Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





miercuri, 24 noiembrie 2010

SUA nu-i JAPONIA

Este o afirmatie absolut corecta vanturata de "expertii" care vedeau si vad inca si azi frunzulite verzi si inflatie. O afirmatie la fel de corecta este atunci si urmatoarea: un bou nu este o girafa, dar asta nu insemna ca cele doua animale nu pot muri de aceeiasi boala.

Uita-te la graficul alaturat (sursa NY Times) si vezi traiectoria preturilor japoneze, incepand cu destumflarea balonului imobiliar 1991.

Compara acum aceste preturi cu traiectoria celora din SUA si vei vedea cum boului i se lungeste gatul. Incepand exact cu 2006, data la care balonul, tot imobiliar, din SUA de aceasta data, se sparge. Observa deasemenea! Deflatia japoneza a fost un proces lent cu accelerari periodice (verde) urmate de o perioda de stagnare de cca. 1an ( rosu), o revenire demna de luat in seama de cca. 1,5 ani (galben), o accelerare nemarcata, noua stagnare de cca.2 ani (rosu) si, in cele din urma nivelul actual minus unu, rezultatul final al momentului de fata.

Analizand graficele care in ochii mei par foarte identice nu pot trage decat o singura concluzie: Boul a inceput sa faca si pete, pentru ca ambele tari protagoniste au o boala absolut identica. De unde atunci yenul cu muschi si dolarul la feetness, doar cu muschiuleti in momentul de fata? Ambele tari au dobanda bancara la zero sau foarte aproape de zero. Iti mai aduci aminte de definitia deflatiei: lipsa creditelor si a lichiditatilor. Concluzie: La o marfa fata de care cerintele pietii raman cel putin constante si al carei cantitate scade, pretul ii creste, indiferent daca marfa se numeste dolar, yen sau o sapca de bolsevic. SUA se afla asadar la doar la inceputul perioadei sale de deflatie putand sa dea dolarului in aceasta faza doar muschiuleti.

5 comentarii:

Flavian spunea...

Parca am mai avut discutia asta... :)

The parallels with Japan are remarkably similar—except for one key difference. Japanese sovereign debt is infinitely more stable than America’s, because in Japan, the people are savers—they own the Japanese debt.

In America, the people are broke, and the Nervous Nelly banks own the debt. That’s why Japanese sovereign debt is solid, whereas American Treasuries are soap-bubble-fragile.

Horea spunea...

We will see what will happen to Japan in the moment borrowing costs will rise just 1%, the fact is just a metter of time! On the other hand! The US does not have dept to GDP 300%.

Akhenaton spunea...

Asadar mergi pe varianta deflatiei la USD pe modelul yenului. La fel e si in cazul francului elvetian? Dar la euro, nu e acelas model? Daca se va destrama mare haos o sa fie, nu crezi?

Horea spunea...

Akhenaton, eu nu merg pe nici o varianata ci ma uit doar la grafic constatand o realitate indiscutabila.

El arata dupa cum se vede evolutia cifrelor CPI inainte si dupa exploziile imobiliare.Parerile mele sau ale altora nu-si au asadar locul in cazul unui fapt implinit.

Ma intrebi de euro si franc. Fata de ce? Fata de dolar mi-am dat deja parerea de mai multe ori prezicand o depreciere a valutelor mentionate de tine.

Flavian spunea...

Din aceeasi serie:

China vs US - faza a treia