ochii

" cazul tarilor nordice"
da e o intamplare ... si as fi rau sa mentionez ca au unele dintre cele mai mari rate ale sinuciderilor din Europa... mult sub Grecia de exemplu ... probabil pentru ca grecii traiesc pe banii altora inclusiv ai nordicilor ...

"Manifestarile fiecarui individ sunt de fapt porniri interioare, nascute la randul lor din trairile si conceptiile persoanei respective."
Freud a murit de mult ...by all means

AC

nenorocitul ala de politist ar trebui arestat

in rest nu am inteles nimic ... mai zi-mi o data ... altcumva

Horea spunea...

vala, corect precum spui, fiecare poate sa aiba o parere si ca atare lumea este condusa tot conform unor pareri.

In cazul de fata trebuie sa constat totusi ca parerile pe care le avem fata de subiectul dezbatut sunt situate la poli diametral opusi.

A continua sa dezbatem faptul ca albul e negru sau invers ramane ca atare inutil. Important este totusi in opinia mea ca oamenii sa poata citi pareri diferite.

vala spunea...

corect!

AristotelCostel spunea...

@vala

Discuțiile se duc adesea în bălăriile comunismului, în special când iau cuvântul domnii aflați cu două mâini în buzunarele... săracilor.

vala spunea...

adevarul e cu rare exceptii la mijloc ... in cazul de fata estimez ca e intre:
"...o banca a fost de fapt constituita pentru a da credite"
si
"...domnii aflați cu două mâini în buzunarele... săracilor."

Informatii-economice spunea...

@AC si Vala... nu mai inteleg nimic... voi nu erati din acelasi "trust"... un fel de "la acelasi mogul":))
@Horea, Vala si AC - Bancile sunt de fapt vechii camatari din evul mediu, acum intr-o forma puternic institutionalizata. Parerea mea e ca scopul lor nu e nici sa dea credite, nici sa stea cu mainile in buzunarul saracilor ci mai degraba sa influenteze si conduca o buna parte din viata economica a fiecarei tari.

@Horea - din punctul meu de vedere un refuz al Irlandei de a mai transforma datoriile private ale bancilor in datorii publice prin baailouturi consecutive ar reprezenta experimentul. Tarile care vor sa-si salveze propriile banci pot face asta... dar nu indatorand alta tara!

vala spunea...

IE

asa dam si credite ... ametim clientul ... si ... semneaza

unui numesc asta marketing

AristotelCostel spunea...

@info

Nu-mi place sa-mi spal rufele in... familie. :D

Horea spunea...

"Parerea mea e ca scopul lor nu e nici sa dea credite, nici sa stea cu mainile in buzunarul saracilor ci mai degraba sa influenteze si conduca o buna parte din viata economica a fiecarei tari."

Si prin intermediul a ce vor bancile sa conduca viata economica a fiecarei tari? Prin ce altceva poti lega un popor de glie daca nu prin intermediul creditelor?

Observa totusi, rolul creditelor a fost distorsionat de catre banci tocamai datorita schimbarii telului lor final, care a devenitin zilele noastre lacomie si subjugare.

Atata timp cat o banca crediteaza o intreprindere pentru ca aceasta sa creeze plusvaloare deci pentru productie, creditul isi are rostul, pentru ca este este unul sanatos si absolut benefic societatii.

O intreprindere care doreste sa supravietuisca ia asadar credite doar cand simte ca mediul economic este propice pentru expasiune. Expasiunea insemna angajari mai multe, somaj redus, profit pentru intreprindere si ca atare bunastare pentru tot mai multi.

Mai mult decat atat, un credit luat pentru productie va fi aproape intotdeauna rambursat fara frictiuni, pentru ca productie ridicata inseamna plusvaloare.

Valabilitatea afirmatiei o poate vedea oricine si chiar in zilele noastre.

Intreprinderile nu vor credite pentru ca ele nu le vad sensul si pentru ca vor sa traisca pana cand mai pot sa o faca. Asta cu toate ca dobanzile au fost coborate la zero, vezi cazul SUA si al Japoniei. Mediul in care ne aflam nu poate fi asadar unul de expasiune economica.

Ca o consecinta creditele sunt de doua feluri: Cele luate pentru productie, care se lichideaza de la sine si cele luate pentru consum speculatii etc. care nu se lichideaza de la sine ci doar fortat.

Lumea de azi este invadata din pacate de ultimele forme de credite mentionate. Din cauza faptului ca ele nu pot fi platite, neputand nici sa dispara de la sine, aceste credite subjuga toate popoarele in numele carora au fost luate de catre guverne si alti jucatori de bambilici. In aceasta a doua grupa este inclus desigur si creditul luat direct de populatie.

vala spunea...

Horia

acum lasand ironiile la o parte, problema pe care ai ridicat-o nu se rezolva institutional( reglementari, legi, falimente, no-bail-out-uri, etc) ci EDUCATIONAL

tine de educatia oamenilor sa nu puna botul la toate prostiile

lumea de azi e invadata de formele de creditare de care spui datorita lipsei de educatie a clientilor ...
personal nu vad alta solutie decat educatia ... altminteri urmatoarea criza va fi si mai dura

caci are la baza lacomia si controlul lacomiei nu se va putea face niciodata institutional

Horea spunea...

vala, foarte sincer si fara un dram de ironie afirmatia pe care o faci ma mira. Nu erai tu acela care explicai ca natura omului nu poate fi schimbata?

Cu toate acestea voi mai repeta parerea mea pe scurt inca o data, asta doar din cauza faptului ca sunt absolut de acord cu afirmatia pe care o faci despre educatie.

Pe langa treaba cu educatia, parerea pe care am avut-o cu privire la necesitatea existentei si respecatrii legilor, care stim cu totii ca nu se pot face altfel decat institutional, nu se schimba.

Nu se va schimba niciodata nici parerea pe care o am despre cancerul pe care l-am numit privilegiu.

vala spunea...

mi-a crescut doza de optimism intre timp ...

Horea spunea...

Ma bucur sincer! Asta inseamna de fapt, esti un exemplu viu, ca omul poate fi schimbat, pentru ca gandirea ii poate fi schimbata. Omul cu gandirea schimbata poate construi mai apoi o societate bazata pe legi concrete si echitabile, in care omul cu gandirea neschimbata sa-si schimbe macar comportamentul.