Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





luni, 29 noiembrie 2010

O data de reactie interesanta

Ieri poporul Irlandez a iesit in strada. 100 000 de oameni s-au adunat in Dublin ca sa-si manifeste indignarea fata de vanzarea tarii facuta de catre guvernul hotului Cowen bancilor.

Protestele isi au intotdeauna rostul acolo unde sunt facute cu cap, acest lucru implicand desigur si in mod automat intelegerea cauzelor lor de catre protagonisti, vezi cazul Islandei.


Protestele din Irlanda ar putea avea asadar aceiasi soarta ca si cele din Islanda, un cutit in gatul bancilor. Noul guvern irlandez va putea sa arunce asadar la gunoi, toate intelegerile semnate de tradatorul Cowen cu UE si FMI.

Cei din urma vor putea fi rugati in acelasi timp sa mai mearga si spre alte meleaguri, cele spre care obisnuieste sa-si trimita Gigi parlamentarul european adversarii. In cazul in care acest lucru nu se va intampla, presiunile populare se vor intetii in opinia mea, pentru ca, irlandezii nu au iesit in strada ca sa dansesze dansul pinguinului.

Politicul neales pe carnat, poate asadar sa fie inlocuit in orice moment, atata timp cat acesta nu va respecta doleantele alegatorului. Bursele si valutele au reactionat conform asteptarilor pe care le aveam la stirea de salvare a bancilor. Am ajuns la un moment in care toata lumea nu mai poate fi prostita tot timpul. Proprietarii de bonduri, bancile, simt flacara care mocneste acum in talpile prorii, mai ales atunci cand vad ca dobanzile bondurilor pe care le detin continua sa salte. In aceste conditii data de azi devine o data de reactie interesanta.

Euro a fost facut placinta de catre dolar eaxct asa cum ma asteptam sa se intample. Bursa a avut insa niste zvacniri spre "nord". Rezultat? O divergenta, momentana in opinia mea, intre valute precum euro si burse. Datele de reactie obisnuiesc dupa cate iti mai amintesti sa opreasca sau chiar sa intoarca un trend, uneori ele neputand fi insa altceva decat semnale de continuare a trendurilor in vigoare. Data de azi ar putea fi una care se va putea alinia ultimei definitii, prin simplul fapt ca va putea da semnal verde continuarii trendului negativ. Sa nu uitam niciodata psihologia atunci cand facem analize, pentru ca, asa cum am subliniat de nenumarate ori, ea este de fapt singurul factor important care determina miscarea preturilor din piata de capital intr-o directie sau alta. Uitandu-ne la vesnicul indice Sp 500, in acelasi grafic ca intotdeauna, observam: zona 1140-1144 nu a fost atinsa inca.

Ca o consecinta, cel mai probabil scenariu este cel al caderii indicelui spre aceste nivele. Acest fenomen va trebui sa aiba consecinte colaterale: continuarea deprecierii a tot ce s-a apreciat salbatic, inclusiv euro, aur petrol etc.. Fata de leu dolarul va trebui sa-si continue aprecierea spre 3,38, in perspectiva scurta sau medie de timp, asta cu toate ca la 3,26-3,28 franele care i se pun valutei americane sunt destul de puternice. Euro leu va trebui sa bata pasul pe loc ca si pana acum. In rest voi reveni asa cum am promis cu un articol mai lung sau poate mai multe articole scurte, pentru a putea prezenta si explica pozitia mea fata de piete. Un lucru va pot divulga deja in aceasta faza:

Cumpararea de dolari si vanzarea in acelasi timp de yeni japonezi ar putea deveni o afacere de neuitat pentru cel cu rabdare suficienta. Pana atunci insa hai traim asa cum si-au dorit-o cei multi: calcati in picioare, mintiti, jupuiti si umiliti bine.

4 comentarii:

Anonim spunea...

"continuarea deprecierii a tot ce s-a apreciat salbatic, inclusiv euro, aur petrol etc.." ?!! sa nu te auda aia cu ferme aur alimente gloante ca e de rau :)

Horea spunea...

O alta parere!

Stimate Domnule Horea Sorin Mihaltan,

Am citit cu maxim interes articolul Dvs. (http://horea-m-analizatehnica.blogspot.com/), referitor la evolutia dolarului, dar, personal, am o alta opinie:

Americii ii convine de minune un dolar slab, desi exista opozitie, (bineinteles din partea Chinei, Rusiei, petrodolarilor arabi etc.) si tocmai de aceea, atat timp cat puterea financiara (pendinte stiti Dvs. cui) suprapusa calitatiide mare putere a SUA va mai exista, atunci polii finantelor americane vor avea in vedere mentinerea actualului status - dolar slab - pentru ca asta inseamna redresarea socio - economica americana.

In subsidiar adaug interesul tinerilor evrei, satuli de conflictele din Israel, de a reveni in acele spatii in care au fost bineprimiti si si-au impus spiritul comercial in cele mai bune conditii (America si ...alte state ).

De aceea, personal cred ca perspectivele dolarului sunt de mentinere/scadre fata de trend-ul actual.

Cu stima, Anca A.


Anca! Parerile care sunt opuse celora pe care le am eu ar trebui publicate in rubrica comentarii.

Asta tocmai datorita faptului ca sunt diferite de ale mele. Este foarte important dupa parerea mea ca cei ce citesc pagina sa aiba din ce alege.

Imi permit de aceea sa-ti public eu comentariul, asta cu toate ca parerea mea fata de soarta dolarului nu s-a schimbat cu nimic.

Este de asemenea de prisos sa mai repet ceea ce am spus de atatea ori:

Piata nu tine cont de interesul Americii sau de cel al tinerilor evrei.

Oricum, in caz ca esti convinsa de cele spuse ai o ocazie foarte buna de a vinde dolari, cumparand in schimb ceea ce crezi tu ca este mai valoros. Dolarul este imperecheat dupa cate sti probabil cu toate monedele pamantului, inclusiv cu metalele pretioase. Vanzandu-l vei avea ocazia sa-ti vezi visele si ideile indeplinite. Eu iti multumesc pentru comentariu si iti urez succes.

mike spunea...

cumpararea de usd trebuia facuta pe la 1.4 acum 2 saptamani , acum e un picut cam tarziu , poate ar fi mai bine sa asteptam sa-si revina euro ...

mobutu spunea...

mike, vrei sa zici vanzarea de euro trebuia facuta la 1.4 ... iar apoi deabia cumparare usd